Connect with us

Sport

Călătoria gastronomică în jurul lumii continuă la „Festivalul cartofului” – Palatul Brukenthal Avrig (P)

Stefan Petre

Published

on

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară/ Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Ştiri din Transilvania

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară de care pot avea parte oaspeții reședinței de vară Brukenthal ce doresc să servească masa la terasa special destinată acestei acțiuni.

Cea de-a treia săptămână a „Festivalului Cartofului” la Palatul Brukenthal din Avrig vine cu noutăți ce vor îmbogăți experiența culinară/ Foto: Palatul Brukenthal Avrig

   Astfel, pe lângă produsele deja prezentate săptămânile trecute, în acest sfârșit de săptămână pasionații de gastronomie bazată pe cartofi se vor putea delecta cu alte specialități inspirate din țări străine, cu ar fi: cartofi gratinați (Franța), cartofi in sos picant de curry cu legume (Nepal), cartofi căliți cu ceapă in stil bavarez (Germania), cartofi rosti cu cremă de coniac garnisit cu somon fume (Elveția), cartofi întregi prăjiți în unt cu pătrunjel din grădină (Austria). 
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigȘi pentru a desăvârși toată această bucurie gastronomică, maeștrii din bucătăria restaurantului Palatului Brukenthal Avrig s-au pregătit așa cum se cuvine și cu o ofertă de carne pregătită la grătar, plită sau rotisor, toate specialitățile de cartofi putând fi adăugate unui ciolan de porc prăjit, unui cocoșel de munte rotisat, unei bucăți de ceafă de porc ori piept de pui gătite la plita încinsă. Foto: Palatul Brukenthal AvrigN-au fost uitate nici deserturile, găluștele cu prune și sos de vanilie fiind una dintre propunerile speciale pentru perioada următoare.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigDeoarece e vremea culesului viei și a începutului transformării strugurelui în vin, nici mustul proaspăt de struguri nu va lipsi din oferta restaurantului.Nu vă dezvăluim cu acest prilej toate noutățile dar vă asigurăm că, în calitate de oaspeți ai complexului, veți avea parte și de alte surprize plăcute.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigDupă ce au cunoscut cartoful, europenii l-au „primit” cu mare reticență, au acceptat cu greu introducerea sa între plantele cultivate pe scară largă și între elementele de bază pentru alimentație. Cartoful adus de conchistadori din America de Sud, a avut nevoie de câteva sute de ani pentru a parcurge drumul de la un fruct „ciudat și otrăvitor” până la alimentul considerat „pâinea săracului”. Foto: Palatul Brukenthal AvrigCercetări complexe evidențiază faptul că în anul 1776, guvernatorul Transilvaniei, Samuel von Brukenthal, introduce cartoful între plantele cultivate pe domeniile sale de la Avrig, acestea fiind primele dovezi referitoare la cultura cartofului în Transilvania. De altfel, la acea vreme Brukenthal nu a făcut altceva decât să urmeze exemplul oferit și de alte personalități europene ale vieții politice și administrative.
 Foto: Palatul Brukenthal AvrigMai mult, se pare că pasiunea baronului pentru botanică și speciile considerate la acea vreme exotice, a contribuit la decizia de a aduce cartoful în ținuturile pe care le guverna.La începutul secolului al XIX – lea, cartoful nu mai reprezenta chiar o necunoscută, iar oamenii importanți ai vremii au conștientizat importanța acestuia, în mod deosebit pentru alimentație. Apar cărți în care țăranii sunt îndemnați să cultive cartofi, preoții de rang înalt sfătuiesc oamenii să-și îndrepte atenția spre această cultură, iar foametea consemnată în anul 1814 determină autoritățile transilvanene să recomande cultivarea cartofilor cu prioritate, chiar și în lipsa
animalelor de muncă. Foto: Palatul Brukenthal AvrigTot pe la începutul secolului XIX, cartoful ajunge din Transilvania în Moldova, unde este cultivat, la începuturi, pe terenuri deținute în arendă de un profesor francez și în Țara Românească, izvoare istorice consemnând vânzarea cartofilor din Ardeal în piețele din jurul Bucureștiului. Conform ro.wikipedia.org, în lucrarea „Documentele familiei Callimachi” scrisă de istoricul Nicolae Iorga, se menționează că domnitorul, în scopul extinderii culturii de cartofi, a pus pe A. I. Beldiman să traducă din greacă o broșură intitulată „Învățătură sau povățuirea pentru facerea pâinii din cartofle” (tipărită la Iași în 1818). Posibil ca aceasta să fie prima carte în română despre cartof. Foto: Palatul Brukenthal AvrigÎncet, încet, cartoful devine leguma care a învins foamea.Cei ce doresc relații suplimentare ne pot contacta prin email, la adresa office@palatulbrukenthalavrig.ro, sau telefonic, la numărul 0726234417.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Sport

Florin Piersic strălucește la 89 de ani! Marele actor face senzație pe Cluj Arena

Alex Campian

Published

on

Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți actori români, a făcut senzație luni seara pe Cluj Arena, la derby-ul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, impresionând prin vitalitate și bunăstare, după problemele recente de sănătate.

Luni, 29 septembrie 2025, Cluj Arena a fost martora unui moment special. Pe fondul derby-ului dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care s-a încheiat la egalitate, scor 2-2, marele actor Florin Piersic a fost prezent pe stadion, stârnind emoție și aplauze din partea fanilor și spectatorilor.

Ajuns la venerabila vârstă de 89 de ani, Florin Piersic arată remarcabil, surprinzând publicul prin energie și prezență, mai ales după problemele de sănătate pe care le-a traversat în ultima perioadă.

„Un oraș. Un club. Un simbol! Florin Piersic”, au scandat spectatorii, primindu-l pe actor cu căldură și admirație.

Florin Piersic a declarat că se simte mult mai bine acum și că își dorește să depășească pragul de 90 de ani, lăsând totul „în mâinile lui Dumnezeu”. Prezența sa pe stadion a transformat derby-ul într-un eveniment memorabil nu doar pentru iubitorii de fotbal, ci și pentru admiratorii săi.

Momentul a fost unul plin de emoție, iar vedeta cinematografiei românești a demonstrat încă o dată că spiritul său rămâne la fel de puternic ca în tinerețe.

Florin Piersic continuă să inspire românii prin vitalitatea sa, iar apariția sa pe Cluj Arena rămâne un simbol al longevității, pasiunii pentru viață și al legăturii cu publicul.

foto: fcucluj.ro

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

Sabrina Voinea, aur strălucitor la Paris! Gimnasta româncă a uimit la Cupa Mondială și a arătat că nu renunță la visul ei!

Alex Campian

Published

on

Sabrina Voinea cu medalia de aur la sol la Cupa Mondială de la Paris

Duminică, în Arena Bercy din Paris, Sabrina Maneca Voinea a scris istorie pentru România: a câștigat medalia de AUR la sol, cu un punctaj fabulos de 13,800.
Rivalele ei au rămas fără replică – rusoaica Angelina Melnikova s-a mulțumit cu argintul (13,400), iar finlandeza Kaia Tanskanen cu bronzul (13,366).

▶️ Sabrina intrase deja în competiție cu prima notă în calificări (13,633), dar azi a urcat spectaculos pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
▶️ Emoțiile au fost uriașe, pentru că Arena Bercy i-a adus aminte de amintiri olimpice dureroase, însă Sabrina și-a învins fricile și a strălucit!

Deși colegele Miruna Botez și Bianca Vișovan nu au prins finala, echipa României a fost puternic susținută de antrenorii Camelia Voinea, Carmen Traicu și Ciprian Crețu, de arbitra Ana Iordache și de kinetoterapeutul Răzvan Spirescu.

Sabrina a arătat că drumul ei în gimnastică nu s-a încheiat!”, a transmis Comitetul Olimpic și Sportiv Român.
Sportiva face parte din proiectul „Țară, țară, vrem campioane!”, coordonat de Mariana Bitang și Octavian Bellu.

Sabrina Voinea cu medalia de aur la sol la Cupa Mondială de la Paris

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sport

La doar 17 ani, Luca Savu scrie istorie pentru Cluj! Podium spectaculos în Iberian Supercars

Alex Campian

Published

on

Luca Savu, pilot de 17 ani din Cluj, podium în Iberian Supercars

Performanță uriașă pentru motorsportul clujean! Luca Savu, un pilot de doar 17 ani, a reușit să urce pe podium în prestigiosul campionat Iberian Supercars – GT4 / TCR, desfășurat pe circuitul Ricardo Tormo din Valencia.

La volanul unui Aston Martin Vantage AMR GT4, Luca – împreună cu portughezul Henrique Oliveira, coleg în Aston Martin Racing Academy – a terminat pe locul 2 la clasa GT4 Pro și pe 6 la general, dintr-un total impresionant de 45 de mașini.

Rezultatul e cu atât mai spectaculos cu cât echipajul a plecat doar de pe poziția 11 pe grilă, reușind o cursă de recuperare incredibilă.

Mama tânărului pilot a transmis un mesaj emoționant după reușită:
„O bucurie infinită pentru noi! Emoții, eforturi, sacrificii și multă muncă, care de cele mai multe ori se încununează cu succes. Luca a demonstrat din nou că orice este posibil. Împreună cu Henrique au scris o pagină frumoasă în povestea lor, obținând primul podium în Iberian Supercars.”

Această performanță confirmă talentul extraordinar al lui Luca Savu și deschide noi drumuri pentru motorsportul românesc.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom