Connect with us

Sport

Clujul, foarte aproape de realizarea primului transplant hepatic. Dr. Nadim Al Hajjar: „Este o necesitate care nu mai poate fi amânată”

Stefan Petre

Published

on

Nadim Al Hajjar, medic chirurg și președintele Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic / Foto: monitorulcj.ro

Sănătate

Clujul medical se apropie cu pași repezi de o nouă premieră. Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca face demersuri pentru realizarea primului transplant hepatic.

Nadim Al Hajjar, medic chirurg și președintele Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic / Foto: monitorulcj.ro

  În prezent, în Cluj se efectuează numai transplanturi de rinichi, la ICUTR (Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal), însă acest lucru s-ar putea schimba în curând. Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor (IRGH) face demersuri pentru realizarea primului transplant hepatic (de ficat).  Mai multe detalii despre acest obiectiv ne-a spus prof. dr. Nadim Al Hajjar, medic chirurg la IRGH și noul președinte al Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic. Potrivit acestuia, la institut există deja profesioniști pregătiți să efectueze transplanturi hepatice, însă există probleme care țin de infrastructură. Odată ce aceste obstacole vor fi depășite, transplantul hepatic va putea fi posibil și la Cluj. CITEȘTE ȘI:
Nadim Al Hajjar, chirurg și profesor la UMF Cluj: „În sala de operație, detaliile fac diferența“  „Resursa umană este cea mai importantă. Uitați-vă că de data asta a fost așa: noi am trimis oameni la pregătire, avem oameni pregătiți pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale și nu numai: pentru evaluarea cazului din partea hepatologului, gastroenterologului, a anestezistului, a chirurgului. Am stabilit toate aceste lucruri, dar ne-am împiedicat de anumite formalități în obținerea acreditării care ține de infrastructură. Ni s-a cerut să facem anumite modificări. Am inițiat, alături de domnul manager care ne-a sprijinit la modul serios, realizarea modificărilor cerute de Direcția de Sănătate Publică a Clujului pentru obținerea acordurilor în vederea acreditării transplantului hepatic. Desigur că a fost implicat și un reprezentant al Agenției Naționale de Transplant care a arătat toată bunăvoința în sprijinul nostru și sper ca în curând aceste probleme minore să se rezolve… le consider minore pentru că vă spun, indiferent cât e de mare problema de infrastructură, ea poate fi realizată din punct de vedere tehnic și financiar. Dar cel mai important lucru este resursa umană, pe care noi o avem și o avem la un nivel competitiv, competent și care în mod cert va realiza acest obiectiv, care este foarte important pentru Clujul medical și nu numai. Acest centru medical clujean care a făcut și a oferit servicii medicale tuturor județelor limitrofe, toată regiunea Transilvaniei, sper că va aduce o contribuție la fel de importantă și în problema transplantului”, a declarat, pentru monitorulcj.ro, dr. Nadim Al Hajjar. CITEȘTE ȘI:
Cancerul, o boală de sistem. Nadim Al Hajjar, chirurg: „Nimeni nu e scutit de dezvoltarea unui cancer de colon sau rect” Cum îl putem preveni? 
Sprijin de la universitateChirurgul Nadim Al Hajjar și reprezentanții institutului primesc și sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în acest demers:„Sper din inimă, așa cum a menționat domnul profesor Nadim Al Hajjar, să fim martorii la acest sfârșit de an a primului transplant hepatic efectuat în orașul nostru. Este un vis pe care îl avem demult și la care s-a lucrat foarte multă vreme, un proiect de suflet. Sunt încrezătoare că vom avea ocazia să asistăm la acest deziderat împlinit. Deci nu numai transplant renal să se facă în Cluj, ci și transplant hepatic, mai ales că dacă vom avea un Centrul de Transplant Multiorgan, profesioniștii trebuie pregătiți din vreme”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF Cluj, pentru monitorulcj.ro.
Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rector UMF Cluj / Foto: monitorulcj.ro„Nu mai poate fi amânat”De asemenea, prof. dr. Nadim Al Hajjar a vorbit despre acest obiectiv și în cadrul unui eveniment de deschidere a amfiteatrului UMF Cluj renovat, de la IRGH, marți, 31 octombrie. Medicul a punctat că transplantul hepatic la Cluj reprezintă o „necesitate care nu mai poate fi amânată”:„Avem un obiectiv major, pentru care mulțumesc universității și a domnului director pentru sprijin, pentru că au înțeles cât de important ca acest centru medical să poată să efectueze și transplantul hepatic. Este o necesitate, care nu mai poate fi amânată nicicum. Aici apreciez implicarea tuturor celor care au fost alăuturi de mine în inițierea acestui proiect. Să sperăm că în curând o să vă invităm la sărbătorirea primei intervenții chirurgicale de transplant hepatic în această instituție. Încă o dată spun: cea mai importantă este resursa umană. De când sunt în poziția pe care o ocup am înțeles foarte bine ce înseamnă să ai alături oameni dedicați, implicați, care sunt dispuși la sacrificii, oameni care au înțeles că empatia și interesul oamenilor care au nevoie de noi sunt mai presus decât interesul nostru și sper că prin tinerii pe care i-am adus în această clinică și cei care vor mai veni, prin realizarea obiectivelor noastre, vor demonstra ceea ce vă spun eu astăzi”, a explicat chirurgul Nadim Al Hajjar, în cadrul evenimentului de deschidere a amfiteatrului UMF Cluj de la Institutul de Gastroenterologie, renovat, marți, 31 octombrie. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Doliu la CFR Cluj: Ce i s-a întâmplat lui Dan Petrescu?

Cosmin Ardelean

Published

on

Doliu în familia CFR Cluj: Mama lui Dan Petrescu s-a stins din viață

Familia CFR Cluj este în doliu după pierderea unui membru important. Mama antrenorului Dan Petrescu a încetat din viață, lăsând un gol imens în inimile celor care au cunoscut-o și iubit-o.

„Familia CFR a pierdut astăzi un membru important. Un membru care nu a încetat niciodată să ne fie alături, chiar și de la distanță, iubind din suflet culorile alb și vișiniu. Gândurile noastre se îndreaptă, în aceste momente, către antrenorul nostru, Dan Petrescu, care trece prin clipe grele după pierderea mamei sale”, a transmis clubul CFR Cluj printr-un comunicat oficial.

Întreaga comunitate CFR Cluj, jucători, antrenori și suporteri, își exprimă condoleanțele și susținerea față de Dan Petrescu în aceste momente dificile. „Întreaga noastră familie îi este alături și îi dorește multă putere! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să o odihnească în pace”, se arată în comunicat.

Mama lui Dan Petrescu a fost o susținătoare ferventă a echipei, chiar și dincolo de distanță, iar devotamentul ei față de club va fi mereu amintit.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite