Connect with us

Sport

Consiliul Județean vrea să valorifice energetic deșeurile din Cluj. Contract de 62 milioane de lei pentru o instalație de dezintegrare a gunoaielor, scos la licitație

Stefan Petre

Published

on

Colectare deșeuri, municipiul Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

Administrație

Deșeurile din Cluj vor fi valorificate prin producția de energie electrică. Consiliul Județean a lansat o licitație pentru realizarea unei instalații ce va putea trata 25 tone de gunoaie pe an.

Colectare deșeuri, municipiul Cluj-Napoca/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

  


La finalul lunii septembrie, Consiliul Județean Cluj aproba achiziționarea instalației pentru dezintegrarea deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice și transformarea acestora într-o resursă de energie electrică.  


Recent, licitația pentru proiectarea și execuția instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj a fost deschisă de administrația județeană. De ce este nevoie de valorificarea deșeurilor? Infrastructura de gestionare a deșeurilor realizată în cadrul Centrului de Management Integrat a Deșeurilor (CMID) nu mai este suficientă pentru atingerea noilor obiective și ținte stabilite prin pachetul de legislație privind „economia circulară”. 


„Prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor s-a stabilit ținta pentru anul 2025 ca min. 15% din cantitatea totală de deșeuri municipale să fie valorificată energetic. În consecință, cerințele minime de operare ale Stației de Sortare și Stației TMB impun valorificarea energetică a minim 15% din cantitatea de deșeuri care intră în aceste stații”, se arată în documentația aferentă licitației lansate de Consiliul Județean. Prin Planul județean de gestionare a deșeurilor în județul Cluj, aprobat în septembrie 2020, s-au prevăzut investiții în instalații noi specializate care să asigure valorificarea termică și energetică a tuturor deșeurilor valorificabile energetic.


În toamna acestui an, administrația județeană a aprobat un proiect de hotărâre pentru construirea instalației prin care deșeurile din județ vor fi valorificate energetic. Unde va fi amplasată stația de tratare a deșeurilor din Cluj?Instalația de tratare și valorificare energetică a deșeurilor va fi amplasată pe suprafața de teren disponibilă în cadrul Zonei tehnice a CMID Cluj din apropierea Stației de sortare și a Stației TMB


Terenul pe amplasamentul căruia se dorește realizarea obiectivului de investiții este același pe care s-a dezvoltat actuala infrastructură aferentă CMID Cluj. Este vorba de un teren aflat în propietatea comunei Feleacu și transmis în administrarea Consiliului Județean Cluj, în suprafață de circa 64 hectare (640.088 mp). În prezent, aproximativ 35 de hectare din suprafața acestuia este ocupată de infrastructura construită deja în cadrul CMID. CITEȘTE ȘI: 
Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie electrică, după care în bani? Alin Tișe: „Nu va exista poluare, nici mirosuri”Hala în care va fi amplasată instalația de tratare prin dezintegrare moleculară este de circa 810 mp, iar instalația pentru producerea energiei va fi amplasată în vecinătate, în apropiere de postul-trafo existent, pe o platformă de 100 mp. CMID Cluj-Napoca. Amplasament instalație de tratare prin dezintegrare moleculară/Foto: Consiliul Județean Cluj„Dimensiunile construcțiilor sunt orientative, configurația și geometria exactă a acestora urmând a fi stabilită în cadrul etapei de proiectare”, arată sursa citată. Energie din deșeuriPentru tratarea și valorificarea energetică a deșeurilor se propune realizarea unei instalații care este utilizată pentru dezintegrarea moleculară a deșeurilor. Procesul presupune o ardere parțială (fără/cu oxigen în cantitate insuficientă) și are loc la temperaturi cuprinse între 680 și 1.100 grade Celsius, fiind astfel un proces de gazeificare. În urma procesului rezultă SynGaz care este utilizat pentru producerea de energie în cogenerare.„Prin dezintegrare moleculară se intelege procesul de tratare termică în cadrul căreia deșeurile se transformă prin intermediul descompunerii termice în absența aerului sau cu aport minim de oxigen în gaz care poate fi valorificat energetic pentru producerea de energie electrică”, potrivit documentului citat.Capacitatea de tratare a deșeurilor a acestei instalații va fi de aproximativ 25 de tone pe an. Producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor este estimată la 18.240,00 MWh/an.Valoarea totală estimată a proiectului este de 62.098.728 lei/circa 12,4 milioane euroDurata de implementare: 48 de luni. Execuția lucrărilor va începe după obținerea autorizației de construire, potrivit caietului de sarcini. Garanția pentru execuția lucrărilor vizează o perioadă de 36 de luni. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite