Connect with us

Sport

Cum arată străzile din centrul Clujului parte a proiectului Kogălniceanu la final de an? Lucrările continuă în rimp alert. FOTO

Stefan Petre

Published

on

Șantier pe strada Universității, în centrul Clujului, la data de 1 decembrie/ Foto: monitorulcj.ro

Administrație

Șantierele din centrul Clujului sunt aproape finalizate. Lucrările pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universității și Iuliu Maniu trebuie să fie gata până la sfârșitul acestui an.

Șantier pe strada Universității, în centrul Clujului, la data de 1 decembrie/ Foto: monitorulcj.ro

  


Lucrările de modernizare și regenerare urbană a străzilor din centrul Clujului continuă într-un timp alert. 


În urmă cu o săptămână, viceprimarul Dan Tarcea a vorbit la un post radio local despre stadiul șantierelor din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca și a precizat că acestea sunt la zi.Despre lucrările de pe strada Mihail Kogălniceanu, viceprimarul spunea că acestea sunt terminate în proporție de peste 92%. 



Lucrările pe strada Universității, aproape finalizate, 1 decembrie 2023/ Foto: monitorulcj.ro În ceea ce privește străzile Iuliu Maniu și Universității, Tarcea spune că muncitorii trag tare ca să finalizeze:„Discutăm de trei străzi pe care lucrările încă nu sunt finalizate: discutăm de strada Kogălniceanu, unde sunt în proporție mare finalizate lucrările, peste 92% finalizate. Mai discutăm de strada Universității și de strada Iuliu Maniu. Am văzut în ultima vreme o mobilizare foarte bună a constructorului și până la sfârșitul anului lucrările trebuie să fie gata, astfel încât să se poată circula pe aceste străzi nestingheriți. Am văzut forfotă, am văzut muncitorii care în sfârșit sunt mobilizați la maxim.
Am avut acolo și câteva probleme legate de partea de proiectarea și câteva provocări legate de faptul că lucrăm într-o zonă centrală care este încărcată de istorie, o zonă cu clădiri vechi… Au fost multe provocări pe care le-am avut aici, dar până la sfârșitul acestui an lucrările trebuie să fie gata, astfel încât să ne putem bucura de o zonă extinsă, pietonală, care a ieșit și a trecut într-o regenerare și reconfigurare urbană”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.



„Statuia Ciumei” a revenit în centrul ClujuluiNumită și „statuia ciumei”, în contextul în care a fost realizată pentru a marca lupta împotriva ciumei, statuia Fecioarei Maria revine la locul inițial, pe strada Universității.Statuia Fecioarei Maria numită și „Statuia Ciumei” este un monument din tipologia coloanelor ciumei, edificat la Cluj în anul 1744. Acesta a fost construit în Cluj în semn de mulțumire divinității pentru eradicarea ultimelor epidemii de ciumă. Acesta reprezenta și cel dintâi monument public al orașului. 


În majoritatea orașelor importante din Europa regăsim statui ce reprezintă sfinți care au protejat respectivele comunități de ciumă, boala care a omorât mai mulți oameni decât războaiele. „Coloanele ciumei” sunt monumente caracteristice stilului baroc din spațiul sud-german.La sfârşitul secolului al XVII-lea, începutul secolului al XVIII-lea, sub influenţa unor monumente vieneze, în provinciile imperiului s-a răspândit acest tip de monument, având de cele mai multe ori un caracter antipestilenţial. Un astfel de monument este și statuia Sfintei Maria Protectoarea.„Statuia Ciumei” în centrul Clujului la începutul secolului XX/ Foto: bjc.roInițial monumentul a fost amplasat în mica piațetă din fața bisericii iezuite de pe strada Universității. Statuia a fost demontată în 1959, deoarece conducerea comunistă a universităţii clujene nu o agrea. În anul 1961, la cererea Bisericii Sfântul Petru şi Pavel din Cluj-Napoca, ea a fost amplasată în spatele acesteia. Monumentul amplasat odinioară în faţa fostei biserici iezuite alcătuia, împreună cu biserica, cu edificiul Convictus Nobilium şi fostul seminar Báthori-Apor, un complex urbanistic tipic primei faze a barocului transilvan. În anul 2022 statuia a fost demontată din spatele bisericii.Elementul central al monumentului este obeliscul cu secţiunea de triunghi, cu colţurile retezate. Suprafaţa obeliscului este modelată prin prezenţa unor nori decoraţi cu capi de putti, iar capitelul acestuia susţine cel mai valoros element sculptural al ansamblului, statuia Mariei Immaculata, aşezată pe globul pământesc, strivind răul întruchipat prin şarpe. Un putto este o figură dintr-o operă de artă, care constă într-un bebeluș băiat, dolofan, de obicei gol și cu aripi. Această figură a fost limitată inițial la pasiuni profane în simbolism.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite