Connect with us

Sport

De gardă pe SMURD Cluj. Putem paraliza dacă ne lovim la cap? Paramedic: „Cel mai important e primul ajutor. NU mișcați victima”

Stefan Petre

Published

on

Echipaj SMURD, solicitat la o urgență în care un bărbat a fost lovit la cap / Foto: captură video - Dr. Paul Oargă YouTube

Sănătate

Medicul vlogger cunoscut în Cluj, Paul Oargă, împărtășește din nou un caz de urgență la care a fost solicitat SMURD și ne arată cât de important este primul ajutor atunci când o persoană a fost lovită la cap.

Echipaj SMURD, solicitat la o urgență în care un bărbat a fost lovit la cap / Foto: captură video – Dr. Paul Oargă YouTube

  Dr. Paul Oargă, medic rezident la ATI, publică diverse filmări cu urgențele medicale la care a intervenit cu ambulanța SMURD Cluj. Un videoclip recent publicat pe contul de YouTube arată că modul de intervenție al martorilor în cazul unui accident poate fi crucial.Oargă explică daptul că din acest motiv s-a născut o „regulă de aur în acordarea primului ajutor victimei traumatizate: NU mișca victima decât dacă este în pericol iminent (explozie, flăcări etc.) sau dacă aceasta este inconștientă și nu respiră”.Victima nu trebuie mișcată, fiindcă riscăm să agravăm leziunile. În cazul de urgență prezentat de Paul Oargă, SMURD a fost solicitat să intervină în cazul unui bărbat care a fost lovit în cap de către un obiect tare de la o înălțime de 2-3 metri.CITEȘTE ȘI:
Ce să faci când copilul nu mai respiră? Paramedic din Cluj: „Aceste manevre îi pot salva viața” VIDEO  „Astăzi suntem din nou de gardă pe SMURD. Suntem solicitați la un accident care a avut loc la groapa de gunoi. O să vedem imediat ce s-a întâmplat acolo. Ce este cel mai important și vreau să rețineți este primul ajutor în cazul unei victime traumatizate. Dacă este conștientă, nu miști victima, oprești orice sângerare care este acolo și menții temperatura constantă (previne hipotermia). Pui o pătură pe ea”, spune dr. Paul Oargă.Primul ajutor, crucialMartorii au intervenit foarte bine de această dată, fiindcă nu au mișcat victima și au acoperit-o pentru a preveni hipotermia, dar cazul tot nu a fost unul foarte ușor din cauza leziunilor pe care le prezenta victima.
CITEȘTE ȘI:
Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO „Cel mai important este să nu mișcăm victima traumatizată, atât timp cât ea este conștientă și respiră. Vedeți că cei de la fața locului au făcut chiar o treabă foarte bună. Jos pălăria! Ce folosim pentru extragere este o targă cu lopeți, pe care o folosim să o punem sub victimă, o extragem foarte ușor și apoi o punem pe targa noastră de transport. Pe scurt, eram în fața unui pacient cu suspiciune înaltă de leziune de coloană cervicală. Ce mă făcea să mă gândesc la acest lucru? În primul rând, amorțeala generalizată pe care o acuza pacientul (anestezie și parestezie în teritoriul de sub nivelul leziunii), apoi slăbiciunea musculară de la gât în jos (deficit motor pe același teritoriu). Erau și câteva lucruri care mă induceau un pic în eroare. O dată, nu toate leziunile secționează măduva spinării și pacientul să se prezinte cu paralizie completă. Cum era și în cazul acesta, domnul putea să-și miște mâinile, chiar și picioarele, dar avea o slăbiciune pe ele. O leziune completă (șoc neurogen) de coloană cervicală merge cu afectarea respirației, dar și a circulației. Adică tensiunea arterială scade și inima bate mai încet, ceea ce nu era cazul la acest pacient.CITEȘTE ȘI:
Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEOExistă anumiți nervi care se ocupă cu respirația la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei toracice este centrul cardio accelerator care se ocupă cu tensiunea arterială și cu frecvența cardiacă. Dacă acești centri ar fi fost afectați într-o leziune completă de coloană cervicală, starea pacientului ar fi fost mult, mult mai rea, ceea ce nu era cazul, din nou”, a transmis Paul Oargă.Operație de urgențăDr. Paul Oargă a explicat ce s-a întâmplat după ce pacientul a ajuns la spital. Fiind un caz complicat, bărbatul a trebuit operat de urgență:„După efectuarea examenului neurologic rapid, am decis să fac unul complet, cu dezbrăcarea pacientului și verificarea teritoriilor tuturor nervilor din corp, inclusiv reflexele de la nivelul membrelor superioare și inferioare, care într-adevăr erau reduse. Pacientul a ajuns în siguranță la spital, unde s-a făcut un computer tomograf, care nu a arătat niciun fel de fractură. În acest caz, se justifică efectuarea unui examen RMN pentru a vedea dacă există alte leziuni, contuzii cervicale, care nu se văd la CT.Din păcate, în cursul serii, starea lui s-a deteriorat și a fost nevoie să fie operat de urgență. Cel mai probabil a fost vorba de o contuzie, ca o lovitură, fără niciun fel de fractură, în acest caz la nivelul măduvei spinării, care, ca orice țesut, a început să se umfle. Această umflare produce agravarea semnelor și justifică o intervenție de urgență în sala de operație.  Cu ce este foarte important să rămâneți după acest videoclip este primul ajutor al victimei traumatizate”, a mai explicat Oargă.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite