Connect with us

Sport

De gardă pe SMURD Cluj. Putem paraliza dacă ne lovim la cap? Paramedic: „Cel mai important e primul ajutor. NU mișcați victima”

Stefan Petre

Published

on

Echipaj SMURD, solicitat la o urgență în care un bărbat a fost lovit la cap / Foto: captură video - Dr. Paul Oargă YouTube

Sănătate

Medicul vlogger cunoscut în Cluj, Paul Oargă, împărtășește din nou un caz de urgență la care a fost solicitat SMURD și ne arată cât de important este primul ajutor atunci când o persoană a fost lovită la cap.

Echipaj SMURD, solicitat la o urgență în care un bărbat a fost lovit la cap / Foto: captură video – Dr. Paul Oargă YouTube

  Dr. Paul Oargă, medic rezident la ATI, publică diverse filmări cu urgențele medicale la care a intervenit cu ambulanța SMURD Cluj. Un videoclip recent publicat pe contul de YouTube arată că modul de intervenție al martorilor în cazul unui accident poate fi crucial.Oargă explică daptul că din acest motiv s-a născut o „regulă de aur în acordarea primului ajutor victimei traumatizate: NU mișca victima decât dacă este în pericol iminent (explozie, flăcări etc.) sau dacă aceasta este inconștientă și nu respiră”.Victima nu trebuie mișcată, fiindcă riscăm să agravăm leziunile. În cazul de urgență prezentat de Paul Oargă, SMURD a fost solicitat să intervină în cazul unui bărbat care a fost lovit în cap de către un obiect tare de la o înălțime de 2-3 metri.CITEȘTE ȘI:
Ce să faci când copilul nu mai respiră? Paramedic din Cluj: „Aceste manevre îi pot salva viața” VIDEO  „Astăzi suntem din nou de gardă pe SMURD. Suntem solicitați la un accident care a avut loc la groapa de gunoi. O să vedem imediat ce s-a întâmplat acolo. Ce este cel mai important și vreau să rețineți este primul ajutor în cazul unei victime traumatizate. Dacă este conștientă, nu miști victima, oprești orice sângerare care este acolo și menții temperatura constantă (previne hipotermia). Pui o pătură pe ea”, spune dr. Paul Oargă.Primul ajutor, crucialMartorii au intervenit foarte bine de această dată, fiindcă nu au mișcat victima și au acoperit-o pentru a preveni hipotermia, dar cazul tot nu a fost unul foarte ușor din cauza leziunilor pe care le prezenta victima.
CITEȘTE ȘI:
Un clujean a repornit inima soției sale: „Am luat-o în brațe, după care am început manevrele de prim ajutor” VIDEO „Cel mai important este să nu mișcăm victima traumatizată, atât timp cât ea este conștientă și respiră. Vedeți că cei de la fața locului au făcut chiar o treabă foarte bună. Jos pălăria! Ce folosim pentru extragere este o targă cu lopeți, pe care o folosim să o punem sub victimă, o extragem foarte ușor și apoi o punem pe targa noastră de transport. Pe scurt, eram în fața unui pacient cu suspiciune înaltă de leziune de coloană cervicală. Ce mă făcea să mă gândesc la acest lucru? În primul rând, amorțeala generalizată pe care o acuza pacientul (anestezie și parestezie în teritoriul de sub nivelul leziunii), apoi slăbiciunea musculară de la gât în jos (deficit motor pe același teritoriu). Erau și câteva lucruri care mă induceau un pic în eroare. O dată, nu toate leziunile secționează măduva spinării și pacientul să se prezinte cu paralizie completă. Cum era și în cazul acesta, domnul putea să-și miște mâinile, chiar și picioarele, dar avea o slăbiciune pe ele. O leziune completă (șoc neurogen) de coloană cervicală merge cu afectarea respirației, dar și a circulației. Adică tensiunea arterială scade și inima bate mai încet, ceea ce nu era cazul la acest pacient.CITEȘTE ȘI:
Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEOExistă anumiți nervi care se ocupă cu respirația la nivelul coloanei cervicale și la nivelul coloanei toracice este centrul cardio accelerator care se ocupă cu tensiunea arterială și cu frecvența cardiacă. Dacă acești centri ar fi fost afectați într-o leziune completă de coloană cervicală, starea pacientului ar fi fost mult, mult mai rea, ceea ce nu era cazul, din nou”, a transmis Paul Oargă.Operație de urgențăDr. Paul Oargă a explicat ce s-a întâmplat după ce pacientul a ajuns la spital. Fiind un caz complicat, bărbatul a trebuit operat de urgență:„După efectuarea examenului neurologic rapid, am decis să fac unul complet, cu dezbrăcarea pacientului și verificarea teritoriilor tuturor nervilor din corp, inclusiv reflexele de la nivelul membrelor superioare și inferioare, care într-adevăr erau reduse. Pacientul a ajuns în siguranță la spital, unde s-a făcut un computer tomograf, care nu a arătat niciun fel de fractură. În acest caz, se justifică efectuarea unui examen RMN pentru a vedea dacă există alte leziuni, contuzii cervicale, care nu se văd la CT.Din păcate, în cursul serii, starea lui s-a deteriorat și a fost nevoie să fie operat de urgență. Cel mai probabil a fost vorba de o contuzie, ca o lovitură, fără niciun fel de fractură, în acest caz la nivelul măduvei spinării, care, ca orice țesut, a început să se umfle. Această umflare produce agravarea semnelor și justifică o intervenție de urgență în sala de operație.  Cu ce este foarte important să rămâneți după acest videoclip este primul ajutor al victimei traumatizate”, a mai explicat Oargă.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite