Connect with us

Sport

Din Australia la Cluj-Napoca. Eveniment unic la Muzeul Cinematografiei!

Stefan Petre

Published

on

Exponate din Muzeul Cinematrografiei, deschis la Cluj pe strada Universității. Foto: monitorulcj.ro

Artă & Cultură

Iosif Demian, operatorul filmului „Nunta de Piatră”, un film de referință pentru istoria cinematografiei românești, vine la Cluj la Muzeul Cinematrografiei.

Exponate din Muzeul Cinematrografiei, deschis la Cluj pe strada Universității. Foto: monitorulcj.ro

  


Tradițiile cinematografice de peste 120 de ani ale Clujului pot fi admirate în primul și singurul Muzeu al Cinematografiei deschis în România. Muzeul se află pe strada Universității. Iar acum, acest muzeu se va îmbogăți cu noi exponate, venite de această dată din Australia. 


La începutul lunii iunie, Clujul intra, oficial, în compania selectă a marilor orașe ale lumii care dețin un muzeu al cinematografiei! Inaugurarea Muzeului Cinematografiei a avut loc la Casa TIFF de pe strada Universității.La câteva luni distanță, în această locație va avea loc un eveniment de referință.



CITEȘTE ȘI: Oficial. Clujul inaugurează primul muzeu al cinematografiei din România cu ocazia Festivalului Internațional de Film TransilvaniaRegizorul și directorul de imagine, Iosif Demian, operatorul filmului de referință în cinematografia românească, „Nunta de Piatră” și regizorul lungmetrajelor artistice  „O lacrimă de fată” și „Baloane de curcube” va veni tocmai din Australia să viziteze Muzeul Cinematografiei și să doneze câteva obiecte, ocazie pentru pasionații de film să îl întâlnească.„Maestrul Demian a ținut să aducă din Sydney, unde s-a stabilit,  la muzeul din Cluj Napoca câteva obiecte care l-au însoțit în prodigioasa activitate de creație cinematografică: un exponometru folosit la filmările din Roșia Montana/«Nunta de Piatră» (1973), un aparat de fotografiat personalizat și o geacă de operator. La înmânarea acestor obiecte se vor proiecta și secvențe din filmografia lui Iosif Demian”, spune Gabox Xantus, unul dintre fondatorii muzeului.


Participanții vor avea ocazia să îl întâlnească pe Iosif Demian, joi, 21 septembrie, de la ora 18 în incinta memorialului  (Str.Universității nr.6). Intrarea este liberă.În 2019, Iosif Demian a filmat la Rosia Montana un documentar despre cum s-a realizat „Nunta de piatră”. Director de imagine la filmul de debut al lui Mircea Veroiu și Dan Pita, Iosif Demian a revenit pe urmele echipei de acum 40 de ani căutând nu doar amintirile, ci și actul rememorării.


Când au făcut „Nunta de piatră”, regizorii Mircea Veroiu și Dan Pita și operatorul Iosif Demian credeau că se antrenează în vederea unui film mult mai important. Desăvârșit și în ziua de azi, „Nunta de piatră” a fost realizat cu talentul și entuziasmul tinerilor membri ai echipei, dar și cu dotarea tehnică de la începutul anilor ‘70. Scenografii nu aveau un aparat de fotografiat la îndemână, iar directorul de imagine nu vedea ce filma la sfârșitul zilei, ci o dată la două săptămâni, după ce materialul era prelucrat la Buftea.CITEȘTE ȘI: Incursiune în primul muzeu al cinematografiei din România. De la Cluj a plecat regizorul filmului „Casablanca”. „Mulți studenți de la Teatru nu au nicio idee despre ce s-a întâmplat aici”Cu toate acestea, „Nunta de piatră” rămâne unul dintre cele mai reușite filme românești din toate timpurile. El cuprinde ecranizarea a două nuvele de Ion Agârbiceanu, „Fefeleaga” si „La o nuntă”.Documentarele au luat naștere, în premieră mondială, la Cluj!Clujul se află printre primele orașe ale lumii unde a apărut cinematograful, unde s-au realizat primele proiecții de filme cu public (în 1896, în clădirea Redutei, azi Muzeul etnografic) și unde în perioada 1913-1920 studiourile Proja, Urania, Apollo, Corvin și Transsylvania, cu aportul regizorului și producătorului Jenő Janovics, cu sprijinul tehnic al studiourilor Pathé Paris, au realizat circa70 de filme mute de ficțiune, unele  din ele devenind  creații cinematogrfice  de referință ale istoriei universale a filmului.Fondatorii muzeului, Aron și Gabor Xantus, spun că orașul de pe Someș „a contribuit semnificativ” la nașterea și evoluția industriei cinematografice mondiale și a studiourilor din Hollywood prin cineaști consacrați, formați la Cluj, care după emigrare au ajuns  în marile centre cinematografice  ale vremii din Europa și din America, parcurgând  o carieră artistică  consemnată la loc de cinstre în  istoria universală a filmului.„De aici a plecat la Hollywood regizorul Michael Curtiz, distins mai târziu cu premiul Oscar pentru filmul «Casablanca», Sir Alexander Korda, unul dintre primii care au pus bazele producției cinematografice din Regatul Unit și din America. Azi cel mai important premiu în cinematografie al Acedemiei de Film din Marea Britanie îi poartă numele. În memorialele și în muzeele amenajate în incintele studiourilor cinematografice istorice în citadela filmului american Hollywood se regăsesc nume,  dar și relicve ale  cineaștilor școliți pe platourile de filmare din Cluj, ajunși în America la începuturile istoriei celei de-a șaptea arte”, a adăugat Gabor Xantus.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite