Connect with us

Sport

Emil Boc: „Eu cred că după alegerile din 2024, prima temă pe ordinea de zi va fi reorganizarea administrativ-teritorială a țării”

Stefan Petre

Published

on

„România se sufocă și suntem în pericol de a se ajunge la o paralizie a administrației”, a reiterat primarul Emil Boc joi. FOTO: Facebook/ AMR

Administrație

„România se sufocă și suntem în pericol de a se ajunge la o paralizie a administrației”, a reiterat primarul Emil Boc joi.

„România se sufocă și suntem în pericol de a se ajunge la o paralizie a administrației”, a reiterat primarul Emil Boc joi. FOTO: Facebook/ AMR

  


Tema reorganizării administrativ-teriotriale a țării a fost readusă în discuție de primarul Emil Boc, după participarea la Summitului Autorităţilor Locale, în calitate de președinte al Asociației municipilor din România. El a vorbit, la un post de radio local despre importanța acestui obiectiv și s-a declarat încrezător că va fi reluată de politicieni după alegerile de anul viitor.  


„România se sufocă și suntem în pericol de a se ajunge la o paralizie a administrației. Susțin asta și ca primar, și ca președinte al Asociației primarilor din România. În prezența primului ministru, a președintelui Senatului, a multor miniștri, a multor oficialități am lansat câteva teme de dezbatere. Întrebarea a fost: ce putem face cu România, cum putem contribui noi, fiecare, la nivel local, național, astfel încât viața fiecăruia să fie mai bună. Am venit cu câteva chestiuni fundamentale. Partea adnministrației, am zis, uitați-vă cât de nefuncțională este România cu peste 3 mii de unități administrativ teritoriale, uitați-vă la comune care nu au bani să-și plătească factura la curent din venituri, darămite să facă un minim de calitate de învățământ, de sănătate, de infrastructură, de turism. Cum să faci dacă nu ai bani și trebuie să stai cu mâna întinsă la guvern sau să-ți dea cineva bani? Atunci, unificarea unor unități administrativ teriotriale prin fuziune pentru a da și buget, și viziune și corență este absolut necesar, dincolo de reducerea birocrației, de reducerea numărului de funcționarii care. Avem unul dintre cele mai înalte procente de funcționari publici angajați la stat din România. Am atras atenția Guvernului că problema nu este la nivel local neapărat, ci la nivel național, pentru că noi la nivel local avem standarde de personal”, a explicat Emil Boc.Primarul vorbește despre o „fărâmițare administrativă” care face uneori ca proiectele care ar trebui să cuprindă mai multe localități sau mai multe județe să nu fie coerente, lucru care îngreunează dezvoltarea unor zone.


„Nu mai putem sta cu legea lui Ceaușescu din 1968. Nu înseamnă că nu putem să modificăm prin reorganizare administrativă, să comasăm mai multe primării pentru a le face eficiente și de asemenea, să unificăm, dacă este cazul mai multe județe pentru a le putea face competitive, pentru a putea construi proiecte consistente. Pentru că astăzi, dacă ești foarte fărâmițat nu poți duce nici măcar o conductă importantă de gaz pe o zonă importantă de dezvoltare, pentru că unul face un plan, altul alt plan și tu n-ai înțeles nici drumurile, nici conducetele de gaz, nici rețelele, pentru că este această fărâmițare administrativă dincolo de cheltuielile exorbitatnte pe care le are statul român cu funcționarea atâtor unități administrativ teritoriale”, a mai arătat edilul. „Prea multe decizii care sunt de competență locală se iau la București”Primarul Clujului s-a arătat încrezător că o decizie privind reorganizarea teritorială va fi luată de politicieni după alegerile de anul viitor. Totodată, el a arătat că descentralizarea ar trebui să meargă „mână în mână” cu reforma administrativ-teritorială, deoarece, în mometul de față, „prea multe decizii care sunt de competență locală se iau la București și prea mulți bani care ar trebui să fie la nivel local rămân la București”.


Eu cred că după alegerile din 2024 prima temă care va fi pe ordinea de zi va fi organizarea administrativ teritorială a țării care trebuie făcută, dacă vrem cu adevărat să nu ne sufocăm, Pentru că, pe de altă parte, este prea multă centralizare în țara asta, prea multe decizii care sunt de competență locală se iau la București și prea mulți bani care ar trebui să fie la nivel local rămân la București. Eu am spus foarte clar că în toată lumea civilizată guvernul central are putere de a legifera, pentru a avea legi obligatorii pentru toată țara, de a stabili politici publice majore valabile pentru toată țara și de a exercita controlul asupra implementării acestor politici. Implementarea și soluțiile financiare trebuie să fie la nivel local. Nu poate guvernul de la București să ia decizii și pentru Mănăstireni și pentru Cluj, și pentru Dăbuleni, pentru că uneori asta vrea, să ia decizii administrative pentru fiecare localitate din cele 3 mii. Bineînțeles că e paralizie administrativă. Încă din antichitate s-a spus – se poate guverna bine de departe, prin legi, prin controale, și se poate administra bine numai de aproape. De aceea, administrațiile locale prezintă cea mai mare încredere în ochii populației. Cu cât te duci mai sus, cu atât încrederea scade. Cel de la nivel local are contact direct cu cetățeanul, acolo poți să-i vezi măsura adevărată sau ce face”, a completat primarul. A.M.C.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite