Connect with us

Sport

Fost ministru al Educației, despre eliminarea caligrafiei din programa școlară: „Nu am înțeles jumătate din ce au scris elevii”

Stefan Petre

Published

on

Test scris susținut de elevi/Foto: pexels.com

Educație

Copiii folosesc tot mai mult telefonul pentru a scrie, iar scrisul neglijent a înlocuit exercițiul scrisului caligrafic. Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, avertizează asupra unei „grave probleme” din cadrul învățământului primar.

Test scris susținut de elevi/Foto: pexels.com

  Scrierea caligrafică reprezintă o provocare reală pentru elevi, în condițiile în care disciplina scrisului de mână nu mai face parte din programa școlară. Caligrafia a fost eliminată din planurile cadru ale învățământului primar încă din anii ’90. În contextul folosirii telefoanelor mobile de la vârste timpurii, elevii nu mai sunt obișnuiți să scrie de mână, iar profesorii sunt nevoiți să ghicească adeseori lucrările redactate de elevi.  „Am văzut lucrări de control, clasa a VIII-a, de la o școală bună din România. Nu am înțeles jumătate din ce au scris (mai bine spus mâzgălit pe hârtie) elevii. Mulțumim lui Marga că a scos caligrafia din programă”, notează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, pe pagina sa de Facebook.  Funeriu semnalează că problema caligrafiei este una reală și lansează un apel către ministerul Educației pentru remedierea situației. „Eu nu mi-am dat seama că problema e atât de gravă și nimeni nu mi-a atras atenția. Eu am dat instrucțiunea să se aibă grijă la acest aspect, din păcate nu mai eram în funcție când s-au aprobat planurile cadru pentru învățământul primar.  Oricum, îmi pare rău că nu am reparat și această greșeală a predecesorilor mei.Fac apel la minister să rezolve această uriașă problemă. Îmi spun corectori de la bacalaureat că ghicesc ceea ce „scriu” copiii”, a explicat Daniel Funeriu. 
Lipsa caligrafiei, calea spre analfabetismDisciplina caligrafiei, prin care elevii exersau scrierea de mână, favoriza ordonarea ideilor și comunicarea. Uzul constant al telefoanelor mobile pentru scriere, prin care adeseori textul scris este marcat de simboluri și abrevieri ale cuvintelor, aduce o serie de probleme pentru elevi atunci când sunt confruntați cu necesitatea scrierii de mână a unui eseu sau a unei simple lucrări de control. În urmă cu câțiva ani de zile, un alt fost ministru al Educației, filosoful Mihai Șora (1916-2023), avertiza asupra riscurilor aferente eliminării caligrafiei din programa școlară: scrisul de mână neglijent reprezintă calea sigură spre analfabetism.„Spre analfabetism se îndreaptă. O comunicare strict orală este o comunicare primară. Şi ce fac când sunt la distanţă şi n-am telefon? Există însă serviciu poştal, care mi-ar permite să îmi transmit gândul scriindu-l pe hârtie. (…).Când trebuie să stau să aştern pe hârtie trebuie să mă gândesc puţin la ceea ce scriu”, avertiza în septembrie 2019 filosoful Mihai Șora.CITEȘTE ȘI: 
Un fost ministru al Educației cere schimbarea admiterii la liceu: „Altfel, ne vom mira că avem milioane de români vulnerabili la orice prostie”Acesta recomanda introducerea unei ore săptămânale de caligrafie în programa șoclară. „Măcar o oră pe săptămână să o consacrăm acestui instrument de comunicare care este scrisul. În fond, noi încorporăm în scrisul acela gândirea noastră. Şi ea trebuie să fie nu doar clară în capul nostru, ci să fie limpede formulată pe hârtie”, explica atunci fostul ministru al Educației Mihai Șora. De altfel, în toamna lui 2018, chiar actualul ministru al Educației, Ligia Deca, pe atunci consilier de stat, aprecia însemnătatea caligrafiei în dezvoltarea copiilor.„Așa cum învățăm să socotim, așa cum învățăm să citim, trebuie să știm și să scriem. Ce facem dacă mâine nu mai avem curent electric, nu mai avem calculatoare, nu mai funcționează telefoanele? Cum reușim să transmitem mesaje la distanță? Scriind. În momentul în care caligrafia dispare, cred că luăm o componentă foarte importantă din calitatea noastră umană și anume aceea de a putea să ne exprimăm în formă scrisă, nu numai verbal”, declara în septembrie 2018 fostul consilier de stat Ligia Deca, actual ministru al Educației. La câțiva ani distanță de la aceste declarații, caligrafia nu se regăsește în programa școlară a ciclului primar. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

ȘOC înaintea derby-ului! Fanii U Cluj BOICOTEAZĂ meciul cu CFR! FURIE!

Cosmin Ardelean

Published

on

BOICOT la derby! Fanii U Cluj NU merg în Gruia! “Integritatea are un preț!”

Suporterii U Cluj au luat o decizie radicală înaintea derby-ului cu CFR Cluj, refuzând cele 1158 de bilete alocate pentru meciul din Gruia. Peluza Șepcile Roșii a anunțat public hotărârea, invocând lipsa de reciprocitate din partea CFR Cluj în ceea ce privește alocarea biletelor la meciurile de pe Cluj Arena.

Fanii “șepcilor roșii” acuză CFR Cluj că a condiționat vânzarea biletelor într-un mod special, menționând o nemulțumire legată de numărul redus de bilete primite la inelul II pe Cluj Arena la partidele anterioare. Mai mult, CFR Cluj ar fi acuzat suporterii U Cluj de “tertipuri” pentru a evita oferirea de bilete la inelul superior.

Drept răspuns, Peluza Șepcile Roșii a transmis un mesaj ferm: “Peluza Șepcile Roșii refuză să accepte cele 1158 de bilete alocate la meciul din deal. Este dureros să nu fim alături de Universitatea și să nu ne cântăm dragostea pentru Simbol, să nu ne bucurăm de “U”, dar ăsta-i prețul INTEGRITĂȚII pe care am hotărât să-l plătim.”

Suporterii U Cluj au subliniat că aleg “DEMNITATEA fără concesii” și refuză să fie tratați ca și cum li s-ar face un favor. Ei cred în principiile ultraseriei și consideră că CFR Cluj nu a manifestat reciprocitate în privința alocării biletelor.

În ciuda absenței din stadion, fanii U Cluj au anunțat că se vor strânge vineri, la ora 16:30, la stadion pentru a susține echipa la antrenament, iar în ziua meciului, la ora 16:00, se vor întâlni în Piața Unirii, sperând să găsească o modalitate de a urmări partida împreună.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

Scandal U Cluj – CFR: A fost ură etnică? Poliția dezvăluie ADEVĂRUL!

Cosmin Ardelean

Published

on

Fan U Cluj, reținut pentru atacul cu sticlă asupra unui suporter CFR după derby!

Poliția Cluj a anunțat reținerea suporterului U Cluj acuzat că a lovit cu o sticlă un fan al rivalilor de la CFR Cluj, în urma incidentelor violente de după marele derby din 31 martie 2025.

Conform anchetei, în acea seară, doi tineri de 19 ani au sesizat Poliția că au fost agresați în Parcul Central de un grup de persoane necunoscute. Unul dintre ei a suferit răni grave la față, fiind lovit cu o sticlă.

Poliția a demarat o investigație amplă, iar în urma cercetărilor, au fost identificate 8 persoane implicate în agresiune: 7 adulți (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani) și un minor de 16 ani.

Pe 5 aprilie, a fost reținut principalul suspect, un bărbat de 38 de ani din Cluj-Napoca, acuzat că a aruncat sticla. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

Poliția Cluj a reiterat că incidentul nu are conotație etnică, așa cum se insinuase inițial, infirmând acuzațiile liderilor UDMR Cluj.

Cercetările continuă pentru toate cele 8 persoane, fiind acuzate de tulburarea ordinii și liniștii publice. Bărbatul de 38 de ani este cercetat și pentru lovire sau alte violențe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

David Popovici devine cel mai rapid înotător din istorie la 50, 100 și 200 m liber

Maria Costea

Published

on

David Popovici face din nou istorie: cel mai rapid om din toate timpurile la 50, 100 și 200 de metri liber

La doar 20 de ani, David Popovici continuă să redefinească limitele natației mondiale. Vineri, 11 aprilie, sportivul român a anunțat cu mândrie pe pagina sa de Facebook că a devenit primul om din lume care a spart toate cele trei bariere de elită în stilul liber:

  • Sub 22 de secunde la 50 m

  • Sub 47 de secunde la 100 m

  • Sub 1:43 la 200 m

Performanța care a completat acest trio legendar a fost reușită chiar vineri, când Popovici a obținut un nou record național la 50 m liber, cu timpul de 21.83 secunde.

„De asta sunt tare mândru”, a scris David, într-un mesaj sincer și emoționant, care a rezonat cu fanii din toată lumea.


O revenire conștientă, după Jocurile Olimpice de la Paris

După ce a urcat din nou pe podium la Jocurile Olimpice de la Paris, Popovici a decis să ia o pauză de opt luni. Nu din cauza oboselii fizice, ci pentru a-și regăsi echilibrul interior.

„A fost nevoie de timp – pentru a respira, a mă bucura, pentru a înțelege ce am realizat și mai ales, pentru a mă reconecta cu de ce-ul din spatele acestui drum”, a explicat el.

Campionul vorbește deschis despre faptul că adevărata performanță nu înseamnă doar antrenamente sau medalii, ci mai ales claritate mentală, echilibru și bucuria sinceră de a înota.

„Am ales conștient această pauză, iar acum revin cu și mai multă claritate, motivație și încredere.”


Titluri naționale și un mesaj către fani

La Campionatele Naționale de Înot de la Otopeni, Popovici a cucerit deja aurul la 50 m, 100 m și 200 m liber, cu un timp excelent de 1:45.07 în proba de 200 m.

În stilul său autentic, David nu s-a limitat doar la medalii – a transmis și un mesaj deschis fanilor, invitându-i să fie parte din povestea înotului românesc:

„Energia voastră contează mai mult decât credeți!”


David Popovici nu doar că face valuri în bazin, ci și în inimile oamenilor. Cu maturitatea unui campion și sufletul unui adevărat lider, el inspiră o generație întreagă. Iar povestea lui abia începe.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite