Connect with us

Sport

Mulți IT-iști, dar prea puțini profesori de informatică, în Cluj. Șefa IȘJ: „Lipsesc și profesorii de germană. E o problemă națională”

Stefan Petre

Published

on

Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj / Foto: monitorulcj.ro

Educație

Profesorii de informatică, de alte discipline cu profil real sau predate în limba germanii, lipsesc cu desăvârșire din școlile din Cluj. Tinerii nu mai sunt interesați să lucreze în învățământ.

Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj / Foto: monitorulcj.ro

  Deși atât orașul Cluj-Napoca, cât și județul Cluj, sunt atrăgătoare din punct de vedere al ofertei educaționale și al rezultatelor obținute de elevi de-a lungul anilor, există probleme de deficit de profesori. Marinela Marc, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a precizat că cele mai mari probleme sunt la disciplinele de la profilurile reale, inclusiv informatica. Tinerii prezintă un interes din ce în ce mai mare în domeniul IT-ului, în special în Cluj, unde se găsesc locuri de muncă foarte bine plătite, comparativ cu cele din învățământ:„Resursele umane care au fost angajate în sistem în anul școlar trecut, 7856 de posturi. O creștere a normelor față de anul școlar precedent. Deficitare la acoperirea cu cadre didactice au fost câteva discipline cu care încă avem probleme și vom avea și în viitor, respectiv informatica, fizica, matematica – în general disciplinele din sfera celor reale și disciplinele tehnice… pentru că absolvenții acestor instituții de învățământ superior, cu aceste specializări, aleg să meargă în alte domenii de activitate mult mai bine plătite. Chiar mă bucur că încă nu stăm chiar așa de rău la informatică, știind că sunt atât de multe companii de IT care recrutează încă din timpul facultății studenți pentru a le oferi locuri de muncă”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj, luni, 4 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă.
CITEȘTE ȘI:
Criza din piața IT din Cluj nu se reflectă în statisticile de șomaj. Boc: „Aceste poziții vor fi cele mai căutate și mai bine plătite”
Clujul concentrează o cincime din volumul pieței de IT din România, segment ce a depășit 9 miliarde de euro Probleme mari la limba germanăO problemă mare privind lipsa forței de muncă există și la disciplinele predate în limba germană. Reprezentanții instituțiilor educaționale găsesc cu greu persoane care să fie interesate să predea în școli în limba germană:  „Și, evident, sunt probleme de deficit la anumite discipline cu predare în limba germană: la Colegiul Național „George Coșbuc”, dar asta este o problemă la nivel național. Nu ne confruntăm doar noi, județul Cluj, cu ea. Am avut o întâlnire în anul școlar trecut la Liceul „Coșbuc” cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai UBB, reprezentanți ai parlamentului, ai forumului german… am propus câteva măsuri care să stimuleze studenții de la linia germană să își dorească o carieră în învățământ. Cu problema asta se cofruntă și județul Sibiu, din păcate, și Bistrița-Năsăud și Timișul… rar găsim absolvenți de linie germană care să dorească o carieră în învățământ”, a adăugat Marinela Marc. CITEȘTE ȘI:
Programe de studii UBB în limba germană, susținute de NTT DATA și Porsche: o perspectivă nouă care vizează IT-ul și managementul afacerilor
„Innovation Science Café”, un spațiu de lucru informal destinat studenților UBB, inaugurat la NTT DATA
 Profesori universitari, chemați să predea în școliCu toate că anul școlar 2023-2024 începe într-o săptămână, încă există discipline la care nu s-au găsit profesori care să predea în limba germană. Șefa IȘJ Cluj a declarat că se caută soluții în mediul universitar:  „În acest an școlar, până acum, știu că doar la istorie și la matematică încă nu avem soluții pentru predarea în limba germană. Mai avem această săptămână la dispoziție în care colegii mei de la resurse umane, dar și școlile, caută soluții dintre cele la care am apelat anul trecut pentru aceste discipline – profesori asociați din învățământul superior, masteranzi, doctoranzi, care să dorească să lucreze un an în învățământ. Acum, nu toate sunt catedre întregi. Vorbim și de fracțiuni de normă și poate și din acest motiv nu este foarte atractiv. De aceea, este mai ofertant pentru cadrele didactice din învățământul superior care vin și lucrează în regim de plată cu ora la aceste câteva clase”, a spus Marinela Marc.CITEȘTE ȘI:
Se caută angajați care știu limba germană în Cluj. Salariul net ajunge la 1.500 de euro pe lună Discipline la care sunt prea puțini sau prea mulți profesori:Discipline/domenii deficitare în acoperirea cu personal didactic calificat: mai există domenii deficitare cu personal didactic calificat: educatoare (limba germană),  educatoare/educator în învăţământul special, limba germană modernă, limba rromani, informatică și TIC, fizică, chimie, majoritatea disciplinelor cu predare în limba maternă maghiară, cu preponderenţă cele tehnice; Discipline/domenii cu excedent de personal: Limba și literatura română, Consiliere psihopedagogică, Geografie, Biologie.În anul școlar 2022-2023, a existat un total de 7856 de posturi de profesori – o creștere a numărului de norme didactice cu 4,05%, faţă de anul şcolar 2021-2022. Situația profesorilor arăta în felul următor:Situația profesorilor calificați, necalificați, titulari sau suplinitori, din ultimii ani, în Cluj / Foto: IȘJ ClujCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite