Connect with us

Sport

Mulți IT-iști, dar prea puțini profesori de informatică, în Cluj. Șefa IȘJ: „Lipsesc și profesorii de germană. E o problemă națională”

Stefan Petre

Published

on

Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj / Foto: monitorulcj.ro

Educație

Profesorii de informatică, de alte discipline cu profil real sau predate în limba germanii, lipsesc cu desăvârșire din școlile din Cluj. Tinerii nu mai sunt interesați să lucreze în învățământ.

Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj / Foto: monitorulcj.ro

  Deși atât orașul Cluj-Napoca, cât și județul Cluj, sunt atrăgătoare din punct de vedere al ofertei educaționale și al rezultatelor obținute de elevi de-a lungul anilor, există probleme de deficit de profesori. Marinela Marc, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a precizat că cele mai mari probleme sunt la disciplinele de la profilurile reale, inclusiv informatica. Tinerii prezintă un interes din ce în ce mai mare în domeniul IT-ului, în special în Cluj, unde se găsesc locuri de muncă foarte bine plătite, comparativ cu cele din învățământ:„Resursele umane care au fost angajate în sistem în anul școlar trecut, 7856 de posturi. O creștere a normelor față de anul școlar precedent. Deficitare la acoperirea cu cadre didactice au fost câteva discipline cu care încă avem probleme și vom avea și în viitor, respectiv informatica, fizica, matematica – în general disciplinele din sfera celor reale și disciplinele tehnice… pentru că absolvenții acestor instituții de învățământ superior, cu aceste specializări, aleg să meargă în alte domenii de activitate mult mai bine plătite. Chiar mă bucur că încă nu stăm chiar așa de rău la informatică, știind că sunt atât de multe companii de IT care recrutează încă din timpul facultății studenți pentru a le oferi locuri de muncă”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj, luni, 4 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă.
CITEȘTE ȘI:
Criza din piața IT din Cluj nu se reflectă în statisticile de șomaj. Boc: „Aceste poziții vor fi cele mai căutate și mai bine plătite”
Clujul concentrează o cincime din volumul pieței de IT din România, segment ce a depășit 9 miliarde de euro Probleme mari la limba germanăO problemă mare privind lipsa forței de muncă există și la disciplinele predate în limba germană. Reprezentanții instituțiilor educaționale găsesc cu greu persoane care să fie interesate să predea în școli în limba germană:  „Și, evident, sunt probleme de deficit la anumite discipline cu predare în limba germană: la Colegiul Național „George Coșbuc”, dar asta este o problemă la nivel național. Nu ne confruntăm doar noi, județul Cluj, cu ea. Am avut o întâlnire în anul școlar trecut la Liceul „Coșbuc” cu reprezentanți ai mediului de afaceri, ai UBB, reprezentanți ai parlamentului, ai forumului german… am propus câteva măsuri care să stimuleze studenții de la linia germană să își dorească o carieră în învățământ. Cu problema asta se cofruntă și județul Sibiu, din păcate, și Bistrița-Năsăud și Timișul… rar găsim absolvenți de linie germană care să dorească o carieră în învățământ”, a adăugat Marinela Marc. CITEȘTE ȘI:
Programe de studii UBB în limba germană, susținute de NTT DATA și Porsche: o perspectivă nouă care vizează IT-ul și managementul afacerilor
„Innovation Science Café”, un spațiu de lucru informal destinat studenților UBB, inaugurat la NTT DATA
 Profesori universitari, chemați să predea în școliCu toate că anul școlar 2023-2024 începe într-o săptămână, încă există discipline la care nu s-au găsit profesori care să predea în limba germană. Șefa IȘJ Cluj a declarat că se caută soluții în mediul universitar:  „În acest an școlar, până acum, știu că doar la istorie și la matematică încă nu avem soluții pentru predarea în limba germană. Mai avem această săptămână la dispoziție în care colegii mei de la resurse umane, dar și școlile, caută soluții dintre cele la care am apelat anul trecut pentru aceste discipline – profesori asociați din învățământul superior, masteranzi, doctoranzi, care să dorească să lucreze un an în învățământ. Acum, nu toate sunt catedre întregi. Vorbim și de fracțiuni de normă și poate și din acest motiv nu este foarte atractiv. De aceea, este mai ofertant pentru cadrele didactice din învățământul superior care vin și lucrează în regim de plată cu ora la aceste câteva clase”, a spus Marinela Marc.CITEȘTE ȘI:
Se caută angajați care știu limba germană în Cluj. Salariul net ajunge la 1.500 de euro pe lună Discipline la care sunt prea puțini sau prea mulți profesori:Discipline/domenii deficitare în acoperirea cu personal didactic calificat: mai există domenii deficitare cu personal didactic calificat: educatoare (limba germană),  educatoare/educator în învăţământul special, limba germană modernă, limba rromani, informatică și TIC, fizică, chimie, majoritatea disciplinelor cu predare în limba maternă maghiară, cu preponderenţă cele tehnice; Discipline/domenii cu excedent de personal: Limba și literatura română, Consiliere psihopedagogică, Geografie, Biologie.În anul școlar 2022-2023, a existat un total de 7856 de posturi de profesori – o creștere a numărului de norme didactice cu 4,05%, faţă de anul şcolar 2021-2022. Situația profesorilor arăta în felul următor:Situația profesorilor calificați, necalificați, titulari sau suplinitori, din ultimii ani, în Cluj / Foto: IȘJ ClujCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite