Economie
Ne apropiem de ultimele zile de pregătiri pentru Crăciun. Din cauza scumpirilor, românii vor să facă mai puține cumpărături decât în alți ani și încearcă să își planifice mai bine meniul de Crăciun, ca să nu mai risipească mâncarea.
Românii încearcă să își reducă cheltuielile de sărbători / Foto: pixabay.com
Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar pregătirile sunt în toi. În acest an, însă, sărbătorile vor fi mai sărace, în contextul în care cheltuielile românilor au devenit tot mai mari. Rata anuală a inflației în luna octombrie era de 8,07%. Potrivit Institutului Național de Statistică, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,66%, cele nealimentare cu 6,24%, iar serviciile cu 12,20%. Întreg anul 2023 a însemnat pentru români o provocare, având în vedere că valoarea coșului minim de consum în România a crescut în 2023 cu 15,23% față de 2022. CITEȘTE ȘI:
Decembrie, „luna cumpărăturilor”. Vânzările cresc de sărbători cu 28% față de media lunară.
Rata anuală a inflației a scăzut la 8,1% în octombrie. Ce produse au continuat să se scumpească? Potrivit unui raport al Fundaţia Friedrich Ebert România (FER), coşul minim de consum pentru un trai decent, pentru o familie de doi adulţi şi doi copii, costă 9.978 lei pe lună. De asemenea, pentru o familie de doi adulţi şi un copil, valoarea coşului minim este de 8.205 lei pe lună, iar pentru o familie de doi adulţi fără copii, de 6.162 lei pe lună.Studiul FER din anul 2022 arăta că valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent tot pentru o familie de doi adulţi şi doi copii era 8.659 lei pe lună. Iar valoarea coşului pentru o familie cu doi adulţi şi un copil era de 7.112 lei pe lună și pentru o familie de doi adulţi fără copii era de 5.322 lei pe lună. Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022. Creşterea valorii totale a coşului de consum a fost determinată de creşterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepţia cheltuielilor cu locuinţa (apă, energie electrică, gaz şi energie termică).CITEȘTE ȘI:
Românii, tot mai afectați de criză. Angajații caută alternative să-și crească veniturile
Potrivit sursei citate, la capitolul de cheltuieli cu alimentaţia, costurile lunare au crescut cu 10,1% în 2023, faţă de 2022, la 2.090 de lei, pentru familia de referinţă (doi adulţi şi doi copii). De asemenea, îmbrăcămintea şi încălţămintea sunt mai scumpe cu 11,2% față de anul trecut, iar cheltuielile pentru locuinţă au crescut cu 27,4%.
Salariu minim net de circa 2.000 leiToate acestea în contextul în care salariul minim pe economie, brut, este de 3.300 lei în România, începând din octombrie 2023, adică 664,95 de euro. Însă, salariații primesc în mână 2079 de lei, adică 418,92 de euro. Într-un scenariu în care ambii părinți lucrează pe salariul minim, aceștia nu vor putea oferi un trai decent familiei în România.De asemenea, salariul mediu brut în România (media națională) este de 6.789 lei (1376,98 euro), însă cel net este de 3.972 lei (800,35 euro). Asta înseamnă că dacă doi părinți care lucrează pentru salariul mediu și nu trăiesc în Cluj sau marile orașe din România, unde media este mai ridicată, nu își permit să trăiască decent.CITEȘTE ȘI:
Sărăcia energetică, un fenomen care a crescut alarmant şi în rândul populaţiei cu venituri medii Românii vor să cumpere mai puțin de sărbătoriDe asemenea, un sondaj realizat de Klarna arată că românii planifică să cheltuie mare parte a bugetului din acest an pe cadouri și alimente, de Crăciun. Însă, 68% dintre români spun că sunt îngrijorați de situația lor financiară în perioada sărbătorilor și 76% spun că vor să își reducă cheltuielile, fiindcă sunt afectați de creșterea generală a prețurilor la bunuri și servicii. Din cauza scumpirilor, românii vor încerca să caute produse mai accesbile în perioada sărbătorilor, să reducă cheltuielile cu produse care nu sunt esențiale și să își planifice mai bine meniul de sărbători, ca să nu mai risipească mâncarea.44% dintre respondenții studiului spun că vor să facă mai puține cumpărături decât în anii anteriori.CITEȘTE ȘI:
Economia României încetinește puternic din cauza măsurilor populiste și a haosului fiscal. PIB de 1,1% din creșterea estimată de 2,8 în 2023 Sania Moșului, mai săracă în jucăriiÎn ceea ce privește cadourile pentru copii, Moş Crăciun ar putea să nu aibă prea multe de dăruit în acest an, pentru că în Europa şi SUA consumatorii dau prioritate alimentelor şi produselor de uz casnic, susţin producătorii de jucării şi experţii din industrie consultaţi de Reuters, potrivit agerpres.ro. Consumatorii din întreaga lume au dificultăţi în a face faţă inflaţiei ridicate şi creşterii economice anemice. Jucării favorite precum păpuşile Barbie, figurinele Transformers şi maşinuţele Hot Wheels vor fi în continuare pe primele locuri pe lista dorinţelor copiilor, însă mulţi părinţi nu şi le pot permite în acest an, susţin experţii. „Cel mai important lucru pentru oameni de sărbători în acest an va fi să aibă mâncare pe masă pentru familiile lor”, a spus Isaac Larian, unul dintre producători.Alți producători au avertizat că vânzările industriei de jucării vor fi mai slabe. Unii se aşteaptă ca vânzările de sărbători să fie cu 10-12% mai mici comparativ cu cele de anul trecut.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link