Connect with us

Sport

Noi rezultate de laborator în problema mirosului greu din Cluj. Ferma de la Aiton și-a suspendat activitatea

Stefan Petre

Published

on

Utilaj agricol care împrăștie găinaț pe terenurile agricole din Aiton/ Foto: monitorulcj.ro

Administrație

Reprezentanții Prefecturii Cluj au anunțat, marți, ultimele concluzii în urma analizelor realizate la Centrul de Management de Deșeuri, dar și la ferma din Rediu, comuna Aiton.

Utilaj agricol care împrăștie găinaț pe terenurile agricole din Aiton/ Foto: monitorulcj.ro

  


Având în vedere sesizările locuitorilor din municipiul Cluj-Napoca și din împrejurimi referitoare la mirosul deranjant din ultima perioadă, în contextul verificărilor în teren efectuate de către autoritățile cu atribuții în domeniu și a rezultatelor obținute inițial, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj analizează cu ajutorul autolaboratorului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, calitatea aerului din zona de monitorizare. 


Potrivit Prefecturii Cluj, în perioada 4-5 septembrie în zona fermei din satul Rediu, comuna Aiton, prin analiză de durată lungă (24h), s-a constatat faptul că a fost depășit nivelul maxim admis pentru amoniac (0,1421 mg/m3  față de 0,1000 mg/m3), și că la momentul măsurătorilor cu autolaboratorul, activitatea fermei era sistată din propria inițiativă a societății.CITEȘTE ȘI:
De ce pute Clujul? Cum arată „muntele” de găinaț de la Aiton. De aici să vină mirosurile?Având în vedere această situație, autolaboratorul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor va reveni în proximitatea zona fermei din satul Rediu, pentru a efectua noi monitorizări în vedere obținerii unor rezultate concludente, după reluarea activității.



Depășiri de hidrogen sulfurat la CMIDAgenția pentru Protecția Mediului Cluj realizează monitorizarea potențialilor factori ce ar fi favorizat apariția mirosului din oraș prin intermediul unui laborator mobil. Potrivit autorităților, s-a constatat depășirea CMA pentru două valori medii de scurtă durată (30 min) în intervalul 08:00 – 09:00 din data de 08 septembrie, doar la punctul de prelevare 1 de la CMID.



Punctul de amplasare al autolaboratorului în CMID Cluj/ Foto: Prefectura Cluj„Pentru amoniac NH3
La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii de scurtă durată (30 min) și a valorii medii zilnice de lungă durată (24h) sub concentrațiile maxime admise.
– valorile medii de scurtă durată s-au încadrat în domeniul de variație 5,33 ÷ 43,41 µg/m³, pentru punctul 1 – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), respectiv în domeniul 3,94÷27,17 µg/m3, în punctul 2. Cantitatea maximă admisă (CMA) este de 300 µg/m³.
– valorile medii de lungă durată au fost 17,4 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 8,35 µg/m³, în punctul 2 – ferma din satul Rediu, comuna Aiton, iar cantitatea maximă admisă este de 100 µg/m³.Pentru hidrogen sulfurat (H2S):


La ambele puncte de prelevare s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice de lungă durată(24) sub concentrațiile CMA (Concentrația Maximă Admisă), conform prevederilor referențialului STAS 12574-87.
S-a constatat depășirea CMA pentru două valori medii de scurtă durată (30 min) în intervalul 08:00 – 09:00 din data de 08 septembrie, doar la punctul de prelevare 1 de la CMID, în condiții meteo de viteză vânt 0,3-0,4 m//s și direcția vântului N-NV predominantă.
– valorile medii de scurtă durată s-au încadrat în domeniul de variație 5,90÷18,42 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv în domeniul 5,16÷ 6,72 µg/m³, în punctul 2. Subliniem faptul că valoarea CMA pentru H2S la valorile medii de scurtă durată este de 15 µg/m³. 
– valorile medii de lungă durată au fost 7,68 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 5,97 µg/m³, în punctul 2. Cantitatea maximă admisă în acest caz este de 8 µg/m³.
Pentru pulberi în suspensie la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea valorilor medii zilnice sub valoarea limită zilnică pentru pulberile în suspensie PM10, conform Legii nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, valoarea pentru punctul 1 a fost de 21,16, respectiv la punctul 2 a fost de 17,68, CMA fiind de 50 µg/m³.Pentru dioxid de azot (NO2):
– la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii orare sub valorile limită, conform Legii 104/2011. Astfel, valorile medii orare s-au încadrat în domeniul de variație 5,10÷38,71 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv în domeniul 5,35÷18,75 µg/m³, în punctul 2. Valoarea CMA este de 200 µg/m³.Pentru dioxid de sulf SO2:
–la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea tuturor valorilor medii zilnice sub valoarea limită zilnică, respectiv valoarea limită orară, conform Legii nr. 104.2011. Astfel: 
-valorile medii orare s-au încadrat în domeniul de variație 5,99÷9,17 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 2,98÷5,23 µg/m³, în punctul 2. CMA, în acest caz este de 350 µg/m³.
-valorile medii zilnice au fost 7,36 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 4,07 µg/m³, în punctul 2, iar în acest caz 125 µg/m³.Pentru monoxid de carbon CO – la ambele puncte de prelevare, s-a constatat încadrarea sub valoarea maximă zilnică a mediei mobile de 8 ore, conform Legii nr. 104/2011. Astfel valoarea maximă zilnică a mediei mobile de 8 ore a fost de 0,59 µg/m³, pentru punctul 1, respectiv 0,33 µg/m³, în punctul 2. Pentru monoxidul de carbon, CMA este de 10 µg/m³.”, a transmis Prefectura Cluj.În ședința de Consiliu Local de joi, 7 septembrie, edilul Clujului Emil Boc a cerut autorităților în domeniu să-și „facă datoria” pentru a identifica sursa mirosului pătrunzător din municipiu.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite