Connect with us

Sport

Pământul a înregistrat cea mai călduroasă perioadă de trei luni din istoria măsurătorilor

Stefan Petre

Published

on

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Pământ în istoria măsurătorilor termice/ Foto: pixabay.com

Actualitate

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Pământ în istoria măsurătorilor termice.

Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Pământ în istoria măsurătorilor termice/ Foto: pixabay.com

  Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Pământ în istoria măsurătorilor termice, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează DPA şi AFP. Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost „de departe” cea mai călduroasă lună august din istoria măsurătorilor şi a ocupat, totodată, locul al doilea în topul celor mai călduroase luni înregistrate vreodată, după iulie 2023.Meteorologii au estimat că august 2023 a fost cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai călduroasă decât media temperaturilor din era preindustrială.
CITEȘTE ȘI:
STUDIU: Valurile de caniculă sunt intensificate de schimbările climatice provocate de om: „Fiecare caniculă este mai puternică”De asemenea, în august 2023 a fost măsurată cea mai mare temperatură medie globală la suprafaţa apei marine: 20,98 grade Celsius.„Planeta noastră tocmai a îndurat un anotimp de fierbere – cea mai fierbinte vară din istoria măsurătorilor. Dezintegrarea climei a început”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un comunicat.
Valurile de căldură creează o „poţiune diabolică” de poluanţiValurile de căldură, devenite tot mai intense şi mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, creează „o poţiune diabolică” de poluanţi care ameninţă omenirea şi toate vieţuitoarele, a avertizat ONU miercuri.Dacă norii de fum provocaţi de incendiile de pădure care au asfixiat Atena şi New York în această vară reprezintă partea cea mai vizibilă a poluării atmosferice provocate de valurile de căldură, acestea din urmă declanşează şi o serie de procese chimice mai „ascunse” şi mai periculoase pentru sănătate. „Valurile de căldură deteriorează calitatea aerului, cu repercusiuni asupra sănătăţii umane, ecosistemelor, agriculturii şi chiar a vieţii noastre cotidiene”, a subliniat secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, cu ocazia publicării Buletinului despre calitatea aerului şi a climei.Un studiu realizat recent de Institutul de politică energetică din cadrul Universităţii Chicago (EPIC) a descoperit că poluarea cu particule fine – emise de vehicule motorizate, industrie şi incendii de vegetaţie – reprezintă „cea mai mare ameninţare externă pentru sănătatea publică globală”. Schimbările climatice şi degradarea calităţii aerului „merg mână în mână şi trebuie combătute împreună pentru a întrerupe acest cerc vicios”, a declarat directorul OMM, subliniind că deşi Buletinul vizează date din 2022, „ceea ce vedem în 2023 reprezintă ceva încă şi mai extrem”.CITEȘTE ȘI:
Haos climatic în Europa, în 2021. Temperaturile record şi vremea extremă duc la nevoia urgentă de reducere a emisiilor de gazeSchimbările climatice cresc frecvenţa şi intensitatea valurilor de căldură, iar această tendinţă ar trebui să continue să se manifeste şi în viitor. Există un consens ştiinţific tot mai important, potrivit căruia valurile de căldură vor creşte riscul şi gravitatea incendiilor de vegetaţie, a subliniat OMM.„Valurile de căldură şi incendiile de pădure sunt strâns legate între ele. Fumul generat de incendiile de pădure conţin o poluare diabolică de elemente chimice, afectând nu doar calitatea aerului şi sănătatea, ci vătămând totodată plantele, ecosistemele şi culturile agricole – şi generează mai multe emisii de carbon şi, deci, mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă”, a declarat Lorenzo Labrador, directorul reţelei de monitorizare a atmosferei şi autor al noului Buletin.Legături periculoaseDeşi schimbările climatice şi poluanţii atmosferici, cum ar fi ozonul, compuşii organici volatili şi aerosolii, se înscriu în durate foarte diferite, cei doi factori sunt totuşi legaţi între ei.„Calitatea aerului şi clima sunt interconectate, întrucât compuşii chimici care le afectează sunt legaţi între ei, pentru că substanţele responsabile pentru schimbările climatice şi degradarea calităţii aerului sunt adeseori emise de aceleaşi surse şi pentru că schimbările survenite în unul dintre factori determină inevitabil modificări în cadrul celuilalt”, a subliniat OMM.Referindu-se la 2022, OMM reaminteşte că valul îndelungat de căldură care a lovit Europa a cauzat o creştere a concentraţiilor de particule de ozon în troposferă (stratul atmosferic situat chiar deasupra scoarţei Pământului). Iar concentraţiile au depăşit nivelul recomandat de OMS pentru majoritatea continentului european. În a doua jumătate a lunii august 2022, mase neobişnuit de mari de praf deşertic au fost observate deasupra Mării Mediterane şi Europei.CITEȘTE ȘI:
52% din solul agricol al Pământului, deteriorat. Expert din Cluj: „Se formează în mii de ani, noi îl distrugem în secunde.” Sadhguru vine în România pentru a crește conștientizarea„Apariţia concomitentă a temperaturilor ridicate şi a cantităţilor mari de aerosoli şi, deci, a concentraţiilor de particule, a afectat sănătatea şi bunăstarea oamenilor”, notează OMM.Concentraţia de ozon diminuează totodată cantitatea şi calitatea randamentului culturilor agricole de bază.„La scară mondială, pierderile agricole cauzate de ozon sunt în medie de la 4,4% până la 12,4% pentru culturile de bază, pierderile de grâu şi de soia putând atinge 15% sau chiar 30% în principalele zone agricole din India şi China”, au precizat autorii Buletinului. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite