Connect with us

Sport

Peste 3.500 de voluntari au luat parte, în județul Cluj, la Ziua de Curățenie Națională

Published

on

Mii de voluntari din Cluj au participat, și în acest an, la campania națională de strângere a deșeurilor World Cleanup Day – Let’s Do It, Romania! / Foto: Let's Do It, Romania! - Facebook

Social

Ziua de Curățenie Națională a reunit, în acest week-end, mii de voluntari clujeni care au arătat că le pasă de mediul înconjurător.

Mii de voluntari din Cluj au participat, și în acest an, la campania națională de strângere a deșeurilor World Cleanup Day – Let’s Do It, Romania! / Foto: Let’s Do It, Romania! – Facebook

  


Ziua Curăţeniei Naţionale s-a desfășurat sâmbătă, în 16 septembrie, iar proiectul a adus împreună autorităţi, companii, ONG-uri, reprezentanţi media, persoane publice şi voluntari pentru a face curăţenie în toată ţara, într-o singură zi. 



Clujenii, prietenoși cu mediul înconjurătorÎn județul Cluj, mii de voluntari au luat parte la acțiunile de curățenie. Ziua de Curățenie Națională, proiect derulat la nivel național de Let’s Do It, Romania!, a înregistrat, și în acest an, un real succes. 


Desfășurat și în județul Cluj, sâmbătă, 16 septembrie, evenimentul a reunit circa 3500 de voluntari, potrivit datelor publicate de Consiliul Județean Cluj.„Încă o ediție a celei mai mari acțiuni de curățenie generală, încheiată cu succes. Îmbucurător este faptul că au scăzut cantitățile de gunoaie aruncate în natură, ceea ce dovedește că clujenii sunt mult mai prietenoși cu mediul. 



CITEȘTE ȘI: 
Mii de clujeni așteptați în weekend la Ziua Curățeniei Naționale. Evenimentul are loc în 192 de țăriFelicit organizatorii și voluntarii care au răspuns afirmativ și în acest an provocării și au dat dovadă de implicare și responsabilitate civică. Continuăm, la rândul nostru, să susținem inițiativele care vizează protejarea și conservarea mediului înconjurător”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. Activitatea a beneficiat de participarea și asistența de specialitate a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea forului administrativ județean.


 „Numărul mare de participanți ne demonstrează, o dată în plus, faptul că locuitorii județului Cluj sunt preocupați de protejarea naturii și că promovează un comportament ecologic. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit activ și în acest an Ziua de Curățenie Națională”, a declarat Laura Gaina, președinte Asociația Nature O’clock, reprezentanta Let s Do it, Romania! În județul Cluj. La nivelul județului, manifestarea a avut loc, printre altele, în locații precum:Zona Becaș Cluj-Napoca
Florești – zona Baraj
Hoia – zona Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”
Făget
Turda
Dej
HuedinDe altfel, eforturile World Clean-up Day au fost apreciate pe data de 24 iulie 2023, la Roma, cu Premiul Națiunilor Unite pentru Mobilizare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, ca o recunoaștere importantă a impactului constant și consistent asupra durabilității globale a mediului.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

Mamele minore care merg la şcoală vor primi bursă de 700 de lei iar copii acestora au prioritate la creşă

Published

on

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă/ Foto: pixabay.com

Social

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă/ Foto: pixabay.com

  


Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a declarat vineri, la Târgu Jiu, la o dezbatere privind abandonul şcolar organizată de CONAF, că mamele minore beneficiază de o bursă 700 de lei dacă merg la şcoală, iar copii acestora au prioritate pentru locuri la creşă. 


Ministrul a menţionat că prin acordarea bursei se încearcă şi prevenirea separării mamei de copil.CITEȘTE ȘI:
Bursele școlare, plătite elevilor la mijlocul lunii noiembrie. Care sunt tipurile de burse și criteriile de acordare?„La Parlament, primul eveniment mi-l aduc aminte cu mare emoţii a fost acel al lansării campaniei ‘Clasa M. Clasa Mamelor Minore’, când am convins foarte mulţi colegi parlamentari, pe care îi salut şi le mulţumesc că sunt astăzi aici prezenţi, să vină cu un punct de vedere şi un semnal de alarmă care să fie transmis apoi în fiecare judeţ. Cristina (Chiriac, preşedinta CONAF n.r.) , alături de doamne extraordinare, au dus apoi acest mesaj în întreaga ţară. Şi da, mamele minore beneficiază de acea bursă de 700 lei pornind de la acea campanie. Şi să ştiţi că nu este o formă de încurajare. să creştem cumva numărul mamelor minore, pentru că am auzit şi acest aspect, chiar din partea liceenilor ‘sunt unele colege care au spus că o să încerce să fie mame pentru că primesc bursă’. Nu, vor primi bursă doar cele care vor merge la şcoală. De ce? Încercăm să prevenim separarea copilului de mamă. Încercăm să le ajutăm pe aceste minore care au ajuns în această situaţie şi care trebuie de acum să-şi ia viaţa în piept, în mâini, nu doar viaţa lor, ci şi viaţa copilului pe care sau copiilor, poate sunt şi cazuri de gemeni, pe care ele le-au i-au adus pe lume. Deci această bursă se primeşte numai în situaţia în care ele participă la şcoală şi da, au şi prioritate copiii acestora pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”, a precizat ministrul.


Natalia Intotero a adăugat că tinerii pot accesa programe de sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani în cazul în care aleg să şi continue studiile sau să se angajeze.„Şi apoi, mai departe toate celelalte programe de sprijin, şi anume după împlinirea vârstei de 18 ani – şi acesta a fost încă un motiv pentru care noi am demarat în urmă cu aproximativ o lună o campanie la nivel de minister, campania se numeşte 17 plus şi mame minore, încercând să discutăm cu toţi minorii instituţionalizaţi în momentul în care au împlinită vârsta de 17 ani, să ştie că o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani ei pot să acceseze nişte drepturi. În acest an ei au posibilitatea să se gândească ce accesează, să-şi continue studiile superioare şi vor primi în fiecare lună peste 2.800 lei şi posibilitatea să rămână cazaţi în locaţiile unde sunt acum sau să primească la împlinirea vârstei de 18 ani o sumă de 9.000 lei, posibilitatea de a munci în două locuri oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, prin implicarea societăţilor comerciale, inclusiv CONAF, cu locuri de muncă pe ceea ce ei cunosc până acum şi s-au pregătit şi de asemenea şi aducerea la cunoştinţă mamelor minore a acestor forme de sprijin şi spun că este nevoie de informare, pentru că repetiţia este mama învăţăturii”, a explicat ministrul.



8 din 10 mame și gravide sub 18 ani nu merg la școalăPotrivit Salvați Copiii, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. O treime dintre mamele minore din țara noastră s-au născut tot din mame minore.Mai mult de 8 din 10 mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar 4 din 10 gravide și mame minore merg doar la medicinii de familie pe durata sarcinii și nu accesează alte servicii medicale. În același timp, 2 din 10 mame minore au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit datelor unei analize a situației mamelor și gravidelor sub 18 ani din România, realizată de Organizația Salvați Copiii.


În anul 2021, potrivit datelor INS, 687 de nașteri au provenit de la mame cu vârsta sub 15 ani. Astfel, 45% din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, țară aflată pe primul loc la acest capitol.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Un britanic a rămas fără 2 mil. € după ce a vrut să vândă cripto unor români. Suspecții, aduși la audieri în Cluj

Published

on

Bitcoin, monedă virtuală/ Foto: pixabay.com

Actualitate

Un britanic în vârstă de 35 de ani a rămas fără două milioane de euro după ce a încercat să vândă 41,69 de criptomonede unor români.

Bitcoin, monedă virtuală/ Foto: pixabay.com

  Un britanic a rămas fără două milioane de euro după ce a vrut să facă o tranzacție pe piața cripto fără a utiliza o platformă de tranzacționare.  Cei care l-au lăsat fără bani sunt câțiva români care l-au păcălit să își facă un portofel digital pe un site îndoielnic.CITEȘTE ȘI:
Elevii clujeni și drogurile. În curtea școlii „se întâmplă foarte multe lucruri grave”. Boc: „Vrem să montăm camere video”„În urma celor 3 percheziții domiciliare efectuate ieri, 21 septembrie, de către polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Serviciul de Investigații Criminale, cu sprijinul polițiștilor Direcției de Investigații Criminale, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în municipiul București și județul Mureș, au fost descoperite și ridicate înscrisuri, telefoane mobile și o cutie de ambalare a unui dispozitiv de tip portofel digital.
De asemenea, au fost descoperite și ridicate instrumente concepute sau adaptate în scopul clonării cardurilor bancare – skimming, medii de stocare, cartele SIM, dar și o armă din categoria celor supuse autorizării, urmând a se stabili respectarea prevederilor legale de deținere. Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii aprilie 2021, un cetățean britanic, de 35 de ani, care intenționa să vândă 41,69 de criptomonede, prin intermediul unei tranzacții directe, fără utilizarea unei platforme de tranzacționare, ar fi stabilit o legătură cu un grup de bărbați din municipiul București și din județul Mureș.
Din grupul respectiv ar fi făcut parte și un bărbat, de 48 de ani,  identificat drept intermediar pentru clientul principal al criptomonedelor”, a transmis IPJ Cluj.
Cum au acționat românii?Bărbații l-au ajutat pe britanic să își mute toate criptomonedele într-un portofel digital la care aveau acces. În câteva zile monedele virtuale s-au evaporat. Când și-a dat seama că a fost păcălit a anunțat poliția.  „Sub pretextul realizării tranzacției, acesta i-ar fi solicitat cetățeanului britanic crearea unui cont pe o platformă online, de tipul unui portofel digital care înregistrează tranzacțiile securizat, unde să transfere criptomonedele în cauză, urmând ca, ulterior, să fie finalizată tranzacția.
La câteva zile după acea întâlnire, bărbații ar fi revenit, context în care ar fi reușit preluarea fără drept a datelor de înregistrare în portofelul digital al britanicului, după care ar fi realizat un transfer fraudulos în valoare de 41,69 de criptomonede.
La scurt timp, bărbatul de 48 de ani ar fi menționat că se întoarce în câteva momente cu contractul de vânzare-cumpărare, fără a reveni. În baza investigațiilor efectuate, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au constatat că volumul integral al criptomonedelor respective ar fi fost fragmentat, prin numeroase transferuri efectuate către diverse portofele digitale.
Au fost puse în aplicare 4 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română. Activitatea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Mureș și Prahova. 
În cauză sunt continuate cercetările sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj. Reamintim că activitățile au avut loc într-un dosar penal privind sâvârșirea infracțiunilor de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic și tăinuire. La momentul săvârșirii infracțiunilor, prejudiciul cauzat a fost evaluat la aproximativ 2.000.000 de euro”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Prognoza meteo actualizată. Temperaturi mai ridicate decât cele normale, până la finalul lui octombrie.

Published

on

Temperaturi mai ridicate decât cele normale până spre sfârșitul lunii octombrie/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

Actualitate

Ne așteaptă un Brumărel călduros. Temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei, pentru următoarele patru săptămâni, conform prognozei actualizate de meteorologi.

Temperaturi mai ridicate decât cele normale până spre sfârșitul lunii octombrie/Foto: Municipiul Cluj-Napoca Facebook.com

  Deși recent meteorologii anunțau o răcire a vremii, potrivit valorilor actualizate, luna octombrie vine cu temperaturi mai mari decât cele obișnuite perioadei, în condițiile în care maximele ar fi trebuit să fie cu circa 10 grade Celsius mai mici.  Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza meteo pentru intervalul 25 septembrie – 23 octombrie. Astfel, potrivit meteorologilor, luna octombrie vine cu vreme bună, însă, estimările nu vizează și fenomenele extreme cu durată scurtă de manifestare ce pot apărea în acest interval de timp. Săptămâna 25 septembrie – 2 octombrieValorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toate regiunile. 
CITEȘTE ȘI: 
Vreme bună și rea în Cluj, în următoarele zile. Temperaturile ajung la 31 de grade, dar vom avea și ploiRegimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice, nordice şi centrale.Vremea în România în perioada 25 septembrie – 02 octombrie 2023/Foto: ANM Săptămâna 2-9 octombrieTemperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în majoritatea regiunilor.
Săptămâna 9-16 octombrieMediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile, dar mai ales în sudul şi estul ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în vestul, nordul şi centrul teritoriului, în timp ce în rest cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.Săptămâna 16-23 octombrieTemperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată ţara.
Vremea în România în perioada 16-23 octombrie 2023/Foto: ANMCitiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate