Connect with us

Sport

Prea mulți elevi, prea puține școli, în Cluj. În 14 unități elevii vor studia în două schimburi. „Florești e suprapopulat”

Stefan Petre

Published

on

Elevi în curtea școlii, în Florești / Foto: arhivă Bogdan Pivariu - Facebook

Educație

În 14 școli din județul Cluj există clase de elevi care vor fi nevoite să studieze în două schimburi, în anul școlar 2023-2024. La Florești nu mai există locuri în niciuna dintre școli.

Elevi în curtea școlii, în Florești / Foto: arhivă Bogdan Pivariu – Facebook

  Pentru a afla cum încep elevii clujeni anul școlar 2023-2024 și care este situația locurilor în școli, monitorulcj.ro a solicitat o listă cu școlile în care elevii vor studia în două schimburi, de dimineață și după-amiază.  
Școlile din județul Cluj în care elevii studiază în două schimburiPotrivit datelor primit de monitorulcj.ro de la IȘJ Cluj, în Cluj-Napoca, Florești și Câmpia Turzii există clase de elevi care studiază în două schimburi în anul școlar 2023-2024, fiindcă nu există suficiente locuri, însă cererea a fost mare:UAT Cluj-Napoca
1. Colegiul Național „George Barițiu” Cluj-Napoca – Clasele a III-a și a IV-a
2. Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca – 4 clase a III-a
3. Liceul de Coregrafie Și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca – 5 clase de liceu
4. Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu„ Cluj-Napoca – 6 clase de a VI-a
5. Liceul Teologic Baptist „Emanuel” Cluj-Napoca – 2 clase de învățământ primar, 2 clase de gimanziu alternativ
6. Școala Gimnazială „Alexandru Vaida Voevod” Cluj-Napoca – 3 clase de învățământ primar
7. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Cluj-Napoca – clasele a III-a
8. Școala Gimnazială „Horea” Cluj-Napoca – 3 clase de învățământ primar și 2 clase de gimnaziu
9. Școala Gimnazială „Ioan Bob” Cluj-Napoca – 9 clase de învățământ primar
10. Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca – 5 clase a III-a
CITEȘTE ȘI:
Luni începe școala. Testarea antidrog NU ARE NICIO ȘANSĂ. E PRAF ÎN OCHI! UAT Câmpia Turzii
11. Liceul Teoretic „Pavel Dan” Câmpia Turzii – 2 clase de învățământ primar
12. Școala Gimnazială “Avram Iancu” Câmpia Turzii – 4 clase de învățământ primar
UAT Florești
13. Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești, Com. Florești – Clasele a III-a și a IV-a, Clasele a VI-a și a VII-a
14. Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” Florești – învățământ primar și clasele a VI-a
CITEȘTE ȘI:
Risc de abandon școlar la Cluj. Școlile de la care chiulesc cei mai mulți elevi. De ce nu merg elevii clujeni la școala? Situația este evidentă în special în Florești, unde dacă ar mai exista o școală s-ar „umple de îndată”, a spus șefa Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, la o conferință de presă organizată la începutul săptămânii: „Nu avem școli în care o să se facă în trei schimburi. S-a investit mult în baza materială. Avem școli care funcționează în două schimburi pentru că suntem un județ care crește. Am centralizat situația școlilor care funcționează cu anumite clase în program de după-amiază. La Florești în ambele școli este așa. Floreștiul este suprapopulat. Discutam cu domnul primar de acolo, are deja proiect pentru a treia școală, face eforturi extraordinare. Numai anul trecut a amenajat nenumărate spații pentru grădinițe și pentru creșă și pentru clase de ciclu primar, dar este, după municipiul Cluj-Napoca, localitatea cu cea mai mare populație. Sunt convinsă că și a treia școală, imediat ce va fi gata, care va fi de dimensiuni și cu capacitate mai mare decât „Dumitru Tăuțan”, se va umple de îndată pentru că sunt foarte mulți locuitori care și-ar aduce copiii din Cluj în Florești dacă ar exista spații”, a spus Marinela Marc, inspector școlar general al județului Cluj.Nu s-au cerut suplimentări de locuri în școlile din centrul ClujuluiÎn privința localităților în care părinții „nu se înghesuie” să-și înscrie copiii la școală, Marinela Marc a spus că Feleacu și Ciurila „ar putea să școlarizeze mai mult”: „Ar putea să școlarizeze mai mult Feleacu, dar încă aleg să-și aducă copiii în municipiul Cluj-Napoca și nu înțeleg de ce pentru că resursa umană este calificată în tot județul, școala arată bine. Probabil că mai trebuie ceva timp ca lumea să înțeleagă că nu merită, în special pentru grădiniță și pentru ciclul primar, să-ți trezești copiii și să-i supui unei navete. Deja Apahida este populată, Baciu cresc și ei ca efective, ca număr de clase, de grupe. Poate că și Ciurila ar putea să școlarizeze mai mult și să nu-și aducă părinții copiii în Cluj-Napoca, dar poate că li se pare mai comod dacă lucrează în municipiu să-i aducă, să-i lase la programele de after school și să meargă după-amiază după ora 17-18 acasă. Nu știu care este rațiunea pentru care încă își aduc copiii în municipiu pentru că vedeți că avem rezultate foarte bune și în mediul rural (…) De ce să trezești copilul la 6 dimineața și să-l aduci la Cluj-Napoca?”, a mai spus Marc la conferința de presă.Inspectorul școlar general a evidențiat, cu toate acestea, că unii părinți își aveau deja copiii înscriși la școli din oraș și nu îi mai mută, chiar dacă s-au îmbunătățit condițiile în sate. Cu toate acestea, la grădiniță se vede o schimbare: „Deja am văzut o creștere la grădiniță, grupe de sine stătătoare. Asta înseamnă că în câțiva ani vom avea un ciclu primar mult mai așezat.”
 CITEȘTE ȘI:
Școli și grădinițe din 20 de comune din Cluj, fără apă potabilă. 131 de clădiri nu au autorizație de incendiu Chiar dacă există multe școli din Cluj-Napoca în care elevii vor studia în două schimburi, șefa IȘJ a evidențiat că în acest an nu s-au făcut solicitări de suplimentări de clase în centrul Clujului, însă au existat în Florești: „Eu mă aștept ca după aceste lucrări de reabilitare și modernizare din municipiul Cluj-Napoca, să se populeze, de exemplu, Școala Nicolae Iorga care arată fabulos. Va fi una din școlile inaugurate acum la început de an școlar. Am putea să ne trezim în scurtă vreme cu un aflux de populație școlară ca la Agârbiceanu, care la un moment dat era cea mai solicitată școală din municipiu. Deja simt presiune pe Colegiul Ortodox, o școală care a crescut foarte mult în tot ceea ce înseamnă calitatea actului educațional, dar și a efectivelor. Deci dacă ar fi avut spații, ei ar fi putut face încă 3-4 clase pregătitoare. Și încă nu era renovată clădirea. Acum cu deschiderea noii clădiri, cu siguranță vor deveni mai atractive și în felul acesta scade un pic presiunea și de pe școlile din zona centrală. Nu am avut solicitări de suplimentări de clase în centrul municipiului, anul acesta. Am avut la Florești, evident, unde dacă mai aveam o clădire cred că o umpleam cu o clasă pregătitoare”, a adăugat Marinela Marc.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite