Connect with us

Sport

Primăria vrea să facă un centru de prelucrare a deșeurilor voluminoase, pe 1,4 hectare, la Pata Rât

Stefan Petre

Published

on

Deșeuri voluminoase/Foto: Depositphotos.com

Administrație

Consiliul Local a aprobat realizarea unui centru de prelucrare a deșeurilor voluminoase, în zona Pata Rât din Cluj-Napoca.

Deșeuri voluminoase/Foto: Depositphotos.com

  


Un proiect inițiat în octombrie 2022 a fost readus în atenția consilierilor locali, joi, în vederea obținerii finanțării europene pentru realizarea unei hale de prelucrare a deșeurilor, în zona Pata Rât.  


În toamna anului trecut, Primăria și-a exprimat intenția de a construi la marginea orașului un centru de colectare cu aport voluntar, unde clujenii vor putea transporta toate deșeurile voluminoase cu care nu mai au ce face și le vor putea depozita acolo în mod gratuit.Joi, în cadrul unei ședințe de îndată, consilierii locali au fost chemați să voteze realizarea centrului de colectare și prelucrare a deșeurilor de mari dimensiuni, pe fonduri europene. 



CITEȘTE ȘI: 
Primăria Cluj-Napoca ia 1,4 hectare de teren de la RADP și construiește un centru pentru deșeurile voluminoase în zona Pata RâtValoarea estimată a proiectului este de 32.649.389,94 lei cu TVA/circa 6,5 milioane de euro, din care cea mai mare sumă va fi finanțată prin fonduri PNRR.Durata de realizare a investiției: 12 luni. 


Sursa de finanțare: fonduri PNRR și fonduri din bugetul local. „Vom avea toată infrastructura de colectare a deșeurilor, la noi acasă” Potrivit edilului Emil Boc, noul centru de prelucrare a deșeurilor va fi unul modern, care va corespunde standardelor în domeniu. 


„Prin aprobarea acestei hotărâri, Primăria și Clujul pot accesa, până în 19 noiembrie 2023, peste 5 milioane de euro în vederea construcției din fonduri europene (PNRR) a unui centru de colectare selectivă a deșeurilor cu aport voluntar”, a declarat primarul Emil Boc.„Intrăm în rând cu lumea și avem posibilitatea de a avea la noi acasă toată infrastructura necesară pentru colectarea selectivă, după cum se întâmplă în orice oraș modern și civilizat din Uniunea Europeană”, a explicat Emil Boc. Centrul de colectare selectivă a deșeurilor nu vizează deșeurile menajere, fiind dedicat deșeurilor din construcții, a căror colectare este încă problematică la Cluj. „După ce va fi finalizat în 2024 acest centru, clujenii vor putea aduce deșeurile din construcții, în cantități nelimitate, pentru a fi procesate și concasate în cadrul centrului cu acord voluntar”, a declarat primarul Clujului Emil Boc. De asemenea, o altă categorie de deșeuri, precum cele rezultate din curățarea spațiilor verzi, vor fi procesate prin intermediul unui tocător special ce va asigura prelucrarea acestora. Iar materia rezultată în urma prelucrării deșeurilor din construcții va fi valorificată în lucrările de infrastructură.  De asemenea, în cadrul centrului vor fi colectate și alte tipuri de materiale, precum mobilier, canapele și alte deșeuri voluminoase. Prelucrarea deșeurilor va reduce poluareaPotrivit edilului Emil Boc, prelucrarea deșeurilor din construcții va reduce poluarea. „În acest caz nu este vorba de niciun fel de poluare. Ceea ce înseamnă deșeuri din construcții se va prelucra într-un mod instituțional organizat, într=o hală ce va fi dotată cu filtre ce vor absorbi orice particule de praf. Acest proiect are avizul Agenției de Mediu, ceea ce înseamnă că respectă toate reglementările europene în domeniu”, a explicat Emil Boc. Centrul de prelucrare a deșeurilor va fi operaționalizat de către un operator acreditat.Terenul pe care se va realiza investiția are o suprafață de 14.000 mp și este situat în zona Pata Rât din Cluj-Napoca. Proiectul a trecut cu 17 voturi „pentru”, 4 abțineri și 2 voturi „împotrivă”.CITEȘTE ȘI: 
Clujul apare în raportul Departamentului de Stat al SUA. Cazuri de discriminare a romilor de la Pata Rât și de antisemitismÎn decembrie 2019, Consiliul Județean Cluj anunța închiderea vechii rampe de deșeuri RADP de la Pata Rât. Activiștii civici semnalau atunci că familiile de romi relocate în zonă sunt afectate în continuare de condițiile improprii de trai cu un grad crescut de toxicitate. În martie 2023, Clujul apărea în Raportul Departamentului de Stat al SUA, din cauza situației de la Pata Rât, unde zeci de familii de romi au fost relocate în 17 decembrie 2010, în proximitatea rampei de deșeuri. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite