Connect with us

Sport

Risc de abandon școlar. Școlile de la care chiulesc cei mai mulți elevi clujeni de la ore. De ce nu merg copiii la școală?

Stefan Petre

Published

on

Mai multe școli din Cluj-Napoca, printre unitățile din județ în care se află cei mai mulți elevi cu absențe nemotivate / Foto: depositphotos.com

Educație

În ultimul an școlar, zece școli din județul Cluj au înregistrat o medie mai mare de 5 absențe nemotivate/elev. Un raport al IȘJ ne arată care sunt motivele pentru care elevii clujeni chiulesc de la ore.

Mai multe școli din Cluj-Napoca, printre unitățile din județ în care se află cei mai mulți elevi cu absențe nemotivate / Foto: depositphotos.com

  Numărul mare de absențe nemotivate este un indicator care ne arată care sunt școlile în care există elevi cu risc de abandon școlar în județul Cluj. Conform unui raport al Inspectoratului Școlar Județean Cluj pentru anul 2022-2023, cele mai mari probleme cu absențele nemotivate se regăsesc la Școala Profesională Specială „Samus” Cluj-Napoca și Școala Gimnazială Cămărașu, unde la finalul anului școlar a existat o medie de peste 10 absențe nemotivate per elev.Școlile din Cluj în care elevii au cele mai multe absențe nemotivateÎn următoarele 10 școli din județul Cluj s-au înregistrat cele mai mari rate ale absenteismului, în anul 2022-2023:
Școala Profesională Specială „Samus” Cluj-Napoca – 10,71 absențe nemotivate/elevȘcoala Gimnazială Cămărașu, Com. Cămărașu – 10,19 absențe nemotivate/elevȘcoala Gimnazială „Traian Dârjan” Cluj-Napoca – 9,43 absențe nemotivate/elevȘcoala Gimnazială Cojocna, Com. Cojocna – 8,98 absențe nemotivate/elevColegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca- 7,49 absențe nemotivate/elevȘcoala Profesională Poiana Turda – 7,01 absențe nemotivate/elevȘcoala Gimnazială Bonțida, Com. Bonțida – 6,37 absențe nemotivate/elevȘcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Cluj-Napoca – 6,35 absențe nemotivate/elevColegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca – 6,16 absențe nemotivate/elevȘcoala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești, Com. Florești – 6,07 absențe nemotivate/elevComparativ cu anul școlar anterior, zece școli au înregistrat o medie mai mare de 5 absențe nemotivate/ elev. Acestea sunt: Școala Profesională Specială „Samus” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Cămărașu, Școala Gimnazială „Traian Dârjan” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială Cojocna, Colegiul Tehnic „Ana Aslan” Cluj-Napoca, Școala Profesională Poiana Turda, Școala Gimnazială Bonțida, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Cluj-Napoca, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” Cluj-Napoca, Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești.CITEȘTE ȘI:
45% dintre fetele SUB 15 ani devenite mame în UE sunt din România. Care e situația în Cluj? Topul județelor  Observăm că multe dintre aceste școli se află chiar în municipiul Cluj-Napoca. Deși deseori găsim probleme la școlile de la țară, la polul opus, unde au fost înregistrate cele mai mari scăderi ale ratei absenteismului, se află școli din mediul rural clujean: Școala Gimnazială „Pelaghia Roșu” Mărișel, Școala Gimnazială „Tamas Gyula” Mera, Com. Baciu, Școala Gimnazială Nr. 1 Dej, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Câmpia Turzii, Școala Gimnazială Căianu și Școala Gimnazială Valea Ierii.Școlile din județul Cluj în care au fost înregistrare cele mai puține absențe nemotivate/elev sunt următoarele:
Școlile din județul Cluj în care s-au înregistrat cele mai puține absențe/elev / Sursă: IȘJ ClujDe ce lipsesc elevii clujeni de la școală?După cum se poate observa din analiza IȘJ, în anul școlar 2022-2023, principala cauză a absențelor la elevi au fost problemele medicale, urmată de întârziatul la ore și neaducerea la timp a motivărilor.Printre alte cauze raportate de școli se numără: lipsa de interes a părinților în îndrumarea copiilor către școală, lipsa motivației școlare, eșecul școlar, chiulul de la ore la elevii care nu și-au făcut tema sau cei care nu vor să dea test, plictiseala, oboseala, situaţie materială precară, naveta, elevi care se trezesc greu dimineața și nu ajung la primele ore, elevi care fac ore la școala de soferi în timpul programului de cursuri, elevi care lucrează în timpul orelor, schimbarea domiciliului, elevi plecați în străinătate cu părinții fără acte de transfer sau retragere, elevi din familii foarte sărace care lucrează cu ziua sau „la negru”, elevi care trăiesc în concubinaj, eleve care au devenit mame și își îngrijesc copiii.Cauzele absențelor din școlile din județul Cluj / Sursă: IȘJ ClujElevii care au înregistrat un număr foarte mare de absențe, comparativ cu media, se află într-o situație de risc crescut de abandon şcolar și au fost incluși în categoria „cazuri speciale”. Cel mai mare număr de cazuri speciale de elevi în județul Cluj a fost semnalat în decembrie (1700 de elevi), apoi martie (968 de elevi) și ianuarie (946 de elevi).Număr de elevi – „cazuri speciale” / Foto: IȘJ ClujMăsurile luate pentru copiii cu risc de abandon şcolarPrincipala măsură aplicată de școli pentru reducerii absenteismului și, implicit, a riscului de abandon școlar constă în informarea părinţilor prin discuţii, informarea scrisă a părinților, înștiințarea Serviciului de asistență socială a Consiliului Local și activităţi derulate de către consilierul şcolar sau profesorul diriginte pe tema absenteismului şcolar.„Printre alte măsuri luate de școală amintim: sistarea burselor profesionale, activități derulate cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, menţinerea în clasă a unei atmosfere care să asigure satisfacerea trebuinţei de siguranţă afectivă pentru toţi elevii, metode de predare – învăţare atractive, promovarea cooperării în clasă, astfel încât şi elevii cu performanţe şcolare modeste să experimenteze succesul”, se arată în raportul IȘJ Cluj.Citiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite