Connect with us

Sport

Românii NU au bani să-și trateze cariile, iar 90% din stomatologi lucrează la PRIVAT. Medic din Cluj: „În alte țări, fiecare pacient are câteva manopere plătite de stat”

Stefan Petre

Published

on

Serviciile stomatologice, prea scumpe pentru români / Foto: Emil Boc - Facebook

Sănătate

Medicii stomatologi fac apel la autorități să finanțeze mai mult medicina dentară, ale cărei servicii românii le plătesc cu greu. În timp ce în România acordă un buget mic unui medic pentru toți pacienții săi, în UE bugetul este strict direcţionat per pacient.

Serviciile stomatologice, prea scumpe pentru români / Foto: Emil Boc – Facebook

  Mai multe asociaţii profesionale ale medicilor stomatologi atrag atenţia asupra situaţiei sănătăţii orale, arătând că, potrivit statisticilor, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la dentist. „Situaţia la nivel naţional nu este una cu care să ne mândrim. Avem în ţară 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice, dar situaţia din mediul rural şi mediul urban este total diferită. Dacă în mediul urban sunt 14 cabinete la 10.000 de oameni, în mediul rural procentul este de şapte ori mai mic. Totodată, studiile INSP arată că în cazul copiilor proveniţi din familii care nu au venituri materiale deosebite au o şansă să aibă carii dentare de două ori mai mare decât copiii din familii cu posibilităţi. Potrivit INSP, în ultimul an unul din cinci români nu a fost la stomatolog şi, din aceia care au fost, doar 4% au venit pentru tratamente profilactice sau control periodic, restul fiind mânaţi de urgenţe dentare. Suntem pe penultimul loc la nivelul UE la numărul de vizite la stomatolog. Avem o medie de 0,3 per capita faţă de 0,9 media UE”, a arătat, într-o conferinţă de presă, secretarul general al Societăţii de Stomatologie Estetică din România (SSER), dr Florin Lăzărescu.CITEȘTE ȘI:
Asta-i bună! Trei din patru stomatologi declară la Fisc venituri lunare sub salariul minim pe economie
Un medic stomatolog câștigă în medie 3.000 de euro net pe lună. Locul de muncă, la mare căutare în Cluj  El a mai precizat că peste 90% dintre medicii stomatologi îşi desfăşoară activitatea în mediul privat.„Avem 8.500 de firme unde activează peste 16.000 de colegi, iar în ultimii 10 ani cifra de afaceri în domeniul stomatologiei a crescut de zece ori, ajungând la 4 miliarde de lei anul trecut”, a mai spus medicul.
Statul român ar trebui să finanțeze mai mult medicina dentarăConf. dr. Bogdan Culic, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a subliniat că adresabilitatea la stomatolog ar fi extrem de mare dacă statul român ar finanţa acest domeniu la un nivel european.„În România, statul român finanţează 5% ca şi procentaj medicina dentară. În UE procentajul este de 6 ori mai mare. La ora actuală, un medic stomatolog în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un buget alocat lunar pentru toţi pacienţii extrem de limitat, pe când în UE bugetul este strict direcţionat per pacient, adică pacientul ştie că apar anual trei, cinci, nouă manopere pe care le poate face plătite de stat. În România, medicul trebuie să meargă la primii trei pacienţi din luna respectivă, cui îi va face tratamentele care sunt incluse în programul naţional. Acest lucru trebuie neapărat schimbat”, a afirmat Bogdan Culic.
CITEȘTE ȘI:
500 de clujeni defavorizați, tratați GRATUIT de medici stomatologi. Cum poți beneficia de aceste servicii?
Mai mulți clujeni defavorizați vor putea beneficia de servicii stomatologice GRATUITE. Boc: „Am dublat bugetul” Situație alarmantă la țarăLa rândul său, dr. Florin Lăzărescu a pledat pentru atragerea de fonduri europene care să vină în sprijinul comunităţilor din mediul rural, realizarea de parteneriate între autorităţile locale, universităţi şi mediul privat pentru stimularea absolvenţilor de medicină dentară să se îndrepte spre zonele defavorizate.CITEȘTE ȘI:
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, a deschis Centrul Regional de Excelență la Cluj-Napoca: „Vrem să îi ajutăm pe pacienți să zâmbească”
Vizita la stomatolog, în siguranță în „era vaccinării”. Decan al Facultății de Medicină Dentară: „Teama de a merge la medic a dus la o stare de sănătate orală problematică” Preşedintele Asociaţiei Române de Excelenţă în Ortodonţie, prof dr Irina Zetu, a prezentat câteva soluţii pentru rezolvarea problemelor în domeniul sănătăţii orale la țară.„Atât timp cât putem şi avem posibilitatea să direcţionăm o parte din fondurile colegiului şi fondurile naţionale către aceste zone, putem să atragem cu factorii locali, factorii responsabili, nu numai Colegiul, nici nu are dreptul legal, dar în colaborare cu aceste instituţii să creeze nişte facilităţi – facilităţile bancare, să fie un dialog mult mai intens şi constant cu băncile pentru a crea nişte soluţii reale şi realiste să se dezvolte şi aceste zone şi tinerii, indiferent cine, să poată să-şi deschidă şi în acele zone un cabinet şi atunci lumea va fi mult mai atrasă”, a spus prof dr Irina Zetu.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite