Connect with us

Locuri de vizitat in Romania

FOTO – Lacul sărat din Cluj unde te poți scălda gratuit! Este o adevărată comoară, iar acum a fost curățat

Diana Petrescu

Published

on

Lacul Tarzan din Turda, un lac cu apă sărată renumit pentru proprietățile sale curative, a fost modernizat recent. Cu toate acestea, accesul rămâne gratuit, oferind astfel tuturor șansa de a beneficia de această comoară naturală.

La Turda, era de ceva vreme ”băltoaca”, extrem de sărată, dar abandonată de autorități, mai ales ca era ștrandul municipal lângă, cu taxă, și lacul ‘Tarzan’, cu acces general. Totuși, Tarzanul e mai pe nebuneală, aici pensionarii vor, firesc, liniște.

Lipseau dușuri, coșuri de gunoi, wc, foișoare, bănci, pontoane solide, nu improvizații, curățenie, gărdulețe care să delimiteze clar locurile de șezut de parcare.

În urma unui proiect câștigător de bugetare participativă, cu voturi online, dar mai ales offline, seniorii din toată țara se bucură de balta sărată, foarte sănătoasă pentru piele. Și nu doar ei, erau și destui copii din zonă si de vorbit se auzea în trei limbi, română, maghiară ori români. Lacul e decolmatat și mai adânc, curățenia exemplară, iar sarea, oricât de bună e ea, nu mai irită după ce te speli bine. Plus că nămolul în care ne distrăm constant vine mai ușor jos. Toaleta e de bun simt, mai ales când ai copii. Aș merge, dacă e buget, pe toaletă cu spălare automată, nu wc ecologic. Plus că aș mai pune explicații despre sărătura unde suntem, de ce e arie naturală protejată, iar mașinile le-aș muta si mai departe față de gărdulețul actual”, a explicat activistul Octavian Dohotaru.

Acesta a spus că proiectele de bugetare participativă ar trebui extinse.

Se pot face mult mai multe prin bugetare participativă si astfel de exemple să se multiplice cât mai tare, dar mai ales în adâncime. Discutăm cum putem face asta mâine, luni, ora 18, La Terenuri, în amfiteatrul cerut de mediul asociativ, alături de civici și candidați la alegerile locale. Mă bucur să moderez discuția de mâine, din partea Asociației Societatea OrganizatăSustenabil SOS, la invitația Consiliului Civic Local.

Mă bucur că am impulsionat introducerea bugetării participative în RO. Am ținut doar sa arăt un exemplu simplu, light, de vacanță, dar de care beneficiază anual zeci de mii de români, din vizita de azi la băi, pentru a arăta că merită revitalizat procesul la noi”, a mai spus Dohotaru.

Implicarea Directă a Comunității în Prioritizarea Cheltuielilor Locale: Bugetarea Participativă

Facebook Comments Box
Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Locuri de vizitat in Romania

Lacul din vestul României, peisaj demn de un film SF: Descoperă rolul misteriosului “portal” din mijlocul lacului

Stefania Heinz

Published

on

În vestul României, există un lac care pare desprins dintr-un film science-fiction, fascinând atât turiștii, cât și localnicii cu peisajul său spectaculos. În mijlocul acestui lac se află un fenomen unic și misterios, denumit popular ”portal”. Acest “portal” este, de fapt, o dolină, un fel de gaură în solul lacului care creează o imagine spectaculoasă și intrigantă.

Situat în județul Bihor, Lacul Vida atrage atenția nu doar prin culoarea sa turcoaz, ci și prin acest ”portal” care pare să absoarbă apa în adâncuri. Rolul acestei doline este de a controla nivelul apei din lac, prevenind inundațiile. Când nivelul apei crește peste o anumită limită, excesul este drenat prin această gaură, păstrând astfel echilibrul natural al lacului și împiedicând revărsările.

Peisajul inedit și atmosfera misterioasă fac din Lacul Vida o destinație de vis pentru fotografi, aventurieri și iubitori de natură. Vegetația bogată și liniștea locului creează un cadru perfect pentru relaxare și explorare. Vizitatorii pot face drumeții în jurul lacului, se pot bucura de picnicuri pe malurile sale sau pot admira flora și fauna specifică zonei.

De asemenea, Lacul Vida este un loc ideal pentru activități acvatice. Pescuitul este permis, iar amatorii de sporturi nautice pot explora lacul cu bărci sau caiace. Toate aceste activități se desfășoară sub supravegherea autorităților locale pentru a proteja ecosistemul fragil al lacului.

Lacul Vida, situat în comuna bihoreană Dobreşti, este un lac de acumulare construit în 1967 pentru a servi minele care extrăgeau bauxită de pe cursurile râurilor Vida şi Topliţa.

Accesul la lac se face ușor de pe drumul european E79, fiind amplasat la doar 40 de kilometri de Oradea.

Dacă urmezi firul apei care alimentează lacul, ajungi la izvor. Aici se află o peșteră care, în trecut, a fost folosită ca refugiu.

Lacul din vestul României, cu peisajul său demn de un film SF și misteriosul ”portal”, este o bijuterie naturală care merită vizitată. Indiferent dacă ești în căutarea unei aventuri, a unei zile liniștite în natură sau a unor fotografii spectaculoase, Lacul Vida te așteaptă cu brațele deschise.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite