Connect with us

Turda

TurdaNews – Câți bani scot părinții din buzunar pentru începutul noului an școlar

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Câți bani scot părinții din buzunar pentru începutul noului an școlar

A mai rămas doar o săptămână până elevii se vor întoarce în bănci odată cu debutul noului an școlar, iar pregătirile sunt în toi.
Rechizite, ghiozdan, haine, papuci, abonamente de transport, toate fac parte din necesarul unui elev. În acest context, am întrebat părinții din zona Turzii cât au cheltuit sau cât cred că îi va costa întoarcerea la școală.
Citește și: A mai rămas puțin din vacanța de vară. Vezi calendarul anului școlar 2023-2024
Majoritatea părinților susțin că vor cheltui peste 500 de lei pentru un copil, iar cei mai pesimiști consideră că nu le vor ajunge 500 de lei nici măcar să acopere ghiozdanul și rechizitele.

• „Anul trecut la început de an clasa a 4 a am cheltuit 800 lei,fara ce s-a mai cerut pe parcurs caiete speciale culegeri..!”
• „Anul trecut doar pentru cateva rechizite + ghiozdan am cheltuit in jur de 700 lei ( fara haine si caiete speciale ).”
Părinții scot mii de lei din buzunar
Alții cheltuie un salar întreg pentru echiparea copiilor la început de an.
• „pentru clasa a 4-a, am cheltuit 1650 lei și vă dau câteva exemple:

↔️2 perechi adidași:300 lei (o pereche pentru sport în sală);
↔️ghiozdan 250 lei;
↔️haine:blugi, bluze 700 lei;
↔️caiete/coperți/penar 400 lei;

Urmează caiete speciale, + ce se va solicita în școală în perioada următoare.
Sănătate și putere de muncă tuturor părinților”, ne relatează un părinte.
• „Am cumparat deja aproape tot. Pt un copil am depasit 1000 ron fara a schimba ghiozdanul si penarul. Si daca scoala se trezeste sa schimbe iar „uniforma” ca mai trebuie sa agate niste bani atunci ajungem lejer catre 2000 ron de caciula.”
• „1000 lei/copil fara ghiozdane. Si poate se și depășește aceasta suma. E chiar simplu de calculat, 2 perechi de încălțăminte, un trening întreg, încă 3 perechi de pantaloni, 3 bluze, o gecuta de toamna și restul…”

Îmbrăcămintea face diferența
Prețul rechizitelor nu s-a schimbat foarte mult față de anul trecut. Am fost în librării și am calculat costul unui ghiozdan complet echipat necesar elevilor din clasele I-IV. Pentru rechizite, fără să luăm în calcul ghiozdanul, costul este de minim 150 de lei.
Diferența pentru părinți este de fapt la alegerea ghiozdanului și la îmbrăcăminte/încălțăminte. În funcție de posibilități, părinții ajung să cheltuie și mii de lei pentru o garderobă nouă.
• „Dacă la socoteala se adăuga si hainele plus echipament de sport (pt cei ce fac sport de performanta), ghiozdan + rechizite (lista ce o primim de la diriginta) se ajunge la 2.000 lei lejer.”, ne spune o mămică.
Citește și:  Peste 100 de copilași din Turda au nevoie de tine pentru a începe școala cu brio. Vezi cum te poți implica în campania Rotaract

Source link

Facebook Comments Box

Info

România Primește Trei Avioane F-16 Achiziționate din Norvegia, Staționate la Baza Aeriană Câmpia Turzii

Stefan Petre

Published

on

România Primește Trei Aeronave F-16 Fighting Falcon Achiziționate din Norvegia, Aterizate la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România din Norvegia au aterizat vineri, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii, potrivit MApN

Prin executarea apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va asigura creșterea securității României prin intermediul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO.

Prin sosirea graduală, pe parcursul acestui an și a celui viitor, a celor 32 de aeronave multirol F-16 Fighting Falcon, care vor înzestra încă două escadrile ale Forțelor Aeriene, România își consolidează capabilitățile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Aceste aeronave vor avea un rol important în menținerea unei posturi aliate credibile de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe flancul estic și, la fel de important, vor asigura tranziția pentru forțele noastre aeriene către era generației a V-a – înzestrarea cu aeronavele F-35, a declarat ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 20 aeronave F-16 achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Această este a doua serie de trei aeronave F-16 achiziționate de România de la Regatul Norvegiei și a pachetului de bunuri și servicii aferent, prima fiind recepționată la finalul lunii noiembrie 2023, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea.

Conform Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană, în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”, Guvernul României a atribuit Guvernului Regatului Norvegiei contractul de achiziție a 32 de aeronave F-16, cu suport logistic inițial și a unui a pachet de bunuri şi servicii complementar (de la Guvernul Statelor Unite ale Americii). Avioanele vor fi livrate în stare operațională, resursa disponibilă a acestora asigurând operarea lor pentru o perioadă de tranziție, de minimum 10 ani, către avioanele de generația a V-a, ceea ce face ca achiziția avioanelor de luptă norvegiene să reprezinte, în fapt, un transfer de capabilitate între două țări NATO aliate.

Aeronavele vor asigura îndeplinirea noilor cerințe existente la nivelul NATO, ulterior urmând a fi introduse în programul de modernizare la aceeași configurație (M6.X) cu avioanele F-16 din prima escadrilă, intrată deja în dotarea Forțelor Aeriene Române. Această soluţie asigură implicarea industriei naţionale de apărare pentru efectuarea lucrărilor de mentenanță şi modernizare a avioanelor F-16, prin compania Aerostar Bacău.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Aeroportul Internaţional din München şi-a reluat operaţiunile. Sute de clujeni au fost afectați de sistarea zborurilor

Aeroportul Internaţional din München, cel de-al doilea ca mărime din Germania, şi-a reluat operaţiunile marți după-amiază, după o nouă întrerupere cauzată de condiţiile meteorologice, ninsori şi ploaie îngheţată.
Compania Lufthansa transmite că restricții semnificative de zbor pe aeroportul din München ar putea fi menținute și în următoarele zile. Biletele de zbor de la sau spre München pot fi anulate gratuit, precizează compania de pasageri.
Mii de pasageri, majoritatea din alte țări, au rămas blocați pe aeroport începând de vineri, 1 decembrie, din cauza debutului sever al iernii.
Sute de clujeni au rămas blocați pe aeroport!

Luni, zborul din Frankfurt, operat de compania Wizz Air, trebuia să decoleze la ora 14:25, dar a fost întârziat inițial cu câteva ore din cauza ninsorilor.
Ulterior, pasagerii au primit un mesaj cu anularea zborului, fără ca angajații WizzAir să ofere asistență sau mai multe informații la fața locului.
Marți, nicio aeronavă nu a zburat de la Munchen, Germania spre Cluj-Napoca. De asemenea, nu au decolat nici avioanele spre orașul german.
Citește și:

Zboruri anulate de pe aeroporturile din Germania. Sute de clujeni au rămas blocați

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Turda

TurdaNews – Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Calin Roman

Published

on

TurdaNews - Epidemie de rujeolă în România! Clujul se află în topul județelor cu cele mai multe cazuri!

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri. Clujul se află în topul îmbolnăvirilor.
Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.
De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

De la 1 ianuarie și până în 30 noiembrie, în România au fost confirmate 1.855 de cazuri cu rujeolă, Clujul aflându-se printre cele șase județe/zone cu peste 100 de cazuri: Mureș – 628, Brașov – 339, București – 213, Cluj – 194 și Giurgiu – 147. În ultima săptămână, în județul Cluj s-au înregistrat 6 noi îmbolnăviri.
Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite