Connect with us

Eveniment

Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj

Stefania Heinz

Published

on

Noaptea Privighetorilor, a noua ediție consecutivă la Cluj

Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire pe data de 4 iunie, la cea de-a 9-a ediție consecutivă a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Clasicul duet dintre muzicieni și păsări va avea loc în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, în secția în aer liber, Tăietura Turcului.
Noaptea Privighetorilor 2022 va debuta, de la ora 17:00, cu tururi ornitologice, ateliere pentru copii și o expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton. De la ora 19:00 ne vom delecta auzul cu un recital instrumental alături de artiștii Bogdan Bohuș (pian), Teodora Buia (vioară), Fodor Lilla (violă), Diana Stir (violoncel) și Sonia Vulturar (vioară). Aceștia vor interpreta lucrări de: Beethoven, Vaughan Williams, Haydn și Enescu.

„Anul acesta Noaptea Privighetorilor va avea loc doar la Cluj-Napoca. Ne dorim ca în 2023 să găsim resursele necesare pentru a putea organiza evenimentul din nou și la București. Pentru asta însă, avem nevoie de sprijinul tuturor oamenilor iubitori de natură și înaripate. Până atunci, vă dăm întâlnire la Cluj să ne bucurăm împreună de întoarcerea în natură prin muzică, interpretată de păsările orașului și de tinerii lui muzicieni.

Ne vom plimba pe aleile Parcului Etnografic, gazda noastră ideală, povestind despre natură, păsări și oameni, despre legăturile puternice dintre noi și elementele naturale, evidențiate simțitor de izolarea impusă, mai ales de prima parte a pandemiei. Vom vorbi și anul acesta despre păsări și importanța lor pentru noi, cu un accent mai mare pus pe natura urbană. Mai ales că vom avea la vânzare „Atlasul Păsărilor Clujului” proaspăt ieșit din tipografie, cu cel de-al doilea tiraj al primei ediții revizuite”, a spus coordonatorul proiectului Noaptea Privighetorilor, Teodora Domșa.

Programul complet al ediției 2022

– 17:00 – tururi ghidate de biologii și colaboratorii SOR (ghidaj în limba română și în limba maghiară)

– 17:00 – ateliere pentru cei mici

– 17:00 – expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton

– 19:00 – recital instrumental

„Cum am obișnuit deja participanții, îi vom întâmpina la intrarea în parc și îi vom organiza în grupele care iau parte la tururile ghidate de biologii și colaboratorii Societății Ornitologice Române. Plimbările pe aleile din parc ne vor face cunoștință cu rezidenții înaripați sau măcar cu cântecul acestora. Vom asigura ghidaj atât în limba română, cât și în limba maghiară. Nu lipsesc nici atelierele pentru cei mici, cu activități, jocuri și povești. Va fi și o expoziție tematică cu desenele unor specii de păsări realizate de artistul Zsoldos Márton, adăugate recent în portofoliul SOR. Astfel, cei care participă la primele ture ghidate vor putea petrece timpul într-o atmosferă cu adevărat ornitologică, până la începerea concertului”, a mai precizat Teodora Domșa.

Confrom obiceiului, pe care SOR dorește să îl transforme în tradiție, participanții sunt încurajați să vină pregătiți și pentru un picnic. Să își aducă la ei gustările preferate și să aștepte relaxați concertul în natură. În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat.

Tururile ornitologice, atelierele și concertul sunt gratuite, dar se achită biletul de intrare în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”.

Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Metallica la Cluj? Eveniment URIAȘ în 2026!

Cosmin Ardelean

Published

on

Metallica la Cluj? Șeful de la BT Arena dă vestea BOMBĂ! Și o surpriză URIAȘĂ pentru 2026!

Clujul ar putea deveni capitala rock-ului mondial! Ionuț Rusu, managerul BT Arena, a dezvăluit planuri ambițioase pentru viitorul evenimentelor din oraș, printre care se numără și aducerea legendarei trupe Metallica pentru un concert de neuitat.

Rusu a declarat la Napoca Live că își dorește ca BT Arena să devină “un adevărat hub de evenimente” și să atragă cele mai importante spectacole. Iar aducerea Metallica este unul dintre obiectivele sale principale.

“Inclusiv pe stadion avem un proiect la care țin foarte mult, în care ne dorim să aducem Metallica la Cluj. Lucrăm de câțiva ani la acest proiect, sperăm să se concretizeze într-un orizont de timp și eu am convingerea că în următorii ani vom vedea la Cluj legendara formație sau formații similare, fie pe stadion, fie în BT Arena”, a spus Rusu.

Dar surprizele nu se opresc aici! Managerul a anunțat și un eveniment major, programat pentru aprilie 2026, care va fi unic în regiune. “Zilele acestea ne apropiem de finalizarea negocierilor, și chiar mai sunt doar câteva chestiuni strict tehnice, pentru organizarea unui eveniment major care va avea loc în aprilie anul viitor”, a precizat Rusu.

Deși a păstrat secret numele evenimentului, Rusu a dat indicii promițătoare: “Nu voi da numele evenimentului, voi lăsa organizatorul acestuia, pe partenerul nostru internațional, să îl anunțe, iar acest lucru va fi anunțat în perioada imediat următoare, în această lună, poate chiar în următoarea săptămână. E vorba despre un eveniment care nu a mai avut loc în această regiune și, de asemenea, se va întinde pe mai multe zile.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Mii de lumânări și muzică DIVINĂ! Clujul a trăit o experiență UNICĂ!

Cosmin Ardelean

Published

on

Magie muzicală la Cluj! Vivaldi și Ceaikovski au electrizat publicul în concerte multisenzoriale de neuitat!

Clujul a fost cuprins de o atmosferă de basm în serile de 12 aprilie, când Sala Auditorium Maximum s-a transformat într-o lume feerică, luminată de mii de “lumânări” și învăluită în acordurile inconfundabile ale lui Vivaldi și Ceaikovski. Concertele multisenzoriale au oferit o experiență muzicală și vizuală de excepție, care a cucerit publicul clujean.

Seara a început cu magia baletelor “Lacul lebedelor” și “Spărgătorul de nuci”, capodopere ale lui Piotr Ilici Ceaikovski. Violonista Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au adus la viață aceste povești muzicale într-un decor spectaculos, transportând spectatorii în lumi fantastice.

Apoi, de la ora 20:00, publicul a fost invitat într-o călătorie muzicală fascinantă prin “Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi. Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au interpretat cu măiestrie celebrele concerte, evocând cu forță și sensibilitate spectacolul naturii în fiecare anotimp.

Programul serii a cuprins:

  • Primăvara: Allegro – Largo – Allegro pastorale
  • Vara: Allegro non molto – Adagio e piano – Presto e forte
  • Toamna: Allegro – Adagio molto – Allegro
  • Iarna: Allegro non molto – Largo – Allegro

Spectatorii au fost impresionați de îmbinarea perfectă dintre muzică, lumini și atmosferă, care a creat o experiență multisenzorială unică. Concertul a durat aproximativ 60 de minute, iar organizatorii au recomandat publicului să ajungă cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea evenimentului.

Concertele multisenzoriale de la Cluj s-au dovedit a fi un succes răsunător, oferind o alternativă culturală deosebită și demonstrând puterea muzicii de a crea momente magice și emoții intense.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, orașul ciocolatei! Festival UNIC, cu dulce pentru toate poftele!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul devine raiul ciocolatierilor! Festival UNIC în România, cu dulce pentru toate gusturile!

Cluj-Napoca va fi, în acest weekend, capitala dulce a României! Orașul găzduiește un festival al ciocolatei de neratat, “Chocolate Saga”, eveniment ce va avea loc între 11 și 13 aprilie, la Chios, în inima Parcului Central.

Acesta este un moment special, deoarece este prima ediție a festivalului organizată în afara Bucureștiului, ceea ce subliniază importanța Clujului pe harta evenimentelor culturale și gastronomice.

Ciocolatierii români, din ce în ce mai numeroși și mai talentați, vor fi în centrul atenției. Aproape jumătate dintre brandurile autohtone de ciocolată se află în vestul țării, ceea ce demonstrează creativitatea și pasiunea antreprenorilor locali din această regiune.

“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, afirmă Adina Istrate, organizatoarea Chocolate Saga.

Festivalul promite o experiență delicioasă pentru toate gusturile și activități pentru întreaga familie. Iubitorii de ciocolată vor putea savura o varietate impresionantă de sortimente:

  • Ciocolată albă: Pentru cei cu suflet de copil și imaginație bogată.
  • Ciocolată roz: Pentru romanticii incurabili și visători.
  • Ciocolată cu lapte: Clasic și reconfortant, ca o îmbrățișare.
  • Ciocolată cu caramel: Pentru aventurierii gusturilor.
  • Ciocolată neagră: Intens și sofisticat, pentru cunoscători.
  • Ciocolată de casă: Cu gustul autentic al copilăriei.
  • Ciocolată explozivă: Pentru cei care caută senzații tari.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite