Noile măsuri fiscare pregătite de Guvern au fost pe agenda zilei la Cluj, unde managerii și oameni de afaceri din domeniul IT s-au aflat față în față cu reprezentanți ai guvernului și parlamentului, la „The Public-Private Sector Forum” 2023.
Conferința „The Public-Private Sector Forum” (PPF 2023) a fst găzduită, vineri, de hotel Radisson Blu din Cluj-Napoca. Este pentru prima dată când acest eveniment are loc în orașul de pe Someș.
Parlamentari, miniștri, ambasadori din 16 de țări, alături de reprezentanți ai peste 200 de companii au participat la evenimentul dedicat domeniului IT&C. Forumul a avut loc în cadrul festivalului UNTOLD, sub egida Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor a Camerei Deputaților, în organizarea clusterelor Cluj IT și Transilvania IT.
Noile măsuri propuse de Guvern în ceea ce privește impozitarea sectorului IT s-au aflat, cum era de așteptat, pe agenda discuțiilor la care au participat, printre alții, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, Alfred Simonis, președintele Camerei Deputaților, Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor și deputat PNL de Cluj, dar și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și al Digitalizării.
Boc: „Am respins eliminare facilităților pentru IT când eram premier”
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a vorbit despre cel mai fierbinte subiect al ultimelor zile, eliminarea facilităților pentru sectorul IT, și a explicat cum a procedat într-o situație similară, pe când era premier.
„Sunt recunoscător ecosistemului din Cluj-Napoca, tuturor clusterelor, pentru ceea ce fac pentru oraș. Silicon Valley e un loc, dar și o stare de spririt, care poate fi oriunde există ingredientele necesare. Iar aici, în România avem acele ingrediente. Vorbind de festivalul Untold, ce altceva poate să unească oamenii decât limbajul muzicii, unul universal, indiferent de unde vii.
Partidele trebuie să discute înainte de a lua orice decizie, dacă vor păstra avantajele noastre competitive ca țară sau nu. Când am fost prim-ministru, am avut pe masă aceleași propuneri (eliminarea facilităților în IT – n. red.), chiar mai dure decât cele vehiculate acum, iar atunci era un context în care aveam un deficit bugetar de -7% și nu ne împrumuta nimeni. Am spus că nu putem omorî motorul dezvoltării, care produce prosperitate pentru țară. A fost explicat atunci importanța acestui avantaj de competitivitate”, a spus Emil Boc.
Deputatul PNL de Cluj Sabin Sărmaș critică guvernul PSD-PNL
Despre înăsprirea taxelor și impozitelor a vorbit și Președintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, deputatul PNL de Cluj Sabin Sărmaș.
„Taxarea industriei IT este azi «elefantul din cameră». Oficial nu avem niște măsuri fiscale asumate. IT-ul este industria fanion a României. Face 7% din PIB, circa 220.000 de oameni. Este cel mai greu moment al istoriei sale, cu apariția AI-ului. Nu este un moment în care să venim cu măsuri care ne scad competitivitatea. Și alte țări sunt sprijinite. Noi avem o industrie pe care, dacă nu o sprijinim ca țară, iar alte state o vor sprijini, companiile vor merge în acele țări. Trebuie să avem mare grijă la masuri care nu sunt implementate bine. Noi trebuie să sprijinim (companiile din IT – n.red.) să facă o trecere către o economie mult mai competitivă”, a declarat Sabin Sărmaș.
Ministrul Digitalizării: „520 de milioane de euro vor intra în piața de IT&C din România”
Ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan (PSD), a vorbit și el despre noile măsuri fiscale, care vizează direct și industria IT.
„E o zonă care ține într-o foarte mare măsură de Ministerul Finanțelor (condus de liberalul Marcel Boloș – n.red.), dar nu vreau să vă spun de răspundere, ci de unde suntem astăzi. Imediat după ce am văzut acel draft de ordonanță, care nu este unul oficial, am avut discuții directe, personale, cu industria, cu patronatele, clusterele din Cluj, pentru a sta la masă și a căuta soluții foarte clare legate de modul în care aceste măsuri, care sunt asumate în mare parte prin PNRR, în urmă cu doi ani de zile, când eu nici măcar nu visam că o să ajung ministru la guvernare. Din partea mea este deschidere totală spre dialog. Stăm la aceeași masă și căutăm soluții în așa fel încât să putem compensa potențiale disfunționalități cu alte zone. Aici pot să vă spun despre un proiect important care a fost lansat în urmă cu două zile de Ministrerul Cercetării, Inovării și al Digitalizării: 520 de milioane de euro care vor intra în piața de IT&C din România, legat de servicii de guvernanță electronică și care urmează să fie dezbătute cu toată industria în termen de 15 zile. Lucrăm să aducem cât mai mult din acești bani din PNRR pentru infrastructură și servicii directe pentru cetățeni”, a declarat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și al Digitalizării.
Cofondator Untold: „Oameni prezenți acum în sală ne-au sprijinit când festivalul era doar un vis”Edy Chereji, director de comunicare și cofondator Untold, a lut cuvântul în deschiderea conferinței.„Sper că v-ați simțit bine în prima zi de Untold, aici, la Cluj. Dacă spuneți că a fost mai mult, ei bine, e doar începutul. Așteptați să vedeți ce se va întâmpla astăzi. Aici la Untold discutăm despre prietenie. Ne bucurăm că sunteți aici, parte a poveștii noastre din acest an. Totul începe cu un vis. În 2015, când am avut primele discuții cu unii oameni care sunt prezenți acum în sală și care ne-au sprijinit de la început, ideea noastră de Untold era doar un vis pus pe hârtie. De atunci am avut sprijinul comunității locale: stakeholderi, parteneri. Am ajuns să avem aici, în Cluj-Napoca, unul festival renumit. Toate numele mari vin aici, la fel și companiile importante. E o onoare. După acest eveniment, ne bucurăm că putem trece și peste hotare și să avem acest Untold în Dubai, un nou capitol al festivalului, anul viitor în februarie. Sunteți toți invitați, dar până atunci să vă bucurați de festival la Cluj”, a spus Edy Chereji.
Source link