Connect with us

Sport

Pod peste Someș, în cartierul Iris! Va crea o nouă conexiune cu Bulevardul Muncii și ieșirea din oraș

Stefan Petre

Published

on

Un nou pod peste Someș, în cartierul Iris! FOTO: captură Google Maps

Monitorul Cartierelor

Un nou pod peste Someșul Mic ar urma să fie construit în zona Bulgaria-Iris. Va facilita accesul clujenilor în zona de nord a orașului.

Un nou pod peste Someș, în cartierul Iris! FOTO: captură Google Maps

  Pasarela pietonală de pe strada Fabricii de Zahăr va fi înlocuită de un pod în toată regula, cu cel puțin două benzi auto, piste de biciclete și alei pietonale. Primăria Cluj-Napoca a lansat recent un anunţ privind luarea deciziei etapei de încadrare de către APM Cluj pentru proiectul „Elaborare SF și DTAC pentru Pod peste Somesul Mic pe strada Fabricii de Zahăr Cluj-Napoca, relocare rețele” „Este vorba despre podul de peste Someșului, din zona Hornbach. În acest moment, este doar o punte pietonală și ne dorim să facem un pod cu cel puțin două benzi, piste de biciclete, astfel încât să putem descongestiona traficul din zonă. Pentru cei care sunt în zonă, cred că ar fi un pod extrem de util și ar fi o nouă variantă prin care oamenii ar putea să iasă din cartier, înspre Bulevardul Muncii și de acolo pot să meargă mai departe la ieșirea din municipiu. Avem proiectul în lucru, și acolo suntem în etapa în care așteptăm avizul de la mediu, este ultimului aviz – mediu și Apele Române, după care urmează să aprobăm studiul de fezabilitate în consiliul local și să pregătim și acest proiect pentru anii următori”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, pentru monitorulcj.ro.Un nou pod peste Someșul Mic ar urma să fie construit în zona Bulgaria-Iris. FOTO: Captură Google MapsÎn prezent, podul pietonal dintre strada Fabricii de Zahăr și Bulevardul Muncii este în paragină, deși este utilizat de zeci de clujeni în fiecare zi. Podul are mai multe scânduri parțial rupte și este un pericol public pentru copii, vârstnici, pentru oricine nu este atent pe unde merge în timpul traversării.
Podul, propus prin Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Podul a fost menționat de specialiști în Planul de mobilitate urbană durabilă (PMUD) 2021-2030 al Clujului. În cadrul studiilor pentru elaborarea planului, specialiștii au remarcat faptul că podurile peste Someș nu sunt distribuite echilibrat, iar legătura între Bd. Muncii și cartierele Mărăști, Bulgaria și Someșeni este deservită de un număr redus de poduri. Astfel, documentul propunea realizarea mai multor poduri auto în zonele „uitate” ale orașului. Prima urgență: construirea unui pod care să lege partea nordică de cea sudică a străzii Fabricii de Zahăr, în locul actualului pod pietonal. Noul pod ar schimba circulația în zona Bulevardului Muncii. Tot pe strada Fabricii de Zahăr se propunea realizarea unui pasaj peste calea ferată. Realizarea studiilor necesare pentru noul pod auto de pe strada Fabricii de Zahăr a fost contractată de biroul de proiectare Costin și Vlad. Achiziția s-a făcut prin cumpărare directă, în cadrul unui contract de 270.000 de lei, sumă care acoperă elaborarea Documentației pentru avizarea lucrărilor de intervenție (D.A.L.I.), elaborarea Documentației pentru autorizarea executării lucrărilor de construire/desființare (D.T.A.C./D.T.A.D.), elaborarea Proiectului tehnic și a Detaliilor de execuție (P.T.+D.E.).Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite