Connect with us

Sanatate

STUDIU: Angajaţii cu obezitate lipsesc mai des de la job şi au un randament mai scăzut/ Conferință de specialitate la Cluj

Tudor Calinescu

Published

on

STUDIU: Angajaţii cu obezitate lipsesc mai des de la job şi au un randament mai scăzut/ Conferință de specialitate la Cluj


În 2022, aproximativ 58% dintre adulţii români erau în evidenţe cu suprapondere, cu doar două procente sub media Uniunii Europene, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că în anii următori obezitatea va duce la mai multe cazuri de cancer prevenibile decât fumatul, efectele se resimt deja atât în starea de sănătate a populaţiei, cât şi în pierderile financiare asociate costurilor directe şi indirecte.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2022, aproximativ 58% dintre adulţii români erau în evidenţe cu suprapondere, cu doar două procente sub media Uniunii Europene. Din rândul românilor supraponderali, mai bine de 11% sunt obezi, fapt ce le influenţează stilul de viaţă şi le restricţionează atât activităţile personale, cât şi pe cele profesionale.

Conform Mediafax, un studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că angajaţii care suferă de obezitate lipsesc mai multe zile de la serviciu din cauza problemelor de sănătate decât angajaţii normoponderali. În plus, dau un randament mai scăzut la locul de muncă. Astfel, zilele de concediu medical se traduc în pierderi financiare atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, care rămân cu munca nefinalizată.

„Rezultatul analizei a peste 50 de cercetări globale estimează că, anual, costurile suplimentare per angajat ale angajatorilor (din cauza absenţei la locul de muncă) pot ajunge până la 5.132 dolari pentru angajatul supraponderal, iar pentru cel care suferă de obezitate pot ajunge până la 6.759 de dolari. În plus, atunci când vorbim despre nivelul scăzut de productivitate, pierderile variază între 611 – 1.669 de dolari pentru un angajat cu suprapondere şi între 1.146 – 4.175 de dolari pentru un angajat cu obezitate. Este imperativ ca angajatorii şi autorităţile să ofere sprijin şi soluţii pentru a aborda această problemă complexă, să dezvolte medii de lucru care să încurajeze un stil de viaţă sănătos şi să asigure accesul la resurse şi servicii de nutriţie adecvate pentru angajaţi. Prin aceste măsuri, putem contribui la îmbunătăţirea sănătăţii angajaţilor şi, indirect, la reducerea pierderilor financiare asociate obezităţii”, arată dr. Laura Gavrilaş, nutriţionist-dietetician, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România.

Potrivit specialistului, în anul 2012, costul obezităţii – direct şi indirect – în Europa se situa în jurul sumei de aproximativ 81 miliarde de euro pe an, iar costurile totale ale îngrijirilor pe parcursul întregii vieţi (pentru persoanele obeze în vârstă de 40 de ani şi cu un IMC de 35 kg/m2) variază de la 75.376 de euro în Grecia la 343.354 de euro în Ţările de Jos. Impactul economic al excesului ponderal asupra întregii lumi este estimat să atingă 4,32 trilioane de dolari – aproape 3% din Produsul Intern Brut global – anual până în 2035.

În România, potrivit studiului „Obezitatea în România” realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, cea mai înaltă rată a obezităţii este înregistrată în Moldova, cu un procent de 23,8%, urmată de regiunile Oltenia şi Muntenia, unde prevalenţa obezităţii este de 21,3%, şi apoi de regiunile Banat, Crişana şi Transilvania, unde procentul obezităţii se situează la 18,8%.

Specialiştii din ţara noastră se reunesc pe 17 noiembrie la Cluj-Napoca, în cadrul primei ediţii a conferinţei The Dietitian, ce abordează tema „Comunicarea – Ingredient cheie în practica dietetică”. În cadrul conferinţei, nutriţioniştii dieteticieni vor explora subiecte precum: principii de comunicare în educaţia nutriţională la nivel comunitar, abordarea grupului de persoane cu obezitate şi modalităţi eficiente de comunicare pentru a susţine schimbarea pozitivă în comportamentul de sănătate al pacienţilor.

„Abordarea noastră se concentrează pe strategii orientate spre îmbunătăţirea aspectelor legate de stilul de viaţă, inclusiv alimentaţie şi activitate fizică. Înţelegem că aceste schimbări au o contribuţie semnificativă la creşterea performanţei şi productivităţii angajaţilor la locul de muncă, în acelaşi timp reducând absenteismul. Pentru noi, pacienţii noştri nu sunt doar cifre, ci persoane care merită atât informaţii precise, cât şi sprijinul şi înţelegerea unui expert care poate comunica cu blândeţe şi empatie. Suntem aici pentru că înţelegem puterea pe care relatia de colaborare dintre pacient şi dietetician o are în a sprijini modificarea comportamentului alimentar”, a adăugat dr. Laura Gavrilaş, nutriţionist-dietetician, preşedintele Asociaţiei Dieteticienilor din România.

Source link

Facebook Comments Box

Sanatate

Florin Piersic a fost Transferat de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din Capitală, cu un Avion SMURD, Seara Trecută

Maria Costea

Published

on

Medicul din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, despre starea de sănătate a marelui actor: „Noi treaba ne-am cam făcut-o”

Decizia de a muta pe Florin Piersic de la Cluj-Napoca la București a fost luată de către actor împreună cu familia sa. Alegerea a fost făcută pentru a continua tratamentul cu antibiotice și pentru ca infecția la genunchi să fie gestionată de același medic care s-a ocupat de această problemă în trecut.

Medicul Horia Roșianu, specialistul de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, a discutat despre starea de sănătate a marelui actor la România TV.

Conform informațiilor medicale, starea marelui actor este stabilă în prezent.

„E o infecție dublă: infecția protezei și infecția sondelor cardiace. E bine. S-a întâmplat să fiu în concediu de odihnă, dar oricum tratamentul antibiotic trebuia făcut. Oricum a fost o nenorocire foarte mare. Când vezi o vegetație pe o sondă cardiacă, nu sari imediat pe ea, trebuie administrat tratament adecvat. Împreună cu o comisie, cu medicii anesteziști, cu colegi de cea mai înaltă clasă, am depistat că pe sonde sunt vegetații, dar s-a pus problema ce se rezolvă mai întâi, infecția protezei de genunchi, sau desfundarea sondelor. Din punct de vedere cardiac, am strâns repede o echipă de 11 colegi și împreună, într-o zi de Paști, duminică dimineață, calmi și liniștiți, în 45 de minute am operat marele actor, am extras stimulatorul și sondele fără nicio problemă.

Atunci am rezolvat acest focar secundar de infecție. Suntem institut de inimă, nu de ortopedie sau de infecțioase. Starea clinică s-a ameliorat, l-am urmărit până astăzi. El nu mai stă foarte bine în institut de inimă, chiar dacă suntem unitate de elită, dar nu suntem de infecțioase sau ortopedie. Noi treaba ne-am făcut-o. Astfel, discutând și cu familia, am pus alternativa. Eu am sugerat că de-al doilea focar de infecție de la genunchi să se ocupe același medic care s-a ocupat de proteza de genunchi, așa cum eu m-am ocupat de sondele pe care eu le-am aplicat acum 15 ani. El trebuia să ajungă într-o unitate unde să continue tratamentul infecțios”, a declarat, la România TV, Horia Roșianu.

Mesajul emoționant transmis de Florin Piersic, de Florii: „Românilor de pretutindeni le transmit toată iubirea mea și speranța că mai e puțin timp să mai pot să mai apar și să-i văd”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Tusea convulsivă, cunoscută și sub numele de ‘tusea de 100 de zile’, poate provoca fracturi ale coastelor

Stefania Heinz

Published

on

Tusea convulsivă, o afecțiune gravă ce poate avea consecințe fatale în special pentru sugari și copii, a înregistrat o creștere alarmantă de 40% în ultima săptămână.

Tusea convulsivă poate avea consecințe extrem de grave, inclusiv fatale, în special pentru copiii și sugarii nevaccinați. Această afecțiune se răspândește cu ușurință și poate provoca complicații serioase, precum fracturi ale coastelor, pneumonie și convulsii.

Potrivit rapoartelor, autoritățile sanitare avertizează că tusea convulsivă poate duce uneori la apariția herniilor, durerilor de coaste, infecțiilor de ureche și incontinenței urinare. Aceste informații sunt înregistrate în Anglia și Țara Galilor, unde numărul oficial de cazuri de tuse convulsivă a crescut de la 595 la 824 în doar o săptămână a scris The Sun.

Tusea convulsivă este cunoscută pentru natura sa extrem de contagioasă, care se transmite prin tuse și strănut. Simptomele includ tuse severă, care poate persista săptămâni întregi, dificultăți respiratorii și vărsături.Vaccinul împotriva tusei convulsive este recunoscut ca fiind foarte eficient în prevenirea bolii și în reducerea riscului de complicații grave asociate cu aceasta.

Părinții sunt îndemnați să se asigure că micuții lor sunt la zi cu vaccinurile pentru a-i proteja împotriva pericolelor asociate cu tusea convulsivă.Femeile însărcinate sunt, de asemenea, încurajate să se vaccineze împotriva tusei convulsive pentru a-și proteja bebelușii la naștere.

Medicii recomandă odihnă adecvată, consumul abundent de lichide și evitarea contactului cu alte persoane pentru a preveni răspândirea bolii.

De asemenea, se pot lua analgezice precum paracetamol sau ibuprofen pentru a ameliora disconfortul cauzat de tuse, iar băuturile calde cu lămâie și miere pot ajuta la calmarea gâtului iritat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sanatate

Act de Generozitate: Organele a Trei Pacienți au Salvat 9 Vieți, Două Persoane Primează o Nouă Șansă la Viață în Cluj

Diana Petrescu

Published

on

Agenția Națională de Transplant - Facebook

Trebuie să ne bucurăm de această veste grozavă: trei intervenții de prelevare din București, Baia Mare și Iași au salvat 9 oameni aflați în suferință, oferindu-le o nouă șansă prin transplant de ficat, rinichi și plămâni. În plus, doi pacienți norocoși din Cluj au primit și ei o nouă șansă la viață. Este un exemplu clar al puterii altruismului și a solidarității umane, iar beneficiarii și familiile lor vor fi recunoscătoare pentru gestul de neuitat al donatorilor.

Vineri, Agenția Națională de Transplant a anunțat că în decurs de mai puțin de 72 de ore au avut loc prelevări de organe de la trei pacienți. Operațiile au fost efectuate în București, Baia Mare și Iași.

„Baia Mare, Bucureşti şi Iaşi. Trei intervenții de prelevare în mai puţin de 72 de ore: 9 oameni aflați în suferință au primit o nouă şansă prin transplant de ficat, rinichi şi plămâni. Transplantul înseamnă VIAŢĂ!

O săptămână de foc pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant, care au făcut un adevărat maraton pentru salvarea de vieţi. O cursă contracronometru pentru viață, în care solidaritatea şi dragostea faţă de semeni, tăria de a lua decizii foarte grele, munca responsabilă şi efortul colectiv fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Toți sunt eroii care au alergat între moarte și viață și au făcut ca suferinţa să se transforme în speranţă!

Începând de marţi și până în zorii zilei de ieri, au fost nu mai puțin de 3 prelevări de organe în 3 orașe diferite, în urma cărora 9 pacienți au beneficiat de o interventie de transplant organ”, a transmis Agenția Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.

Doi pacienți din Cluj au primit o nouă șansă la viață

9 pacienți au primit o nouă șansă la viață, iar dintre aceștia 2 sunt din Cluj.

„Astfel, datorită acestui efort colectiv, 2 pacienți au fost transplantați renal la #ICUTR Cluj Napoca și alți 4 pacienți la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi, iar 2 pacienți au beneficiat de o intervenție salvatoare de transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni. Datorită platformei europene de schimb de organe FOEDUS la care este inclusă şi Agenţia Naţională de Transplant, deoarece pe teritoriul României nu au existat receptori compatibili pentru plămâni, la Iaşi a fost prezentă o echipă de chirurgi din Elveţia.

Mulțumim din inimă, cu profund respect și recunoștință, acestor familii pentru gestul altruist și generos pe care au ales să îl facă, transformând durerea și suferința lor într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant”, a încheiat Agenția Națională de Transplant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite