Connect with us

Sanatate

Ce spune Rafila despre dezastrul de la Murgeni. “Opinia mea e că nu a fost vorba despre o infecţie bacteriană”

Tudor Calinescu

Published

on

Ce spune Rafila despre dezastrul de la Murgeni. "Opinia mea e că nu a fost vorba despre o infecţie bacteriană"


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat o informare privind situaţia de la spitalul din Murgeni, județul Vaslui, unde zeci de pacienți sunt internați, iar trei au murit după ce au au mâncat preparate din pește, primite drept pomană de la o mănăstire.
Rafila a prezentat, la Palatul Victoria, o informare în ceea ce priveşte situaţia înregistrată la spitalul de psihiatrie din Murgeni de marți seara.

” În urma consumului de alimente din ziua de 21 noiembrie, începând cu noaptea de 22 au început să apară la câţiva pacienţi, secvenţial, simptome de toxiinfecţie alimentară, cu scaune diareice, greţuri şi vărsături. În cazul a trei pacienţi situaţia s-a complicat, a evoluat rapid nefavorabil, au avut tulburări hemodinamice majore şi au decedat. Primele simptome au apărut în cursul nopţii la unul dintre pacienţi, iar cele trei decese s-au înregistrat în intervalul 5.00-18.00, 18.30. (…) Noi am aflat la Ministerul Sănătăţii ieri, la ora 18.30, despre acest incident, am organizat rapid examinarea şi trierea pacienţilor care aveau simptomatologie, numărul lor a fost în creştere. În total, 29 de pacienţi au fost transferaţi la trei spitale unde puteau să primească şi asistenţă medicală de terapie intensivă. Cele trei spitale sunt două din judeţul Vaslui, respectiv spitalul din Vaslui şi spitalul din Bârlad, şi la Iaşi, care este un centru regional, cel puţin în domeniul patologiei infecţioase. Toţi pacienţii care sunt internaţi au evoluţie favorabilă, inclusiv cel care se află la terapie intensivă la spitalul din Bârlad. Nu s-a înrăutăţit starea generală, are reflex de deglutiţie, respiră spontan, este sub supraveghere în continuare la Secţia de Terapie Intensivă”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a spus că au fost trimise probe de alimente, dar şi probe biologice de la pacienţii care prezentau simptomatologie la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, iar Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a făcut controale atât la spital, cât şi la mănăstirea de unde provenea peștele.

“Peştele din care s-a gătit mâncarea înţeleg că avea acte de provenienţă. S-au găsit şi alte cantităţi nefolosite, care nu aveau astfel de acte de provenienţă, însă ele nu au fost folosite pentru pregătirea acestei mese. Nu pot să vă dau detalii, încă, legat de eventualele prezenţe a unor substanţe toxice în aliment, pentru că ele se găsesc în momentul de faţă pentru examinare la Institutul de Sănătate Publică Animală şi la noi, la Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Regional Iaşi, pentru diagnostic microbiologic, adică să vedem dacă a existat anumite microorganisme care ar fi putut să contamineze probele respective de aliment”, a declarat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că este important să se stabilească sursa acestei toxiinfecţii sau intoxicaţii.

“Este important să vedem care este sursa acestei toxiinfecţii sau intoxicaţii, după caz, nu ştim încă, şi bineînţeles, Poliţia, care desfăşoară la rândul ei o anchetă, de data aceasta penală, va prezenta, în momentul în care vor avea mai multe informaţii, concluzii legate de desfăşurarea acestei situaţii şi sperăm să există o explicaţie foarte clară pentru public, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo în mod evident s-a bazat şi pe o neglijenţă sau nerespectarea unor protocoale legate de modul de administrare a hranei într-o unitate spitalicească”, a declarat Rafila.

Întrebat ce fel de substanță poate duce la o situație atât de gravă, ministrul a spus că ar putea fi, mai degrabă, o toxină sau o substanță chimică, decât o infecție bacteriană.

“Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecţie bacteriană, pentru că o infecţie bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba mai degrabă despre o intoxicaţie. Sigur, nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanţă toxică, fie că este o toxină provenită de la bacterii, poate să fie o toxină bacteriană sau o substanţă chimică”, a explicat Rafila.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

🩸 Bilet gratuit de o zi la Untold pentru cei care donează sânge în acest weekend la Cluj!

Alex Campian

Published

on

Organizatorii festivalului Untold 2025 oferă o șansă unică clujenilor să participe la cea mai așteptată ediție aniversară: un bilet gratuit de o zi la festival pentru toți cei care donează sânge în cadrul campaniei Blood Network.


📅 Când și unde?

Caravana mobilă Blood Network va fi prezentă în parcarea Kaufland de pe Strada Fabricii, nr. 12, în zilele de:

  • Sâmbătă, 28 iunie 2025

  • Duminică, 29 iunie 2025

⏰ Program: 8:00 – 14:00


🎟️ Cum poți primi biletul?

Pentru a primi biletul gratuit, trebuie să:

  1. Donezi sânge la caravana mobilă în cele două zile menționate.

  2. Te înscrii pe platforma oficială a campaniei: reteaua.sieudonez.ro.

Biletele oferite vor fi valabile pentru prima zi a Festivalului Untold, care se va desfășura între 7 și 10 august 2025.


🌟 Despre campania Blood Network

Aceasta este cea de-a unsprezecea ediție a inițiativei Blood Network, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, susținută de Untold, care îmbină responsabilitatea socială cu distracția.


⚠️ Atenție!

Donarea se face în limita capacității de recoltare a caravanei mobile, așa că grăbește-te să faci o faptă bună și să-ți asiguri biletul!

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sanatate

Adevărul despre laptele Pilos de la Lidl: De unde provine, de fapt, și ce scrie pe etichetă

Alex Campian

Published

on

Laptele marca Pilos, unul dintre cele mai cumpărate produse din Lidl, se regăsește frecvent în coșurile românilor. Însă puțini dintre aceștia își pun întrebarea esențială: de unde provine, de fapt, laptele pe care îl consumă zilnic?

Deși mulți ar presupune că acest produs este adus din străinătate, realitatea este cu totul alta: laptele Pilos este produs chiar în România, în unități de procesare cunoscute de pe piața autohtonă.


🥛 Cine produce laptele Pilos din Lidl?

Potrivit informațiilor de pe ambalaj, laptele Pilos este fabricat de Albalact S.A., cu sediul în satul Oiejdea, comuna Galda de Jos, județul Alba. Aceeași companie produce și brandul Zuzu, recunoscut pe piața locală.

În plus, o parte din laptele Pilos provine și de la o fabrică din Brașov, care colaborează cu renumitul producător Olympus. Această unitate de procesare are parteneriate și cu FrieslandCampina, compania care produce brandurile Napolact și Lacto Food.

👉 Așadar, Lidl colaborează cu unii dintre cei mai mari procesatori de lapte din România, reușind să ofere produse similare cu cele branduite, dar la un preț mai accesibil.


🧾 Ce spune legea despre informarea consumatorului?

Lidl, la fel ca toți retailerii, este obligat să respecte legislația europeană privind informarea corectă a consumatorului. Astfel, potrivit Regulamentului (UE) 1169/2011, pe ambalaj trebuie menționat clar:

  • Țara de origine

  • Adresa procesatorului

  • Formulări precum: „Produs în România pentru compania Lidl” sau „Produs de Albalact S.A.”

Aceste informații sunt esențiale pentru transparența față de client și permit fiecărui consumator să aleagă informat produsele pe care le cumpără.


📌 Concluzie

Laptele Pilos de la Lidl nu este importat, ci provine de la procesatori locali de încredere. Deși este vândut sub marcă proprie, produsul este fabricat în România, în aceleași fabrici care realizează și branduri premium. Astfel, consumatorii beneficiază de un raport calitate-preț excelent, cu garanția unui produs românesc.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Sanatate

Nouă tulpină COVID cu grad ridicat de transmisibilitate, detectată în China

Alex Campian

Published

on

O nouă variantă a virusului COVID-19, denumită NB.1.8.1, identificată inițial în China la începutul anului 2025, se răspândește cu rapiditate în mai multe regiuni ale lumii. Detectată în SUA în luna martie, această tulpină a cunoscut o creștere semnificativă în ultimele luni, devenind una dintre cele mai frecvente în anumite state americane.

În California, proporția cazurilor asociate variantei NB.1.8.1 a crescut de la 2% la 19% într-un interval de doar două luni, semnalând o transmisibilitate ridicată. Laboratoarele care au testat această variantă arată că este mai contagioasă decât tulpinile dominante anterior, ceea ce ar putea duce la o creștere accentuată a infectărilor și spitalizărilor.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, NB.1.8.1 reprezintă deja peste jumătate dintre tulpinile COVID aflate în circulație la nivel global, consolidându-și statutul de variantă dominantă.

În Asia, semnele sunt tot mai îngrijorătoare. În China, numărul cazurilor grave de afecțiuni respiratorii s-a dublat în doar o lună, iar testările din camerele de urgență arată o rată de pozitivare în creștere alarmantă: de la 7,5% la 16,2%. Taiwan raportează o creștere de 78% a internărilor COVID într-o singură săptămână, iar în Hong Kong numărul spitalizărilor a atins cel mai înalt nivel din ultimul an.

Simptomele asociate acestei variante rămân similare cu cele ale variantelor anterioare: febră, frisoane, tuse, dificultăți respiratorii, oboseală, dureri musculare, cefalee și pierderea gustului sau mirosului.

Deși vaccinurile existente oferă în continuare un grad de protecție, unii experți din California solicită reintroducerea măștilor obligatorii, măsură deja adoptată în anumite regiuni din Asia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom