Connect with us

Sport

Cea mai modernă școală specială din țară, construită la Cluj, finalizată în ianuarie! Va fi amenajată o grădină senzorială.

Stefan Petre

Published

on

Cea mai modernă școală specială din România, la Cluj / Foto: Consiliul Județean Cluj

Educație

Cea mai modernă școală specială din România, care se construiește la Cluj-Napoca după standarde europene, va fi finalizată în luna ianuarie 2024.

Cea mai modernă școală specială din România, la Cluj / Foto: Consiliul Județean Cluj

  Noul sediu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, situat pe strada Aviator Bădescu nr. 3-5 din Cluj-Napoca și edificat de Consiliul Județean Cluj, va fi finalizat în ianuarie 2024, conform președintelui CJ Cluj, Alin Tișe.  Aceasta va fi cea mai modernă școală specială din România. „Este sediu nou pentru centrul școlar de educație incluzivă, așa se cheamă. Denumirea nu neapărat că spune ceva oamenilor, dar în esență discutăm despre o școală nouă, făcută din bani europeni. Lucrările au demarat în anul 2021 și vor fi finalizate în ianuarie, acum. Deja începem să recepționăm parțial această clădire”, a declarat Alin Tișe în cadrul unei intervenții radio. Noua școală va avea o grădină senzorialăPe lângă faptul că noua școală va avea o multitudine de facilități pentru copiii cu cerințe speciale și diverse săli în care să-și desfășoare activitatea, clădirea va dispune și de o grădină senzorială amplasată pe acoperiș, de un spațiu special destinat hidroterapiei, precum și de amenajarea unui loc de joacă și pentru activități în aer liber.
CITEȘTE ȘI:
Alin Tișe: „Clujul nu mai are eticheta de altădată. Peste tot în țară există respect față de Cluj și de clujeni” „Am demolat tot, s-a făcut de la zero, o școală nouă. Este o clădire cu 28 de săli de clasă, cabinete și săli de terapie (medical, tratament, logopedie, kinetoterapie, stimulare cognitivă, consiliere, evaluare, psihopedagogie șamd). Deci 28 de săli de clasă, săli administrative, birouri, sală profesorală, sală de ședințe… de asemenea, vor fi săli de activități sportive și recreere cu stimulare multisenzorială, sală de sport… relaxare, hidroterapie. Va fi un teren pentru activități sportive și de joacă, o sală de informare și documentare, respectiv o bibliotecă, spații tehnice, grupuri sanitare, spați pentru circulații și așa mai departe. Va fi amenajată o grădină senzorială, unică în România, locul unde se va stimula memoria multisenzorială prin intermediul celor cinci simțuri: miros, gust, auz, văz și atingere. Această grădină reprezintă un plus de valoare în terapia copiilor cu cerințe speciale. Având în vedere că unul dintre deficitele cu care se confruntă acești copii este dificultatea de integrare multisenzorială, în cazul lor fiind afectat comportamentul adaptiv, s-a produs realizarea unui spațiu de terapie senzorio-motorie prin facilitarea accesului la experiențe senzoriale directe. Este o chestiune pe care urmează să o implementăm în această școală”, a mai explicat Alin Tișe. Recepția tuturor lucrărilor va putea fi posibilă la începutul anului viitor: „Va fi un element nou cu care ne vom mândri și este o școală specială unică pentru acești copii aflați în situații speciale. Undeva la începutul anului viitor vom putea să facem recepția totală”, a mai declarat Tișe. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Dani Muresan

Published

on

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului maghiar Barnabas Varga, rănit grav în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția. Sportivul a fost scos de pe teren cu targa, protejat de un paravan format de jucători și stewarzi pentru a-l feri de privirile fanilor și camerelor de filmat.

Atmosfera în Stuttgart Arena a devenit sumbră când Varga, atacantul de 29 de ani al naționalei Ungariei, a rămas întins pe gazon în urma unei coliziuni violente cu portarul scoțian Angus Gunn. Incidentul a avut loc în minutul 69 al meciului, în urma unui corner executat de Szoboszlai Dominik. În timp ce Gunn a respins mingea cu mâna dreaptă, cotul său stâng l-a lovit puternic în față pe Varga, care s-a prăbușit pe teren și a început să aibă convulsii.

Intervenția rapidă a echipei medicale a fost urmată de formarea unui paravan uman în jurul lui Varga, asigurând astfel intimitatea necesară pentru manevrele de urgență. După câteva minute de tensiune, atacantul a fost transportat de pe teren pe targă și dus la unul dintre spitalele din Stuttgart.

Federația Maghiară de Fotbal a transmis un mesaj prin intermediul rețelelor de socializare în jurul miezului nopții, asigurând publicul că starea lui Barnabas Varga este stabilă și că vor reveni cu informații suplimentare în cazul unor evoluții.

Meciul a fost reluat după o pauză considerabilă și prelungit cu 10 minute. În minutul 99, Ungaria a reușit să marcheze unicul gol al partidei prin Kevin Csoboth, aducând astfel victoria echipei aproape de finalul jocului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite