Connect with us

Sport

DA PINO: CULINĂRIA de Iarnă, 16-17 decembrie 2023 (P)

Stefan Petre

Published

on

DA PINO: CULINĂRIA de Iarnă, 16-17 decembrie 2023 (P)

Timp Liber

Un omagiu adus de Da Pino și Vodafone tradițiilor gastronomice și muzicale ale Transilvaniei.

 Culinăria promovează valorile și cultura gastronomică locale și se desfășoară în fiecare an, primăvara și iarna. De-a lungul anilor, Da Pino a invitat artizani, artisti și bucătari renumiți precum: Mircea Groza, Ioan Bebeșelea, Cezar Ioan, Mihai Bogdan Simion, Adrian Naidin,care au propus sau au reinterpretat diverse meniuri traditionale românești.


Ediția din această iarnă va oferi clujenilor un ospăț tradițional românesc, propus de amfitrionul -chef Nicolai Tand-, cu sesiuni de gătit în aer liber, la foc cu lemne și degustări “la botu’ calului”, însă vor fi și intervenții live de taraf sau folclor, susținute de artiștii din Grupul Iza sau Ansamblul Cununa Apusenilor. Maramureșanul Nicolai Tand este unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari ai noștri, apreciat pentru cariera sa de peste 20 ani în gastronomie, dar si ca antreprenor al afacerlor: Cantine de Nicolai, Nicolai to go sau L’Univers de Nicolai. 


Grupul Iza îi reunește pe artiștii ceterași, -Ioan Pop, fondatorul grupului, Ioachim Făt, Grigore Chira, Anuţa Pop şi Voichiţa Tepei-într-o formație de tip tradițional care a luat ființă în 1988 la îndemnul doamnei Speranța Rădulescu, prestigious etnomuzicolog român care, din dorința de a prezenta în cadrul manifestărilor organizate în străinătate de către Institutul Național de Folclor artiști și rapsozi populari originali, a încurajat și susținut formarea grupului. Ansamblul folcloric “Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură „Dumitru Sopon” Gilău a fost înfiinţat în 1983 si in prezent ne reprezinta tara si dansul traditional pe scenele de la noi si la festivaluri internationale, sub directia artistica a actualului director artistic, Marcela Câmpean si a instructorilor de dans- Ciprian Mureșan si Nicoleta Rus. De-a lungul timpului, generațiile s-au schimbat, iar din anul 2000, copiii foștilor dansatori au devenit noii membri care practică jocurile. În repertoriul ansamblului sunt jocuri specifice comunei din zona Clujului, dar şi dansuri din: Bihor, Moldova, Oaş, Codru, Banat. 


Sâmbătă și duminică, pe 16 si 17 decembrie, vă invităm în timpul zilei- în Grădina Da Pino la degustări de bucate tradiționale, reinterpretate de Nicolai Tand, care se inspiră din retete ardelenesti, dar si din Maramureș, locul său natal. Preparatele vor fi pregătite la jar sau la ceaun, cu ingrediente proaspete locale de cea mai buna calitate, într-o contopire de gusturi, arome si miresme, care ne vor aminti de bunici și de copilărie. Sesiunile de degustări din grădină vor fi acompaniate de momente musicale live, susținute de Grupul Iza sau Ansamblul Cununa Apusenilor.Iar pentru cei care doresc să servească meniul complet în compania lui Nicolai și să se bucure de muzica autentică a Grupului Iza si Ansamblului Cununa Apusenilor  cina se va servi în ambele seri și în spațiul elegant al Clubului Oberjin. Ne revedem în decembrie la Culinăria.


Un eveniment powered by Vodafone.Program & Rezervări: dapino.ro/ info@oberjin.club



Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Șoc la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, în fața judecății pentru FURT! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Cosmin Ardelean

Published

on

Cutremur la CFR Cluj! Paszkany și Mureșan, judecați pentru delapidare! Prejudiciu de 10 milioane de euro!

Un nou scandal de proporții zguduie fotbalul clujean! Procesul în care Arpad Paszkany (53 de ani), fost patron al CFR Cluj, și Iuliu Mureșan (71 de ani), fost președinte al clubului, sunt acuzați de infracțiuni grave este pe cale să înceapă.

Tribunalul Cluj a decis începerea procedurilor judiciare în acest dosar, în care Paszkany și Mureșan sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani.

Acuzațiile sunt extrem de grave: cei doi foști conducători ar fi delapidat fonduri provenite din participarea echipei în grupele Ligii Campionilor, provocând un prejudiciu uriaș de aproximativ 10 milioane de euro clubului CFR Cluj. Se presupune că sumele ar fi fost deturnate între anii 2008 și 2013, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu firme offshore.

Arpad Paszkany, care a condus CFR Cluj până în 2017, este acuzat de:

  • Săvârșirea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat
  • Instigare la delapidare, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
  • Instigare la evaziune fiscală în formă agravată și continuată
  • Instigare la spălarea banilor, în formă continuată

Iuliu Mureșan, înlăturat din conducerea clubului în aceeași perioadă cu Paszkany, este considerat complice la săvârșirea acestor fapte.

Între timp, Arpad Paszkany trăiește în Marbella, Spania, alături de iubita sa cu 24 de ani mai tânără, Antonela Pătruț, cunoscută pentru participarea la emisiunea “Insula Iubirii”.

Această perioadă controversată din istoria clubului CFR Cluj contrastează puternic cu succesele sportive obținute sub conducerea lui Paszkany: promovarea în Superliga, câștigarea a trei campionate și participarea în Liga Campionilor.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Legenda halterelor din Cluj: Povestea campionului care a scris istorie

Cosmin Ardelean

Published

on

Ștefan Tașnadi – Clujeanul care a ridicat România pe podiumul olimpic

Ștefan Tașnadi (Tasnádi István), unul dintre cei mai mari halterofili ai României și un adevărat simbol al Clujului, rămâne o legendă a sportului. Cu o carieră impresionantă și peste 50 de recorduri naționale doborâte, Tașnadi și-a pus amprenta asupra halterelor românești, devenind primul sportiv din țară care a cucerit medalii la categoriile mari de greutate.

Născut pe 21 martie 1953, lângă Cluj, la Sic, Tașnadi și-a început cariera în 1970 la Școala Sportivă Viitorul Cluj, iar ulterior a fost legitimat la AS Clujana. A devenit rapid unul dintre cei mai valoroși sportivi români, fiind selecționat în lotul olimpic de haltere al României între 1976 și 1984.

Argint olimpic la Los Angeles
Momentul de glorie al carierei sale a fost la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a cucerit medalia de argint la categoria 110 kg. Pe lângă această performanță remarcabilă, a obținut și o medalie de bronz la Campionatele Europene și Mondiale de la Moscova în 1983.

De la campion la mentor
După retragerea din activitatea competițională, Tașnadi și-a dedicat viața antrenoratului, formând generații de sportivi la CS Universitatea Cluj. De asemenea, a activat ca arbitru internațional, contribuind la dezvoltarea acestui sport. Pentru meritele sale excepționale, i-au fost acordate titlurile de Maestru Emerit al Sportului și Clujean de Onoare.

Marele campion s-a stins din viață pe 28 februarie 2018, însă moștenirea sa continuă să inspire tinerii halterofili și să rămână un reper al excelenței în sport.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Piste de biciclete luminate noaptea în Polonia. Oare când la Cluj?

Cosmin Ardelean

Published

on

Polonia luminează viitorul bicicliștilor – când vine și rândul Clujului?

Imaginează-ți o pistă de biciclete care începe să strălucească odată cu lăsarea serii, fără electricitate, fără becuri și fără costuri de întreținere! Nu, nu e un scenariu dintr-un film SF, ci o realitate impresionantă din Polonia.

În orașul Lidzbark Warmiński, bicicliștii se pot bucura de o pistă inovatoare realizată dintr-un material fosforescent special, care absoarbe lumina solară pe timpul zilei și o eliberează treptat pe timpul nopții. Rezultatul? Un traseu spectaculos, de un albastru intens, care oferă nu doar o priveliște uimitoare, ci și mai multă siguranță în trafic.

Această soluție sustenabilă elimină necesitatea iluminatului stradal clasic, fiind prietenoasă cu mediul și economică pe termen lung. Inspirată de proiecte similare din Olanda, pista a atras rapid atenția urbanistilor și a comunităților de bicicliști din întreaga Europă.

Dar ce se întâmplă la Cluj? Orașul nostru se mândrește cu o comunitate activă de bicicliști, însă infrastructura încă lasă de dorit. O astfel de inovație ar putea revoluționa transportul alternativ și ar transforma Clujul într-un oraș și mai prietenos cu bicicliștii.

Dacă Polonia a reușit, de ce nu și noi? Poate că e timpul ca administrația locală să ia în considerare acest model și să aducă un plus de siguranță și inovație pe pistele de biciclete din Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite