Connect with us

Sport

34 de ani de la Revoluția din 1989 – Sergiu MIșcoiu: „Nu am avut o reformă reală a clasei politice”

Stefan Petre

Published

on

34 de ani de la Revoluția din 1989  Foto: Radu Mureșan

Actualitate

La 34 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, țara noastră a făcut progrese, dar este loc de mult mai bine. Cel mai probabil, reformele ar fi trebuit să înceapă cu reînnoirea clasei politice, care, din păcate, a rămas, în esență, aceeași, atrag atenția specialiștii.

34 de ani de la Revoluția din 1989 Foto: Radu Mureșan

 Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul UBB Cluj, atrage atenția asupra  avantajelor, dar și asupra minusurilor cu care ne-am ales în ultimii 34 de ani.  „La 34 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, România este o țară foarte schimbată față de ceea ce aveam atunci. Să nu uităm că am avut una din experiențele cele mai triste ale comunismului totalitar, o experiență care s-a tradus în ani 1980 prin multiple privațiuni, sărăcie, lipsa produselor de bază, lipsa  eletricității, de exemplu, să nu uităm, a fost  o epocă destul de tristă și de neagră din istoria României, care a durat aproape un deceniu. Întreaga epocă comunistă a reprezentat pentru România învoluție pe toate planurile.
La 34 de ani de la Revoluție, cu toate păcatele pe toate planurile, tranziția românească a asigurat totuși etapa actuală, în care suntem. România este o țară membră în UE, în NATO, este o țară care are garanții de  securitate și protecție internațională, cele mai bune care pot fi oferite, în cea mai importantă organizație de apărare colectivă care este NATO. Este parte a Uniunii Europene, spațiul cel mai integrat la nivelul planetei cu eforturi mari de redistribuire și redresare colectivă a statelor membre. Cu alte cuvinte, la 34 de ani, nu merg toate așa cum ar trebui să meargă însă suntem totuși într-o conjunctură care este cea mai favorabilă, cea mai fastă conjunctură din istoria României de până acum. Acest lucru ar trebui să ne dea anumite speranțe și mai ales să ne facă să ne gândim de două ori atunci când am dori să sacrificăm ușor pe altarul naționalismului, șovinismului, populismului de orice fel această bunăstare pe care am reușit să o acumulăm”, spune Mișcoiu.
Avem multe de recuperatÎn opinia sa, rămân, totuși, multe  lucruri de de făcut. 
„Rămân însă multe de făcut. Dacă avem o situație macroecconomică stabilă, avem o criză demografică majoră și probleme legate de vitalitatea națională colectivă. În mod cert, dacă avem o tranziție către un sistem instituțional stabil și fără violențe cel puțin în ultimii 24 de ani – dacă punem în paranteze perioada marcată de mineriade – totuși avem o clasă politică ce, din păcate, nu s-a reformat, este moștenitoarea directă a clasei politice conducătoare din regimul comunist. Chiar dacă nu sunt toți care activează acum moștenitori direcți, ai clasei politice respective – sunt de fapt, produsele acelei tranziții din anii 90, când oligarhii colective au acaparat puterea politică și economică și și-au transmis puterea prin frați, nepoți și așa mai departe. Dacă facem o genealogie, ajungem la concluzia rapidă că avem de fapt o reproducere în mare parte mai ales în structurile superioare de decizie, a unei filiații care provine din anii 1990 și care la rândul său, este moștenită din timpul regimului comunist”, a completat Sergiu Mișcoiu.Prezentul putea fi evitatEl mai subliniază că prezentul, în țara noastră, ar fi putut arăta altfel. 
„(…) Putea fi altfel, pentru că în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, dar și în alte părți au avut loc dislocări succesive ale clasei politice preexistente, prin unde de șoc, deci o reînnoire a clasei politice prin tabula rasa care s-a făcut în mai multe contexte electorale. În România, clasa politică a fost și este extrem de conservatoare, a reușit să-și păstreze privilegiile și nu am avut de fapt niciodată un partid sau o structură de opozție cu o compoziție politică formată din lideri noi intrați în politică și având relații mai puțin pronunțate cu establishmentul politic preexistent, care să ajungă la putere și să domine. Am avut tentative sporadice de reînnoire prin diverse partide, dar evident că toate aceste partide ajung să fie ele însele acaparate de elemente ale clasei politice preexistente.
Observăm asta inclusiv la USR care se dorea marele partid reformator și care  acum se află într-o alianță cu alte două partide, ambele provenite din vechea clasă politică și dirijată de vechea clasă politică – Forța Dreptei al lui Orban și PMP. Băsescu”, a mai afirmat Sergiu Miscoiu.
Practic, nu a existat o revoluție sociologică a clasei politice până acum, a completat el: „Ce am văzut a fost doar la suprafață, adică tineri care au urcat și de cele mai multe ori au fost doborâți de diverse mecanisme ale sistemului, și mulți dintre ei au sfârșit prin a se plia condițiilor preexistente și a face parte din cercurile de putere și influență deja bine încetățenite. De aceea nu am avut o reformă reală a clasei politice.Suntem în urmă, suntem în decalaj pe acest plan, este clar, iar calitatea resursei umane în general mai ales a resursei umane din clasa politică este unul dintre pietrele de moară pe care România trebuie să le tragă. Dacă pe alte planuri am reușit să ne schimbăm, și mai ales am produs către export o mare parte din talentele și inteligența acestei națiuni, din păcate, în zona aceasta a resursei umane în clasa politică și adminstrativă, pariul nu prea ne-a ieșit până acum și nu prea sunt semne că ne va putea ieși în următorii ani”. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite