Connect with us

National

Curtea de Apel Cluj decide să nu impună americanilor de la Bechtel plata unei sume de peste 14 milioane de lei

Anamaria Ioana

Published

on

În ultimii doi ani, instanțele din Cluj au examinat mai multe dispute legale între compania americană Bechtel și Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF). ANAF a revendicat sume considerabile, depășind 14 milioane de lei, sub formă de taxe, impozite și dobânzi penalizatoare pe care se presupunea că firma americană ar fi trebuit să le plătească. Cu toate acestea, în toate procesele până în prezent, Bechtel a obținut decizii favorabile. Un singur caz a fost trimis la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde procesul este încă în desfășurare. În plus, ANAF Cluj a depus și plângeri penale împotriva companiei americane, însă dosarele nu au fost trimise în instanță.

Reprezentanții ANAF Cluj au inițiat mai multe procese judiciare împotriva companiei americane Bechtel pentru a recupera o parte din taxele și impozitele pe care, conform inspectorilor fiscali, firma ar fi trebuit să le achite. Cu toate acestea, instanțele din Cluj au decis în favoarea companiei americane.

Într-un proces din 2022, compania americană a scăpat de obligația de a plăti suma de 994.109 lei, calculată de ANAF. În alt proces, Bechtel a fost exonerată de la plata taxelor și dobânzilor în valoare de 900.498 lei.

Procesul cu cea mai mare miză implică o sumă de peste 12,2 milioane lei. În prima instanță, Curtea de Apel Cluj a decis în favoarea companiei Bechtel.

“(…) anulează următoarele obligații de plată: – Impozit pe profit în sumă de 2.647.602 lei (din care suma de 2.415.792 lei reprezintă impozit pe profit suplimentar pentru anul 2012 și suma de 231.810 lei reprezintă impozit pe profit suplimentar pentru trimestrul I al anului 2013); – TVA în sumă de 3.971.402,67 lei (din care suma de 3.623.687 lei reprezintă TVA suplimentar pentru anul 2012 și suma de 347.715,67 lei reprezintă TVA suplimentar pentru factura nr. 200800107/31.03.2013). – TVA în sumă de 5.602.458 lei (aferent facturii storno nr. 20091050/12.01.2012 și facturii nr. 20091055/24.04.2012). Obligă pârâta ANAF la plata către reclamanta Bechtel (…), a sumei de 170.000 lei reprezentând cheltuieli parțiale de judecată”, arată cea mai recentă soluție.

Cu toate acestea, ANAF a contestat verdictul, iar procesul este acum în desfășurare la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Aici, Bechtel a cerut instanței sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene, însă judecătorii au respins definitiv această cerere. Cu toate acestea, fondul problemei nu a fost încă soluționat, iar următorul termen de judecată este programat pentru sfârșitul lunii mai 2024.

În urma unor controale desfășurate în 2017, ANAF Cluj a notificat sucursala Bechtel din Cluj-Napoca cu privire la o inspecție fiscală pentru mai multe taxe, impozite și contribuții, aplicabile în perioada 01.01.2011 – 31.12.2011.

În noiembrie 2017, după finalizarea controlului fiscal, au fost emise Decizia de impunere nr. F-CJ 635/09.11.2017 privind obligațiile fiscale legate de diferențele bazelor de impozitare stabilite în cadrul inspecției fiscale la persoanele juridice, precum și Raportul de inspecție fiscală nr. F-CJ 604/09.11.2017, care a stabilit suplimentar obligații de plată, atât pentru TVA în sumă de 11.614.802 lei, cât și pentru impozitul pe profit în cuantum de 6.115.277 lei.

Cu toate acestea, Bechtel, după ce a contestat sumele și a transmis că nu va plăti, a deschis mai multe procese în 2020.

Miza cea mai importantă dintre Bechtel și statul român constă în suma de 525.891.888 de euro. Această valoare a fost determinată într-un raport de inspecție economico-financiară realizat de experți din cadrul Ministerului Finanțelor. S-a estimat că acești bani reprezintă prejudiciul adus statului român în perioada 2003-2013. Până în prezent, nu s-a recuperat nimic.

Nici plângerile penale nu s-au concretizat împotriva Bechtel

În 2019, Finanțele din Cluj au depus o plângere penală împotriva companiilor Bechtel și Enka, firma care a adus muncitori din Turcia pentru a lucra pe șantierul autostrăzii. Cu toate acestea, procurorii nu au trimis dosarul în judecată, instanța respingând plângerea penală ca nefondată.

Potrivit procurorilor clujeni, “în urma cercetărilor efectuate s-a constatat că toate cheltuielile cu personalul, vizate de sesizările organelor fiscale, au fost efectuate în conformitate cu înțelegerile ce au intervenit între companiile implicate. Având în vedere că probele administrate nu dovedesc caracterul nereal al cheltuielilor la care fac referire organele fiscale, putând fi pus în discuție doar tratamentul fiscal al acestora, rezultă că faptele reclamate nu sunt prevăzute de legea penală, nefiind întrunite elementele de tipicitate obiectivă a infracțiunilor de evaziune fiscală. De asemenea, din materialul de urmărire penală nu rezultă indicii că reprezentanții Bechtel – sucursala Cluj România ar fi stabilit cu rea credință impozite, taxe sau contribuții, încercând să obțină fără drept sume de bani cu titlu de rambursări sau compensări, astfel că infracțiunea de tentativă la rambursări nelegale de TVA nu există”. Prin urmare, procurorii au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunile reclamate de Direcția de Finanțe Cluj. De asemenea, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj a menținut dispoziția de clasare a cauzei.

Istoria Bechtel pe Autostrada Transilvania

La 19 decembrie 2003, Guvernul României, condus de Adrian Năstase, a aprobat mandatarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) pentru semnarea contractului de proiectare și construire a autostrăzii cu investitorul selecționat – compania Bechtel.

FMI a solicitat Guvernului într-un memorandum, încheiat pe 7 iulie 2004, un audit independent asupra prețurilor negociate pentru construirea autostrăzii, pentru a evalua în ce măsură acest proiect, finanțat integral prin fonduri bugetare, poate fi susținut fiscal.

Prețul de 5,4 milioane de euro pe kilometru de autostradă a fost considerat prea mare, dar avocații angajați de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului pentru negocierile cu Bechtel declarau că este un preț bun pentru că Bechtel ceruse inițial 6 milioane de euro pe kilometru. Până în martie 2005 s-a realizat o analiză a clauzelor contractuale, care au fost renegociate de către Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului (MTCT), lucru care a determinat întreruperea lucrărilor la jumătatea anului 2005.

La 15 septembrie 2005, Bechtel a concediat 530 din cei 685 de angajați. MTCT a finalizat.

După o întrevedere cu premierul Tăriceanu, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Wolfgang Roth, a reiterat că BEI îşi menţine decizia de a nu finanţa proiectul autostrăzii Braşov-Borş.

În februarie 2006, a fost semnat un acord de modificare a contractului de construire a autostrăzii Braşov – Cluj – Borş, în urma căruia termenul de finalizare a lucrării s-a prelungit cu un an, până în decembrie 2013.

Bechtel a reluat lucrările la 19 iunie 2006, după ce, în luna mai, MTCT a plătit avansul de 30 de milioane de euro, stabilit în urma negocierilor.

Noul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a asigurat că autostrada va fi finalizată la termen, în 2012, și a adăugat că MTCT alocase 78 de milioane de euro pentru Autostrada Transilvania în 2006.

La 13 noiembrie 2010, Bechtel a reușit să încheie, după șapte ani, ultimii 10 kilometri ai tronsonului Câmpia Turzii – Gilău, între Turda și Câmpia Turzii. Singura secțiune deschisă traficului auto a fost finanțată integral din bugetul de stat și a costat 236 de milioane de euro.

Contractul cu Bechtel a fost anulat în 2013, când Narcis Neaga ocupa funcția de director al CNADNR, iar ministrul transporturilor era Dan Șova, ambii reprezentanți ai partidului PSD.

Facebook Comments Box

National

Nicu Ceaușescu: ”Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ce a construit tata”

Alex Campian

Published

on

Declarația lui Nicu Ceaușescu din 20 iulie 1992, de la procesul în care era judecat, pare mai pertinentă ca niciodată.

Evenimentul Zilei relata în 1992 că Nicu Ceaușescu, în ciuda suferinței sale, încă manifesta o atitudine de demnitate și subtilitate. Îndrăgostit de poezia lui Nichita Stănescu și dornic să evite o notă disprețuitoare în istorie, el a exprimat gânduri care puteau fi interpretate ca un testament. “Domnule președinte, onorată instanță… Parafrazându-i pe antici, trebuie să spun că trebuie făcut totul pentru aflarea adevărului. Vreau să cred că acest lucru mai este valabil și astăzi, deși multe demonstrează contrariul – nu voi intra în detalii, caci sunt bine cunoscute. Procesul de astăzi din Curtea Supremă de Justiție este esențialmente politic, menit să mă condamne, indiferent de incadrare, dar să fiu condamnat. În continuare, voi expune o serie de argumente în susținerea acestei afirmații, subliniind unele incidente cel puțin ciudate prezentate în acest caz. (…)

În timpul procesului, lui Nicu Ceaușescu i s-a atribuit și remarca conform căreia noii conducători ai României nu vor fi în stare să se ridice la nivelul tatălui său, mai ales din punct de vedere al infrastructurii. “Nici în 20 de ani nu veți reuși să zugrăviți ceea ce a construit tatăl meu, daramite să construiți ceva nou!”, se pare că ar fi spus “Prințișorul”

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Biserica În Flăcări: O Tragedie de Înviere Cauzată de O Lumânare Neglijată

Stefania Heinz

Published

on

În dimineața de după Paști, o veste tragică a ajuns la urechile noastre: biserica de lemn din satul Ghioncani, comuna Întregalde, Alba, a fost mistuită complet de flăcări. Apelul de urgență la numărul 112 a fost făcut de îngrijitorul bisericii, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Alba a confirmat că edificiul a fost distrus în întregime.

Echipaje de pompieri de la Secția de Pompieri Câmpeni au intervenit prompt pentru a stinge ultimele focare rămase aprinse, folosind apă și spumă.

Conform purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crișan, biserica a găzduit o slujbă în noaptea de Înviere. Și totuși, în urma investigațiilor, s-a constatat că incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de o lumânare lăsată nesupravegheată.

Din fericire, nu au fost înregistrate victime în acest incident tragic. Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că au deschis un dosar penal pentru a investiga circumstanțele și a stabili eventualele neglijențe care au condus la această distrugere din culpă.

Biserica, o mărturie a trecutului și a tradițiilor locale, a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Este trist să vedem cum un astfel de simbol al comunității este pierdut în flăcări.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Probleme cu lactatele: Amenzi de sute de mii de lei aplicate de ANSVA. Etichetele nu au corespuns analizelor

Diana Petrescu

Published

on

ANSVSA a dat sute de amenzi în sectorul lactatelor pentru diverse nereguli. Luna trecută, inspectorii sanitari veterinari au efectuat 996 de controale în perioada 16 – 29 martie a.c., pentru a depista practici frauduloase în comercializarea produselor lactate pe piața din România. Ca rezultat, au fost aplicate 101 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 703.200 de lei.

De asemenea, peste 14 tone de produse lactate au fost oficial reținute și puse sub sechestru.

Aceste controale s-au desfășurat în diverse locații, inclusiv depozite alimentare autorizate, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice și terminale de distribuție pentru supermarketuri, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros și alte locații comerciale.

În urma inspecțiilor, au fost constatate mai multe nereguli, inclusiv probleme legate de ambalare, etichetare și depozitare, lipsa echipamentelor de protecție sanitară adecvate pentru personalul care manipulează alimentele și utilizarea mijloacelor de transport neautorizate pentru transportul produselor alimentare.

De asemenea, au fost recoltate 148 de probe din lactate și produse lactate în vederea analizelor de laborator, pentru a verifica conformitatea cu informațiile de pe etichete și pentru a identifica eventuale adaosuri de grăsimi de origine vegetală sau proteine de soia.

Din rezultatele analizelor, au rezultat diferite neconformități, în special în ceea ce privește parametrii fizico-chimici ai produselor lactate, cum ar fi procentul de grăsime, de cloruri/sare, de substanță uscată și de proteină, care diferă față de valorile declarate pe etichetă de către producători.

ANSVSA a reafirmat că va sancționa toți operatorii economici care nu respectă normele și cerințele de igienă, pentru a preveni apariția riscurilor privind siguranța alimentară.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite