Connect with us

International

Reacția Moldovei la tensiunile din Transnistria: Lipsesc motivele pentru a crede că situația din regiune se va înrăutăți / Presa rusă aduce în discuție relațiile tensionate dintre Chișinău și Tiraspol

Anamaria Ioana

Published

on

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a confirmat că monitorizează cu atenție evoluțiile din regiunea transnistreană, după ce administrația separatistă de la Tiraspol a convocat un congres extraordinar al tuturor aleșilor din republica nerecunoscută, conform informațiilor furnizate de Radio Chișinău. Un critic al regimului transnistrean a avertizat că, în cadrul acestui congres, conducerea prorusă de la Tiraspol ar putea solicita oficial alipirea regiunii la Rusia.

Biroul de Reintegrare a emis asigurări că nu există premise pentru o escaladare a situației în regiune.

Într-un comunicat citat de Radio Chișinău și emis pe 22 februarie, Biroul de Reintegrare a afirmat că urmărește cu atenție evoluțiile din regiunea transnistreană și menține o comunicare constantă cu Misiunea OSCE și alte entități internaționale. Potrivit acestui comunicat, din informațiile disponibile, nu se conturează niciun scenariu care să indice o deteriorare a situației în regiune.

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a subliniat că autoritățile de la Tiraspol ar trebui să fie conștiente de consecințele acțiunilor lor și să evite pașii nepremeditați.

În legătură cu congresul deputaților din toate nivelurile din regiunea transnistreană, programat pentru 28 februarie, și presupusa intenție de a solicita alipirea la Federația Rusă, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a făcut declarații, dar nu există încă o confirmare oficială a acestor informații.

În timp ce se desfășoară congresul extraordinar al deputaților din Transnistria, publicația Kommersant, una dintre cele mai influente din Rusia, pune în lumină “relațiile tensionate” dintre Tiraspol și Chișinău.

Kommersant subliniază că de-a lungul celor 34 de ani de existență a Transnistriei, congresul deputaților de toate nivelurile s-a întrunit doar de șase ori. Într-un astfel de congres din septembrie 1990, s-a adoptat o declarație care plasa regiunea sub denumirea de Republica Socialistă Sovietică Moldovenească Transnistreană, cu capitala la Tiraspol, ca parte a URSS. Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, această entitate s-a transformat în Republica Moldovenească Nistreană (PMR). Un alt moment semnificativ a fost congresul din martie 2006, al cărui apel către Duma de Stat a Rusiei a cerut inițierea recunoașterii independenței Transnistriei.

Aceste evenimente ilustrează istoria complexă și relațiile tensionate dintre Tiraspol și Chișinău, aspecte pe care publicația rusă le urmărește cu atenție în contextul actual al congresului extraordinar.

Un congres extraordinar al deputaților de toate nivelurile din Transnistria, programat pentru 28 februarie, este menit să adopte o solicitare către Moscova pentru alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă, a dezvăluit Ghenadie Ciorba, un opozant transnistrean, într-o declarație pentru Deschide.md.

Această potențială decizie a autorităților pro-ruse de la Tiraspol ar putea intensifica conflictul înghețat din Transnistria, oferind Kremlinului un pretext pentru o intervenție militară. Rusia a folosit în mod constant motive similare pentru acțiunile sale militare în Georgia, Crimeea și Ucraina.

Ghenadie Ciorba a subliniat faptul că adunarea de la Tiraspol este programată să aibă loc cu o zi înainte de discursul planificat al președintelui rus, Vladimir Putin, în fața Adunării Federale.

Potrivit lui Ciorba, în cadrul acestui forum al deputaților din Transnistria, se va lansa o solicitare din partea locuitorilor din stânga Nistrului pentru alipirea regiunii la Federația Rusă, iar în ziua următoare, pe 29 februarie, Putin ar urma să anunțe acest lucru în fața Adunării Federale, care va decide asupra cererii.

Opozantul consideră că adunarea de la Tiraspol și protestul recent organizat acolo împotriva așa-numitelor presiuni economice ale Republicii Moldova au ca scop demonstrarea opoziției locuitorilor din Transnistria față de autoritățile de la Chișinău.

Facebook Comments Box

Actualitate

Cluj-Napoca izolat? Conexiunea aeriană cu Budapesta, suspendată! Efectul Schengen

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca pierde conexiunea aeriană cu Budapesta! Zborurile Aeroexpress, suspendate după intrarea României în Schengen!

Clujenii care voiau să evadeze rapid în capitala Ungariei vor fi dezamăgiți! Compania aeriană Aeroexpress Regional a anunțat că va suspenda temporar zborurile dintre Cluj-Napoca și Budapesta începând cu luna aprilie a acestui an.

Decizia a fost confirmată de conducerea companiei, care a explicat că zborurile Cluj – Budapesta vor fi suspendate temporar din cauza schimbărilor semnificative în gradul de ocupare a aeronavelor, odată cu ridicarea controalelor la frontiera terestră după intrarea României în spațiul Schengen. Se pare că acest lucru a afectat viabilitatea economică a rutei, clujenii optând mai des pentru transportul rutier.

Compania aeriană nu renunță definitiv la ruta Cluj – Budapesta, ci intenționează să o reintroducă într-o formă îmbunătățită la începutul sezonului de iarnă 2025. Rămâne de văzut dacă se vor menține aceleași prețuri, orare și frecvențe.

Zborurile dintre Cluj și Budapesta, inaugurate în septembrie 2022, au fost populare printre cei care doreau să evite drumul lung cu mașina, dar acum par să fi pierdut teren în fața accesibilității și confortului oferit de călătoria fără controale la graniță.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Ryanair atacă Clujul cu abonament de 79 de euro! Oare zguduie tronul lui Wizz Air?

Cosmin Ardelean

Published

on

Ryanair lansează abonament de 79 de euro! Clujenii primesc acces la reduceri și avantaje exclusive, dar Wizz Air rămâne rege pe aeroport!

Ryanair, una dintre companiile aeriene care operează pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, a anunțat lansarea unui nou serviciu de abonament anual, numit “Prime”, cu un preț de 79 de euro. Acest abonament promite să aducă avantaje semnificative clujenilor care călătoresc frecvent, oferind reduceri la bilete, locuri rezervate și asigurare de călătorie.

Serviciul “Prime”, lansat pe 25 martie, va fi disponibil inițial pentru un număr limitat de 250.000 de membri. Abonamentul include acces la reduceri lunare, locuri rezervate gratuite și asigurare de călătorie, încercând să fidelizeze clienții printr-un sistem de costuri predictibile și oferte personalizate.

Această mișcare a Ryanair urmează tendința din industria turismului low-cost, unde companiile concurează pentru atenția clienților prin diverse programe de fidelizare. Wizz Air, de exemplu, a lansat anul trecut serviciul “MultiPass”, oferind opțiuni pentru bagaj de cală și îmbarcare prioritară.

Cu toate acestea, chiar dacă Ryanair își extinde oferta, Wizz Air continuă să domine traficul aerian din Cluj. Conform raportului anual al aeroportului, Wizz Air a avut în 2024 o cotă de piață de 56,95% din totalul zborurilor regulate, urmată de Ryanair cu 13,26%. Acest lucru arată că Wizz Air rămâne jucătorul principal pe piața clujeană, chiar dacă concurența se intensifică.

Facebook Comments Box
Continue Reading

International

Scene șocante la bord! Pilot scoate un pasager din toaletă și-l lasă dezbrăcat în fața tuturor!

Cosmin Ardelean

Published

on

Scene șocante la bord! Pilot scoate un pasager din toaletă și-l lasă dezbrăcat în fața tuturor!

Un zbor obișnuit s-a transformat într-un coșmar pentru un pasager al companiei United Airlines, care a fost scos cu forța din toaletă de către pilot și lăsat semidezbrăcat în fața celorlalți călători. Incidentul incredibil s-a soldat cu un proces intentat împotriva companiei aeriene și a Departamentului pentru Securitate Internă din SUA.

Yisroel Liebb, pasagerul umilit, susține că se afla în toaletă de aproximativ 20 de minute din cauza unor probleme gastrointestinale, când pilotul a spart ușa și l-a expus brusc în fața însoțitorilor de bord și a pasagerilor.

Procesul detaliază și alte acuzații grave. Liebb și prietenul său, Jacob Sebbag, ambii evrei ortodocși, acuză pilotul că a făcut remarci denigratoare la adresa credinței lor. După aterizare, cei doi au fost reținuți și încătușați de ofițerii Serviciului vamal, și-au pierdut zborul de legătură spre New York, au fost ținuți în celule și li s-au percheziționat bagajele.

Reacția companiei United Airlines a fost de a refuza orice comentariu, în timp ce reprezentanții Serviciului vamal s-au limitat la a spune că ofițerii au intervenit la solicitarea companiei aeriene.

Incidentul ridică semne de întrebare serioase cu privire la modul în care companiile aeriene gestionează situațiile medicale ale pasagerilor și la limitele autorității personalului de bord.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite