Connect with us

Eveniment

Percheziții DIICOT la Cluj în cazul diplomelor pe bani de la “Spiru Haret”

Diana Petrescu

Published

on

Percheziții DIICOT la Cluj în cazul diplomelor pe bani de la "Spiru Haret"


Procurorii au făcut 76 percheziţii în Bucureşti şi în mai multe județe, printre care și Cluj, mai multe cadre universitare fiind suspectate că ar fi promovat studenții contra unor sume de bani.
Conform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) , procurorii au executat 76 percheziţii pe în municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş.

13 percheziţii au fost la sediile unor instituţii de învăţământ superior, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, în formă continuată, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.

„S-a constatat că, pe parcursul anului universitar 2018-2019, unul dintre prorectorii instituţiei de învăţământ, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre din conducerea universităţii, inclusiv direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie”, conform DIICOT.

Prin această activitate infracţională vastă, membrii grupării infracţionale au urmărit facilitarea promovării frauduloase de către foarte mulţi studenţi / masteranzi, atât a examenelor universitare anuale sau/şi examene restante cât fraudarea inclusiv a sesiunilor de licenţă si master, organizate pe parcursul anului universitar 2018-2019, arată sursa citată.

„Astfel, în schimbul obţinerii de diverse foloase materiale, au procedat la îndeplinirea defectuoasă, neîndeplinirea sau îndeplinirea unor acte contrare ce ţin de îndatoririle de serviciu, facilitând promovarea frauduloasă a examenelor susţinute de foarte mulţi studenţi ai universităţii, atât cu ocazia susţinerii anumitor examene restanţe / credite, cât şi cu ocazia organizării sesiunii de licenţă / master aferente anului universitar 2018-2019 din toamna anului curent”, susţin oamenii legii.

Pe parcursul anchetei au rezultat date care atestă că astfel de activităţi infracţionale sunt derulate în cadrul universităţii de foarte mulţi ani (cel puţin de la nivelul anului 2012) şi au privit nu numai fraudarea unor sesiuni de licenţă cât şi a examenelor obişnuite aferente anilor universitari, existând situaţii când studenţii, viitori licenţiaţi, nici măcar nu au trecut vreodată pe la cursuri şi nu au participat personal la susţinerea examenelor la materiile şi disciplinele respectivelor facultăţi.

„În raport de poziția de conducere ocupată în cadrul universității şi de influența pe care o putea exercita atât asupra angajaților acesteia cât și asupra cadrelor didactice/profesori, prorectorul instituției de învățământ superior coordona în mod direct activitățile infracționale.

Secretarii, persoane de încredere ai prorectorului, răspundeau şi erau implicați de regulă după caz, în facilitarea obținerii grilelor cu întrebările și răspunsurile de la examen, traficarea influenței pe lângă anumiți profesori pentru promovarea frauduloasă a examenelor restante / credite, facilitarea obținerii de lucrări de licență deja întocmite.

În continuare, grilele cu întrebări/răspunsuri, precum şi lucrările de licență / master ajungeau în posesia prorectorului, care mai departe, contrar legii si atribuțiilor prevăzute de normele aplicabile, în schimbul unor foloase materiale, le furniza persoanelor interesate (studenți / persoane intermediare), în scopul utilizării şi promovării frauduloase a examenelor (de an / sesiune de licență).

Astfel, s-a constatat că, pentru fraudarea efectivă a probei 1, scrise a examenului de licență, fie grilele cu răspunsurile la întrebări ajungeau în posesia candidaților (care procedau la învățarea şi memorarea acestora, sau procedau la salvarea acestora în telefon şi ulterior, în timpul examenului accesau datele de care aveau nevoie, fără a fi împiedicați de supraveghetori, ci dimpotrivă fiind așezați în anumite locuri prestabilite pentru a putea acționa fără probleme), fie studenții candidați erau direct ajutați în timpul examenului scris de către anumiți supraveghetori, în completarea răspunsurilor la testul scris de licență.

În ceea ce privește proba a II a, orală, de susținere a examenului de licență/master, prorectorul era de regulă cel care după obținerea lucrării de licență, o trimitea mai departe studentului prin intermediul poștei electronice, cu foarte puțin timp (doar câteva zile) înainte de susținerea şi prezentarea efectivă a lucrării, studentul neavând practic posibilitatea nici măcar de a citi și a-și însuși conținutul lucrării, aceasta nefiind rezultatul efortului de cercetare personal.

Mai departe, prorectorul se ocupa în majoritatea cazurilor de însăși întocmirea şi copertarea exemplarului original destinat facultății, pe care în perioada imediat premergătoare sesiunii de licență, o preda direct sau indirect cadrului didactic, respectiv profesorului în a cărui coordonare ar fi trebuit să existe lucrarea studentului în cauză”, menţionează DIICOT. În cauză vor fi puse în aplicare 96 de mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi audiate.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

🚨 Accident grav la Jucu de Sus: Trei persoane rănite, una transportată cu elicopterul SMURD la spital

Alex Campian

Published

on

Accident rutier Jucu de Sus Cluj, femeie transportată cu elicopter SMURD

Accident grav la Jucu de Sus: Femeie preluată de elicopter SMURD, alte două persoane rănite

Miercuri, 9 iulie 2025, un grav accident rutier a avut loc pe Strada Tudor Vladimirescu din localitatea Jucu de Sus, județul Cluj. Un autoturism a părăsit carosabilul și s-a izbit violent de un cap de pod, iar în urma impactului trei persoane au fost rănite, una dintre ele fiind preluată de un elicopter SMURD.

🚒 Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit de urgență cu trei autospeciale de descarcerare și două ambulanțe SMURD, dintre care una de terapie intensivă. În sprijin a fost solicitat și elicopterul SMURD de la Punctul Aeromedical Jibou.

👩‍⚕️ În mașină se aflau două femei și un bărbat. Cele două femei, de aproximativ 55 și 75 de ani, au fost extrase din autoturism, conștiente, dar cu multiple traumatisme. Una dintre ele, în stare mai gravă, a fost preluată de elicopterul SMURD și transportată la spital. Bărbatul, de aproximativ 62 de ani, a fost și el transportat cu ambulanța la o unitate medicală pentru îngrijiri.

🚗 Potrivit polițiștilor clujeni, accidentul s-a produs în jurul orei 11:30, atunci când șoferița în vârstă de 57 de ani, din Cluj-Napoca, care se deplasa spre localitatea Sic, a pierdut controlul volanului pe carosabilul umed și a intrat cu mașina într-un cap de pod. Testarea alcoolscopică a arătat un rezultat negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

📰 Accident rutier la Călata: Femeie de 65 de ani, transportată la spital

Alex Campian

Published

on

Accident rutier la Călata, județul Cluj, iulie 2025, intervenția pompierilor și ambulanței

Un accident rutier a avut loc marți dimineața, în localitatea Călata, județul Cluj, pe DN1R. Două autoturisme au fost implicate într-o coliziune, iar o femeie în vârstă de 65 de ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare.

🚑 La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului Huedin cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, alături de un echipaj medical SAJ. Din fericire, nicio persoană nu a rămas încarcerată în urma impactului.

👉 Potrivit primelor informații transmise de IPJ Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 10:30, atunci când un bărbat de 48 de ani, din Cluj-Napoca, aflat la volanul unui autoturism, a efectuat un viraj la stânga pentru a intra pe DJ108C. În acel moment, a fost lovit de un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un bărbat de 38 de ani, din Beliș.

👩‍⚕️ În urma coliziunii, pasagera de 65 de ani din autoturismul condus de bărbatul de 38 de ani a suferit răni și a fost transportată la spital.

🧪 Testele alcoolscop realizate asupra celor doi șoferi au avut rezultate negative.

Poliția continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările producerii accidentului.

Accident rutier la Călata, județul Cluj, iulie 2025, intervenția pompierilor și ambulanței pentru mai multe masini

info: IPJ Cluj

foto: infoHuedin

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Sterilizare Gratuită Câini și Pisici Cluj 2025 | USAMV Spay Day

Alex Campian

Published

on

Clujenii pot steriliza gratuit câinii și pisicile la USAMV Cluj-Napoca – Spay Day 2025

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca organizează pe 11 iulie evenimentul „Spay Day 2025” – un maraton de sterilizări gratuite pentru câini și pisici, care va avea loc în clinicile veterinare ale universității. La această acțiune participă și 85 de studenți absolvenți ai facultății.

Începând cu ora 8:30, cadre didactice și absolvenți din anul 2025 vor efectua sterilizările pentru animalele înscrise, în cadrul clinicilor USAMV. Această campanie anuală, derulată în același format din 2018, se adresează în special proprietarilor de animale cu resurse financiare limitate, precum și animalelor fără stăpân.

Înscrierile se fac telefonic, la numărul 0730 176 297, în data de 9 iulie, între orele 9:00 și 16:00. Sunt disponibile aproximativ 45 de locuri, iar intervențiile vor fi realizate în ordinea înscrierii.

„Sterilizarea animalelor de companie este cea mai eficientă și umană metodă de control a populației de câini și pisici, prevenind apariția puilor nedoriți și reducând abandonul”, a declarat conf. dr. Cosmin Peștean, coordonatorul campaniei.

Beneficiile sterilizării includ reducerea riscului unor boli ale aparatului genital, îmbunătățirea calității vieții animalelor, diminuarea comportamentelor agresive, dar și reducerea numărului de animale eutanasiate, cu un impact pozitiv asupra comunității.

Proprietarii sunt rugați să nu hrănească animalele cu cel puțin 12 ore înainte de intervenție.

La maraton vor participa aproximativ 85 de absolvenți ai Facultății de Medicină Veterinară, din programele în limba română, engleză și franceză, alături de cadre didactice, medici și tehnicieni veterinari din toate specializările, de la recepție până la blocul operator.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom