Connect with us

Actualitate

Proiect Adoptat Tacit de Senat: Anularea pe Viață a Permisului pentru Șoferii sub Influța Substanțelor Interzise sau a Alcoolului în Cazul Accidentelor Mortale

Dani Muresan

Published

on

Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege care vizează anularea pe viață a permisului de conducere pentru șoferii implicați în accidente mortale sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului. Fenomenul conducătorilor auto sub influența drogurilor sau a băuturilor alcoolice a devenit o problemă tot mai gravă și îngrijorătoare în ultimii ani, iar proiectul își propune să abordeze această problemă în mod hotărât.

În primele șase luni ale anului 2022, s-a înregistrat un număr alarmant de 1.294 de șoferi depistați sub influența substanțelor psihoactive și 13.509 de conducători auto sub influența băuturilor alcoolice, potrivit informațiilor furnizate de inițiatorii proiectului, citați de Agerpres.

Legislația propusă nu se limitează doar la sancțiuni mai aspre pentru cei care conduc sub influența substanțelor interzise și provoacă accidente rutiere grave, ci vizează și modificări ale Codului rutier pentru a impune anularea permisului de conducere pe viață în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieți omenești, cauzat de un șofer aflat sub influența alcoolului sau drogurilor.

În expunerea de motive a proiectului se menționează: „Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau droguri și provoacă accidente rutiere grave, soldate cu pierderea de vieți omenești, propun și înăsprirea Codului rutier. Astfel, în cazul unui accident soldat cu pierderi de vieți omenești, provocat de un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor, actuala propunere legislativă propune anularea permisului conducătorului auto pe viață. În cazul în care titularul permisului de conducere a comis fapta regăsită în art. 192 alin. (1) din Codul penal, săvârșită în condițiile prevăzute de art. 336, pedeapsa este interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață”.

Proiectul a fost deja transmis Camerei Deputaților pentru dezbatere, aceasta fiind for decizional în acest caz. O astfel de măsură, dacă va fi aprobată, ar reprezenta un pas major în îmbunătățirea siguranței rutiere și în descurajarea comportamentului periculos la volan.

Facebook Comments Box

Actualitate

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe resursele naturale locale

Dani Muresan

Published

on

Comuna Jucu își propune să dezvolte o stațiune balneo-climaterică pentru a capitaliza pe existența lacurilor cu apă sărată din zonă. Sarea este o resursă prezentă pe traseul Cluj-Napoca – Apahida – Cojocna – Jucu, iar lacurile din această regiune se remarcă prin apa lor extrem de sărată și beneficiile pentru sănătate asociate acestui tip de apă.

Primarul Dorel Pojar a anunțat cu entuziasm planurile comunei într-un interviu acordat Ziua Live: “Vrem să facem în Jucu o stațiune balneo-climaterică, deoarece am reușit să intrăm ca și comună în categoria de comună turistică de interes local, în baza unor prospecțiuni și dosare depuse. Avem niște lacuri sărate și în baza acestora am primit titulatura de comună turistică de interes local. Așteptăm fonduri să facem stațiunea balneo-climaterică.

Cu toate acestea, realizarea acestui proiect necesită investiții semnificative. Comuna Jucu depinde de surse externe de finanțare, fie din fonduri europene, fie de la Guvern. Bugetul local este deja direcționat către dezvoltarea infrastructurii rutiere, proiecte de apă și canalizare sau deschiderea unor parcuri pe malul Someșului.

Clujul, în ansamblul său, ar beneficia de o astfel de stațiune, mai ales în contextul în care Băile Someșeni sunt în paragină, iar în Cluj-Napoca nu există un aquapark funcțional. Această lipsă obligă oamenii să se îndrepte spre alte destinații, cum ar fi județele vecine, Turda sau Dej, pentru a beneficia de facilități similare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Legea promulgată de Președintele Iohannis aduce îmbunătățiri semnificative în localizarea apelurilor de urgență la 112

Dani Muresan

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență. Este vorba despre un nou tip de localizare cu acuratețe crescută a apelurilor la 112.

Este un pas semnificativ în îmbunătățirea sistemului nostru de urgență,” a declarat președintele Iohannis într-un comunicat de presă.

Ordonanța de Urgență adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri care asigură creșterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgență 112.

Obiectivul nostru principal este să asigurăm că persoanele aflate în situații de urgență sunt localizate rapid și cu precizie,” a menționat un reprezentant al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situații de urgență și poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri.

“Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât și din rețea,” a explicat un specialist în telecomunicații.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și a fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România.

Actul normativ permite implementarea unei soluții tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgență europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu,” a subliniat un purtător de cuvânt al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Noua configurație va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcție de tehnologia de comunicații mobile utilizată.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Românii preferă călătoriile și în 2024, iar muntele rămâne destinația preferată. Cât plănuiesc să cheltuie pe noapte?

Dani Muresan

Published

on

Mai mult de jumătate dintre români vor călători în următoarea perioadă călduroasă de patru luni, iar destinațiile montane câștigă teren în ceea ce privește locațiile alese.

Un sondaj realizat de o agenție de turism din Cluj-Napoca relevă că majoritatea românilor (68%) își doresc să călătorească în țară în următoarele patru luni, dar preferințele lor s-au schimbat, destinațiile montane fiind acum preferatele lor.

Datele platformei de rezervări arată că 40% dintre români își doresc acum un sejur la munte, 21% alegând stațiunile balneoclimaterice, iar 20% optând pentru concedii pe litoral. Această schimbare de preferințe poate fi atribuită și cererii crescute pentru îmbunătățirea serviciilor de pe litoralul românesc, subiect intens dezbătut în fiecare sezon estival.

CEO-ul Travelminit, Timea Imecs-Ambrus, a subliniat: „Românii vor să călătorească și anul acesta: e concluzia la care am ajuns după ce am văzut datele sondajului, date pe care le-am corelat cu numărul rezervărilor de pe platforma noastră, care este în continuă creștere. Ne bucurăm să vedem că există o revenire în forță a promoțiilor last minute, în funcție de prețul oferit și de destinație.

Potrivit platformei de rezervări, hotelierii se pregătesc pentru cea mai mare minivacanță din 2024, iar românii au început deja să își contureze planurile de călătorie pentru perioada cuprinsă între 1 și 6 mai.

Sondajul a relevat și prețul ideal pe care românii ar fi dispuși să-l plătească pe o cameră dublă/noapte: 67,5% susțin că ar plăti între 150-300 de lei, 15,5% optând pentru 300-500 de lei.

Chiar dacă au în plan o călătorie în perioada imediat apropiată, doar 26% dintre respondenți spun că vor rezerva din timp cazarea, în timp ce 40% oscilează între planificare de timp și improvizație de moment.

Totodată, 61% dintre români vor să călătorească în timpul verii, perioada tradițională a concediilor, pe când 10% dintre ei intenționează să meargă în minivacanța de 1 Mai și Paște.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite