Connect with us

Economie

Clujul a accesat două proiecte de mediu cu bani de la BIRD

Maria Costea

Published

on

Clujul a accesat două proiecte de mediu cu bani de la BIRD


Două localități din județul Cluj au obținut finanțare pentru a-și reduce poluarea cu nitrați proveniți din surse agricole.
În comuna Jucu s-a predat terenul de amplasament al lucrărilor necesare pentru realizarea obiectivului de investiții platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd, în prezența reprezentanților Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), a proiectantului, a antreprenorului și a consultantului de management și supervizare.

Compania clujeană de consultanță EPMC a asigurat finanțarea acestei investiții pentru construcție și achiziție de echipamente, cu o valoare de 2,09 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), din care aportul comunei este de 104.240 lei, cu TVA.

Echipamentele necesare operaționalizării investiției care vor veni la pachet cu finanțarea construcției platformei sunt în valoare de 607.376 de lei, cu TVA. O altă comună din Cluj ce va avea același tip de investiție și utilaje în 2020 este Călățele.

Socot Târgu-Mureș este constructor, iar Interdevelopment, supervizor de lucrări. Astfel de proiecte coordonate de EPMC Consulting se mai desfășoară în Iernut, Miercurea Nirajului, Batos (județul Mureș), Bod (Brașov) și Roșia (Sibiu). 

“Am început scrierea acestor proiecte în anul 2017, când s-a lansat primul apel de proiecte. Am lucrat la aplicațiile de finantare și la studii de fezabilitate pentru câțiva primari care au avut încredere că aceste proiecte se vor și materializa. În 2019, MMAP a organizat primele licitații pentru execuția lucrărilor, Jucu fiind prima aplicație aprobată”, a precizat managerul celor șapte proiecte, Ioana Cămărășan.

Comunele pot utiliza gunoiul de grajd în mod inteligent

MMAP finanțează investiții care să reducă poluarea apelor cu nitrați proveniți din surse agricole din cauza depozitărilor de gunoi de grajd provenit de la micii fermieri din fiecare unitate administrativ-teritorială.

48 de milioane de euro s-au alocat acestui program de investiții. Pentru 2020 s-au prioritizat mai multe comune și orașe care vor beneficia de măsuri în cadrul acestui program de investiții, dintr-un total de 90 de beneficiari.

„Din cauza specificului ei, România are peste 3 milioane de ferme mici și gospodării de subzistență, care cresc animale. Mare parte nu au capacitatea de a gestiona corespunzător dejecțiile de la animale. Acestea ajung să polueze cu nitrați apele de suprafață și, mai grav, apele freatice, respectiv fântânile din curțile oamenilor.

Platformele pe care le finanțăm rezolvă problema poluării la nivel de comunitate, asigurând, în plus, și conformarea fermierilor la cerințele de plată ale APIA, legate de capacitățile de stocare a gunoiului de grajd”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului.

Pe lângă construirea platformelor, MMAP finanțează pentru fiecare din acestea un set de utilaje necesar colectării de la populație și manipulării gunoiului de grajd, constând în: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compostul și o cisternă vidanjă.

Programul de Investiții Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți se derulează în perioada 2017-2022 și este singura sursă din România care finanţează investiţii directe pentru implementarea de către comunităţile rurale mici a Directivei Nitraţi a Uniunii Europene, aducând deopotrivă importante beneficii de mediu precum şi beneficii socio-economice.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și alte fonduri guvernamentale sunt disponibile pentru a sprijini activități care contribuie direct sau indirect la reducerea generală a poluării cu nitrați.

Totuși, criteriile de eligibilitate stabilite în cadrul PNDR exclud în mare parte fermierii de subzistență, de dimensiuni mici, gospodăriile și infrastructura comunală dedicată managementului deșeurilor de origine animalieră și codului de bune practici agricole.

Prin urmare, pentru a asigura implementarea directivei nitrați a UE în cazul micilor gospodării și ferme, acest program de investiții vine în sprijinul a 90 de comune și orașe expuse la poluarea cu nitrați din cele 11 bazine hidrografice din România.

Sursa de finanțare a acestor investiții este un împrumut guvernamental garantat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), ceea ce a făcut ca aplicația de finanțare să fie analizată direct de o unitate de management din cadrul MMAP. 

Source link

Facebook Comments Box

Economie

Care este salariul mediu net al unui clujean? Județul înregistrează o valoare cu peste 22% mai mare decât media națională

Stefania Heinz

Published

on

Conform informațiilor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Cluj, salariul mediu net în județul Cluj a atins suma de 6.199 de lei în luna decembrie 2023.

În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu net în județul Cluj a atins suma de 6.199 lei, înregistrând o creștere de 392 lei față de luna anterioară și o creștere semnificativă de 990 lei în comparație cu aceeași perioadă din anul 2022.

Pe de altă parte, câștigul salarial mediu brut în luna decembrie 2023, în județul Cluj, a fost de 10.100 lei, marcând o creștere de 663 lei în raport cu luna precedentă și o creștere substanțială de 1.714 lei față de aceeași lună a anului 2022.

Comparativ cu media națională, câștigul salarial mediu net din județul Cluj în luna decembrie 2023 a fost cu 22,1% mai mare, clasând astfel județul pe locul 2 în țară, după municipiul București.

În ceea ce privește numărul de salariați, la sfârșitul lunii decembrie 2023, în județul Cluj, acesta a fost de 280.143 persoane, înregistrând o scădere de 905 persoane față de luna noiembrie 2023, dar o creștere de 4.930 persoane în comparație cu luna decembrie 2022.

Aceste date au fost furnizate de către Direcția Județeană de Statistică Cluj și reflectă evoluția salariilor și a numărului de angajați în județul Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Bitcoin Depășește Nivelul de 50.000 de Dolari: Un Nou Record După Doi Ani de Așteptare

Dani Muresan

Published

on

Într-un moment crucial pentru piața criptomonedelor, Bitcoin a atins un nivel impresionant de 50.000 de dolari pe unitate pentru prima dată în mai bine de doi ani. Această performanță remarcabilă este susținută de multiple factori, între care se numără anticipările privind reducerea ratei dobânzii la sfârșitul acestui an și aprobarea autorităților de reglementare pentru fondurile tranzacționate în SUA, special create pentru monitorizarea prețurilor monedei virtuale.

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, criptomoneda a înregistrat o creștere de 16,3% în acest an, atingând un nivel record la data de 27 decembrie 2021. La momentul redactării acestui articol, la ora 17:56 GMT, valoarea Bitcoin era în creștere cu 4,96%, stabilindu-se la 49.899 USD, fluctuând în jurul pragului psihologic de 50.000 USD.

Antoni Trenchev, cofondator al platformei de creditare în criptomonede Nexo, a evidențiat importanța acestui moment, afirmând: “50.000 USD este o piatră de hotar semnificativă pentru bitcoin, după ce luna trecută lansarea ETF-urilor spot nu numai că nu a reușit să provoace o mișcare peste acest nivel psihologic cheie, dar a condus la o vânzare cu 20%.

În urma acestei performanțe notabile, acțiunile în domeniul criptomonedelor au înregistrat creșteri semnificative. Titlurile platformei de tranzacționare cripto Coinbase au crescut cu 4,9%, iar acțiunile Riot Platforms și Marathon Digital au înregistrat creșteri de 10,8%, respectiv 11,9%. De asemenea, acțiunile companiei de software MicroStrategy, cunoscută pentru achizițiile semnificative de bitcoin, au înregistrat o creștere de 10,2%.

În contextul acestei evoluții pozitive, prețul ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a înregistrat o creștere de 4,12%, atingând valoarea de 2.607,57 USD.

Această performanță notabilă a avut loc într-un context global în care indicii bursieri au înregistrat creșteri, iar traderii au fost cu ochii pe orice indiciu privind posibila reducere a ratelor dobânzilor de către Rezerva Federală din SUA. Analiștii și așteptările pieței financiare indică luna mai ca un potențial început pentru reduceri ale dobânzii cheie în acest an.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Economie

Rheinmetall, Gigantul German din Industria de Vehicule Militare, Achiziționează 72,5% din Automecanica Mediaș

Calin Roman

Published

on

Grupul german Rheinmetall a anunțat achiziționarea unei participații de 72,5% la Automecanica Mediaș din România, într-un demers menit să consolideze prezența sa în industria de apărare din Europa Centrală. Rheinmetall estimează că această tranzacție va genera vânzări anuale de până la 300 de milioane de euro pentru noul entitate numită Rheinmetall Automecanica.

Achiziția marchează o expansiune semnificativă a Rheinmetall în România, confirmată și de directorul general al companiei, Armin Papperger, care a declarat: “Aducerea Automecanica Mediaș în familia Rheinmetall marchează o altă etapă importantă în strategia noastră de consolidare a prezenței grupului în Europa Centrală.” Rheinmetall este deja activă în alte două țări de pe flancul estic al NATO, Ungaria și Lituania.

Rheinmetall Automecanica, denumirea noului entitate, va beneficia de o rețea globală de producție a grupului german și se va implica în producția de vehicule militare. În decembrie 2023, România a acordat Rheinmetall o comandă majoră de apărare aeriană în valoare de 328 de milioane de euro, consolidând astfel parteneriatul dintre Rheinmetall și autoritățile române.

Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim România în proiecte viitoare în domeniul vehiculelor, precum și cu alte tehnologii Rheinmetall. Aici, includerea partenerilor locali și întărirea economiei românești sunt chestiuni de interes central pentru noi”, a subliniat Armin Papperger.

Automecanica Mediaș, cu o istorie îndelungată în producția de vehicule speciale și accesorii pentru camioane și remorci, va juca un rol esențial în menținerea pregătirii operaționale a vehiculelor de luptă construite în Occident pentru Ucraina și în asigurarea suportului logistic.

Cu privire la tranzacție, Rheinmetall estimează că potențialul anual de vânzări al Rheinmetall Automecanica va ajunge la aproximativ 300 de milioane de euro, contribuind semnificativ la veniturile grupului.

Această achiziție extinde rețeaua globală de producție de vehicule a Rheinmetall, care include deja fabrici în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Țările de Jos și Germania. Prin această mutare, forțele dislocate pe flancul estic al NATO vor beneficia de timpi de răspuns mai scurți și lanțuri de aprovizionare mai solide.

Este important de menționat că acordul contractual necesită încă aprobarea autorităților guvernamentale competente înainte de a intra în vigoare.

Automecanica Mediaș, fondată în 1941, a evoluat de la Atelierele de Stat pentru Aeronautică Mediaș la producția actuală de echipamente pentru camioane și remorci pentru piața civilă și militară. Compania cooperează cu Rheinmetall încă din 2022, când cele două entități au înființat o unitate de întreținere și reparații pentru vehicule militare în Satu Mare, România.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate