Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din toată țara continuă protestele pe fondul problemei salariale. Pe perioada protestului, aceștia vor asigura doar urgențele.
Protestele angajaţilor de la Caselor de Asigurări de Sănătate se desfăşoară în toate judeţele ţării şi vor continua până la rezolvarea problemei salariale, în condiţiile în care salariile au rămas neschimbate din 2018, a declarat miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Casele de Asigurări de Sănătate, Dan Anghel.
Președinte sindicat: Angajații au plecat unde primesc salarii duble, iar aici a rămas mai mult de muncă
Conform acestuia, pe fondul nemulţumirilor salariale, „angajaţii au migrat către alte instituţii, unde sunt plătiţi dublu”, fenomen care a dus la o creştere a volumului de muncă pentru cei care au rămas în instituţie. Astfel, 90% dintre angajaţii fără funcţii de conducere câştigă între 3.300 lei şi 4.400 de lei net.
„Vom avea întâlniri în cursul zilei de astăzi şi mâine. Dacă nu se rezolvă nimic, continuăm protestele”, a precizat liderul sindical.
La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a precizat că, în ultimii cinci ani, un sfert dintre angajaţii Caselor de Sănătate au plecat la alţi angajatori, care plătesc mai bine.
„Din 2018 au aceleaşi salarii. Nu le-a crescut nici cu un leu venitul salarial, peste care a trecut mega-inflaţie, în timp ce alte categorii socio-profesionale bugetare au beneficiat de creşteri salariale semnificative. Acest lucru a dus la depopularea acestei instituţii-cheie pentru sistemul de sănătate din România. Din 2018 până în primăvara acestui an, instituţia a pierdut 1.000 de salariaţi din 4.000, ceea ce a însemnat că, în ultimii cinci ani, un sfert dintre salariaţi au plecat de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni către alţi angajatori care plătesc mai bine. Aici nu discutăm de lucrători necalificaţi, aici discutăm de lucrători supracalificaţi: economişti, jurişti, medici. Sunt oameni care trebuie să proceseze documente, să verifice procese medicale, să facă plăţi. Numai anul acesta discutăm de un buget de 55 de miliarde de lei, 11 miliarde de euro”, a explicat Dumitru Costin, pentru Agerpres.
El a atras atenţia că foarte multe salarii sunt de 3.200 lei, 3.400 lei, 3.600 lei net, în condiţiile în care „un astfel de funcţionar procesează şi plăteşte lunar de ordinul a câtorva sute de milioane”.
Prin comparaţie cu salariile altor bugetari, cele primite de angajaţii Caselor de Sănătate, la acelaşi nivel de pregătire profesională, cu acelaşi nivel de cerinţe, cu responsabilităţi mult mai mici „sunt aproape de la simplu la dublu, iar în anumite instituţii de la simplu la triplu”.
Protestele de la CNAS continuă până la rezolvarea problemelor salariale
„Protestele au început săptămâna trecută şi vor continua până la rezolvarea problemei. Depinde de Guvern, de Parlament şi de Coaliţie, când vor să rezolve această problemă. Lucrul este oprit de 5 zile. Oamenii sunt prezenţi la serviciu, au grijă ca în intervalul orar 8.00 – 9.00 şi 16.00 – 17.00 să proceseze lucrurile cu caracter excepţional pentru bolnavii de cancer, pentru gravide, pentru persoane cu dizabilităţi, pentru cei care au nevoie de oxigen. Nu punem viaţa oamenilor în pericol. Sunt prezenţi la lucru, dar au pus pixul jos”, a precizat preşedintele BNS.
Totodată, Costin a adăugat că responsabilităţile salariaţilor care au plecat au ajuns, prin decizii manageriale, la cei rămaşi în instituţie, mărindu-se foarte mult volumul de muncă.
„Nu numai că nu s-au produs corecţii salariale în aceşti cinci ani de zile, dar au avut din ce în ce mai mult de muncă. (…) În momentul în care tu, ca medic auditor, după 20 de ani de activitate, vezi că ai un venit net de 4.600 lei şi verifici documente, faci plăţi la furnizori de servicii publice sau private, spitale publice, private, alţi furnizori – şi vezi că un omolog în branşa ta câştigă uneori şi de 10 ori mai mult decât tine, parcă nu-ţi mai vine să rămâi în instituţia respectivă, care nu îţi respectă munca şi profesionalismul, şi pleci”, a continuat sindicalistul.
Potrivit acestuia, în mai multe judeţe din România nu mai există medici auditori, pentru că au plecat din instituţie.
„S-au dus în public, s-au dus în privat, oriunde, numai în instituţie nu. Toate aceste lucruri afectează funcţionalitatea Casei”, a mai spus Dumitru Costin.
Şeful BNS a arătat că în vară au existat “angajamente politice la nivel înalt” potrivit cărora, la începutul acestei toamne, problema salarială va fi rezolvată, însă, din vară şi până în prezent au mai plecat 500 de angajaţi, din 3.000. Astfel, la nivelul Caselor de Sănătate au mai rămas 2.500 de oameni.
În opinia sa, tot acest dezechilibru de resursă umană – din ce în ce mai puţini oameni şi responsabilităţi din ce în ce mai mari – afectează funcţionalitatea Casei, care înseamnă întârzieri la procesarea şi plata contractelor încheiate de Casă cu furnizorii săi: spitale publice sau private, farmacii, furnizori de echipamente medicale, medici de familie, firme care trimit documentaţie pentru recuperarea contravalorii concediilor medicale pe care le-au plătit.
„Am făcut un proiect de lege care a parcurs toate comisiile parlamentare şi a ajuns la camera decizională cu raport favorabil. Acest proiect de lege trebuia adoptat încă din luna iunie, ultima săptămână a sesiunii parlamentare. A fost dat jos de pe agendă. Ni s-a promis că va fi rezolvat la începutul toamnei. După aceea, ni s-a promis din nou că mai e un pic şi rezolvă acest lucru. Le ia 1 minut să pună pe ordinea de zi proiectul de lege la biroul permanent al Camerei şi 1 minut să voteze la plen. Toate cerinţele procedurale sunt îndeplinite. (…) Le-am cerut doar o soluţie juridică, aprobarea acestei iniţiative legislative. N-am cerut bani de la puşculiţa lui Ciolacu, n-avem treabă cu Fondul de rezervă al Guvernului. Există resurse financiare în bugetul Casei, la bugetul aprobat de Parlamentul României la sfârşitul anului trecut – începutul anului acesta, când au aprobat Legea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale, din care face parte şi bugetul Casei”, a susţinut Costin.
În plus, acesta a subliniat că, în aceste condiţii, scade şi calitatea serviciilor.
„Prim-ministrul era şocat astă-vară când a descoperit că discutăm de peste 5 milioane de concedii medicale pe care oamenii ăştia trebuie să le proceseze. Gândiţi-vă că trebuie luat la mână fiecare din aceste documente, ştiţi bine cum scriu medicii. Toate astea împietează asupra calităţii serviciilor, care se adresează, înainte de toate, cetăţenilor. Scade calitatea serviciilor. Nu poţi să rămâi impasibil şi să spui: «Pe mine nu mă interesează. Lasă-i să rămână în protest». Este a cincea zi. Gândiţi-vă că de astăzi ar trebui să înceapă procesarea şi plata cheltuielilor pentru spitale publice şi private, pentru medici de familie. Cu siguranţă vor începe să apară întârzieri şi nu mici, întârzieri mari, care vor atinge în mod direct funcţionalitatea sistemelor mari”, a avertizat Dumitru Costin.
Angajații de la CNAS asigură doar urgențele
Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) şi cei ai caselor judeţene protestează miercuri, între orele 9.00 şi 16.00, în faţa sediilor instituţiilor, nemulţumiţi de salarizarea din sistem.
Pe perioada protestului, angajaţii Casei vor asigura doar urgenţele, între orele 8:00 şi 9:00 şi între 16.00 şi 17.00, precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.
Protestele angajaţilor din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS au demarat în data de 2 noiembrie şi sunt susţinute de Federaţia Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la Blocul Naţional Sindical (BNS).
Source link