Connect with us

Eveniment

Cât costă un pom de Crăciun la Cluj. Un brad natural ajunge la 700 de lei, în timp ce unul artificial poate sări de 2.000 de lei

Stefania Heinz

Published

on

Cât costă un pom de Crăciun la Cluj. Un brad natural ajunge la 700 de lei, în timp ce unul artificial poate sări de 2.000 de lei

Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă. Clujenii au început deja să caute cele mai frumoase decorațiuni de Crăciun. Vedeta sărbătorilor de iarnă, ca și în fiecare an, este pomul de Crăciun. Oamenii sunt în căutarea unui brad arătos și stau în dubiu între un pom natural și unul artificial.
Am analizat ce opțiuni au clujenii pentru decorarea casei de sărbători și cât vor trebui să scoată din buzunar, pentru cele mai frumoase accesorii din acest an. Încă din luna noiembrie, rafturile din magazine erau deja pline de ghirlande luminoase, globuri multicolore și chiar brazi împodobiți potrivit noilor tendințe de design.

Cât costă brazii naturali
Bradul clasic este încă unul foarte popular în România. Mulți oameni se lasă seduși de nostalgia copilăriei, în care aveau un brad natural acasă, de aceea optează și acum pentru un brad tradițional. Există soluții și pentru oamenii preocupați de perspectiva ecologică a procurării unui brad natural. Pentru cei care trăiesc la casă sau au o grădină, există posibilitatea achiziționării unui brad cu rădăcină, crescut  în ghiveci.

În acest an, majoritatea magazinelor le oferă clienților și acest serviciu. La Hornbach, un brad de Caucaz în ghiveci, cu o înălțime de 100-125 cm (cu tot cu înălțimea ghiveciului – n.red.), ajunge la 95 de lei. La același preț sunt brazii Nordmannieni și la Auchan.

Un brad natural tăiat de 100-120 cm poate fi achiziționat și la 40 de lei, în funcție de țara din care a fost adus. Prețul unui brad de 400-450 cm poate ajunge și la 700 de lei.

Brad natural versus brad artificial
Am întrebat una dintre clujencele care au venit la Hornbach în căutarea unui brad natural de ce a ales această opțiune. Luna decembrie nu este doar luna sărbătorilor de iarnă, ci și a poluării. La nivel global, amprenta noastră de carbon se mărește cu 6% în această perioadă, față de restul anului. Astfel, am ținut să vedem de ce oamenii mai optează încă pentru un brad natural, în loc de unul artificial, mai “eco”.

„Ani de zile am avut un brad artificial, și acum îl avem în apartamentul de la bloc, dar la casă totuși mi se pare că acesta natural arată mai bine. Acasă avem un brad artificial, dar avem doi nepoței și ni se potrivește unul mai mare. Deși folosim lemnul, nu îl aruncăm. Bradul artificial îl avem de vreo 14 ani, este abia al doilea an în care luăm un brad natural, de când sunt nepoții. Și probabil peste un an vom renunța la cel natural, pentru că știm care este situația și vrem să salvăm planeta. Am zis până sunt nepoții mici încă să îl mai ținem pe cel natural”, ne-a spus cumpărătoarea.

Cât costă brazii artificiali
Brazii artificiali sunt o soluție comodă pentru decorarea casei de Crăciun. Mulți oameni aleg această variantă pentru că brazii naturali lasă ace pe podea și necesită întreținere. Un brad de Crăciun artificial minimizează și impactul financiar al sezonului festiv, fiind o investiție economică pe termen lung.

Ecologiștii, însă, ne atenționează să nu procurăm brazi artificiali dacă îi vom schimba des. Durata medie de utilizare a unui brad artificial este între 8 și 15 ani. Dacă vrem să îi schimbăm mai des, vom genera mai multe deșeuri de plastic. Dacă vă interesează mediul, căutați un brad natural care provine dintr-o pepinieră locală, nu din pădure, ne sfătuiesc organizațiile pentru protecția mediului.

Prețul unui brad de Crăciun artificial luxos poate ajunge și până la 2000 de lei. Am găsit un astfel de exemplu în Hornbach, unde un brad artificial, decorat cu ghirlande și globuri, de 1,83 de metri ajungea la 2.190 de lei, iar un brad artificial „înzăpezit”, la 700 de lei. La Auchan, brazii artificiali fără decorațiuni pot fi găsiți la un preț între 250-400 lei.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Boney M, Dr Alban, Lian Ross și Admiral C4C vin la Retro L’Amour in 27 iulie 2024, la BT Arena din Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Bucurați-vă de atmosfera anilor ’80 și ’90 la Retro L’Amour, un concert ce va avea loc la BT Arena din Cluj-Napoca pe data de 27 iulie 2024. Evenimentul va fi o călătorie muzicală în timp, reunind artiști legendari care au marcat acele epoci.

Boney M, alături de Lizz Mitchell, vă vor încânta cu un amestec captivant de muzică disco și ritmuri exotice, aducându-vă nostalgia anilor trecuți.

Dr. Alban este cunoscut pentru hiturile sale de dans contagioase și mesajele pozitive, care au răsunat în inimile fanilor din întreaga lume cu melodii precum “It’s My Life”, “Sing Hallelujah”, “One Love”, “Hello Afrika” și multe altele.

Lian Ross vă va impresiona cu vocea sa puternică și hiturile dance remarcabile care au definit muzica anilor ’80 și continuă să fie iubite și astăzi. Printre acestea se numără “Say You’ll Never”, “Young Forever”, “Fantasy” și multe altele.

Admiral C4C, cunoscut pentru abilitatea sa de a îmbina stiluri vechi și noi, a colaborat cu numeroși artiști legendari precum Dr. Alban și Lian Ross. Prin piesele sale remarcabile, precum “Turn It Up”, “Moving On”, “Outta Control”, “Bumpa Clap feat Beenie Man, Timaya”, “Take Me To The Dance feat No Mercy, Lian Ross, Captain Jack”, vă va captiva cu siguranță.

Nu ratați acest eveniment de excepție! Biletele sunt disponibile pentru achiziționare:

EXTASY BILETE – AICI | ENTERTIX BILETE – AICI  IABILET – AICI

IN CURAND O SA AVEM cate un concurs lunar unde o sa aveti posibilitatea sa castigati 2 bilete gratuite la Retro L’Amour

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite