Connect with us

Eveniment

Cenușăreasa devine Prințesă. Cum va transforma Academia de Muzică ruina de la capătul Mănășturului

Published

on

Cenușăreasa devine Prințesă. Cum va transforma Academia de Muzică ruina de la capătul Mănășturului

Sediul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, care se va construi pe ruinele construcției de la capătul Mănășturului, va fi cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după Cluj Arena.
Ruina de pe strada Bucium, din capătul Mănășturului, se transforma într-un sediu modern pentru studenții Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” cu o investiție totală de 176.488.000 lei, adică aproximativ 37 milioane de euro (inclusiv TVA), ridicarea campusului urmând să fie cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după Stadionul Municipal. Durata construcției, conform documentației existente, este de 24 de luni.

Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” este, în acest moment, singura universitate din România care nu deține un sediu, o clădire funcțională pentru desfășurarea activității didactice, în condițiile în care numărul studenților este în continuă creștere, ajungând la 1.180 la nivelul anului universitar 2019-2020.

Mai mult, potrivit Legii 165/2013 Academia trebuie să părăsească actualul sediu, de pe str. Ion I.C. Brătianu nr. 25 (în urma retrocedării clădirii către Episcopia Română Unită cu Roma) în anul 2023.

Sală de concerte, săli de cursuri și cămin studențesc

Noua construcție (campus universitar) este un concept integrat, în care studenții și profesorii vor fi protejați prin funcționalitățile complexe oferite.

Corpul C1 al viitoarei clădiri va fi de fapt sală de spectacole pentru 835 de persoane, iar la demisol se vor afla foyerul, garderoba și grupurile sanitare.

În ce privește spațiile destinate activității didactice acestea vor cuprinde sala de orgă (peste 200 de locuri), amfiteatrul (220 de locuri), săli de curs, săli de studiu individuale, laboratoare, rectoratele, decanatele, biblioteca, care au fost amplasate în jurul unui nucleu central. La ultimul nivel va fi amenajată o o sală de reuniuni şi o zonă de terasă-belvedere, ce poate fi folosită şi ca studiu pentru instrument în aer liber sau repetiţii ansambluri..

Într-unul dintre corpurile viitoarei clădiri, corpul H, se amenajează, începând de la parter până la etajul al treilea, 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi ai Academiei de Muzică, camere cu două și cu patru locuri. Fiecare cameră este prevăzută cu grup sanitar propriu.

Totodată proiectul prevede și amenajarea unei săli de sport, în spaţiul fostei construcţii neterminate şi prevăzute pentru centrala termică, cu regim de înăţime parter. De asemenea, în jurul complexului vor fi amenajate 118 locuri de parcare, alei pietonale şi carosabile.

De la Spital, la Conservator

Ruina de pe strada Bucium, unde va fi ridicat noul sediu al Academiei de Muzică, trebuia să fie Spital Regional de Urgență. Construcția a început în anul 1995, dar lucrările au fost întrerupte din lipsă de fonduri, dar și pentru că ulterior s-a dovedit că proiectul era inadacvat.

În anul 2006 terenul de 20.071 mp precum și construcția existentă de 3700 mp a fost predată prin Protocol de la Consiliul Județean Cluj către Ministerul Educației Naționale.

Din 2006 până în decembrie 2017 terenul, în suprafață de 20.071 m2 a fost blocat de litigiile apărute prin Legea 10. Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima a reușit, după 5 instanțe judecătorești, întăbularea terenului și a clădirii existente în decembrie 2017 demarând întocmirea documentației și a studiului de fezabilitate după noi Norme, pentru construirea campusului universitar, folosind vechea amprentă a construcției existente și salvând astfel mulți bani publici cheltuiți deja.

În prezent, conform Hotărârii de Guvern din 30 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 ianuarie 2020, a fost aprobată finanțarea obiectivului de investiții de la bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Procedura de licitație și lucrările construcției se vor realiza de către Compania Națională de Investiții, care este beneficiar pe perioada realizării investiției. Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima este beneficiar după realizarea investiției.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Incendiu puternic în județul Cluj. Pompierii s-au luptat mai bine de 4 ore cu flăcările care au păgubit tone de fân

Published

on

Incendiu puternic în județul Cluj. Pompierii s-au luptat mai bine de 4 ore cu flăcările care au păgubit tone de fân

Pompierii au avut de furcă la propriu cu incendiul care a ars mai mulți baloți de paie în comuna clujeană Mica.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au desfășurat o intervenție de durată la un incendiu care a cuprins mai mulți baloți de fân în localitatea Nireș, comuna Mica. Apelul de urgență a venit în jurul orei 18:00, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale cu apă și spumă. Incendiul s-a manifestat la 60 de baloți de fân, fiecare cântărind aproximativ 500 de kilograme. Echipajele au fost ajutate pe timpul operațiunilor de stingere de către localnici, precum și de proprietarul baloților, care a adus un tractor cu furcă în față. Nu au fost persoane care să solicite îngrijiri medicale și nu a existat în niciun moment pericolul ca flăcările să se extindă, deși în apropiere se afla o hală dezafectată. După aproximativ patru ore și jumătate, pompierii au revenit la subunitate”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Curajul voluntarilor clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătit cu plachete de Prefectura Cluj

Published

on

Curajul voluntarilor clujeni care au participat la salvarea victimelor cutremurului din Turcia, răsplătit cu plachete de Prefectura Cluj

Rareș Urs, plutonier adjunct la ISU Cluj, și Oana Ciora, președintele Asociației Câini de Salvare Transilvania, au primit, miercuri, distincția ,,Onoare pentru Cluj – 2023”, pentru devotamentul și curajul dovedit pe timpul misiunii de salvare din Turcia.
Clujenii Rareș Urș și Oana Ciora au plecat în misiunea de salvare pe 8 februarie 2023, la câteva zile după producerea primului cutremur în Turcia, alături de câinii lor, Max și Dino, antrenați pentru situații de urgență.

Cei doi au primit, miercuri, din partea prefectului Irina Munteanu, distincția “Onoare pentru Cluj – 2023”. La ceremonie a participat și șeful Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, Ion Moldovan. 

Și-au luat concediu pentru a da o mână de ajutor victimelor din Turcia
Atât Oana Ciora, cât și Rareș Urs au plecat în misiunea din Turcia din propria inițiativă, ca voluntari. Pentru a da o mână de ajutor, Rareș și-a luat concediu de odihnă și a plecat ca voluntar, împreună cu Asociația Câini de Salvare Transilvania.

„Rareș a dorit neapărat să participe la această misiune în Turcia, însă nu a fost nominalizat de către București pentru a participa din cadrul Inspectoratului nostru. Dar el a vrut să plece, așa că și-a luat concediu de odihnă și a plecat ca un component al Asociației Câine de Salvare Transilvania”, a explicat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

Acesta a povestit că voluntarii depun un efort mare în timpul lor liber ca să-și formeze câinii pentru a salva viețile oamenilor. Șeful ISU Cluj vede în Asociația Câini de Salvare Transilvania un partener de nădejde al salvatorilor. În prezent, asociația are 12 membri, printre care și Rareș Urs, subofițer operativ din cadrul ISU Cluj.

Rareș Urs și Oana Ciora (în roșu)
„Sperăm că nu o să fie nevoie niciodată de câini de căutare”
Oana Ciora s-a bucurat că efortul și activitatea voluntarilor este recunoscută.

„Noi facem asta de peste 20 de ani și iată că am putut să fim de folos. Sperăm că nu o să fie nevoie niciodată de câini de căutare, dar noi continuăm să ne pregătim tocmai pentru situațiile care neprevăzute și neașteptate”, a povestit Oana Ciora.

De asemenea, clujeanca a mai spus că, împreună cu colegii din cadrul Asociației Câini de Salvare Transilvania, pregătește și câini de căutare a persoanelor pierdute în mediu natural, nu doar a victimelor prinse sub dărâmături. Cazurile de persoane pierdute în mediu natural sunt foarte multe și necesită un efort enorm, a explicat Oana Ciora.

„Facem asta cu multă, multă pasiune și dorință de a ne ajuta semenii. Este foarte important pentru noi faptul că suntem în acest context și că ne cunoașteți și știți ce putem să facem”, a conchis aceasta.

La rândul său, Rareș Urs a apreciat recunoașterea, din partea autorităților, a muncii și efortului depus de voluntari.

„Mă bucur că am avut ocazia să mergem într-o astfel de misiune și să reprezentăm România și Clujul. După cum știți, a fost o misiune destul de grea din toate punctele de vedere, dar, cum a spus și colega mea Oana, pentru asta ne pregătim”, a mărturisit Rareș Urs.

La finalul ceremoniei, prefectul Clujului, Irina Munteanu, le-a înmânat celor doi câte o plachetă cu distincția “Onoare pentru Cluj – 2023”.

„Vă suntem recunoscători și considerăm că Clujul este mai bogat cu dumneavoastră”, a spus prefectul Irina Munteanu.

Rareș Urs și Oana Ciora alături de prefectul Clujului, Irina Munteanu, și șeful ISU Cluj, Ion Moldovan
Șeful ISU Cluj a ținut să sublinieze și efortul depus de câinii de căutare și salvare Max și Dino, care au participat la misiune alături de cei doi voluntari clujeni.

„Să-i aplaudăm și pe câinii lor care n-au putut să-i aducă azi aici. De obicei au plecat peste tot cu câinii. Poate ați văzut și la Președinție, în sala de evenimente, unde n-au fost niciodată câini și totuși președintele Klaus Iohannis a acceptat să fie și câinii prezenți. Dino și Max sunt doi căței extraordinari”, a spus generalul Ion Moldovan.

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Contractele CNAIR reziliate cu Tirrena Scavi ajung vineri pe masa judecătorilor de la CAB / Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia

Published

on

Contractele CNAIR reziliate cu Tirrena Scavi ajung vineri pe masa judecătorilor de la CAB / Tribunalul Comercial Cluj a admis insolvența constructorului din Italia

Curtea de Apel București judecă vineri, 31 martie 2023, contestația constructorului italian Tirrena Scavi împotriva Companiei de Drumuri în dosarul celor trei contracte reziliate în decembrie 2022. Pe de altă parte, Tribunalul Comercial Cluj a decis luna aceasta să admită cererea de insolvență a antreprenorului Tirrena Scavi care nu mai derulează niciun contract cu CNAIR și nici nu mai poate participa pentru o perioadă de trei ani la licitații având un certificat negativ.
Astfel, judecătorii CAB urmează să judece, vineri plângerea Tirrena Scavi „executare contract administrativ”, conform datelor publice. Compania de Drumuri a reziliat în decembrie 2022 (poate mult prea târziu) trei mari contracte cu Tirrena Scavi: primul Lot al Drumului Expres Craiova – Pitești 58%, modernizarea DN 2 – A2 cu pasaj Cernica la doar 20% execuție și Centura Timișoara Sud la aproape 60% execuție, reziliere care s-a produs după trei certificate negative care au atestat lipsa de mobilizare. MAI MULTE AICI!

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate