Connect with us

Eveniment

”De ce ii ajutam pe ucrainieni cand avem sarmanii nostri?!” Cum explica Daniel David gestul romanilor – E fain la Cluj!

Tudor Calinescu

Published

on

”De ce ii ajutam pe ucrainieni cand avem sarmanii nostri?!” Cum explica Daniel David gestul romanilor - E fain la Cluj!

Psihologul Daniel David a explicat care sunt trăsăturile psihoculturale care îi împiedică, pe unii dintre români, să manifeste compasiunea faţă de vecinii noştri din Ucriana, dar şi cele care ne împiedică să acţionăm adecvat în condiţiile războiului.
Reporter Adevărul: Având în vedere profilul psihologic al poporului român, sunt anumite trăsături care ne fac mai vulnerabili în faţa unor potenţiale pericole, trăsături pe care, dacă le-am conştientiza, ne-am putea regla mai uşor comportamentul în aceste momente dificile?
Daniel David: Da, există câteva caracteristici psihoculturale care ar trebui conştientizate şi monitorizate, dacă nu chiar (auto)controlate. În primul rând, gradul de neîncredere interpersonală este foarte mare (atât între români, cât şi între noi şi străini), ceea ce nu favorizează cooperarea, uneori nici compasiunea/empatia, acestea fiind fundamentale în astfel de vremuri. Apoi, avem tendinţa de a ne polariza pe o serie de atribute psihoculturale, exagerând atât negativul, cât şi pozitivul. În fine, (auto)disciplina nu este un atu al nostru. În concluzie, avem nevoie în aceste vremuri de atitudini raţionale, nuanţate şi moderate, şi de cooperare/compasiune şi (auto)disciplină; pe alocuri le-am exprimat, dar prin mobilizare voluntară o putem facem mai mult!
Există o anumită doză de neîncredere în rândul populaţiei vis-a-vis de autorităţi, bazată şi pe elemente tangibile – cum ar fi de exemplu faptul că ni se spune că în eventualitatea puţin probabilă a unui atac, România şi partenerii NATO nu vor avea probleme, iar peste câteva zile se prăbuşesc un avion şi un elicopter din cauze tehnice. Unii români şi-au manifestat neîncrederea cumpărând pastile de iod, iar alţii şi-au scos banii din bănci. Unde este graniţa între un comportament reaţional şi unul, să-i zicem, nefuncţional sau chiar patologic în aceste situaţii?

Panica/anxietatea, furia/agresivitatea şi/sau deprimarea sunt răspunsuri nesănătoase din punct de vedere psihologic (distres), deoarece nu ne ajută să confruntăm eficient stresorii, aici războiul de la graniţa noastră şi consecinţele sale; spre exemplu, deprimarea ne demotivează, panica/anxietatea ne afectează negativ capacităţile rezolutive (inclusiv atenţia/memoria de lucru), iar furia/agresivitatea aduce complicaţii suplimentare.  Nici calmul şi/sau nepăsarea nu ne ajută, deoarece ne demotivează, la rândul lor, sau ne ţin într-o zonă de naivitate. Răspunsurile psihologice sănătoase sunt emoţiile negative funcţionale (eustresul): îngrijorarea (fie şi intensă, dar nu panică/anxietate), nemulţumire (fie şi intense, dar nu furie/agresivitate), tristeţe (fie şi intensă, dar nu deprimare) etc. Aceste emoţii negative sănătoase ne vor permite să putem confrunta adecvat războiul de la graniţă şi consecinţele sale, luând decizii bune, având comportamente adaptative în funcţie de situaţie şi neafectându-ne major calitatea vieţii (ex. pe fondul lor pot să apară şi emoţii pozitive legate de anumite evenimente – ex. ziua de naştere a copilului).  Da, neîncrederea există, dar nu este acum momentul să o accentuăm, ci să le mai dăm o şansă!
Dacă se întâmplă o situaţie neprevăzută – să zicem anunţul că a izbucnit un incendiu la o centrală nucleară din Ucraina, cum s-a întâmplat joi noaptea – cum facem să ne stăpânim panica? Există un „kit psihologic de urgenţă” pentru situaţia în care chiar dacă avem un set mintal raţional, pur şi simplu, intrăm în panică?  
Kitul psihologic pentru a avea acele emoţii negative sănătoase este reprezentat de stilul cognitiv prin:     
(1) gândire flexibilă, unde scopurile/dorinţele/valorile/interesele se formulează in termeni de „Prefer să…şi fac tot ce depinde de mine să obţin asta.., dar accept că uneori lucrurile pot sta altfel şi caut în continuare soluţii”, nu gândire rigidă/absolutistă, în termeni de „Trebuie cu necesitate şi nu pot concepe altfel”; 
(2) Non-catastrofare, unde evaluăm negativul, fie acesta şi extrem de intens, dar nu-l ridicăm la nivel unei catastrofe de tipul celui mai rău lucru posibil în această lume care ne blochează;   
(3) Toleranţă la frustrare, unde continuăm căutarea soluţiilor, recunoscând frustrarea/suferinţa pe care o avem şi   
(4) Evaluări nuanţate, nu globale (prin generalizări excesive) ale persoanelor şi situaţiilor (ex. „Comportamentul meu nu este bun”, în loc de „Sunt un prost”).
„Dacă ar fi să rezum esenţa monografiei Psihologia poporului român, aş mentiona ca virtuţi ale românilor potenţialul intelectual (de inteligenţă şi creativitate) şi competitivitatea, iar ca atribute psihologice de îmbunătăţit încrederea scăzută în oameni, care duce la o lipsă de cooperare pentru acţiuni colective în beneficiul comun, şi tendinta de distorsionare a realităţii prin exagerarea atât a pozitivului (prin emoţionalitatea ridicata), cât şi a negativului (prin scepticism sau cinism). Dacă am redobândi încrederea în oameni şi am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acţiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potenţialul foarte bun pe care il avem ca popor”, autorul Psihologiei poporului român, Daniel DavidDaniel David, Rector UBB
Interviul complet pe Adevarul

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Clujul se îmbracă în verde! Se caută voluntari pentru plantarea a 10.000 de puieți!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujenii, chemați la cea mai mare acțiune de împădurire a primăverii! 10.000 de puieți vor fi plantați la Bobâlna

Pe 5 aprilie, clujenii au ocazia să lase o amprentă verde asupra viitorului! Beard Brothers organizează o amplă acțiune de împădurire în satul Suarăș, comuna Bobâlna, unde se vor planta 10.000 de puieți de gorun și frasin pe o suprafață de 3 hectare.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Băncii Transilvania, invită voluntarii să se alăture unei inițiative de impact. “Povestea noastră verde continuă și în această primăvară! Hai să ne unim forțele pentru un viitor mai sănătos!”, au transmis organizatorii.

Cum te poți înscrie?

Cei care vor să participe la plantare o pot face completând formularul online pus la dispoziție de organizatori.

Ce trebuie să știi înainte de participare?

Echipament recomandat:
✔️ Încălțăminte potrivită pentru teren accidentat
✔️ Haină groasă sau de ploaie, în funcție de vreme
✔️ Pălărie, șapcă și mănuși de grădină

Ce asigură organizatorii:
✅ Două mese și apă
✅ Mănuși de grădină
✅ Puieți, hârlețe și sape pentru plantare

Voluntarii vor lucra în echipe de 2-3 persoane, respectând instrucțiunile de plantare și regulile de siguranță. Minorii pot participa doar dacă sunt însoțiți de un adult.

Toate detaliile și eventualele modificări ale programului vor fi anunțate pe pagina de Facebook a evenimentului.

Fie că ești un iubitor al naturii, un activist de mediu sau doar vrei să faci o faptă bună, această acțiune este ocazia perfectă de a contribui la un Cluj mai verde! Te bagi? 🌳💚

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Tișe la UNTOLD? Președintele CJ Cluj a mixat ca un profesionist la petrecerea de 8 Martie!

Cosmin Ardelean

Published

on

DJ Tișe a incendiat ringul de dans la petrecerea de 8 Martie de la Consiliul Județean Cluj! “Amazoanele” s-au distrat pe ritmuri mixate de președinte!

Consiliul Județean Cluj a fost scena unei petreceri de neuitat de 8 Martie, unde președintele Alin Tișe a demonstrat că are talent nu doar în administrație, ci și la pupitrul de DJ. Lăsând deoparte grijile administrative, Tișe și-a pus pasiunea pentru muzică la lucru, mixând melodii care au încins atmosfera.

“Amazoanele” președintelui, angajatele Consiliului Județean, s-au distrat de minune, dansând pe ritmurile alese de Tișe. Imaginile de la eveniment au devenit virale, arătând o altă față a instituției, una mai relaxată și mai apropiată de oameni.

Alin Tișe, cunoscut pentru pasiunea sa pentru muzică și pentru lecțiile de saxofon și mixaj, a transformat petrecerea într-un adevărat spectacol. Nici vicepreședintele Consiliului Județean, Radu Rațiu, nu s-a lăsat mai prejos, alăturându-se dansului alături de colege.

Având în vedere succesul de care s-a bucurat, se pare că Tișe ar putea lua în calcul să urce pe scenele mari ale festivalurilor clujene, precum UNTOLD, unde ar putea mixa pentru mii de oameni.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Festival exploziv lângă Cluj! Concerte, motociclete și un show incendiar 18+

Cosmin Ardelean

Published

on

Festival incendiar la Băile Cojocna: Mii de motocicliști, concerte și show-uri fierbinți!

Cea de-a XXVII-a ediție a Transilvania Bikers Bikefest, unul dintre cele mai mari festivaluri moto din România, promite un weekend exploziv la Băile Cojocna, între 30 mai și 1 iunie. Mii de motocicliști din țară și străinătate sunt așteptați să se bucure de concerte live, parade moto, concursuri, mâncare bună și un spectacol incendiar de foc.

Și, pentru cei peste 18 ani, organizatorii au pregătit o surpriză fierbinte: un spectacol de striptease care va încinge atmosfera sâmbătă seara, după show-ul pirotehnic susținut de Eternal Flames.

Pe scenă vor urca trupe îndrăgite precum Fără Zahăr, Țapinarii, Gili Barbu, Timpuri Noi, Onenightstand și Storytime – Nightwish Tribute, transformând Bikefest într-o adevărată petrecere rock.

Pentru pasionații de motoare, festivalul oferă și zone speciale pentru rulote (contra unei taxe suplimentare), iar biletele vor fi disponibile în curând pe AmBilet.ro.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite