Connect with us

Eveniment

De la Greta Thunberg la Michel Houellebecq, sezonul premiilor Nobel din 2020 se anunţă unul foarte deschis

Stefania Heinz

Published

on

De la Greta Thunberg la Michel Houellebecq, sezonul premiilor Nobel din 2020 se anunţă unul foarte deschis

Sezonul premiilor Nobel debutează luni cu tradiţionalul său lot de speculaţii – premiul pentru pace ar putea fi atribuit libertăţii presei sau activistei Greta Thunberg, iar cel pentru literatură ar putea fi câştigat de scriitorul francez Michel Houellebecq sau de autoarea antiguano-americană Jamaica Kincaid – despre palmaresul din 2020, din care este posibil ca nici noul coronavirus să nu fie complet absent, informează joi AFP.
Premiul pentru literatură şi cel pentru pace, atribuite pe 8 şi 9 octombrie, atrag de obicei toate privirile.

Dar, într-un an marcat de cea mai gravă pandemie din ultimul secol şi de o recesiune economică majoră, premiile pentru medicină – ce va fi anunţat luni -, pentru fizică – programat marţi – pentru chimie – ce va fi decernat miercuri – şi pentru economie – al cărui câştigător va fi cunoscut pe 12 octombrie – vor beneficia la rândul lor de o atenţie specială, deşi comitetele ştiinţifice pretind că nu se lasă influenţate de actualitate.

“Pandemia este o mare criză pentru omenire, dar ea ilustrează cât de importantă este ştiinţa”, a subliniat Lars Heikensten, preşedintele Fundaţiei Nobel, organizaţia care atribuie celebrele recompense create din dorinţa inventatorului suedez Alfred Nobel.

Totuşi, este puţin probabil ca unul dintre aceste premii să recompenseze lucrări asociate în mod direct cu COVID-19, întrucât cercetările premiate cu Nobel necesită adeseori mai mulţi ani de verificări.

Pentru cea de-a 101-a ediţie a premiilor Nobel – cel pentru pace este atribuit la Oslo, celelalte patru la Stockholm -, experţii consideră că sezonul 2020 rămâne unul foarte deschis.

“Nu există reale progrese majore către pace sau acorduri de pace”, a remarcat Dan Smith, directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Un posibil laureat: Reporteri Fără Frontiere

În contextul în care jurnaliştii devin tot mai des ţinte pe câmpurile de război şi “fake news”-urile parazitează dezbaterile publice din ţările în care domneşte pacea, anumiţi experţi sunt de părere că libertatea presei va fi încununată în acest an cu premiul Nobel pentru pace.

Cine ar putea fi laureatul? Poate ONG-ul francez Reporteri Fără Frontiere (RSF), afirmă istoricul Asle Sveen şi directorul Institutul de Cercetare pentru Pace din Oslo, Henrik Urdal, care evocă şi Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

“În timpul conflictelor, este extrem de important ca jurnaliştii să contribuie la furnizarea de informaţii despre ceea ce se întâmplă, atât pentru a stabili responsabilităţile ce revin părţilor adverse, cât şi pentru a informa restul lumii”, a subliniat Henrik Urdal.

Un alt front major al crizelor mondiale, lupta împotriva schimbărilor climatice, ar putea obţine primul său premiu Nobel după cel decernat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

La doar 17 ani, tânăra activistă suedeză Greta Thunberg este, la fel ca anul trecut, citată printre posibilii laureaţi, atât singură, cât şi alături de alţi activişti sau de mişcarea ei “Fridays for Future”.

Cât priveşte numele celui care îi va urma prim-ministrului etiopian Abiy Ahmed, laureatul Nobelului pentru pace din 2019, alţi experţi citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ONG-ul Transparency International, cancelarul german Angela Merkel, ONU şi secretarul său general, Antonio Guterres, şi politiciana şi activista afgană Fawzia Koofi.

Polemici şi literatură

În privinţa Nobelului pentru literatură, va însemna oare anul 2020 sfârşitul polemicilor? După alegerea controversată a cantautorului american Bob Dylan în 2016, Academia Suedeză a fost prinsă într-un scandal sexual care a divizat-o atât de mult încât s-a văzut nevoită să amâne decernarea premiului din 2018 – o premieră în ultimii 70 de ani.

În 2019, când toată lumea credea că situaţia şi prestigiul instituţiei au fost restabilite, Academia Suedeză l-a recompensat pe romancierul austriac Peter Handke, un scriitor care s-a remarcat prin controversate opinii pro-sârbe despre războiul din fosta Iugoslavie.

“Dacă Academia ştie ce este benefic pentru ea, atunci o va alege pe Jamaica Kincaid”, a pronosticat Bjorn Wiman, redactorul-şef al departamentului de cultură din cadrul principalului cotidian suedez, Dagens Nyheter.

Autoarea antiguano-americană, în vârstă de 71 de ani, este cunoscută pentru explorarea în textele sale a unor teme foarte actuale: rasism, colonialism şi problematica genului. Acelaşi portret de laureat Nobel i se potriveşte foarte bine şi scriitoarei franceze Maryse Conde.

Adeseori criticată pentru faptul de a fi prea centrată pe Europa, care a dat cinci dintre ultimii şase laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, Academia Suedeză ar putea să îşi îndrepte atenţia în acest an în afara “Bătrânului Continent” şi să o premieze pe scriitoarea americană Joan Didion, potrivit criticului literar Madelaine Levy.

Scriitoarele canadiene Anne Carson şi Margaret Atwood, autoarele americane Joyce Carol Oates şi Marilynn Robinson şi romanciera kenyană Ngugi wa Thiong’o figurează la rândul lor pe lista favoriţilor.

Dintre scriitorii din Europa, ungurul Peter Nadas, albanezul Ismail Kadare şi românul Mircea Cărtărescu au fost citaţi cu regularitate în ultimii ani, la fel ca francezul Michel Houellebecq, fin analist al spleen-ului occidental. Numele scriitoarei britanice Hilary Mantel, o specialistă a romanului istoric, a apărut în acest an pe lista favoriţilor.

Deşi anunţarea câştigătorilor premiilor Nobel se va face la fel ca în fiecare an, tradiţionalele ceremonii de înmânare a acestor recompense, programate în fiecare an pe 10 decembrie, vor avea loc în formate reduse. În plus, prestigiosul banchet al laureaţilor Nobel de la Stockholm a fost anulat, marcând astfel o premieră după anul 1944. 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Maria Costea

Published

on

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat

Magie, eleganță și emoții puternice la Cluj-Napoca! Absolvenții claselor a XII-a de la Colegiul Național Unitarian „János Zsigmond” au spus „adio” liceului într-un mod spectaculos: cu un bal de absolvire demn de poveștile regale! 👑

Evenimentul, devenit o adevărată tradiție a colegiului, a avut loc chiar în curtea liceului, transformată pentru o seară într-un cadru de vis. Decorurile rafinate, luminile calde și ținutele impecabile ale absolvenților au creat o atmosferă de basm.

💃 Cu emoțiile la cote maxime, tinerii au dansat valsuri vieneze, în aplauzele părinților, profesorilor și colegilor. Fiecare pas a fost încărcat de semnificație, marcând sfârșitul unei etape și începutul unei aventuri noi în viață.

❤️ Seara a fost nu doar un spectacol vizual, ci și un moment de reflecție și recunoștință — pentru anii petrecuți împreună, pentru lecțiile învățate și prieteniile legate.

📸 Imaginile care surprind eleganța și emoția serii au fost realizate de Varró-Bodoczi Zoltán.

Un bal ca-n povești, pentru niște tineri care au scris deja un capitol memorabil în povestea vieții lor! ✨

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite