Connect with us

Eveniment

De la Greta Thunberg la Michel Houellebecq, sezonul premiilor Nobel din 2020 se anunţă unul foarte deschis

Stefania Heinz

Published

on

De la Greta Thunberg la Michel Houellebecq, sezonul premiilor Nobel din 2020 se anunţă unul foarte deschis

Sezonul premiilor Nobel debutează luni cu tradiţionalul său lot de speculaţii – premiul pentru pace ar putea fi atribuit libertăţii presei sau activistei Greta Thunberg, iar cel pentru literatură ar putea fi câştigat de scriitorul francez Michel Houellebecq sau de autoarea antiguano-americană Jamaica Kincaid – despre palmaresul din 2020, din care este posibil ca nici noul coronavirus să nu fie complet absent, informează joi AFP.
Premiul pentru literatură şi cel pentru pace, atribuite pe 8 şi 9 octombrie, atrag de obicei toate privirile.

Dar, într-un an marcat de cea mai gravă pandemie din ultimul secol şi de o recesiune economică majoră, premiile pentru medicină – ce va fi anunţat luni -, pentru fizică – programat marţi – pentru chimie – ce va fi decernat miercuri – şi pentru economie – al cărui câştigător va fi cunoscut pe 12 octombrie – vor beneficia la rândul lor de o atenţie specială, deşi comitetele ştiinţifice pretind că nu se lasă influenţate de actualitate.

“Pandemia este o mare criză pentru omenire, dar ea ilustrează cât de importantă este ştiinţa”, a subliniat Lars Heikensten, preşedintele Fundaţiei Nobel, organizaţia care atribuie celebrele recompense create din dorinţa inventatorului suedez Alfred Nobel.

Totuşi, este puţin probabil ca unul dintre aceste premii să recompenseze lucrări asociate în mod direct cu COVID-19, întrucât cercetările premiate cu Nobel necesită adeseori mai mulţi ani de verificări.

Pentru cea de-a 101-a ediţie a premiilor Nobel – cel pentru pace este atribuit la Oslo, celelalte patru la Stockholm -, experţii consideră că sezonul 2020 rămâne unul foarte deschis.

“Nu există reale progrese majore către pace sau acorduri de pace”, a remarcat Dan Smith, directorul Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI).

Un posibil laureat: Reporteri Fără Frontiere

În contextul în care jurnaliştii devin tot mai des ţinte pe câmpurile de război şi “fake news”-urile parazitează dezbaterile publice din ţările în care domneşte pacea, anumiţi experţi sunt de părere că libertatea presei va fi încununată în acest an cu premiul Nobel pentru pace.

Cine ar putea fi laureatul? Poate ONG-ul francez Reporteri Fără Frontiere (RSF), afirmă istoricul Asle Sveen şi directorul Institutul de Cercetare pentru Pace din Oslo, Henrik Urdal, care evocă şi Comitetul pentru protejarea jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York.

“În timpul conflictelor, este extrem de important ca jurnaliştii să contribuie la furnizarea de informaţii despre ceea ce se întâmplă, atât pentru a stabili responsabilităţile ce revin părţilor adverse, cât şi pentru a informa restul lumii”, a subliniat Henrik Urdal.

Un alt front major al crizelor mondiale, lupta împotriva schimbărilor climatice, ar putea obţine primul său premiu Nobel după cel decernat fostului vicepreşedinte american Al Gore şi Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC).

La doar 17 ani, tânăra activistă suedeză Greta Thunberg este, la fel ca anul trecut, citată printre posibilii laureaţi, atât singură, cât şi alături de alţi activişti sau de mişcarea ei “Fridays for Future”.

Cât priveşte numele celui care îi va urma prim-ministrului etiopian Abiy Ahmed, laureatul Nobelului pentru pace din 2019, alţi experţi citează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ONG-ul Transparency International, cancelarul german Angela Merkel, ONU şi secretarul său general, Antonio Guterres, şi politiciana şi activista afgană Fawzia Koofi.

Polemici şi literatură

În privinţa Nobelului pentru literatură, va însemna oare anul 2020 sfârşitul polemicilor? După alegerea controversată a cantautorului american Bob Dylan în 2016, Academia Suedeză a fost prinsă într-un scandal sexual care a divizat-o atât de mult încât s-a văzut nevoită să amâne decernarea premiului din 2018 – o premieră în ultimii 70 de ani.

În 2019, când toată lumea credea că situaţia şi prestigiul instituţiei au fost restabilite, Academia Suedeză l-a recompensat pe romancierul austriac Peter Handke, un scriitor care s-a remarcat prin controversate opinii pro-sârbe despre războiul din fosta Iugoslavie.

“Dacă Academia ştie ce este benefic pentru ea, atunci o va alege pe Jamaica Kincaid”, a pronosticat Bjorn Wiman, redactorul-şef al departamentului de cultură din cadrul principalului cotidian suedez, Dagens Nyheter.

Autoarea antiguano-americană, în vârstă de 71 de ani, este cunoscută pentru explorarea în textele sale a unor teme foarte actuale: rasism, colonialism şi problematica genului. Acelaşi portret de laureat Nobel i se potriveşte foarte bine şi scriitoarei franceze Maryse Conde.

Adeseori criticată pentru faptul de a fi prea centrată pe Europa, care a dat cinci dintre ultimii şase laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură, Academia Suedeză ar putea să îşi îndrepte atenţia în acest an în afara “Bătrânului Continent” şi să o premieze pe scriitoarea americană Joan Didion, potrivit criticului literar Madelaine Levy.

Scriitoarele canadiene Anne Carson şi Margaret Atwood, autoarele americane Joyce Carol Oates şi Marilynn Robinson şi romanciera kenyană Ngugi wa Thiong’o figurează la rândul lor pe lista favoriţilor.

Dintre scriitorii din Europa, ungurul Peter Nadas, albanezul Ismail Kadare şi românul Mircea Cărtărescu au fost citaţi cu regularitate în ultimii ani, la fel ca francezul Michel Houellebecq, fin analist al spleen-ului occidental. Numele scriitoarei britanice Hilary Mantel, o specialistă a romanului istoric, a apărut în acest an pe lista favoriţilor.

Deşi anunţarea câştigătorilor premiilor Nobel se va face la fel ca în fiecare an, tradiţionalele ceremonii de înmânare a acestor recompense, programate în fiecare an pe 10 decembrie, vor avea loc în formate reduse. În plus, prestigiosul banchet al laureaţilor Nobel de la Stockholm a fost anulat, marcând astfel o premieră după anul 1944. 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Ed Sheeran, Artistul Anului 2024 în România, Anunță Suplimentarea Biletelor pentru Concertul din București!

Anamaria Ioana

Published

on

Ed Sheeran, artistul cel mai așteptat în România în 2024, se bucură de o cerere extraordinară pentru biletele de concert programat pe 24 august, la Arena Națională din București. Organizatorii au anunțat că, în urma solicitărilor intense din partea fanilor, au decis să suplimenteze locurile disponibile, atât în categoria C, cât și în categoriile A și B.

Ed Sheeran păstrează primul loc în Europa Top Hit : Europa FM

Această decizie vine ca un răspuns la entuziasmul și interesul neobișnuit manifestat de publicul român pentru spectacolul lui Ed Sheeran. Biletele s-au vândut rapid încă de la punerea în vânzare, iar cererea a fost atât de mare încât organizatorii au simțit nevoia de a extinde oferta pentru a mulțumi cât mai mulți fani dornici să participe la eveniment.

Ed Sheeran terá série documental na Disney+. Veja o trailer

Astfel, suplimentarea locurilor disponibile pentru acest concert subliniază încă o dată impactul și popularitatea enormă pe care Ed Sheeran le deține în România, confirmând că este cu siguranță unul dintre cei mai iubiți și respectați artiști ai momentului.

Ed Sheeran va concerta din nou în România anul viitor. Biletele vor fi puse  în vânzare joi - Stiri Brasov - News Brasov

În urma unui interes deosebit manifestat de fani, organizatorii concertului lui Ed Sheeran aduc o veste bună: locurile la categoria C, deja cunoscute că s-au epuizat, vor fi suplimentate. Astfel, biletele la prețul de 299 RON vor fi din nou disponibile pentru public. Mai mult decât atât, organizatorii au luat deja decizia de a suplimenta și categoriile A (499 RON) și B (399 RON), în anticiparea unei cereri crescute.
Ed Sheeran, cel mai dorit artist al anului 2024 în România. Au fost  suplimentate biletele la...
Biletele pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.cts.eventim.ro. În momentul finalizării comenzii, se va aplica o taxă de comandă/serviciu de 2,5%. Pentru a asigura accesul echitabil la eveniment, fiecare fan al artistului, care va reveni pentru a doua oară în România, poate achiziționa maxim șase bilete la fiecare comandă. Biletele vor fi livrate în format electronic, înainte de data spectacolului, pentru a facilita accesul la eveniment.
Cât costă biletele la concertul Ed Sheeran de la București
Într-o mișcare deosebit de importantă, organizatorii transmit un ANUNȚ de maximă importanță: Toate site-urile oficiale ale agențiilor de bilete vor fi listate pe materialele de promovare ale turneului și pe www.edsheeran.com. Rugăm pe toți cei care doresc să achiziționeze bilete să o facă exclusiv de pe aceste site-uri autorizate.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

𝐂𝐮𝐩𝐚 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐞𝐚𝐬𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐮𝐫𝐚 – 𝐨 𝐞𝐝𝐢𝐭𝐢𝐞 𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚𝐳𝐮𝐭

Stefania Heinz

Published

on

🔵Cu concurenți între ale căror date de naștere au existat chiar și diferențe de o jumătate de veac (cel mai tânăr participant la concurs a avut 13 ani, cel mai în vârstă – 63), cea de a VI-a ediție a Cupei Vlădeasa la schi de tură și schi alpinism, desfășurată sâmbătă, 10 februarie a.c., pe muntele omonim🏔, și-a întărit atributele:
▶️ O participare sportivă de top atât la proba ”scurtă” de schi de tură cât și le cea de schi alpinism, revenind pe Vlădeasa actuali dar și foști campioni naționali ai României;
▶️ O organizare exemplară în condițiile date, proba de schi alpinism (circa 16 km cu o diferență de nivel pozitivă cumulată de aproximativ 1550 metri) fiind etapă a Cupei României la Schi Alpinism Individual desfășurată sub egida Federației Române de Alpinism și Escaladă – FRAE;
▶️ O paletă foarte largă de participanți – atât sportivi profesioniști cât și amatori – cu categorii de la under 16 la Master 50+, cupa se adresează tuturor nivelurilor de vârstă;
▶️ Marcarea traseelor, delimitarea zonelor de tranziții, sistemul de penalizări și arbitrajul au fost implementate conform standardelor internaționale în domeniu;
▶️ O mare de voluntari neobosiți și sponsori generoși, gulaș excelent, ceai cald și băuturi energizante în permanență;
▶️ Și, evident, ca în fiecare an – vremea extrem de capricioasă: ploaie toată noapte înainte de concurs în zona startului, amânat jumătate de oră și mutat mai sus, ca să fie pe zăpadă. Iar sus era zăpadă… Organizatorii au refăcut urmele de pe traseu în dimineața concursului începând de la ora 6, căci o zăpadă căzută mai sus, în zona crestei, le-a acoperit. Dar totul a fost în limitele de vreme 🌨🌧🌬 cu care ne-a obișnuit Cupa Vlădeasa, una dintre cele mai incitante și pline de neprevăzut competiții.
⛷🏂🏆Cupa Vlădeasa la schi alpinism și schi de tură este organizată de Asociația Salvamont Vlădeasa, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și Primăria Săcuieu.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

A început SlanăFest 2024 – Un Festival al Delicateselor Locale la Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Sursa: facebook/SlanăFest

În perioada 1-4 februarie, pasionații de gastronomie din Cluj-Napoca sunt invitați să descopere și să deguste bunătățile locale expuse la SlanăFest 2024. Aflat la a 14-a ediție, acest eveniment a luat naștere într-o cafenea din Cluj și a evoluat de-a lungul timpului, transformându-se într-o tradiție culinară a Ardealului, inspirând mai multe localități să adere la această festivitate.

Inițial gândită ca o celebrare a meșteșugurilor culinare tradiționale, această serie de evenimente s-a transformat într-o tradiție a regiunii Ardealului, cu tot mai multe localități inspirate să organizeze propriile lor sărbători ale gastronomiei locale.

La Cafeneaua Bulgakov din Cluj-Napoca, 22 de mici producători își expun cu mândrie creațiile, oferind publicului ocazia de a gusta și aprecia diversitatea delicateselor locale. Într-o postare pe Facebook, organizatorii au dezvăluit ce surprize culinare au pregătit pentru această ediție a festivalului:

În cele cinci zile de târg al micilor producători (între 1 și 4 februarie) veți putea gusta toate bunătățile posibile și imposibile: cârnați, șuncă, slănini, feluri și feluri de cașcaval și brânzeturi, muștar, miere, siropuri, gemuri, vinuri și pălinci, toate una și una.”

Competiția sortimentelor de slănină, șuncă și cârnați se va desfășura sâmbătă, 3 februarie, între orele 15:00 și 17:00, oferind producătorilor o șansă de a-și evidenția creațiile în fața unei jurii și a publicului avid de gusturi autentice. Tot sâmbătă seara, de la ora 20:00, începe tradiționala degustare de vinuri cu slănină, un eveniment ce adaugă o notă rafinată experienței gastronomice.

Dincolo de competiții și degustări, SlanăFest 2024 este un prilej de întâlnire a comunității clujene cu producătorii locali, un moment în care pasionații de preparate artizanale pot descoperi povestea din spatele fiecărui produs și mâinile măiestre care stau la baza acestora.

Clujenii sunt invitați să participe cu bucurie la acest festival al gusturilor autentice, să descopere aromele tradiționale și să sprijine producătorii locali care contribuie la păstrarea și promovarea bogăției gastronomice a regiunii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite