Connect with us

Eveniment

De vorbă cu organizatorul Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca. Va mai participa la licitația din 2023? / Ce cheltuieli au vendorii

Stefania Heinz

Published

on

De vorbă cu organizatorul Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca. Va mai participa la licitația din 2023? / Ce cheltuieli au vendorii

Este ultimul an de “familion” la Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca, contractul de organizare a evenimentului din centrul orașului fiind încheiat pe o perioadă de 5 ani, cu termen de expirare în 2022. 
Amintim că, anul acesta, Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca a ajuns pe buzele tuturor românilor după o postare făcută de un antreprenor bucureștean, în care acesta se arată uimit de prețurile practicate de către vendori (epopeea langoșului) și care, mai apoi, a decretat că „Primăria a ratat însăși esența târgului”. Am făcut și noi o vizită la târgul din Piața Unirii și am trecut în revistă mâncărurile, băuturile și cadourile de Crăciun comercializate la cele 86 de căsuțe și am vorbit cu vendorii despre cum i-a afectat inflația și criza energetică. MAI MULTE AICI! 

Am considerat că este important să aflăm și care a fost experiența din ultimii 5 ani a organizatorului. Așa că, am stat de vorbă cu coordonatorul evenimentului, Mihai Oprean, despre experiența organizării Târgului de Crăciun din Cluj-Napoca în ultimii 5 ani, ce costuri implică participarea vendorilor, dar și ce se întrevede pe mai departe. 

Menționăm că, Primăria Cluj-Napoca a concesionat serviciile de organizare a evenimentului ”Târgul de Crăciun”, în urma unei licitații, asocierii compusă din firmele S.C. Respect BigTime Group S.R.L., S.C. Paledris S.R.L. și S.C. Club Arena S.R.L., pentru o perioadă de 5 ani. Contractul expiră anul acesta. Pe lângă chiria pe căsuțe, participanții trebuie să achite electricitatea, salubrizarea, eliminare a apei reziduale și a uleiurilor alimentare, după caz, curățare și pază. 

Cât este chiria pe căsuță și ce alte chletuieli mai au participanții?

M.O.: “În medie, chiria pentru închirierea unei căsuțe este de aproximativ 18.000 lei + TVA, dar avem și taxe mai mari pentru comercianții care au băutură, mâncare, produse tradiționale, zona de food and drink. Pe lângă costul de închiriere, mai avem o taxă pentru pază în valoare de 400 lei + TVA, o taxă pentru curățenie în valoare de 400 de lei + TVA și taxa pentru current. Fiecare căsuță are contor, fiecare vendor plătește cât consumă”. 

Având în vedere că este ultimul an de contract pentru Târgul de Crăciun, veți mai participa la licitația următoare organizată de Primărie?

M.O.: Târgul de Crăciun Cluj Napoca a pășit într-o nouă etapă, odată cu anul 2017, atunci când s-a auzit prima dată în Piața Unirii și apoi în toată Europa despre FAMILION. De la bebe până la pisică, de la bunic la cățel, de Crăciun cu toții sărbătorim în familion. Mai țineți minte cum era? Și-a zburlit mâțu bretonu / Când ne-am strâns familionul…sau Când pupă fulgu betonu / Ne-adunăm Familionul …și multe altele. Așa a fost anul 2017. Cu un faMILION de surprize.

 

2018

A venit apoi Târgul de Craciun în anul centenar, 2018. Am vorbit atunci despre puterea ideii de împreună transmis prins sloganul  „Unește oamenii. Reunește familionul”. În 2018 am avut, dacă mai țineți minte 5 săptămâni cu 5 teme diferite: concerte, gătit, cadouri, filme și jocuri pentru copii. O nebunie.  Mai țineți minte ce ziceam în săptămâna cu gătitul? Vrei chec cu pudră de lună? / Hai că-l gătim împreună. A fost frumos.

2019

În 2019 am dus familionul la joacă. Au fost jocuri și joculețe de toate felurile, în toată piața, peste tot. Jocuri de familie, jocuri pentru copii, toate sub sloganul „Familionul, familionul, hai la joc!”

2020

2020 a fost anul cu restricțiile. Am stat în casă și am amestecat amintirile cu planurile și speranțele pentru anii ce vor veni.

2021

Și a venit 2021. Ne-a gasit mult mai uniți și mult mai atenți unii la porblemele celorlalți. De aceea, tema Târgului de Crăciun a fost exprimată de sloganul „Gândul bun și fapta bună/Familionul le adună” iar tîrgul nostru s-a transformat într-un festival al faptelor bune

2022

A venit, în sfârșit momentul relaxării. Pentru că perioada dinainte sărbătorilor (adică exact perioada în care se face Târgul de Crăciun) e considerată una din cele mai stresante și agitate din an, toataă lumea aleargă după cumpărături, cadouri, am considerat că ceea ce trebuie Târgul să aducă oamenilor este….RELAXAREA. De aceea, afișul de anul acesta înfățișează un… REN ZEN. Așadar, anul acesta…Relaxare până-n zare / Familion în sărbătoare”.

Despre o viitoare posibilă participare la o nouă licitație pentru organizarea evenimentului din Piața Unirii, Mihai Oprean a spus : ”Am ajuns la concluzia că am nevoie de timp. De mine. De copiii mei. De prieteni. Să-mi trag putin sufletul. Sa-mi adun familionul…. Vom vedea”.

Cu ce contribuie Primăria Cluj-Napoca la organizarea evenimentului? Redevența pentru închirierea spațiului public a rămas aceași stipulată în contractul încheiat in 2017?

M.O.: “Pentru concesionarea serviciilor de organizare a Târgului de Crăciun, prețul contractului este compus dintr-o redevență anuala în valoare de 0.31 lei /mp/zi, actalizată în data de 31.10.2021, pentru o suprafață de 1624.34 mp și o taxă de ocupare a domeniului public în valoarea de 0.39 lei/mp/zi, pentru o suprafață de 1624.34 mp , existând posibilitatea ca aceste taxe să se modifice anual conform Hotărârii Deliberativului Local pentru fiecare din anii respectivi, pe baza unei Hotărâri de Consiliu Local. Primaria este “proprietarul” târgului, avem tot suportul, mai puțin financiar. Târgul este organizat din capital privat obținut de la vendori, parteneri locali, parteneri naționali, buget propriu”.

Târgul de Crăciun din Cluj-Napoca și-a deschis porțile în 18 noiembrie, care se vor închide în 31 decembrie 2022. Până atunci, zeci de concerte au loc pe scena amplasată în Piața Unirii: Voltaj, Direcția 5, Iuliana Beregoi, Alexandra Ușurelu, Semnal M, Blue Ink Jazz Quartet, Vibes Live Band, Școala de muzică Rock Academy, Școala de Muzică Voltaj Academy, Școala de muzică Music Hub, Kids Sing Academy, Școala de Muzică The Beat, Timothy Kross, Incubatorul de Muzică și Incubatorul de Folclor, Zestrea Ardealului, Clubul Vedetelor (Muguri de Folclor), Florian Roșan, Gadjo Dilo, Ministar, Maria Golban Șomlea și Paula Rad. Lor li se vor alătura zeci de coruri și grupuri de colindători de la grădinițele, școlile și liceele din oraș.

De asemenea, 86 de căsuțe cu bunătăți și cadouri de la producători locali, caruselul, bradul împodobit, roata panoramică și poveștile la gura sobei completează decorul de poveste. Radioul Răcnetul lui Rudolf difuzează cele mai frumoase piese de Crăciun și poate fi ascultat zilnic în Piața Unirii și online pe www.familiondecraciun. 

Nu în ultimul rând, Tramvaiul lui Moș Crăciun circulă pe toată durata târgului, între orele 16:00-18:00, pe traseul Gară-Bucium, iar în unele zile, chiar și Moșul îi va întâmpina pe cei mici. Căsuța lui Moș Crăciun vă așteaptă în vizită, tot la târg, unde puteți lăsa și scrisoarea pentru moș.

Anul acesta lipsește pantinoarul din centrul Clujului, din cauza costurilor mari: “Ne-ar fi făcut să creștem foarte mult biletul de intrare și să punem un preț mare pentru închirierea patinelor”, a declarat Mihai Oprean, coordonatorul târgului. 

Energie verde: panouri fotovoltaice pentru un eveniment sustenabil 

Târgul de Crăciun și Primăria Cluj-Napoca, în parteneriat cu dezvoltatorii de proiecte fotovoltaice mari Parapet.ro, au făcut primii pași pentru reducerea consumului de energie, prin montarea de panouri fotovoltaice pe căsuțele existente în târg. Energia regenerabilă produsă va acoperi integral costurile pentru circa 6 căsuțe din târg. 

Târgul de Crăciun din Cluj Napoca, locul 8 în Top 10 cele mai frumoase din Europa

Conform clasamentului anunțat de European Best Destinations, Târgul de la Cluj ocupa locul 8 în anul 2019. Târgul din Budapesta a ocupat locul I în acest top. Locul doi era ocupat de faimosul târg de Crăciun din Viena. Pe locul trei se afla târgul din Gdansk, Polonia. Locurile patru, cinci, șase și șapte erau ocupate de târgurile din Bruxelles (Belgia), Montbeliard (Franța), Basel (Elveția) și Metz (Franța). Ultimele două locuri erau ocupate de târgurile de la Valkenburg (Olanda) și Novi Sad (Serbia).

Source link

Facebook Comments Box

Actualitate

Arestat la doar 19 ani pentru trafic de droguri de mare risc vindea minorilor in Cluj

Alex Campian

Published

on

Un tânăr de doar 19 ani a fost arestat la Cluj, după ce a fost prins în flagrant de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, în colaborare cu procurorii DIICOT. Acesta este acuzat că, în doar câteva luni, a alimentat rețeaua locală de consumatori cu droguri de mare risc, inclusiv „cristal” (3-CMC), o substanță extrem de periculoasă.

Potrivit anchetatorilor, între octombrie și decembrie 2024, tânărul ar fi procurat, deținut și vândut droguri letale către mai mulți consumatori din județul Cluj – printre care și minori.

În urma perchezițiilor efectuate, polițiștii au ridicat mai multe probe esențiale care susțin acuzațiile aduse. Pe 20 mai 2025, tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, iar astăzi judecătorii Tribunalului Cluj au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Operațiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca.

Important: Persoana cercetată beneficiază de toate drepturile prevăzute de lege, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanței.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Clujul sărbătorește! De Joi, orașul prinde viață la Zilele Clujului 2025

Alex Campian

Published

on

În perioada 22–25 mai, Clujul prinde viață și îmbracă cele mai colorate straie de sărbătoare! Orașul se transformă într-un spectacol urban vibrant, dedicat comunității, culturii și bucuriei de a fi împreună, la una dintre cele mai așteptate ediții ale Zilelor Clujului!

🔥 Peste 100 de evenimente în peste 40 de locații te așteaptă timp de 4 zile intense, în care muzica, dansul, arta, tradițiile și distracția se împletesc într-o experiență unică pentru toate vârstele.

🎶 Vineri, startul se dă cu multă energie: copiii cuceresc scena la „Kid’s Strythm”, în timp ce seara aduce eleganță și rafinament în Piața Unirii, printr-un concert de excepție susținut de artiști ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Operelor Naționale și Filarmonicii de Stat.
🌙 De la ora 20:00, Strada Iuliu Maniu te așteaptă la Midnight Snack, iar pe strada Mihail Kogălniceanu, Festivalul Ethnicity celebrează multiculturalitatea clujeană.

🎭 Sâmbătă vine cu forță și culoare! De la ora 16:00, Parada Zilelor Clujului cucerește orașul cu veselie și spectacole stradale.
🎉 De la 18:00, distracția se mută în Iulius Parc, iar de la 19:00, Piața Unirii devine epicentrul muzicii: Compact, Delia și Subcarpați urcă pe scenă pentru un super show!
🌟 La ora 21:45 – pregătește-te pentru un moment magic: spectacol de drone, lumini și videomapping care va lumina cerul Clujului!

🌞 Duminică este ziua tradiției, sportului și relaxării. Dimineața începe în forță cu Crosul Universităților Clujene, urmat de Regalul Folcloric, care aduce pe scenă frumusețea autentică a tradițiilor românești.
🎨 De-a lungul zilei, ateliere, spectacole și activități interactive vor anima locații emblematice precum Baza Sportivă Gheorgheni, Turnul Pompierilor și Turnul Croitorilor.

💓 După-amiaza te invită la un eveniment inedit: Heart Society Takeover, un mix electrizant de muzică, artă și comunitate, în Iulius Parc.

🌳 Iar pe tot parcursul festivalului, Parcul Central devine inima distracției!
🍷 Festivalul de vin, 🎶 concerte, 🧵 Târgul Meșterilor Populari, ⛺ Tabăra Nomadă, 🧗 Zona de Aventură – toate te așteaptă!
🕰️ În Piața Muzeului și pe Strada Potaissa, vei descoperi concerte live și reconstituiri istorice, iar malurile Someșului se transformă într-o oază urbană de relaxare și atmosferă de vacanță.

📅 Zilele Clujului 2025 nu sunt doar un festival – sunt o celebrare a orașului, a oamenilor săi și a energiei care face din Cluj un loc magic.

📲 Vezi programul complet AICI și vino să fii parte din poveste!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Sfârșitul unei ere: Armătura Cluj își închide porțile după 141 de ani de activitate…

Alex Campian

Published

on

Pe 24 iunie 2025, acționarii companiei Armătura vor decide închiderea și lichidarea societății, care are o istorie de 141 de ani. Activitatea operațională a companiei a fost oprită încă din anul 2020, iar de atunci veniturile au fost generate exclusiv din vânzarea produselor reziduale, a activelor rămase și dintr-un contract de subînchiriere, potrivit unei analize financiare a societății, consultate de Economica.net.

La aceeași dată, 24 iunie, ora 12:00, se va oficializa închiderea uneia dintre cele mai longevive companii industriale din România. În cadrul Adunării Generale Extraordinare, acționarii vor aproba dizolvarea și începerea procedurii de lichidare a societății. Această decizie vine în urma reducerii activului net al firmei – calculat ca diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor – la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, precum și din cauza imposibilității de a mai desfășura obiectul principal de activitate, conform convocatorului consultat de Economica.net.

Tot pe 24 iunie, acționarii vor vota suspendarea de la tranzacționare a valorilor mobiliare listate la Bursa de Valori București, măsură ce va rămâne în vigoare până la finalizarea procedurii de lichidare.

Armătura Cluj – un simbol industrial al României

Brevetul Regal de Inventie pentru "Robinetul cu inchidere prin bila"

Brevetul Regal de Inventie pentru “Robinetul cu inchidere prin bila”

Armătura a fost fondată în 1884, fiind prima companie din România specializată în producerea articolelor de robinetărie. Primele produse au fost armături pentru gaz, apă și abur. În 1934, compania a primit Brevetul Regal de Invenție pentru „Robinetul cu închidere prin bilă”, o inovație mondială în domeniu la acea vreme.

În anii 1929 și 1935, la Cluj-Napoca au fost înființate societățile Ravag și Fermeta, care au fost comasate în 1949. Împreună cu firma Parcomet, acestea au format compania Armătura, având sediul pe actualul amplasament și având ca obiect de activitate producerea articolelor de robinetărie din materiale neferoase.

Între 1949 și 1960, Armătura a fost singurul producător de armături pentru instalații sanitare din România. Din anii ’70, compania și-a extins activitatea și pe piețele internaționale, stabilind relații comerciale cu parteneri din Europa, America și Asia.

La începutul anului 1991, Armătura a fost înregistrată la Registrul Comerțului din Cluj ca societate pe acțiuni, iar în 1996 a încheiat procesul de privatizare, devenind o companie cu capital integral privat. Din 1997 este listată la Bursa de Valori București, iar din 2004, acționarul majoritar este compania austriacă HERZ Armaturen.

De la fabrică la cartier cu blocuri de 15 etaje

Platforma industrială pe care a funcționat fabrica urmează să fie transformată într-un complex multifuncțional modern, potrivit unui plan urbanistic zonal (PUZ). Suprafața totală a terenului este de 40.977 mp, iar dezvoltarea prevede:

  • Aproximativ 1.100 de apartamente (în documentația actuală sunt menționate 1.079, dar numărul poate suferi modificări în faza de autorizare sau în comisii);

  • Clădiri cu regim de înălțime variat, de până la 15 etaje;

  • Spații pentru birouri, retail și servicii, care vor completa zona rezidențială;

  • O creșă ce va fi cedată municipalității;

  • Un apart-hotel și un restaurant.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite