Connect with us

Eveniment

Decembrie negru. 5 persoane și-au pierdut viața pe munte în ultima lună a anului trecut

Stefania Heinz

Published

on

Decembrie negru. 5 persoane și-au pierdut viața pe munte în ultima lună a anului trecut

Salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 293 de acțiuni în urma cărora au fost salvate 329 de persoane. Din păcate, alte cinci persoane au decedat pe munte în ultima lună din 2022.
În luna decembrie peste 500 de salvamontiști din întreaga țară s-au aflat la datorie zi de zi pentru a asigura asistență de salvare montană. Din numărul total de intervenții pentru luna trecută, 115 au fost pe domeniile de practicare a sporturilor de alunecare, potrivit raportului de activitate al Salvamont România pentru luna decembrie a anului trecut.

“Luna decembrie este o lună de vârf a sezonului de iarnă și, chiar și fără multă zăpadă pe pârtii, a fost caracterizată printr-un număr mare de turiști pe munte”, transmit salvamontiștii. Un număr de 500 – 600 de salvatori s-au aflat zilic, în decembrie, la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în punctele medicale și de intervenție din circa 100 de posturi și baze salvamont.

În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 293 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, în care au fost salvate 329 de persoane. Dintre acestea, 98 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, cinci persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV. Alte cinci persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se în acest caz la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML.

Raportul pe decembrie al Salvamont România arată că, din numărul total de intervenții, 115 au avut loc pe părtii și 146 de intervenții în restul zonei montane. Nouă intervenții au avut loc în afara zonei montane, în locuri greu accesibile, acțiuni la care salvamontiștii au fost solicitați să intervină cu mijloacele și tehnicile lor specifice pentru soluționarea cazurilor.

Prin Dispeceratul Național Salvamont – Vodafone/Fundația Vodafone au fost primite, direct, 669 de apeluri prin care anunțau accidente montane și șapte apeluri care anunțau incendii în zona montană și submontană, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România activează ca personal operativ de intervenție un număr de circa 850 de salvatori montani atestați, 400 de salvatori montani angajați, 450 de salvatori montani voluntari. Alături de aceștia, lucrează aproximativ 350 de salvatori aspiranți și debutanți, în diverse etape de formare profesională.

Foto: Facebook / Salvamont România 
Pentru a alerta echipele Salvamont poate fi utilizat numărul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont – 0372126668 sau 0SALVAMONT. De asemenea, se poate utiliza aplicația SALVAMONT ROMÂNIA pentru telefoanele mobile, unde există o secțiune S.O.S prin care Dispeceratul primește notificări în timp real cu privire la localizarea persoanei care solicită ajutor, coordonatele și nivelul bateriei telefonului.

Decalogul schiorului
Sfaturi de la salvamontiști pentru cei care practică schiul sau snowboarding-ul:


Respectul celuilalt: orice schior/snowboarder trebuie să se comporte astfel, în orice clipă, încat să nu pună pe celălalt de lânga el în pericol.
Stăpânirea vitezei și a comportării: orice schior/snowboarder trebuie să-și adapteze viteza de alunecare și comportamentul adecvat propriei sale capacități fizice și tehnice.
Stăpânirea direcției: schiorul/snowboarderul din deal, a cărui poziție este dominantă, trebuie să-și aleagă în așa fel traseul și să prevadă o direcție de cădere care să asigure siguranță schiorului/snowboarderului din vale.
Depășirea: schiorul/snowboarderul poate să efectueze o depășire liberă în deal, vale, stânga, dreapta, atâta timp cât schiorul/snowboarderul care depășește ține seama de evoluția schiorului/snowboarderului depășit și păstrează o distanță de siguranță suficientă în raport cu el.
Încrucișarea și traversarea: schiorul/snowboarderul care traversează o pârtie sau un teren de școală trebuie să se asigure, menținând controlul vizual spre deal și vale, luând-și precauțiunile necesare preîntâmpinării unui accident pentru el și pentru alții.
Staționarea: schiorul/snowboarderul trebuie să evite să se oprească și numai în cazuri de absolută necesitate în pasajele lipsite de vizibilitate. În caz de căzătură, trebuie să degajeze rapid pârtia.
Urcarea: pe schiuri sau cu piciorul trebuie să se facă folosind marginea pârtiei.
Respectarea semnalizării: oricine trebuie să respecte semnele internaționale de semnalizare instalate pe pârtie, indiferent de gradul său de pregătire sportivă, varstă etc.
Respectarea naturii pârtiei: a schia rapid pe o pârtie rezervată începătorilor constituie o greșeală, ca ți aventurarea schiorului/snowboarderului începător pe o pârtie dificilă.
În caz de accident: orice schior sau persoană aflată pe pârtie trebuie să dea ajutor în caz de accident până la sosirea echipelor Salvamont.

Articol de Nicușor Mitrea

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom