Connect with us

Eveniment

Din autobuzul 9, direct în Salvare. Cui îi este frică de transportul în comun de la Cluj?

Stefania Heinz

Published

on

Din autobuzul 9, direct în Salvare. Cui îi este frică de transportul în comun de la Cluj?

Dacă locuieşti în Cluj-Napoca, eşti pensionar şi circuli cu mijloacele de transport în comun, vrei nu vrei teama de COVID a pus stăpânire şi pe tine. Dar pentru unele persoane teama de şoferii CTP e mai mare decât teama de COVID. Şi nu pentru că şoferii nu poartă mască în pandemie la Cluj-Napoca.
De câte ori nu ni s-a întâmplat să circulăm cu mijloacele de transport, cele noi şi frumoase, din oraşul nostru, dar să vedem şoferi care fie îi lasă pe bieţii pensionari să alerge după maşină, iar apoi le închid uşile în nas, fie să pornească fră a le păsa dacă au prins pe cineva cu uşile. Dar parcă pe cei vitezomani nu îi înghiţim de fel. Şi ne întrebăm cine le-a mai dat carnet de conducere pentru transport persoane dacă se comportă cu oamenii ca şi cu sacii de cartofi. Poate că pe lângă masca de protecţie ne-ar prinde bine şi o centură de siguranţă. Dar dacă nu avem loc pe scaun, cum ne descurcăm?

Vă este cunoscută expresia „Mai încet, domnule că nu duci cartofi”? Cui îi este frică de şoferii vitezomani ai CTP? Doamnei Cornelia Gădălean, o pensionară de 65 de ani, din cartierul Mănăştur, sigur îi e frică. A povestit pentru ZIUA de CLUJ aventura ei de luna trecută cu un şofer de la „Raliul CTP”. Se întâmpla prin 10 septembrie, în jurul orei 10 dimineaţa. Cu cârja în mâna dreaptă, ajutorul ei de nădejde pentru diagnosticul de polineuropatie senzorială motorie la mâini şi picioare plus operaţia pentru chisturi osoase la piciorul drept, a urcat hotărâtă din staţia de la Spitalul de Pediatrie de pe Calea Moţilor în autobuzul cu numărul 9, pentru a ajunge acasă, în cartierul Mănăştur. Şi-a scanat abonamentul. De două ori pentru că mai mereu, din prima nu reuşeşte. 

Maşina a pornit din staţie în trombă, însă după doar câţiva metri şoferul a frânat brusc. Numai el ştie de ce, pentru că doamna Cornelia s-a trezit de la prima uşă aruncată până la cea de-a doua întinsă pe jos în autobuz. Aici, preţ de câteva secunde nu îşi mai aminteşte exact ce s-a întâmplat până s-a dezmeticit din căzătură şi sperietură. Nu ştie nici cine a ridicat-o de pe jos… A ajuns cumva în genunchi lângă scaunele de la uşa a adoua. Clujenii inimoşi, din maşină au sărit imediat să o ajute… „Uitaţi doamnă cârja, geanta, abonamentul… Cum vă simţiţi?”

Dar doamna Cornelia, pe lângă loviturile încasate de la căzătură a afăcut şi un atac de panică. Plângând, lovită la cap, la picioare, la umăr, la omoplatul drept, mâna stângă pe care nu şi-o mai simţea a putut realiza totuşi că şoferul autobuzului a staţionat, dar nu s-a clintit măcar până în dreptul ei să verifice ce a păţit. Măcar a sunat la salvare. A sosit şi Salvarea. „Doi băieţi m-au coborât încet din autobuz… au fost amabili şi m-au monitorizat în salvare. Am apucat să văd că tensiunea îmi era 260 cu 160, iar glicemia 118. Domnii de la Salvare m-au liniştit cu recomandarea că nu e cazul să merg la urgenţă din cauza COVID-ului”, ne-a declarat doamna Cornelia.  

Poliţia a apărut după ce a sosit Salvarea. L-a testat cu aparatul etilotest pe şofer. Şoferul nu era băut. Dar surpriză, poliţiştii au chemat-o pe femeie în halul în care era până în Gheogheni, pe Albac, să dea declaraţii. Femeia în zăpăceala ei a refuzat amintindu-şi că avea o programare la un ecodopler, care nu l-ar fi ratat deoarece nu ştie când i-ar mai putea veni rândul. Se înţelege însă cu şoferul să îi dea un apel pe telefon, telefon pe care îl uitase acasă, pentru a merge împreună la poliţie pentru declaraţii mai spre seară. Nici apel nu a avut de la şoferul cu pricina şi nici la locul de întâlnire din Mănăştur nu a mai apărut.

După 5 zile doamna a fost consultată de medicul de familie deoarece nu mai scăpa de durerile de cap. Între timp îi apăruseră şi vânătăile. După consult a primit trimitere la neuorologie pentru a efectua un CT de urgenţă. Ajunge în cele din urmă şi la Serviciul de Urgenţă unde i-au luat rezultatele care arătau monitorizarea din ziua accidentului de pe Salvare. Dar doamna hotărâtă, de data aceasta a mers la Medicina Legală de unde a obţinut un certificat constatator.  

Poliţia a contactat-o între timp pe doamnă după 3 zile de la accident pentru a o chema din Mănăştur, în Gheorgheni, sediul de pe Albac, pentru a da declaraţii cu privire la accident. Zis şi făcut… însă doamna Cornelia a dorit să vadă înregistrarea din mijlocul de transport. „Am vurt să văd cum s-a întâmplat totul, măcar atât”, spune femeia. Însă poliţia nu i-a pus la dispoziţie filmarea din mijlocul de transport pentru a vedea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Între timp spune că e foarte dezamăgită şi de poliţişti şi de şoferul de autobuz. Pentru că şoferul după ce a dat cu ea de pământ a mai şi minţit-o şi nu a mai vrut să afle nici cu spatele cum se simte. Se bucură că nu e mai rău, dar îi pare rău pentru că neavând soţ sau maşină proprie va trebui tot cu mijloacele de transport în comun să circule. Cu frica ce-i drept că următorul şofer va crede că transportă tot cartofi, în loc de oameni, mulţi dintre ei în vârstă şi cu multe alte probleme de sănătate…

 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Ed Sheeran, Artistul Anului 2024 în România, Anunță Suplimentarea Biletelor pentru Concertul din București!

Anamaria Ioana

Published

on

Ed Sheeran, artistul cel mai așteptat în România în 2024, se bucură de o cerere extraordinară pentru biletele de concert programat pe 24 august, la Arena Națională din București. Organizatorii au anunțat că, în urma solicitărilor intense din partea fanilor, au decis să suplimenteze locurile disponibile, atât în categoria C, cât și în categoriile A și B.

Ed Sheeran păstrează primul loc în Europa Top Hit : Europa FM

Această decizie vine ca un răspuns la entuziasmul și interesul neobișnuit manifestat de publicul român pentru spectacolul lui Ed Sheeran. Biletele s-au vândut rapid încă de la punerea în vânzare, iar cererea a fost atât de mare încât organizatorii au simțit nevoia de a extinde oferta pentru a mulțumi cât mai mulți fani dornici să participe la eveniment.

Ed Sheeran terá série documental na Disney+. Veja o trailer

Astfel, suplimentarea locurilor disponibile pentru acest concert subliniază încă o dată impactul și popularitatea enormă pe care Ed Sheeran le deține în România, confirmând că este cu siguranță unul dintre cei mai iubiți și respectați artiști ai momentului.

Ed Sheeran va concerta din nou în România anul viitor. Biletele vor fi puse  în vânzare joi - Stiri Brasov - News Brasov

În urma unui interes deosebit manifestat de fani, organizatorii concertului lui Ed Sheeran aduc o veste bună: locurile la categoria C, deja cunoscute că s-au epuizat, vor fi suplimentate. Astfel, biletele la prețul de 299 RON vor fi din nou disponibile pentru public. Mai mult decât atât, organizatorii au luat deja decizia de a suplimenta și categoriile A (499 RON) și B (399 RON), în anticiparea unei cereri crescute.
Ed Sheeran, cel mai dorit artist al anului 2024 în România. Au fost  suplimentate biletele la...
Biletele pot fi achiziționate online, de pe site-ul www.cts.eventim.ro. În momentul finalizării comenzii, se va aplica o taxă de comandă/serviciu de 2,5%. Pentru a asigura accesul echitabil la eveniment, fiecare fan al artistului, care va reveni pentru a doua oară în România, poate achiziționa maxim șase bilete la fiecare comandă. Biletele vor fi livrate în format electronic, înainte de data spectacolului, pentru a facilita accesul la eveniment.
Cât costă biletele la concertul Ed Sheeran de la București
Într-o mișcare deosebit de importantă, organizatorii transmit un ANUNȚ de maximă importanță: Toate site-urile oficiale ale agențiilor de bilete vor fi listate pe materialele de promovare ale turneului și pe www.edsheeran.com. Rugăm pe toți cei care doresc să achiziționeze bilete să o facă exclusiv de pe aceste site-uri autorizate.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

𝐂𝐮𝐩𝐚 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐞𝐚𝐬𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐮𝐫𝐚 – 𝐨 𝐞𝐝𝐢𝐭𝐢𝐞 𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚𝐳𝐮𝐭

Stefania Heinz

Published

on

🔵Cu concurenți între ale căror date de naștere au existat chiar și diferențe de o jumătate de veac (cel mai tânăr participant la concurs a avut 13 ani, cel mai în vârstă – 63), cea de a VI-a ediție a Cupei Vlădeasa la schi de tură și schi alpinism, desfășurată sâmbătă, 10 februarie a.c., pe muntele omonim🏔, și-a întărit atributele:
▶️ O participare sportivă de top atât la proba ”scurtă” de schi de tură cât și le cea de schi alpinism, revenind pe Vlădeasa actuali dar și foști campioni naționali ai României;
▶️ O organizare exemplară în condițiile date, proba de schi alpinism (circa 16 km cu o diferență de nivel pozitivă cumulată de aproximativ 1550 metri) fiind etapă a Cupei României la Schi Alpinism Individual desfășurată sub egida Federației Române de Alpinism și Escaladă – FRAE;
▶️ O paletă foarte largă de participanți – atât sportivi profesioniști cât și amatori – cu categorii de la under 16 la Master 50+, cupa se adresează tuturor nivelurilor de vârstă;
▶️ Marcarea traseelor, delimitarea zonelor de tranziții, sistemul de penalizări și arbitrajul au fost implementate conform standardelor internaționale în domeniu;
▶️ O mare de voluntari neobosiți și sponsori generoși, gulaș excelent, ceai cald și băuturi energizante în permanență;
▶️ Și, evident, ca în fiecare an – vremea extrem de capricioasă: ploaie toată noapte înainte de concurs în zona startului, amânat jumătate de oră și mutat mai sus, ca să fie pe zăpadă. Iar sus era zăpadă… Organizatorii au refăcut urmele de pe traseu în dimineața concursului începând de la ora 6, căci o zăpadă căzută mai sus, în zona crestei, le-a acoperit. Dar totul a fost în limitele de vreme 🌨🌧🌬 cu care ne-a obișnuit Cupa Vlădeasa, una dintre cele mai incitante și pline de neprevăzut competiții.
⛷🏂🏆Cupa Vlădeasa la schi alpinism și schi de tură este organizată de Asociația Salvamont Vlădeasa, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și Primăria Săcuieu.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

A început SlanăFest 2024 – Un Festival al Delicateselor Locale la Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Sursa: facebook/SlanăFest

În perioada 1-4 februarie, pasionații de gastronomie din Cluj-Napoca sunt invitați să descopere și să deguste bunătățile locale expuse la SlanăFest 2024. Aflat la a 14-a ediție, acest eveniment a luat naștere într-o cafenea din Cluj și a evoluat de-a lungul timpului, transformându-se într-o tradiție culinară a Ardealului, inspirând mai multe localități să adere la această festivitate.

Inițial gândită ca o celebrare a meșteșugurilor culinare tradiționale, această serie de evenimente s-a transformat într-o tradiție a regiunii Ardealului, cu tot mai multe localități inspirate să organizeze propriile lor sărbători ale gastronomiei locale.

La Cafeneaua Bulgakov din Cluj-Napoca, 22 de mici producători își expun cu mândrie creațiile, oferind publicului ocazia de a gusta și aprecia diversitatea delicateselor locale. Într-o postare pe Facebook, organizatorii au dezvăluit ce surprize culinare au pregătit pentru această ediție a festivalului:

În cele cinci zile de târg al micilor producători (între 1 și 4 februarie) veți putea gusta toate bunătățile posibile și imposibile: cârnați, șuncă, slănini, feluri și feluri de cașcaval și brânzeturi, muștar, miere, siropuri, gemuri, vinuri și pălinci, toate una și una.”

Competiția sortimentelor de slănină, șuncă și cârnați se va desfășura sâmbătă, 3 februarie, între orele 15:00 și 17:00, oferind producătorilor o șansă de a-și evidenția creațiile în fața unei jurii și a publicului avid de gusturi autentice. Tot sâmbătă seara, de la ora 20:00, începe tradiționala degustare de vinuri cu slănină, un eveniment ce adaugă o notă rafinată experienței gastronomice.

Dincolo de competiții și degustări, SlanăFest 2024 este un prilej de întâlnire a comunității clujene cu producătorii locali, un moment în care pasionații de preparate artizanale pot descoperi povestea din spatele fiecărui produs și mâinile măiestre care stau la baza acestora.

Clujenii sunt invitați să participe cu bucurie la acest festival al gusturilor autentice, să descopere aromele tradiționale și să sprijine producătorii locali care contribuie la păstrarea și promovarea bogăției gastronomice a regiunii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite