Aflat la Cluj, Vitaliy Kucheruk, directorul aeroportului din Herson, primul oraș cucerit de ruși în Ucraina, a vorbit despre situația foarte dificilă din localitate: „Oamenii care au rămas acolo nu au mâncare și nu pot primi ajutor umanitar cât timp orașul e cucerit de armata lui Putin”. El a făcut un nou apel către Polonia, Bulgaria și România să ajute Ucraina cu tehnică militară.
Vitaliy Kucheruk, directorul Aeroportului Internațional din orașul ucrainean Herson (Kherson), se află în aceste zile la Cluj, unde participă la Aviation-Event 2022 CLJ, o conferință internațională de aviație găzduită de Aeroportul Internațional Cluj. Herson a fost primul oraș din Ucraina cucerit de armata rusă în urma invaziei militare din 24 februarie 2022. În 2 martie, după lupte grele, invadatorii au preluat controlul orașului.
Directorul Aeroportului Herson a povestit, în fața jurnaliștilor, că războiul a făcut extrem de dificilă desplasarea sa la Cluj. „De aceea a fost atât de greu să vin aici. Vă mulțumesc pentru primire și ajutor. A fost un drum greu. Am avut șansa de a scăpa. Tot orașul e ocupat, iar toți angajații sunt încă acolo. Aeroportul Herson e peste tot la știri. E ocupat și tot timpul se trage cu rachete și se duc lupte. După această perioadă de pandemie s-au investit mai mult de 30 de milioane de euro în Aeroportul Hkerson, însă, între timp, a fost atacat și bombardat oficial de 12 ori”, a povestit Vitaliy Kucheruk.
Acum, aeroportul este folosit de forțele rusești, dar armata ucraineană a lansat în urmă cu câteva zile un contraatac pentru a recupera orașul din mâinile invadatorilor.
„Toate casele sunt distruse. (Oamenii – n.red.) nu au mâncare, iar ajutorul umanitar nu poate veni acolo din cauza faptului că orașul este ocupat de ruși. Situația e foarte dificilă, pentru că forțele nu sunt egale. Toți știți că, înainte de a ne invada, rușii erau considerați a doua cea mai puternică armată a lumii, iar acum o națiune le face față eroic. În Ucraina s-au întâmplat multe”, a mărturisit Vitaliy Kucheruk.
Directorul aeroportului din Herson a spuns că președintele rus a comis o mare greșeală.
„Credeau că vom ceda ușor teritoriul. Avem 33 de regiuni în țară. 23 de centre regionale. Până acum au ocupat doar unul. Nimeni nu ar coopera cu rușii. A fost o mare greșeală a lui Putin. El credea că armata sa va fi primită cu pâine și sare, dar nu s-a întâmplat așa”, a mai spus Kucheruk.
„Înțelegem că trebuie să ne eliberăm singuri teritoriul”
Vitaliy Kucheruk a declarat că ucrainenii au înțeles că NATO nu se va implica în conflict și că trebuie să își elibereze singuri țara.
„Suntem foarte recunoscatori întregii lumi libere care ne ajută. Asta pot spune eu, ca ucrainean. Majoritatea orașelor au fost atacate. Au murit civili. Mai mult de 200 de copii au murit. România e parte a NATO, iar țările care fac parte din Alianța Nord-Atlantică nu luptă cu Rusia. Și înțelegem că trebuie să ne eliberăm singuri teritoriul”, a declarat directorul Aeroportului din Herson.
Vitaliy Kucheruk a solicitat României să sprijine Ucraina cu tehnică de luptă antiaeriană.
„Cerem guvernului român să ne ajute să închidem spațiul aerian furnizându-ne echipamente de luptă anti-aeriană. Ne adresăm tuturor țărilor est-europene, precum România, Bulgaria, Polonia, să ne ajute cu echipamente de genul avioanelor Su-24 sau S300 (sistem rusesc de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune – n.red.).
Avem nevoie de echipamente puțin mai vechi, pentru că, deși țări precum Germania sau Franța oferă unele echipamente de luptă de ultimă generație, această criză de timp nu ne lasă să ne adaptăm la echipamente sofisticate de lupta defensivă, iar soldații ucraineni nu sunt antrenați cu acestea”, a explicat directorul Aeroportului Herson.
Călătorie spre Cluj sub amenințarea elicopterelor rusești
Vitaliy Kucheruk a ajuns la Cluj cu întârziere și nu fără dificultăți.
„A parcurs întreaga călătorie din partea de sud-est a Ucrainei până la Cluj-Napoca cu autovehiculul personal. A străbătut drumul până la Cluj în etape mici, a fost mereu amenințat de elicoptere rusești. Acum soția și copiii dânsului sunt în siguranță”, au explicat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, și Marcel Riwalsky, CEO Aviation Event.
Translatorul lui Vitaliy Kucheruk la Cluj este Ana, o tânără ucraineancă ce a reușit să fugă din țară în primele zile ale invaziei.
„Am reușit să scap din Ucraina înainte ca toate lucrurile rele să se întâmple. Am părăsit Kievul pe data de 25 februarie și am reușit să trec granița pe 1 martie. Sunt destul de norocoasă să mă aflu în Varșovia în acest timp, acolo fac și voluntariat. Lucrez pentru Sky Up Airlines, companie pe care o și reprezint la acest eveniment. Mă bucur că sunt aici și țin să vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care ni-l oferiți și tot ceea ce faceți pentru a ne ajuta țara”, a spus Ana.
Majoritatea țărilor europene au interzis zborurile avioanelor rusești. 10 țări încă permit asta. Traficul aerian din Republica Moldova este foarte afectat. Traficul în Lituania este în scădere cu 40%. România nu a fost afectată financiar și a avut o scădere nesemnificativă a traficului, de 2-3% – David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj
Source link