Connect with us

Eveniment

Directorul aeroportului ucrainean Herson, la Cluj: Cerem guvernului României tehnică de luptă anti-aeriană / Înțelegem că trebuie să ne eliberăm singuri teritoriul

Stefania Heinz

Published

on

Directorul aeroportului ucrainean Herson, la Cluj: Cerem guvernului României tehnică de luptă anti-aeriană / Înțelegem că trebuie să ne eliberăm singuri teritoriul

Aflat la Cluj, Vitaliy Kucheruk, directorul aeroportului din Herson, primul oraș cucerit de ruși în Ucraina, a vorbit despre situația foarte dificilă din localitate: „Oamenii care au rămas acolo nu au mâncare și nu pot primi ajutor umanitar cât timp orașul e cucerit de armata lui Putin”. El a făcut un nou apel către Polonia, Bulgaria și România să ajute Ucraina cu tehnică militară.
Vitaliy Kucheruk, directorul Aeroportului Internațional din orașul ucrainean Herson (Kherson), se află în aceste zile la Cluj, unde participă la Aviation-Event 2022 CLJ, o conferință internațională de aviație găzduită de Aeroportul Internațional Cluj. Herson a fost primul oraș din Ucraina cucerit de armata rusă în urma invaziei militare din 24 februarie 2022. În 2 martie, după lupte grele, invadatorii au preluat controlul orașului.

Directorul Aeroportului Herson a povestit, în fața jurnaliștilor, că războiul a făcut extrem de dificilă desplasarea sa la Cluj. „De aceea a fost atât de greu să vin aici. Vă mulțumesc pentru primire și ajutor. A fost un drum greu. Am avut șansa de a scăpa. Tot orașul e ocupat, iar toți angajații sunt încă acolo. Aeroportul Herson e peste tot la știri. E ocupat și tot timpul se trage cu rachete și se duc lupte. După această perioadă de pandemie s-au investit mai mult de 30 de milioane de euro în Aeroportul Hkerson, însă, între timp, a fost atacat și bombardat oficial de 12 ori”, a povestit Vitaliy Kucheruk.

Acum, aeroportul este folosit de forțele rusești, dar armata ucraineană a lansat în urmă cu câteva zile un contraatac pentru a recupera orașul din mâinile invadatorilor.

„Toate casele sunt distruse. (Oamenii – n.red.) nu au mâncare, iar ajutorul umanitar nu poate veni acolo din cauza faptului că orașul este ocupat de ruși. Situația e foarte dificilă, pentru că forțele nu sunt egale. Toți știți că, înainte de a ne invada, rușii erau considerați a doua cea mai puternică armată a lumii, iar acum o națiune le face față eroic. În Ucraina s-au întâmplat multe”, a mărturisit Vitaliy Kucheruk.

Directorul aeroportului din Herson a spuns că președintele rus a comis o mare greșeală.

„Credeau că vom ceda ușor teritoriul. Avem 33 de regiuni în țară. 23 de centre regionale. Până acum au ocupat doar unul. Nimeni nu ar coopera cu rușii. A fost o mare greșeală a lui Putin. El credea că armata sa va fi primită cu pâine și sare, dar nu s-a întâmplat așa”, a mai spus Kucheruk.

„Înțelegem că trebuie să ne eliberăm singuri teritoriul”
Vitaliy Kucheruk a declarat că ucrainenii au înțeles că NATO nu se va implica în conflict și că trebuie să își elibereze singuri țara.

„Suntem foarte recunoscatori întregii lumi libere care ne ajută. Asta pot spune eu, ca ucrainean. Majoritatea orașelor au fost atacate. Au murit civili. Mai mult de 200 de copii au murit. România e parte a NATO, iar țările care fac parte din Alianța Nord-Atlantică nu luptă cu Rusia. Și înțelegem că trebuie să ne eliberăm singuri teritoriul”, a declarat directorul Aeroportului din Herson.

Vitaliy Kucheruk a solicitat României să sprijine Ucraina cu tehnică de luptă antiaeriană.

„Cerem guvernului român să ne ajute să închidem spațiul aerian furnizându-ne echipamente de luptă anti-aeriană. Ne adresăm tuturor țărilor est-europene, precum România, Bulgaria, Polonia, să ne ajute cu echipamente de genul avioanelor Su-24 sau S300 (sistem rusesc de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune – n.red.). 

Avem nevoie de echipamente puțin mai vechi, pentru că, deși țări precum Germania sau Franța oferă unele echipamente de luptă de ultimă generație, această criză de timp nu ne lasă să ne adaptăm la echipamente sofisticate de lupta defensivă, iar soldații ucraineni nu sunt antrenați cu acestea”, a explicat directorul Aeroportului Herson.

Călătorie spre Cluj sub amenințarea elicopterelor rusești
Vitaliy Kucheruk a ajuns la Cluj cu întârziere și nu fără dificultăți.

„A parcurs întreaga călătorie din partea de sud-est a Ucrainei până la Cluj-Napoca cu autovehiculul personal. A străbătut drumul până la Cluj în etape mici, a fost mereu amenințat de elicoptere rusești. Acum soția și copiii dânsului sunt în siguranță”, au explicat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, și Marcel Riwalsky, CEO Aviation Event.

Translatorul lui Vitaliy Kucheruk la Cluj este Ana, o tânără ucraineancă ce a reușit să fugă din țară în primele zile ale invaziei. 

„Am reușit să scap din Ucraina înainte ca toate lucrurile rele să se întâmple. Am părăsit Kievul pe data de 25 februarie și am reușit să trec granița pe 1 martie. Sunt destul de norocoasă să mă aflu în Varșovia în acest timp, acolo fac și voluntariat. Lucrez pentru Sky Up Airlines, companie pe care o și reprezint la acest eveniment. Mă bucur că sunt aici și țin să vă mulțumesc pentru tot sprijinul pe care ni-l oferiți și tot ceea ce faceți pentru a ne ajuta țara”, a spus Ana.

Majoritatea țărilor europene au interzis zborurile avioanelor rusești. 10 țări încă permit asta. Traficul aerian din Republica Moldova este foarte afectat. Traficul în Lituania este în scădere cu 40%. România nu a fost afectată financiar și a avut o scădere nesemnificativă a traficului, de 2-3% – David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Gala Laureaților “Uniți Susținem Excelența” – O seară de neuitat la Cinema Teatru Florin Piersic

Diana Petrescu

Published

on

Joi seară, eleganța, emoția și recunoștința au fost cuvintele de ordine în cadrul Galei Laureaților “Uniți Susținem Excelența”, desfășurată în rafinata atmosferă a Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit prieteni dragi, personalități remarcabile și oameni de o valoare inestimabilă, într-o celebrare sinceră a performanței și pasiunii.

Aplauze și emoții la scenă deschisă au însoțit fiecare moment al serii, dar unul dintre cele mai vibrante a fost oferit de Matei Ioan Miko, care a fost aplaudat pentru reușita sa impresionantă. Felicitările și aprecierea nu au întârziat să apară – prestația sa a fost un adevărat regal artistic și intelectual, o demonstrație de dedicare și excelență.

Fiecare premiat al serii a fost întâmpinat cu respect și recunoștință, fiind onorat pentru contribuția sa la comunitate, cultură, educație sau artă. Gala a subliniat ideea că, uniți, putem susține cu adevărat valorile autentice și excelența românească.

Într-o notă specială, maestrul Florin Piersic a fost prezent în mijlocul participanților, oferind momente de o căldură și carismă rar întâlnite. Cu farmecul său inconfundabil și spiritul jovial care l-a consacrat, actorul a fost, fără îndoială, “cireașa de pe tort” a acestei seri magice.

Gala “Uniți Susținem Excelența” a fost mai mult decât un eveniment – a fost o celebrare a frumosului, a muncii și a visurilor împlinite. Felicitări tuturor premiaților, iar organizatorilor – recunoștință pentru un eveniment care inspiră și aduce împreună oameni de valoare!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite