Connect with us

Eveniment

E gata și Castelul Bánffy de la Gilău. Când poate fi vizitat și cât au costat lucrările

Stefania Heinz

Published

on

E gata și Castelul Bánffy de la Gilău. Când poate fi vizitat și cât au costat lucrările


Un alt Castel Bánffy (de fapt Rákóczi-Wass-Bánffy) este în curs de finalizare, de data asta la Gilău. Acesta se află în proprietatea Fundaţiei Tradiţii Transilvane. Va putea primi vizitatori din primăvara anului viitor, când va deveni centru multifuncțional.
După ce omul de afaceri de origine clujeană Nagy Elek a cumpărat castelul de la moştenitorii familiei Barcsay, l-a donat Fundaţiei Tradiţii Transilvane. Biroul de arhitectură şi proiectare Tektum Architectură & Artă, precum şi firma de consultanţă şi management de proiecte RegioConsult au primit finanțare europeană pentru restaurare în 2017, iar lucrările au început în 2018 fiind executate de firmele ADD Concept şi Kvadrum Axis.

Valoarea acestora depășete 6 milioane euro. Lucrările vor continua în 2024 cu reamenajarea parcului castelului, costul fiind de 2,15 milioane de euro prin PNRR. 

“Un alt Castel Bánffy (de fapt Rákóczi-Wass-Bánffy) în curs de finalizare, de data asta la Gilău. Aceeași firmă care a lucrat și la Palatul Bánffy din Cluj (Muzeul de Artă). Întotdeauna am știut că se poate! Doar să vrei. Numele unui Mecena? Da: Nagy Elek, care a cumpărat și donat castelul Fundaţiei „Tradiţii Transilvane”. Proiectul: Tektum Architectura & Arta.Constructorii? Eiii, așa da, mai vii de-acasă: ADD Concept şi Kvadrum Axis. Va urma vreodată Iernutul, de pildă?”, scrie Lucian Nastasa Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca. 

Cea mai veche parte a castelului din Gilău – reședința episcopului – a fost construit la începutul secolului al XV-lea. În jurul ansamblului de clădiri care prezintă stilul gotic s-a conceput castelul renascentist, cu plan regulat și patru turnuri de colț, vizibil și în ziua de azi, care a fost construit între anii 1530-40 la comanda unuia dintre ultimii episcopi catolici din Transilvania medievală, Statileo János (1528-1542). Cea mai importantă transformare a castelului s-a înregistrat în perioada domniei lui I. Rákóczi György (1630-1648), care a demolat vechile clădiri din curtea interioară și a transformat castelul într-un adevărat palat confortabil, reprezentativ: găurile pentru puști au fost tranfosrmate în ferestre, iar lângă zidurile cetății (în locurile în care încă nu erau pe aceea vreme) s-au înșiruit  camere boltite, spațioase, etajate. La începutul secolului al XIX-lea, în anii 1830-40, castelul și-a căpătat forma actuală, însă acesta a ars în 1861. După 1871 castelul a fost reclădit, iar în perioada comunistă clădirea a fost naționalizată. În perioada 1972-2002 castelul a găzduit școala înființată pentru copii cu dizabilități.

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Gala Laureaților “Uniți Susținem Excelența” – O seară de neuitat la Cinema Teatru Florin Piersic

Diana Petrescu

Published

on

Joi seară, eleganța, emoția și recunoștința au fost cuvintele de ordine în cadrul Galei Laureaților “Uniți Susținem Excelența”, desfășurată în rafinata atmosferă a Cinema Teatru Florin Piersic din Cluj-Napoca. Evenimentul a reunit prieteni dragi, personalități remarcabile și oameni de o valoare inestimabilă, într-o celebrare sinceră a performanței și pasiunii.

Aplauze și emoții la scenă deschisă au însoțit fiecare moment al serii, dar unul dintre cele mai vibrante a fost oferit de Matei Ioan Miko, care a fost aplaudat pentru reușita sa impresionantă. Felicitările și aprecierea nu au întârziat să apară – prestația sa a fost un adevărat regal artistic și intelectual, o demonstrație de dedicare și excelență.

Fiecare premiat al serii a fost întâmpinat cu respect și recunoștință, fiind onorat pentru contribuția sa la comunitate, cultură, educație sau artă. Gala a subliniat ideea că, uniți, putem susține cu adevărat valorile autentice și excelența românească.

Într-o notă specială, maestrul Florin Piersic a fost prezent în mijlocul participanților, oferind momente de o căldură și carismă rar întâlnite. Cu farmecul său inconfundabil și spiritul jovial care l-a consacrat, actorul a fost, fără îndoială, “cireașa de pe tort” a acestei seri magice.

Gala “Uniți Susținem Excelența” a fost mai mult decât un eveniment – a fost o celebrare a frumosului, a muncii și a visurilor împlinite. Felicitări tuturor premiaților, iar organizatorilor – recunoștință pentru un eveniment care inspiră și aduce împreună oameni de valoare!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite