Connect with us

Eveniment

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, desființează mitul “liceelor bune”

Stefania Heinz

Published

on

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, desființează mitul "liceelor bune"


Daniel Funeriu consideră că actualele criterii după care sunt clasificate așa-zisele “licee bune” nu sunt cele mai potrivite. 
Daniel Funeriu susține într-o analiză privind mitul liceelor bune că criteriile după care se stabilesc liceele performante nu sunt cele potrivite. Fostul ministru al Educației afirmă că o școală în care intră elevi cu rezultate foarte bune nu poate fi considerată, neapărat, performantă, deoarece, la polul opus, cel mai “prost” liceu din țară poate deveni cel mai bun dacă acolo se adună câteva clase de elevi foarte buni. 

Să disecăm puțin mitul „liceelor bune”:
un liceu este „bun” atunci când are elevi „buni”. Altfel spus dacă cei mai buni 100 de elevi din țară ar umple toți 4 clase a IX-a a câte 25 de elevi la cel mai „prost” liceu din țară, să-i spunem ”Liceul Iohannescu”, acel liceu ar lua multe premii la olimpiade naționale și internaționale.
Așadar, dacă vrem să vorbim riguros, trebuie să spunem despre un liceu nu că este „bun”, ci că este un „liceu la care intră elevi buni” – a explicat Funeriu.
În opinia sa, un liceu bun ar trebui să fie cel în care profesorii se dovedesc a fi buni, și asta prin rezultatele pe care reușesc să le obțină elevii lor.

Așadar, dacă vrem să vorbim riguros, trebuie să spunem despre un liceu nu că este „bun”, ci că este un „liceu la care intră elevi buni”. Acum că am clarificat această chestiune, să mergem mai departe: cât de „bun” e un liceu la care se intră cu medie minimă 9.90 și se iese cu medie la bac 9.50? Unii ar spune că e foarte prost, pentru că luând copii de minim 9.90 i-a transformat în copii de medie 9.50…
Iată așadar că dacă suntem riguroși ajugem la concluzia inevitabilă că ceea ce știm sigur despre „liceele bune” este că la ele intră elevi buni. Ceea ce nu e sigur deloc este răspunsul la întrebarea „cât de buni sunt profesorii din acele licee?”. Nu știm nici răspunsul la întrebarea „oare nu puteau fi și mai buni la ieșire decât sunt?”.
Funeriu consideră că foarte important în obținerea unor rezultate mai bune în educație este spiritul de competiție, aspect despre care nimeni nu vorbește.

Ceea ce nimeni nu spune este efectul copiilor „buni” asupra altor copii „buni”: eu am fost tot timpul super-stimulat de alții foarte buni, pentru că ne-am strâns la un loc, atât la olimpiade cât și la loturile naționale și liceele la care am fost (Pontonniers la Strasbourg și Filologie-Istorie (chimie-biologie) în Timișoara, a scris în încheierea analizei sale Daniel Funeriu.
 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom