Connect with us

Eveniment

Hartă participativă pentru cartarea malurilor Someșului

Stefania Heinz

Published

on

Hartă participativă pentru cartarea malurilor Someșului

În 2020, Someș Delivery și-a regândit strategia pentru a încurajează interacțiunile în grupuri mici și explorarea pe cont propriu a râului emblematic pentru Cluj.
În urma Someș Delivery, Clujul se poate bucura de câteva instalații artistice și arhitecturale noi.

Someș Delivery cere Primăriei realizarea unei piste de biciclete de-a lungul râului, pe traseul Gilău – Florești – Cluj – Apahida – Jucu – Bonțida. Pentru asta a realizat un tur ciclist și tururi ghidate hidrobiologice, Mozaicul viu al Someșului, prin care participanții au descoperit organisme acvatice care au o importanță majoră în procesele de autoepurare a apelor.

Apa, râul, modul în care arată și cum îl putem integra în viața comunității, toate acestea au fost dezbătute în două evenimente online pe care le mai găsiți pe pagina de Facebook Someș Delivery. În cadrul primei dezbateri, reprezentanți ai Primăriei Cluj Napoca, Florești, companiei de apă Someșul ai Agenției pentru Protecția Mediului precum și reprezentanți ai societății civile au discutat despre problema curățării și igienizării râului și au propus o colaborare mai strânsă pentru un râu mai curat. Cea de-a doua discuție a urmărit modalitățile de (re)integrare a cursurilor de apă în cotidianul urban, și i-a avut ca invitați pe Asociația Ivan Patzaichin Mila23 (Rowmania), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului Romaniei, Timișoara verde-albastră Asociația Unda Verde și proiectul Mozaicul Viu al Someșului. Prin intermediul acestei discuții se dorește căutarea unor modalități de colaborare între proiecte/organizații care au această temă comună. Un alt punct important al acestei discuții a fost identificarea tipurilor de probleme și provocări cu care fiecare proiect s-a confruntat, fie ele la nivel local, administrativ, birocratic sau legislativ.

“Evenimentul a început, ca în fiecare an, cu o acțiune de ecologizare, de data asta în zona pasarelei pietonale de pe strada Fabricii de Zahăr, unde, alături de locuitorii cartierului care au dorit să ne ajute, am strâns peste 40 de saci de deșeuri: de la pet-uri, haine, papuci, cești, conserve și electrocasnice. Vrem să ameliorăm ecologic și estetic râul, chiar dacă curățenia e efemeră. Un nou gunoi vine mereu din amonte. Neavând containere sau coșuri de gunoi în zonă, se aruncă constant deșeuri care ajung în râu și pe maluri”, spun organizatorii. Lipsa acestora, precum și a unor modalități de combatere a efectivă a acțiunii de deversare a gunoaielor în aceste zone mai puțin populate a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul primeri dezbateri online. Primăria din Florești dorește să ia măsuri concrete pentru identificarea zonelor cele mai frecventate pentru aruncarea deșeurilor, pentru a putea să instaleze camere de supraveghere și containere de gunoi în acestea.

Tot mai mulți clujeni folosesc malurile Someșului în zonele populare, deși există multe locuri mai puțin cunoscute de-a lungul râului. Orașul se dezvoltă și crește iar Someșul poate fi oriunde liantul acestei dezvoltări. Zona necunoscută a Someșului poate fi explorată și înțeleasă, ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare a orașului. Pentru asta, echipa Someș Delivery a lansat o hartă participativă la care poate contribui oricine, adăugând locuri noi pe malul râului, spații frumoase ascunse, dar și locuri mai puțin plăcute, afectate de  deșeuri, pe care le putem face împreună mai plăcute.

Evenimentul se încheie în această săptămână cu realizarea unei picturi murale monumentale realizate pe unul din pereții Liceului de Arte Vizuale Romulus Ladea de artiștii Ocu și Kero. Cei doi, care realizează și proiectul ”Artă în curtea școlii”, au folosit pentru realizarea muralului cu o vopsea specială, care purifică aerul. Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu al Street Delivery, dezvoltat anul acesta în București, Bacău, Iași, Timișoara, Craiova și Cluj, prin care orașele participante își propun să ”să ridice moralul cu muralul”.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Metallica la Cluj? Eveniment URIAȘ în 2026!

Cosmin Ardelean

Published

on

Metallica la Cluj? Șeful de la BT Arena dă vestea BOMBĂ! Și o surpriză URIAȘĂ pentru 2026!

Clujul ar putea deveni capitala rock-ului mondial! Ionuț Rusu, managerul BT Arena, a dezvăluit planuri ambițioase pentru viitorul evenimentelor din oraș, printre care se numără și aducerea legendarei trupe Metallica pentru un concert de neuitat.

Rusu a declarat la Napoca Live că își dorește ca BT Arena să devină “un adevărat hub de evenimente” și să atragă cele mai importante spectacole. Iar aducerea Metallica este unul dintre obiectivele sale principale.

“Inclusiv pe stadion avem un proiect la care țin foarte mult, în care ne dorim să aducem Metallica la Cluj. Lucrăm de câțiva ani la acest proiect, sperăm să se concretizeze într-un orizont de timp și eu am convingerea că în următorii ani vom vedea la Cluj legendara formație sau formații similare, fie pe stadion, fie în BT Arena”, a spus Rusu.

Dar surprizele nu se opresc aici! Managerul a anunțat și un eveniment major, programat pentru aprilie 2026, care va fi unic în regiune. “Zilele acestea ne apropiem de finalizarea negocierilor, și chiar mai sunt doar câteva chestiuni strict tehnice, pentru organizarea unui eveniment major care va avea loc în aprilie anul viitor”, a precizat Rusu.

Deși a păstrat secret numele evenimentului, Rusu a dat indicii promițătoare: “Nu voi da numele evenimentului, voi lăsa organizatorul acestuia, pe partenerul nostru internațional, să îl anunțe, iar acest lucru va fi anunțat în perioada imediat următoare, în această lună, poate chiar în următoarea săptămână. E vorba despre un eveniment care nu a mai avut loc în această regiune și, de asemenea, se va întinde pe mai multe zile.”

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Mii de lumânări și muzică DIVINĂ! Clujul a trăit o experiență UNICĂ!

Cosmin Ardelean

Published

on

Magie muzicală la Cluj! Vivaldi și Ceaikovski au electrizat publicul în concerte multisenzoriale de neuitat!

Clujul a fost cuprins de o atmosferă de basm în serile de 12 aprilie, când Sala Auditorium Maximum s-a transformat într-o lume feerică, luminată de mii de “lumânări” și învăluită în acordurile inconfundabile ale lui Vivaldi și Ceaikovski. Concertele multisenzoriale au oferit o experiență muzicală și vizuală de excepție, care a cucerit publicul clujean.

Seara a început cu magia baletelor “Lacul lebedelor” și “Spărgătorul de nuci”, capodopere ale lui Piotr Ilici Ceaikovski. Violonista Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au adus la viață aceste povești muzicale într-un decor spectaculos, transportând spectatorii în lumi fantastice.

Apoi, de la ora 20:00, publicul a fost invitat într-o călătorie muzicală fascinantă prin “Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi. Diana Jipa și Ansamblul Sebastian au interpretat cu măiestrie celebrele concerte, evocând cu forță și sensibilitate spectacolul naturii în fiecare anotimp.

Programul serii a cuprins:

  • Primăvara: Allegro – Largo – Allegro pastorale
  • Vara: Allegro non molto – Adagio e piano – Presto e forte
  • Toamna: Allegro – Adagio molto – Allegro
  • Iarna: Allegro non molto – Largo – Allegro

Spectatorii au fost impresionați de îmbinarea perfectă dintre muzică, lumini și atmosferă, care a creat o experiență multisenzorială unică. Concertul a durat aproximativ 60 de minute, iar organizatorii au recomandat publicului să ajungă cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea evenimentului.

Concertele multisenzoriale de la Cluj s-au dovedit a fi un succes răsunător, oferind o alternativă culturală deosebită și demonstrând puterea muzicii de a crea momente magice și emoții intense.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Cluj, orașul ciocolatei! Festival UNIC, cu dulce pentru toate poftele!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujul devine raiul ciocolatierilor! Festival UNIC în România, cu dulce pentru toate gusturile!

Cluj-Napoca va fi, în acest weekend, capitala dulce a României! Orașul găzduiește un festival al ciocolatei de neratat, “Chocolate Saga”, eveniment ce va avea loc între 11 și 13 aprilie, la Chios, în inima Parcului Central.

Acesta este un moment special, deoarece este prima ediție a festivalului organizată în afara Bucureștiului, ceea ce subliniază importanța Clujului pe harta evenimentelor culturale și gastronomice.

Ciocolatierii români, din ce în ce mai numeroși și mai talentați, vor fi în centrul atenției. Aproape jumătate dintre brandurile autohtone de ciocolată se află în vestul țării, ceea ce demonstrează creativitatea și pasiunea antreprenorilor locali din această regiune.

“Vestul țării s-a remarcat ca o zona creativa, cu aproape jumătate din brandurile autohtone dezvoltate aici. Este un semn clar că dulciurile românești capătă identitate și valoare adăugată”, afirmă Adina Istrate, organizatoarea Chocolate Saga.

Festivalul promite o experiență delicioasă pentru toate gusturile și activități pentru întreaga familie. Iubitorii de ciocolată vor putea savura o varietate impresionantă de sortimente:

  • Ciocolată albă: Pentru cei cu suflet de copil și imaginație bogată.
  • Ciocolată roz: Pentru romanticii incurabili și visători.
  • Ciocolată cu lapte: Clasic și reconfortant, ca o îmbrățișare.
  • Ciocolată cu caramel: Pentru aventurierii gusturilor.
  • Ciocolată neagră: Intens și sofisticat, pentru cunoscători.
  • Ciocolată de casă: Cu gustul autentic al copilăriei.
  • Ciocolată explozivă: Pentru cei care caută senzații tari.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite