Connect with us

Eveniment

INTERVIU-EVENIMENT | Nicolae al României: „Clujul e fascinant prin modul în care s-a dezvoltat”

Stefania Heinz

Published

on

INTERVIU-EVENIMENT | Nicolae al României: „Clujul e fascinant prin modul în care s-a dezvoltat”

Nepotul direct al Regelui Mihai a acordat un interviu pentru ZIUA de CLUJ în care a vorbit despre proiecte de viitor, Cluj, responsabilitate istorică şi… a fi tătic.
Dacă pentru Nicolae al României anul 2018 a fost cel al întemeierii unei familii – printr-o căsătorie care a atras atenţia presei internaţionale – 2019 a fost cel al fondării propriei organizații nonguvernamentale (ONG). În această nouă dinamică, Transilvania şi Clujul joacă un rol important, pe care Nicolae îl împărtăşeşte exclusiv cu cititorii ZIUA de CLUJ.

Interviu de Radu Albu-Comănescu

Dragă Nicolae, ce ne poţi spune despre ONG-ul pe care îl prezidezi, la o jumătate de an după lansare ?

NdR: Asociaţia Principele Nicolae e o organizaţie tânără, pe moment în aşteptare ţinând cont de circumstanţele Covid. Sunt foarte mulţumit de modul în care ne-am desfăşurat activităţile, de impactul avut şi de interesul arătat de publicul larg. Din acest punct de vedere, proiectul nostru de promovare a istoriei regalităţii în şcoli a primit feedback pozitiv şi are pentru noi o mare importanţă. Sperăm să ne putem relua în toamnă activitatea şi cu al doilea proiect („Codrii de Mâine”), prin care intenţionăm să plantăm un milion de puieţi, reîmpădurind zone afectate de inundații.

Aşteptăm să vedem ce se întâmplă în lunile viitoare. Suntem mai departe în căutare de sponsori. Situaţia din prezent nu e uşoară. Cunosc organizaţii care şi-au pierdut sponsorii pentru că aceştia şi-au suspendat activitatea; în alte cazuri, sponsorizările primite sunt mult reduse. Cred că va lua aproximativ un an jumătate pentru a reveni la normalitate.

Care sunt proiectele principale?

NdR: Pentru moment, singurul care are viaţă şi suflet este proiectul privind istoria monarhiei, pe care îl ţinem online şi interacţionăm în acest fel cu tinerii din România. Sper ca în lunile de vară, în iulie sau august, să le reluăm pe cele legate de mediul înconjurător – dar, evident, trebuie să ţinem cont de restricţiile în vigoare, de ce ne va fi permis să facem şi ce nu.

Am reporni, împreună cu tineri şi studenţi, pregătirile pentru reîmpădurire, care sunt atât de importante. Nu aş începe alte proiecte pentru că trebuie să le analizăm pe cele în derulare. Un posibil proiect, totuşi, cu şanse bune de a deveni realitate, este un parteneriat între asociaţia caritativă pe care o conduc şi Tăşuleasa Social.

Încerc să strâng un grup de jurnalişti, agenţii de turism, bloggeri şi influenceri care să vină şi să descopere România în aspectele ei de natură şi tradiţii, altele decât viaţa urbană în permanentă creştere. I-am lua cu noi pe traseul Via Transilvanica pentru câteva zile şi le-am prezenta câteva oraşe pe o perioadă de, să spunem, cinci zile.

Căutăm totodată, într-un fel sau altul, să obţinem un vagon de tren, să-l personalizăm şi să-l folosim ca mijloc de transport pentru a ne prezenta proiectul, să le arătăm România şi să le oferim o primire absolut unică. Discuţiile sunt la început, dar sperăm să înaintăm şi să ne atingem scopul.

Aceasta este situaţia de acum, într-o perioadă instabilă şi plină de provocări. Voi urmări cum progresează lucrurile peste vară înainte de a lua o decizie finală, însă mi-aş dori să putem avea cel puţin un eveniment de mari dimensiuni – sau două – în toamnă, pentru plantările de puieţi, undeva în ţară, poate chiar în Cluj. O vom face urmărind dacă restricţiile devin mai severe sau dacă se vor relaxa.

Cum vezi impactul pe care asociaţia îl poate avea în societatea civilă de la noi?

NdR: Din perspectiva proiectului privind monarhia în România, observ un impact pozitiv asupra tinerilor cu care am vorbit. Proiectul nostru nu e unul de a da lecţii, ci de a deschide un capitol din istoria noastră ca un soi de introducere, ţinând cont de faptul că discutăm cu liceenii şi studenţii în întâlniri de doar două ore.

Timpul este puţin pentru a acoperi întreaga istorie în detaliu; dar multora dintre ei, gândindu-mă la feedback-ul primit – pentru că sunt descendentul celor care au avut un impact considerabil ca regi – întâlnirile le oferă indirect o posibilitate de a intra în contact cu această parte a istoriei.

Cred că e un lucru important pentru toţi cei care învaţă despre anumite perioade istorice; eu însumi, de exemplu, nu am avut un interes pentru istorie, o găseam plictisitoare, plină de date şi evenimente pe care trebuia să mi le amintesc.

Era ameţitor, confuz şi părea mai degrabă o poveste scoasă dintr-o carte decât din realitate. Dar după aceea am venit în România şi am putut relaţiona cu o serie de momente din istoria noastră, mergând în diferite locuri, şi mi-am dat seama că până în acea clipă nu avusesem posibilitatea să ating, ca să spun aşa, un moment istoric… Să pot interacţiona fizic cu trecutul m-a ajutat să îl învăţ.

Acest proiect al istoriei monarhiei româneşti contextualizează bine şi văzând reacţiile de după întâlniri îmi dau seama că cei care participă înţeleg mai clar motivele de a fi avut o monarhie, un Rege şi o Familie regală. Într-o monarhie constituţională se regăsesc aceste două entităţi, şi cred că e important pentru tânăra generaţie să le înţeleagă şi să înţeleagă ce oportunităţi au creat ele. Suntem la început cu acest proiect, am avut întâlniri cu câteva sute de liceeni şi e un pas în direcţia bună; sper că ne vom întâlni alte câteva sute, mii chiar, în anii care urmează.

Iar în legătură cu proiectul Codrii de Mâine, sper să-mi pot folosi poziţia pentru a crea o conştientizare mai adâncă nu numai legat de despăduriri, ci şi asupra schimbărilor climatice, pentru că la urma urmelor pădurile sunt direct legate de schimbările climatice. Pădurea e centrul vieţii; fără pădure, viaţa riscă să dispară. Plantarea de copaci nu este doar legată de a „returna ceva” planetei şi a înlocui ceea ce am consumat, dar şi de a forma o comunitate împreună.

Cei care participă la împăduriri nu sunt numai copii sau adulţi sau seniori, ci o comunitate de vârste diferite care pune mână de la mână într-un efort comun. Atingând copacii, atingând solul, încep să înţeleagă cât de serioasă este problema. Indirect, aceasta educă o comunitate şi o face să evolueze, să-şi dea seama că trebuie să începem să avem grijă de natura înconjurătoare, iar aceasta se învaţă atingând-o.

Sper să putem să ne ducem obiectivul la îndeplinire, însemnând să plantăm un milion de puieţi, deşi nu cred că în situaţia actuală, influenţată de Covid, îl putem atinge prea curând. Dar când vom fi la acel nivel, vom putea spune tuturor: „Iată, am făcut-o!, am reuşit să avem un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor.”

Cu ce poate contribui Clujul la iniţiativele tale? Vrei să creezi câteva parteneriate stabile în zonă? La ce fel de parteneri te-ai gândit?

NdR: Cluj este una dintre cele mai influente zone din România; nu doar oraşul, ci întreaga regiune. E probabil cel mai bun exemplu din România de azi despre cum comunitatea se poate dezvolta nu doar sub aspect social, ci şi în domeniul business. Combini cele două şi astfel poţi creşte nivelul calităţii vieţii, un lucru pe care toţi românii încearcă să-l obţină.

Sper să pot reveni la Cluj în toamnă, sau anul viitor, şi mi-ar plăcea să pot crea relaţii în mediul de afaceri, în zona educţională, fie cu licee, fie cu universităţi. Ar fi fantastic. Sper, totodată, că și Clujul îşi va continua reputaţia de “trendsetter”, de a fi un exemplu pentru România şi că vom putea organiza un eveniment major pe partea ecologică.

Ştiu că, pe partea istorică, monarhia face parte din interesele clujenilor, fie că sunt români, maghiari sau germani; indiferent de origini, spiritul acesteia e foarte prezent în oraş, ceea ce e minunat. Mi-ar face mare plăcere să pot merge la Cluj pentru a întâlni studenţii şi liceeni, să purtăm o discuţie despre monarhie< sunt convins că proiectul va fi primit cu braţele deschise.

Într-o notă mai personală: cum te simţi la Cluj?

NdR: Încă de la început, Clujul e pentru mine fascinant prin modul în care s-a dezvoltat, atât de independent faţă de alte oraşe şi faţă de guvernul de la Bucureşti. Îl felicit pe primar pentru felul în care a investit în oraş şi în bunul trai al cetăţenilor, punându-i înaintea intereselor personale sau de partid. Întotdeauna m-am simţit bine, întotdeauna am fost bine primit, oraşul are o energie excepţională, tânără, internaţională. E un loc captivant, distractiv, are atât de multe de oferit şi abia aştept să mă pot întoarce.

Eşti a şasea generaţie din familia ta care se dedică, sub o formă sau alta, serviciului public. Patru dintre ei au purtat Coroana României, iar tu eşti cel pe care Statutele din 2007 îl desemnau drept moştenitor. Cum îţi concepi această responsabilitate acum, în 2020, şi care ar fi mesajul tău pentru societatea românească la momentul de faţă ?

NdR: În 2007, când am fost numit succesor, s-a petrecut o coincidenţă; decizia fusese luată de bunicul meu către sfârşitul lui decembrie. Trebuia să-mi dau seama încotro se va îndrepta viaţa mea în viitor. Am cerut sfatul unchiului meu şi al mătuşii mele [A.S.R. Margareta de România, Custode al Coroanei, şi Radu, Principe consort – n.a.], al bunicilor mei, pentru a înţelege mai bine ce însemna potenţialul meu rol în România. Sau, mai bine spus, al rolului meu public.

Până atunci, auzisem doar punctul de vedere al altora, cum că lucrurile ar putea fi într-un fel sau altul; că dacă accept, îmi va fi spus cum să mişc, unde să merg, ce să fac, când, şi aşa mai departe, iar viaţa cuiva căruia să i se dicteze cum să se îmbrace, cum să vorbească, la ce evenimente trebuie să fie prezent, nu era ceva care să mă entuziasmeze. Îmi părea mai degrabă o închisoare decât o posibilitate de a contribui la societate.

Această perioadă a durat până prin decembrie 2009. Am venit în România mai des, am vorbit mai amănunţit cu mătuşa, unchiul şi bunicii mei despre România, despre rolul Familiei, trecutul, prezentul şi viitorul acesteia, despre cum va fi pentru mine, ce însemna realitatea unei vieţi publice şi dacă mi se potriveşte…

Dacă refuzam, mă întrebam ce ar însemna pentru România, ce ar însemna pentru Familie; dacă acceptam, aveam aceleaşi întrebări. Cea mai importantă întrebare pentru mine era totuşi alta: puteam să îndeplinesc rolul care putea fi aşteptat de la mine la un moment dat?

Coincidenţa a fost că bunicul a ales să mă numească Succesor, un semn pentru mine că trebuie să mă preocupe serios chestiunea, că nu o puteam trata cu uşurinţă. Opinia mea era următoarea: primeam titlul [Principe de România – n.a.], dar dacă îl acceptam, era clar că nu puteam rămâne în Anglia sau în Regatul-Uni. Când porţi un titlu şi un nume care sunt cele ale unei Ţări, nu îţi poţi petrece timpul în străinătate.

A doua chestiune era: accept titlul, dar sunt oare pregătit?… Puteam amâna, dar ce ar fi însemnat aceasta?… A treia: poate această viaţă nu e pentru mine, poate îl refuz… Trebuia să găsesc răspunsurile la una din cele trei întrebări. Nu a fost uşor. Dar am acceptat, m-am mutat în România şi mi-am asumat această responsabilitate – pentru că este o responsabilitate; e mai mult decât o poziţie, mai mult decât un rol.

Ai un rol, ai o poziţie, ai o responsabilitate; în plus, trebuie să fii şi un simbol, un exemplu. Am văzut aceasta mai degrabă ca pe un dar de la Dumnezeu decât ca pe-o sarcină stânjenitoare, sau o responsabilitate prea grea. Fireşte că rămâne ca atare, însă e un dar: nu mulţi oameni au această posibilitate de a ajuta societatea, comunitatea sau chiar Ţara aşa cum Familia mea a făcut-o câteva generaţii.

Carol I începuse ceva: de ce să se oprească la a şasea spiţă? Fiecare generaţie trebuie să îşi aducă contribuţia, fie că joacă un rol major sau mai redus în societate, dar trebuie să contribuie. Am simţit că e necesar să ajut societatea românească în orice fel posibil, fie că voi avea susţinere financiară sau nu, fie că voi avea susţinerea opiniei publice sau nu.

Am considerat întotdeauna că numele meu este De România, şi ar fi o ruşine să întorc spatele Ţării şi celor împlinite de strămoşii mei. Am fost adoptat de această ţară şi am adoptat-o la rândul meu, o iubesc aşa cum cred că toată lumea o iubeşte, poate chiar mai mult. Primind acel dar, am acceptat să o servesc cu toate capacităţile mele, iar dacă aceasta mă va conduce în fruntea unei instituţii vom vedea pe viitor… Dar pot face atâtea fără să fiu Șef al vreunei instituţii, şi mă voi mobiliza în această direcţie.

Ce gânduri îţi inspiră contextul actual?

NdR: Ceea ce aş adăuga pentru momentul de faţă dominat de Covid este că noi, românii, trebuie să fim mult mai uniţi, să punem deoparte interesele individuale şi să ne concentrăm pe ceea ce este important, nu pe disputele cu vecinii, societatea sau partidele.

Este vremea în care trebuie să vedem ce poate oferi România comunităţii internaţionale; trebuie să începem cu o gândire locală, şi apoi globală; sau, ca să folosesc un cuvânt dintr-o mai veche campanie britanică, „glocal”.

Putem gândi global, dar să acţionăm local, să fim uniţi, să ne ajutăm, mai ales pe cei cu afaceri regionale şi naţionale, ale căror produse au aceeaşi calitate ca şi cele străine; ar trebui să-i susţinem şi astfel să-i aducem economic acolo unde au fost, pentru că am deveni o societate mai puternică, iar standardul de viaţă s-ar îmbunătăţi. Să fim uniţi şi să gândim deci „glocal”. 

Ar fi o societate mai coerentă, fără îndoială, şi, în multe feluri mai sigură pentru generaţiile viitoare. Ceea ce mă face să te întreb: cum te simţi ca viitor tătic?

NdR: Toată lumea care este părinte sau e pe cale să devină ştie că vorbim de o perioadă extraordinară; eu sunt încântat de ce urmează (râde). E o responsabilitate imensă (din nou!), dar ştiu că ne vom descurca minunat. Abia aşteptăm să ne creştem copilul şi să descoperim împreună provocările condiţiei de părinte. E un cadou extraordinar şi ne bucurăm să-l primim aşa cum se cuvine.

Nicolae, calde mulţumiri pentru gândurile generos împărtăşite; cred că sunt în asentimentul tuturor clujenilor în a vă ura, Alinei şi ţie, o vară cât mai senină şi mai ales bun-venit la Cluj în toamnă! (Radu Albu-Comănescu)

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite