Connect with us

Eveniment

Iohannis: Românii din afara graniţelor ne sunt dragi. Ne-am dori să fim împreună, dar de aceste sărbători nu se poate

Stefania Heinz

Published

on

Iohannis: Românii din afara graniţelor ne sunt dragi. Ne-am dori să fim împreună, dar de aceste sărbători nu se poate

Iohannis i-a îndemnat pe românii din străinătate să nu vină acasă de Paşte.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, la videoconferinţa cu premierul, ministrul Afacerilor Interne, prefecţii şi şefii instituţiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei COVID-19, că suntem într-o situaţie destul de complicată.

“Vă rog, aşadar, doamnelor şi domnilor, să fiţi foarte activi! Să faceţi tot ce se impune şi ce vi se transmite din partea autorităţilor centrale. Să înţelegeţi că situaţia este nu doar complicată, situaţia este gravă. Depinde de noi toţi cum trecem prin această perioadă. Dacă ne facem toţi treaba foarte bine, avem şansa să trecem relativ bine prin această perioadă foarte complicată”, a spus Iohannis.

El a spus că “întreaga lume este într-o situaţie gravă”.

“Această boală este una foarte atipică şi vă spun din capul locului că avem, noi, în România, după statistici, astăzi mai puţin de 300 de cazuri confirmate. Însă vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experţii că boala se va extinde în continuare. Dar daţi-mi voie să spun ceva despre experţi, despre medicii noştri, despre personalul sanitar, care s-a pregătit bine, care este pregătit să facă faţă acestei epidemii. Şi aici un cuvânt special pentru cei din direcţiile de sănătate publică. Vă rog să vă faceţi treaba cu maximă seriozitate, cu maximă celeritate! Iar celor din spitale le spun: pregătiţi-vă cu toţii! Este foarte important ca toate spitalele să fie pregătite pentru pacienţi, chiar dacă, din fericire, astăzi, când vorbim, încă nu avem foarte mulţi pacienţi”, a afirmat Iohannis.

El a subliniat că trebuie prevenită “cu orice preţ extinderea rapidă a bolii”.

“Nu dorim să ajungem într-o situaţie de criză profundă. Ea trebuie prevenită! Trebuie să prevenim răspândirea acestei boli. Trebuie să încetinim răspândirea acestei boli! Aici, sigur, medicii, personalul medical, au un rol foarte important. Le mulţumesc pentru munca depusă până acum şi îi încurajez să îşi facă treaba foarte bine mai departe. Însă depinde şi de autorităţi. Autorităţile sunt pregătite, autorităţile centrale şi sunt convins că după această întâlnire şi autorităţile din plan local, din judeţe, dar şi noi, fiecare, fiecare român trebuie să îşi joace rolul lui corect în aceste măsuri pe care le-am dispus prin decretarea stării de urgenţă”, a susţinut Iohannis.

El le-a spus reprezentanţilor administraţiei că trebuie să le transmită românilor ce să facă şi ce să nu facă în contextul epidemiei.

“Trebuie să explicăm oamenilor de ce nu trebuie să facă deplasări inutile, nu trebuie sau chiar trebuie să evite, aproape cu orice preţ, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane. Spuneţi oamenilor, când se întâlnesc, să nu mai dea mâna, să nu se îmbrăţişeze. Cel mai bine, să nu se întâlnească decât acolo unde este absolut necesar. Ştiu că este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiaţi. Dorim să fim împreună. Dar această situaţie specială cere, şi ne-o spun toţi experţii, şi cei din ţară, şi cei din străinătate, că dacă vrem să încetinim răspândirea bolii, trebuie să evităm contactul direct. Este, pe de altă parte, important să mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, şi acolo unde este obligatoriu să mergem trebuie să avem grijă, nu dăm mâna, nu ne îmbrăţişăm, stăm la o distanţă rezonabilă, un metru, doi metri unii de alţii, atunci când vorbim sau când muncim împreună”, a detaliat el.

Şeful statului a adăugat că trebuie evitate deplasările care pot fi amânate. 

“Un cuvânt doresc să spun şi despre românii din afara graniţelor, despre românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristeţe, dar şi cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuşi vin în ţară, conform normelor în vigoare stabilite de experţi, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Şi atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puţin două săptămâni? Aşadar, transmiteţi pe toate canalele: românii din afara graniţelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea aşteptări care pe urmă nu se împlinesc”, a subliniat Iohannis.

El le-a mai spus şefilor de direcţii că trebuie să fie fermi şi trebuie create condiţii sigure pentru cei care sunt nevoiţi să meargă la serviciu.

“Este foarte, foarte important să respectăm aceste norme care au fost elaborate de cei mai buni experţi în plan mondial. Este foarte important să înţelegem cu toţii gravitatea situaţiei, dar, în acelaşi timp, este foarte important să nu cădem în panică, să nu cădem în depresie şi să ne dăm seama că depinde de noi să îngrădim răspândirea acestei boli, depinde de fiecare dintre noi şi de fiecare autoritate pe care o conducem noi”, a declarat şeful statului.

El a încheiat spunând că “este o situaţie gravă, este o situaţie complicată, dar noi, românii, am dovedit că, dacă suntem uniţi, dacă lucrăm împreună, putem să trecem cu bine peste orice criză”.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Fetiță de 3 ani dispărută în Harghita – căutările continuă în râul Târnava Mare

Alex Campian

Published

on

Drama cutremurătoare a unei familii din Ardeal continuă! O fetiță de doar 3 ani, din comuna Betești, județul Harghita, a dispărut în data de 5 iunie 2025, iar de aproape două săptămâni autoritățile o caută fără oprire.

Astăzi, 18 iunie 2025, căutările au fost reluate într-o zonă extrem de dificilă: albia și apele râului Târnava Mare. La operațiune participă polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale și Poliției Orașului Cristuru Secuiesc.

Alături de aceștia, contribuie activ:

  • echipe de pompieri și jandarmi,

  • salvatori montani din cadrul Salvamont Harghita,

  • pompieri voluntari,

  • paznici de vânătoare și localnici veniți să ajute din proprie inițiativă.

Operațiunea de căutare este una de mare amploare și se desfășoară cu ajutorul unor echipamente specializate, inclusiv pentru scufundări și intervenții în zone greu accesibile.

Autoritățile nu renunță și fac apel la oricine poate oferi informații utile care să ducă la găsirea micuței.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Comunicat de presa

Breaking news : Exercițiu cutremur România 2025 – SEISM 2025, intervenții IGSU și alertă națională 🚨

Alex Campian

Published

on

🚨 România simulează astăzi un cutremur devastator! Începând cu ora 07:41, a fost declanșat oficial exercițiul național „SEISM 2025”, cel mai amplu scenariu de intervenție în caz de dezastru din acest an.

Toate structurile operative ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost mobilizate. Echipaje de pompieri din întreaga țară se îndreaptă în acest moment spre Capitală, pentru a testa capacitatea reală de reacție și coordonare în cazul unui cutremur major.

🎯 Scopul? Salvarea de vieți, testarea în condiții reale a procedurilor post-seism și perfecționarea reacției integrate a autorităților.

Acțiunile din teren – inclusiv deplasarea masivă a autospecialelor, manevrele de salvare, zgomotul sirenelor și al intervențiilor – pot genera disconfort în rândul cetățenilor. Autoritățile cer sprijinul și înțelegerea populației, subliniind că acest exercițiu este crucial pentru pregătirea în fața unui posibil dezastru real.

🛑 Nu este un motiv de panică! Este un test esențial pentru siguranța tuturor.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Copiii concepuți la Electric Castle primesc acces pe viață la festival

Alex Campian

Published

on

Electric Castle oferă acces pe viață copiilor concepuți în timpul festivalului

Electric Castle, unul dintre cele mai populare festivaluri din România, a lansat o campanie cu adevărat inedită, dedicată Zilei Internaționale a Copilului: acces gratuit pe viață pentru copiii concepuți în timpul festivalului.

Sub mesajul emoționant „Here is to the next generation of our castle family and the ones passing down the EC spirit”, organizatorii celebrează legăturile speciale create la Bonțida, punând accent nu doar pe muzică, ci și pe amintiri, conexiuni și începuturi neprevăzute.

Campania se adresează familiilor ai căror copii s-au născut la aproximativ 9 luni după o ediție Electric Castle. Dacă un copil a fost „conceput cu dragoste la castel”, el va primi un lifetime pass, care îi oferă acces pe viață la festival.

🔹 Ce trebuie să facă părinții?

Pentru a obține abonamentul pe viață, părinții trebuie să trimită:

  • certificatul de naștere al copilului,

  • un act de identitate,

  • dovada participării la festival în anul respectiv.

Toate documentele se pot încărca printr-un formular special disponibil pe site-ul oficial Electric Castle. După validare, copilul va primi abonamentul, pentru ca într-o zi să se bucure de festivalul unde, simbolic, a început povestea lui.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom