Connect with us

Eveniment

Lecții despre urbanism și regenerare urbană pentru Cluj de la belgianul Marcel Smets

Stefania Heinz

Published

on

Lecții despre urbanism și regenerare urbană pentru Cluj de la belgianul Marcel Smets

Centrul de Interes își redeschide porțile vineri, 15 septembrie, cu un nou proiect ambițios, aducând în atenția publicului o inedită retrospectivă a proiectelor de regenerare urbană dirijate de reputatul urbanist belgian Marcel Smets. Expoziția va fi deschisă între 15 septembrie și 5 octombrie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19.
Inițiată de către grupul de cercetare Inventarium al Facultății de Arhitectură și Urbanism , rezultat al parteneriatului dintre Centrul de Interes și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, expoziția se dorește o contribuție la conversația publică privind renovarea urbană prin regenerare post-industrială și infrastructurală.

„Influencer” al urbanismului contemporan occidental, parcursul profesional și producția lui Marcel Smets ca urbanist, istoric și teoretician al urbanismului, constituie un mediu privilegiat pentru înțelegerea evoluției „artei proiectului urban” de-a lungul ultimelor trei decenii. În timp ce potențialul siturilor abandonate este din ce în ce mai mult exploatat, adesea în mod abuziv, ca simplă resursă pentru densificarea speculativă, expoziția pune în valoare arta lui Marcel Smets de a dirija dialoguri și negocieri productive între organismele publice și private, între promotorii valorilor economice și promotorii valorilor socio-culturale, ca pe una dintre cele mai relevante modalități ale practicii arhitecturale actuale.

Expoziția prezintă proiecte și studii, coordonate sau co-dirijate de către Smets: în cadrul grupului Projectteam Stadsontwerp al K.U.Leuven: renovarea zonei gării din Leuven (1990-2001); studiul pentru renovarea Quartiers Ouest din Rouen (1993); planul director pentru împrejurimile gării centrale din Anvers (1997); în calitate de consultant independent: studiul pentru zona industrială Cornigliano (1997) și planul director pentru extinderea terminalului de containere Voltri, Genova (2001-2002); împreună cu biroul PROAP: proiectul de concurs premiat pentru transformarea malurilor fluviului Douro la Porto (2008); ca arhitect-șef al guvernului flamand (2005-2010): concursurile publice coordonate de arhitectul șef, exemplificate prin transformarea unei foste închisori în sediu universitar la Hasselt (2008); renovarea sitului industrial Waalse Krook din Ghent (2009-2010); împreună cu biroul UAPS: planul director pentru renovarea urbană a Île de Nantes (2010-2016); împreună cu biroul ORG Urbanism: transformarea zonei Schijnpoort din Anvers, nod-cheie al reintegrării urbane a centurii rutiere (în curs).

Proiectul se integrează evoluției Centrului de Interes, un loc dedicat artei contemporane, situat într-o zonă post-industrială emergentă, care conține interdisciplinaritatea în ADN-ul său de „spațiu laborator.” Expoziția pune în scenă un dialog vizual între locurile re-prezentate ale proiectelor și actualitatea fostei fabrici care le găzduiește, dar și a fostelor situri industriale din jurul Centrului de Interes, către care se deschid perspective controlate, integrale vizitei.

Curatoriată de către arhitectele Cristina Purcar și Andreea Milea și de către artistul Ovidiu Leuce, vernisajul din 15 septembrie al expoziției va debuta cu o dezbatere pe tema recuperării spațiilor industriale abandonate. Masa rotundă va fi găzduită de către Florin Ștefan (director al Centrului de Interes și prorector al Universității de Artă și Design), moderată de către Șerban Țigănaș (decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism), reunindu-i ca vorbitori pe Marcel Smets, Daniela Pennini (arhitect urbanist, director pentru regenerare urbană al EPAMSA Paris) și Virgil Pop (profesor, director al grupului Inventarium și consilier al Comisiei Regionale pentru Monumente Istorice).

Marcel SMETS este profesor al K.U.Leuven, practician, istoric și teoretician al urbanismului, cu monografii despre Huib Hoste, Charles Buls, orașele grădină belgiene și reconstrucția Belgiei după 1914. A fost implicat în proiecte de conversie a zonelor industriale abandonate și a infrastructurilor uzate: din 1989 până în 2001, în cadrul grupului de cercetare prin proiect Projectteam Stadsontwerp pe care l-a fondat, din 2002, ca și consultant în diverse birouri, iar din 2015, în calitate de consilier și partener în ORG Urbanism. Este co-autor împreună cu K. Shannon al volumului de referință Landscape of Contemporary Infrastructure (2016). În iunie 2005, Smets a fost numit arhitect șef pentru Regiunea Flamandă, un mandat de cinci ani, în care a condus numeroase comisii publice de arhitectură. În 2009, Smets a devenit membru al Academiei Regale a Belgiei, Secția de Arte. În 2014, i s-a acordat Premiul Fundației MO-RO și a primit Matexi Legacy Award în 2016. Recent, a publicat Foundations of Urban Design.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Boney M, Dr Alban, Lian Ross și Admiral C4C vin la Retro L’Amour in 27 iulie 2024, la BT Arena din Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Bucurați-vă de atmosfera anilor ’80 și ’90 la Retro L’Amour, un concert ce va avea loc la BT Arena din Cluj-Napoca pe data de 27 iulie 2024. Evenimentul va fi o călătorie muzicală în timp, reunind artiști legendari care au marcat acele epoci.

Boney M, alături de Lizz Mitchell, vă vor încânta cu un amestec captivant de muzică disco și ritmuri exotice, aducându-vă nostalgia anilor trecuți.

Dr. Alban este cunoscut pentru hiturile sale de dans contagioase și mesajele pozitive, care au răsunat în inimile fanilor din întreaga lume cu melodii precum “It’s My Life”, “Sing Hallelujah”, “One Love”, “Hello Afrika” și multe altele.

Lian Ross vă va impresiona cu vocea sa puternică și hiturile dance remarcabile care au definit muzica anilor ’80 și continuă să fie iubite și astăzi. Printre acestea se numără “Say You’ll Never”, “Young Forever”, “Fantasy” și multe altele.

Admiral C4C, cunoscut pentru abilitatea sa de a îmbina stiluri vechi și noi, a colaborat cu numeroși artiști legendari precum Dr. Alban și Lian Ross. Prin piesele sale remarcabile, precum “Turn It Up”, “Moving On”, “Outta Control”, “Bumpa Clap feat Beenie Man, Timaya”, “Take Me To The Dance feat No Mercy, Lian Ross, Captain Jack”, vă va captiva cu siguranță.

Nu ratați acest eveniment de excepție! Biletele sunt disponibile pentru achiziționare:

EXTASY BILETE – AICI | ENTERTIX BILETE – AICI  IABILET – AICI

IN CURAND O SA AVEM cate un concurs lunar unde o sa aveti posibilitatea sa castigati 2 bilete gratuite la Retro L’Amour

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite