Connect with us

Eveniment

Maria Forna: „Consumul de droguri este o realitate pe care nu o putem ignora!” / Cum se implică ATOP Cluj pentru a combate fenomenul

Stefania Heinz

Published

on

Maria Forna: „Consumul de droguri este o realitate pe care nu o putem ignora!” / Cum se implică ATOP Cluj pentru a combate fenomenul

Printre activitățile care urmează a fi desfășurate se numără: realizarea unor ghiduri de informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal sau profesional pentru adolescenți și părinți, informarea publicului în social media și mass media asupra consumului de substanțe interzise sau organizarea unor întâlniri de instruire cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii.
Potrivit președintelui ATOP Cluj, consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă, motiv pentru care trebuie să se intervină cât mai prompt.

„Consumul de droguri este o realitate pe care nu o putem ignora! ATOP Cluj se va implica în campania de conștientizare cu privire la pericolul reprezentat de consumul de droguri în rândul tinerilor clujeni.

Am prezidat la sediul Consiliului Județean Cluj, ședinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, în cadrul căreia am discutat următoarele puncte aflate pe ordinea de zi:

1. Informare cu privire la măsurile care au fost luate pentru începerea noului an școlar.

Am invitat-o pe doamna Marinela Marc, inspector școlar general, care ne-a comunicat aspecte legate de pregătirea instituțiilor de învățământ de la nivelul județului Cluj cu ocazia începerii anului școlar 2023-2024 precum și noile prevederi ale Legii Educației, care au intrat în vigoare zilele trecute. O felicit și cu această ocazie pe doamna Marinela Marc pentru rezultate excepționale pe care județul nostru le-a înregistrat în acest an cu ocazia examenelor de Bacalaureat, Evaluarea Națională, examenele de titularizare, olimpiade școlare etc. Nivelul ridicat al actului educațional din județul nostru este meritul ISJ Cluj, al dascălilor, elevilor, părinților și al autorităților locale și județene, care au înțeles că doar prin educație putem construi un viitor sănătos copiilor noștri.

2. Discuții cu privire la activitatea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj.

L-am invitat în cadrul ședinței pe domnul comisar șef de poliţie Sebastian Marcu, șeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Cluj care a realizat o radiografie a situației consumului de substanțe interzise precum și a acțiunilor de prevenire și consiliere în rândul tinerilor din județul Cluj.

3. Analiza și adoptarea proiectului depus la secretariatul executiv al ATOP Cluj, de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj și pentru care se solicită finanţare.

Este vorba despre proiectul ”PREVENIREA CONSUMULUI DE DROGURI ÎN RÂNDUL ADOLESCENȚILOR CLUJENI- ALEG”. Substanțele interzise reprezintă, cu siguranță, un subiect intens dezbătut în prezent, din cauza efectelor pe care le produc și a fenomentului de trafic și consum care este la o amploare ridicată. Sunt afectate tot mai multe persoane, însă cei mai afectați sunt adolescenții și tinerii. Scopul proiectului în vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj

Partenerii proiectului sunt: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Cluj – Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Primăriile municipiilor Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, orașului Huedin, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Compania de Transport Public Cluj-Napoca, Federația Părinților din județul Cluj, Federația Tinerilor din Cluj, Consiliul Elevilor din Cluj dar și alte instituții, ONG-uri și parteneri privați care activează în domeniul prevenirii consumului de droguri.

Activitățile care urmează a fi desfășurate:
• Realizarea unor ghiduri pentru adolescenți și părinți, în format letric și electronic, pentru informare asupra pericolelor consumului de substanțe interzise și consecințele în plan personal, profesional sau social.
• Informarea publicului în social media și mass media asupra consumului de substanțe interzise.
• Organizarea unor întâlniri de instruire cu polițiști, cadre didactice, părinți și alți profesioniști care au interacțiune cu tinerii.
• Organizarea unor acțiuni integrate cu grupuri țintă pentru a conștientiza pericolele implicării în fapte antisociale.

Acest proiect ca beneficia de finanțare din partea Consiliului Județean din bugetul ATOP.

Consumul de substanțe interzise reprezintă o situație îngrijorătoare și alarmantă care trebuie să ne facă să acționăm, fie că discutăm de părinți, școală, biserică, instituții publice sau instituții care asigură ordinea și siguranța publică. Este de datoria fiecăruia dintre noi să ne implicăm în vederea descurajării acestui flagel la care sunt supuși copiii și tinerii”, a transmis Maria Forna.

Source link

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Eveniment

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic, județul Cluj. Un copil de doar 2 ani și 7 luni și-a pierdut viața după ce a fost lovit de un ansamblu de vehicule format din autoturism și remorcă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj, două echipaje SMURD din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, dintre care unul de terapie intensivă mobilă, au fost mobilizate de urgență la locul accidentului. La fața locului a fost solicitat și un elicopter SMURD pentru sprijin medical aerian.

Copilul a fost găsit în stop cardio-respirator, iar echipajele medicale au început imediat manevrele de resuscitare. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți să declare decesul micuțului.

Conform Poliției Cluj, accidentul s-a produs în jurul orei 18:45. Primele cercetări arată că un bărbat în vârstă de 43 de ani, aflat la volanul unui vehicul cu remorcă, l-ar fi accidentat pe copilul care se afla în apropierea Drumului Comunal 114 (DC114). Circumstanțele exacte urmează să fie stabilite în cadrul anchetei.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.

Poliția continuă cercetările pentru a clarifica toate aspectele privind modul în care s-a produs tragedia.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de aproximativ 60 de ani, aflat în autoturismul implicat în coliziunea cu un autocamion, și-a pierdut viața.

Victima a fost găsită încarcerată, în stop cardio-respirator, între fiarele contorsionate ale mașinii. Pompierii Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit de urgență, reușind să-l extragă din autoturism. În ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza localității Săvădisla. În accident au fost implicate un autocamion și un autoturism”, a transmis ISU Cluj.

Circumstanțele exacte ale impactului urmează să fie stabilite de către polițiști. Traficul în zonă a fost restricționat temporar.

Sursa: ISU Cluj / Radio Cluj

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Eveniment

Tragedie la Florești: Fetiță de 12 ani lovită pe trecerea de pietoni. A fost intubată și transportată de urgență la spital

Alex Campian

Published

on

O fetiță de doar 12 ani a fost grav rănită marți seara, în jurul orei 21:25, după ce a fost lovită de un autoturism pe trecerea de pietoni de pe DN1 E60, în zona Metro din Florești, județul Cluj. Incidentul a provocat o intervenție medicală de urgență, copila fiind intubată la fața locului și transportată în stare critică la spital de către o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, accidentul s-a produs în momentul în care un tânăr de 24 de ani, din Oradea, care conducea un autoturism pe direcția Gilău – Cluj-Napoca, a surprins și accidentat grav minora care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni.

„Din primele cercetări, a reieşit că un tânăr de 24 de ani din municipiul Oradea, în timp ce conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi acroşat o minoră de 12 ani din comuna Florești, aflată în traversarea drumului public pe trecerea pentru pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Polițiștii continuă ancheta pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Impactul a fost extrem de violent, iar starea fetiței este în continuare una critică, medicii depunând toate eforturile pentru a-i salva viața

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom