Connect with us

Eveniment

Ordonanța Militară 7 | Se închide încă un oraș și se suspendă zborurile către opt ţări

Stefania Heinz

Published

on

Ordonanța Militară 7 | Se închide încă un oraș și se suspendă zborurile către opt ţări

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat sâmbătă principalele prevederi ale Ordonanței Militare nr. 7, printre care carantinarea oraşului Ţăndărei și suspendarea unor zboruri.
“Distanţarea socială este unica soluţie în acest moment. (…) Această perioadă va trece cu bine dor dacă facem ceea ce trebuie”, a afirmat ministrul Vela, care a mai subliniat că în oraşul Ţăndărei sunt foarte multe persoane infectate şi decedate cu COVID-19.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, introducerea de noi ordonanţe militare este determinată şi de comportamentul unora dintre cetăţeni, care nu respectă măsurile impuse de autorități în contextul epidemiei cu noul coronavirus.

“Din păcate, un alt factor care ne determină să introducem noi ordonanţe militare este şi comportamentul unora dintre cetăţeni, oameni care pur şi simplu nu înţeleg cât este de periculos ceea ce fac atât pentru ei, cât şi pentru alţii. Vreau să le comunic, legea este pentru toţi şi toţi trebuie să o respectăm. Avem deja primul cetăţean arestat preventiv pentru că nu s-a supus indicaţiilor date de poliţişti şi a încercat să fugă de agenţii care l-au oprit la un filtru – s-a întâmplat la Vaslui. În judeţul Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv în jurul prânzului – de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei, un procent de peste 60%, iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt toţi din oraşul Ţăndărei. Vă rog pe dumneavoastră să faceţi procentul. Aşadar, în Ordonanţa militară numărul 7, emisă astăzi, 4 aprilie am stabilit:
Se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei”, a afirmat ministrul Vela.

Principalele măsuri stabilite prin Ordonanţa Militară nr. 7

– se instituie carantină pentru localitatea Ţăndărei: acolo se va permite intrarea şi ieşirea doar pentru transportul de marfă, pentru aprovizionare sau pentru cei care desfăşoară activităţi economice sau în domenii pentru care este neapărat nevoie de prezenţa lor acolo (spre exemplu, serviciile de utilitate publică). Până acum, în judeţul Ialomiţa, din totalul cazurilor de COVID-19 raportate, 31 sunt din Ţăndărei, iar 7 sunt tot din oraşul Ţăndărei.

– este suspendat transportul rutier de persoane către Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Anglia, Olanda şi Turcia şi spre România, pe întreaga perioadă a stării de urgenţă;

– transportatorii vor completa la intrarea în ţară doar o declaraţie pe propria răspundere prin care comunică locaţia unde vor fi contactaţi în perioada dintre curse; nu vor fi izolaţi la domicliu cu condiţia să fie protejaţi de echipamente asigurate de angajator;

– se interzic zborurile spre şi dinspre zonele roşii – Belgia, Austria, Elveţia, Marea Britanie, Irlanda, Olanda, Turcia şi Iran – pentru 14 zile de mâine, 5 aprilie, ora 23 ora României;

– sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie.  Aceste zboruri nu se referă la domeniul sanitar sau al muncii referitoare la asistenţa socială;

– pentru fluidizarea traficului, conducătorii camioanelor de transport marfă care tranzitează teritoriul României nu mai completează declaraţiile epidemiologie dacă folosesc stric coridoarele de tranzit şi dacă tranzitarea se face într-un timp de maximum 48 de ore;

– la intrarea în ţară, conducătorul auto străin este obligat să aplice pe parbriz un autocolant special pus la intrarea în ţară care va identifica acest tip de transport; trebuie să păstreze asupra sa un formular de tranzit;

– persoanele care fac parte din gărzile forestiere sau au atribuţii de pază în zona silvică vor participa împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Apărării Naţionale pentru efectuarea controalelor specifice pe linie de control silvic, în punctele de control silvic. Valoarea sancţiunilor aplicate până în acest moment celor care nu au respectat restricţiile impuse în perioada stării de urgenţă a ajuns la 170 de milioane de lei.

Ordonanța Militară nr. 7, emisă din 4 aprilie 2020

Capitolul I

Instituirea măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița

Art.1. – Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița.

Art. 2. – În localitatea carantinată prevăzută la art. 1 este permisă intrarea, respectiv ieșirea pentru:

a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei;

b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicațiilor şi transporturilor.

Art. 3. – Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum şi operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/ abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispozițiile art. 2.

Art. 4. – În localitatea carantinată potrivit art.1, se aplică în mod corespunzător toate interdicțiile și restricțiile stabilite prin ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență.Art. 5. – Se împuternicește Centrul Județean de Coordonare şi Conducere a Intervenției Ialomița (CJCCI) pentru a stabili completări şi derogări în ceea ce privește dispozițiile prevăzute la art. 2, cu acordul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Art. 6. – (1) Organele cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice şi securității naționale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieșirii persoanelor în/din localitatea carantinată.

(2) Autoritățile administrației publice locale şi judeţene vor aduce la cunoştinţă obligațiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea şi accesul în/din localitatea carantinată.

(3) Aplicarea măsurilor de verificare, control şi acces în/dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale.

Art. 7. – Consiliul Județean Ialomița, primarul şi consiliul local al orașului  Țăndărei vor lua măsuri de a asigura funcționarea serviciilor de protecție şi asistență socială, funcționarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Art. 8. – Este strict interzisă intrarea/ieșirea în/din orașul Țăndărei, județul Ialomița, prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Capitolul II

Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art.9. – (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Turcia și Iran și din aceste țări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile.

(2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23.00, ora României.

(3) Se prelungește măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din aceste țări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020.

(4) Măsurile prevăzute la alin.(1) și (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 10. – (1) Sunt permise zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităților competente din țara de destinație.

(2) Prevederile alin.(1) nu se aplică lucrătorilor care-și desfășoară activitatea în domeniul sanitar și al asistenței sociale.

Art. 11. – Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, pe toată perioada stării de urgență.

Art. 12. – La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declarație pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor, prin care își asumă locația unde pot fi contactați în perioada dintre curse. Aceștia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiția asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19.

Art. 13. – Prevederile art.12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfășurării profesiei din Romania într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidență al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont propriu. Aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverință de salariat, asumată de angajator.

Art. 14. – (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligați să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declarația epidemiologică, dacă respectă următoarele condiții minimale:

a) utilizează doar coridoare de tranzit și puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor și Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea;

b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăși 48 de ore de la intrarea în România, incluzând și perioadele de staționare pentru odihna zilnică normată;

c) staționarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător.

(2) În cazul nerespectării condițiilor prevăzute la alin.(1), conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deținătorului.

(3) La intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părțile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziție de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor.

Art. 15. – Prevederile art. 5 din Ordonanța militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, nu se aplică mecanicilor de locomotivă și personalului feroviar.

Art. 16. – (1) Ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale vor asigura, la cerere, spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19.

(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 17. – (1) Personalul Gărzilor Forestiere teritoriale și județene sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică și control al circulației pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale, în vederea desfășurării activităților/controalelor specifice pe linie de control silvic.

(2) Controalele specifice se fac în punctele de control existente, în funcție de personalul disponibil la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuții de control/de pază pe linie silvică.

Capitolul III

Dispoziții finale

Art. 18. – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanțe militare:

a) Poliția Română, Jandarmeria Română şi poliția locală, pentru măsurile prevăzute la art. 2 și 8;

b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor, pentru măsurile prevăzute la art. 3 și 9;

c) Poliția de Frontieră Română, pentru măsurile prevăzute la art.11 și 13;

d) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română și Jandarmeria Română, poliția locală, direcțiile de sănătate publică şi conducătorii autorităților administrației publice locale, pentru măsura prevăzută la art.12;

e) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Jandarmeria Română și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, pentru măsura prevăzută la art.14;

(2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.2, 3, 8, 9 și 11 – 14 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravențională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Personalul instituțiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenții şi să aplice sancțiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 19. – Prevederile art. 4 din Ordonanța militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, își încetează aplicabilitatea.

Art. 20. – (1) Prezenta ordonanță militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puțin două zile de la data publicării, despre conținutul prezentei ordonanțe militare.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Accident Metro Florești: Adolescent de 17 ani lovit de o mașină pe trecerea de pietoni

Alex Campian

Published

on

Un grav accident rutier a avut loc marți, 17 iunie, în jurul orei 11:20, în fața centrului comercial Metro din comuna Florești, județul Cluj. Un adolescent de 17 ani a fost lovit de o mașină în timp ce traversa regulamentar strada, pe trecerea de pietoni.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, la volanul autoturismului implicat se afla un bărbat de 79 de ani din localitatea Gilău. Acesta nu i-ar fi acordat prioritate tânărului aflat în traversare, provocând astfel accidentul.

În urma impactului, pietonul – originar din aceeași localitate cu șoferul – a suferit răni și a fost transportat de urgență la spital pentru investigații și îngrijiri medicale de specialitate.

„În data de 17 iunie a.c., în jurul orei 11:20, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui accident rutier pe DN1 E60, în Florești. Din primele cercetări, s-a stabilit că un bărbat de 79 de ani, din Gilău, conducând un autoturism, a accidentat un pieton de 17 ani aflat în traversarea regulamentară a drumului pe trecerea de pietoni”, au transmis reprezentanții IPJ Cluj.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate toate circumstanțele producerii accidentului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Ronaldinho, impresionat de Cluj: Mesajul său emoționant după meciul de la Sports Festival

Alex Campian

Published

on

Ronaldinho, legendarul star brazilian și fost Balon de Aur, a transmis un mesaj emoționant despre România, după participarea sa la Sports Festival Cluj-Napoca 2025. Fostul mare fotbalist a fost impresionat de atmosfera și ospitalitatea de care a avut parte în timpul evenimentului „Ronaldinho & Friends”.


🇷🇴 Ronaldinho a lăudat România: „Un popor vesel și care iubește fotbalul”

În jurul orei 02:00 dimineața, Ronaldinho a postat pe rețelele sociale un mesaj care a emoționat mii de fani:

„Mulțumesc, România, pentru primirea călduroasă și pentru afecțiune! Sunt foarte fericit că am petrecut câteva zile în această țară frumoasă, cu un popor atât de vesel și care iubește fotbalul… Evenimentul a fost un succes. Invitați-mă din nou și mă întorc cu drag!”


⚽ Spectacol pe teren: All Stars Team vs Team Romania

Evenimentul de la Cluj-Napoca a adunat nume legendare ale fotbalului mondial. Meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends” s-a încheiat cu scorul de 12-12, într-un format 5+1, cu două reprize a câte 30 de minute și o pauză de 20 de minute.


🌍 Staruri internaționale prezente la Sports Festival 2025

Printre fotbaliștii de renume care au evoluat alături de Ronaldinho s-au numărat:

  • Robert Pires

  • Adriano

  • Marco Materazzi

  • Wesley Sneijder

  • Jens Lehmann

  • Ricardinho

  • Kevin Kurányi

  • Cristian Zaccardo

Echipa a fost condusă de antrenorul Felix Luz.


🇷🇴 Team Romania: Reprezentanții fotbalului românesc

Echipa României a fost formată din foști mari jucători și antrenori:

  • Adrian Mutu

  • Mirel Rădoi

  • Bogdan Lobonț

  • Răzvan Raț

  • Eric de Oliveira

  • Adrian Ilie

  • Florin Cernat

  • Cosmin Contra

  • Alexandru Chipciu

Coordonarea tehnică a fost asigurată de Ioan Ovidiu Sabău.


🎉 O atmosferă de neuitat pe Cluj Arena

Partida demonstrativă a fost un adevărat spectacol fotbalistic. Mii de fani au umplut tribunele și au creat o atmosferă incredibilă, demonstrând încă o dată că România iubește fotbalul.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

TIFF 2025 Iulius Mall Cluj: 10 seri de film în aer liber și întâlniri cu regizori

Alex Campian

Published

on

TIFF 2025 Iulius Mall aduce în Cluj-Napoca zece seri de film în aer liber, între 13 și 22 iunie, în cadrul celui mai mare festival de film din România – Transilvania International Film Festival. Iulius Parc se transformă în Iulius Parc Open Air, una dintre cele mai populare locații TIFF, oferind cinefililor o experiență cinematografică unică, în mijlocul naturii urbane.

În cele 10 zile de festival, publicul este invitat să vizioneze filme premiate, scurtmetraje românești, dar și producții internaționale. Totul se desfășoară sub cerul liber, în atmosfera relaxată a parcului de la Iulius Mall Cluj.


🎬 Programul TIFF 2025 Iulius Mall Cluj:

  • Vineri, 13 iunie: Sunt încă aici – un film intens despre un veteran de război dispărut.

  • Sâmbătă, 14 iunie: Tu ești lumea mea – urmat de o sesiune Q&A cu regizorul Pavlo Ostrikov.

  • Duminică, 15 iunie: Întoarcerea – parte din selecția Supernova, cu personaje mitologice reinterpretate.

  • Luni, 16 iunie: Copilul electric – urmat de discuții cu regizorul.

  • Marți, 17 iunie: Alpha. – o dramă despre legătura fragilă tată-fiu.

  • Miercuri, 18 iunie: Cum aș putea trăi fără tine? – o poveste de dragoste din Ungaria anilor ’90.

  • Joi, 19 iunie: Anul nou care n-a fost – film românesc accesibil persoanelor cu deficiențe de auz și vedere.

  • Vineri, 20 iunie: Cronici de tinerețe – o incursiune în anii ’90 prin ochii unui tânăr îndrăgostit.

  • Sâmbătă, 21 iunie: 2001: O odisee spațială – clasicul SF, într-o proiecție pentru nostalgicii cinefili.

  • Duminică, 22 iunie: Boléro – o încheiere specială a experienței TIFF 2025 în Iulius Parc.


🎟️ Detalii utile:

Biletele și programul complet pentru TIFF 2025 Iulius Mall sunt disponibile pe site-ul oficial TIFF. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Iulius Mall Cluj, un susținător constant al evenimentelor culturale din oraș.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite