Connect with us

Eveniment

Trei zile de glamour și creativitate. Festivalul Transilvania Fashion a pus Clujul pe harta modei europene

Stefania Heinz

Published

on

Trei zile de glamour și creativitate. Festivalul Transilvania Fashion a pus Clujul pe harta modei europene

Ediția 2022 a Festivalului Internațional de Modă Transilvania Fashion – powered by Banca Transilvania – a avut loc în weekend-ul trecut pe Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Cluj-Napoca. 
„De fapt, festivalul nu s-a terminat. S-a încheiat doar partea spectaculoasă și vizibilă a evenimentului. Urmează o parte la fel de grea, și anume achitarea facturilor, ca de fiecare dată. Toți cei din echipa de organizare au făcut eforturi imense pentru ca acest eveniment să amplaseze Clujul pe harta modei internaționale. În spatele celor trei zile de festival sunt șase luni de pregătiri, mii de ore de muncă, întâlniri, ședințe tehnice și o selecție dură a designerilor. Nu am vândut bilete, intrarea a fost liberă pentru că ne-am dorit să promovăm în rândul publicului larg arta vestimentară. De asemenea, nu am perceput taxe de participare, am pus la dispoziția designerilor în mod gratuit coafura, machiajul și modelele, dar și infrastructura scenică și tehnică necesare realizării unui astfel de spectacol de excepție. Am făcut toate aceste eforturi pentru a crea un eveniment care să transforme Clujul într-un pol important și în domeniul modei”, a fost mesajul transmis la finalul evenimentului de dr. Matei Miko, Președinte și Producător General FTF.

“Festivalul Transilvania Fashion 2022 – devenit acum realmente “Internațional” sub egida European Fashion Council și cu un număr atât de mare de designeri de calitate veniți din multe țări – reprezintă etalonul evenimentelor de modă multibrand din România. Echipa de organizare – de elită, creatorii selectați atent din mai multe zeci de solicitări prealabile, capacitățile tehnice – ultra-profi, locația – simbolică pentru Cluj și pentru perioada de înflorire a ideii de “lifestyle” în România și de arhitectură a frumosului în Europa – toate converg spre această reușită deplină. Acest succes al designerilor consacrați, al tinerei generații de creatori cu un potențial enorm și al suportului european consistent fac din Festivalul Transilvania Fashion un moment de glorie al creației vestimentare în esență și în întreaga ei complexitate! Respect”, a declarat Alin Gălățescu, Art Director FTF, la finalul celor trei seri de festival.

“Programul evenimentului internațional Transilvania Fashion festival 2022 și-a atins, la cel mai înalt nivel profesional, scopurile declarate: de prezentare a colecțiilor tinerilor designeri și ale celor consacrați, români și străini din țările membre ale European Fashion Council, de atragere în proiecte comune a universităților de artă din Europa de Est și a producătorilor de confecții cu renume internațional, de relocare, în acest an tragic, a evenimentelor de modă din Ucraina și Moldova și de demonstrare, în fața buyer-ilor ce ne-au vizitat, a capacităților de creație excepționale ale celor 45 de  designeri ce au evoluat pe catwalk-ul Festivalului Transilvania Fashion”, a precizat Anca Elena Bălan, Producător Asociat FTF, Președinte al Asociației Romanian Fashion Council și Președinte Executiv European Fashion Council.

În cele trei zile de Festival și-au prezentat colecțiile, în ordinea intrării pe catwalk-ul din Parcul Central: Cătălin Botezatu – cu două colecții, masculin/feminin, Irina Silaghi, Svetlana Cervinschi (Moldova), Narcisa Iftimut / Bettyshor (UNARTE București), Mihaela Hanches, Daiana Nealcos, Oana Habasescu, Oleksandra Piskun (Ucraina), Dima Makeev (Ucraina), Iryna Lukianova (Ucraina), Evgheni Hudorojcov (Moldova), Claudia Rawlings (UK), Tudor Halațiu, Carmichael Andrew Byfield (Olanda)  – cu două colecții, masculin/feminin, Oana Badea, Florin Breje / Andrada Petrariu / Oana Naslău (UV Timișoara), Fena Clothings, Kinga Varga, Daniela Naval & Naval Vladlena (Moldova), Aleha Toncea, Liborio Capizzi (Italia), Raluca Soare, Mara Popa, Cristian Crișan, Olga Onea / Nicoleta Sofronovici / Daniela Starinschi (Universitatea Tehnică a Moldovei, Republica Moldova), Doina Stratan (Moldova), Raul Pașcalău / Mihaela Vișovan (UB Timișoara), Mihnea Covaci (UAD Cluj-Napoca), Florina Bogdan, Diana Cholakova (Bulgaria), Cristina Breteanu, Andreea Ilina, Patricia Kudo, Ramona Bizbac / Iulia Vlejoangă / Mariana Vieru (UNARTE Bucuresti) și Yuliya Koroiova (Ucraina).

Alături de aceștia, pe scena FTF 2022 și-au prezentat colecțiile tinerii designeri vestimentari, absolvenți sau masteranzi ai Universități de Arte și Design din Cluj, Bogdan Boruz, Iris Caba, Teodora Frîncu, Simon Ezster Nora, Remus-Andrei Moldovan, Anca Zamfir, Iris Cornea, Szollosi Hanjal, Andrada Muntean, Denis Botineșteanu, Raul Matiș, Cristiana Filipoiu, Diana Vasiliță, Miruna Cristina Cioara, Andreea  Marinescu, Renata Mihaly, Nicu Liți, Giula Amelian, Rareș Brătulescu, Mara Cîrlig, Anastasia Miu, Giula Groșan, Jesica Durco, Camelia Boaru, Teodora Moldovan și Crina Hărșan.

La ediția 2022 a FTF au fost invitați, într-o secțiune internațională consistentă, creativă și surprinzătoare, designeri din Ucraina, Italia, Olanda, Anglia, Bulgaria și Republica Moldova.

Festivalului Transilvania Fashion a fost onorat să îi aibă ca invitați de onoare pe designerii ucraineni, în condițiile în care Ukrainian Fashion Week și-a relocat Săptămâna Modei de la Kiev pe alte scene europene consacrate – Germania, Cehia, Polonia și România.

Evenimentul a fost prezentat de îndrăgita artistă Anca Țurcașiu, care, duminică, în ultima seară a Festivalului, a lăsat pentru câteva momente deoparte îndatoririle de gazdă și a urca pe catwalk într-o rochie din flori naturale, creație a designerului floral Florina Bogdan.

Locul devenit deja tradițional de desfășurare a Festivalului a fost Esplanada Centrului de Cultură Urbană din Parcul Central din Cluj-Napoca, care s-a transformat pentru trei zile într-o platformă de celebrare a modei datorită unei logistici impresionante de catwalk, sunet, lumină și ecrane LED, într-un superb amfiteatru în aer liber, străjuit de impunătoarea clădire a Cazinoului și de istorica Fântână Arteziană amenajate în 1897, inspirate de clădirile celebrului Palat Sanssouci de la Potsdam.

Trofeul “Moda Cum Laude”
Sâmbătă seara, la finalul celei de-a doua zile de Festival, a avut loc Gala Laureaților, în cadrul căreia doi designeri, Kinga Varga (România) și Liborio Capizzi (Italia), au primit trofeul “Moda cum Laude”.

“Acum câțiva ani, am înființat acest trofeu pe care l-am dedicat măiestriei în designul vestimentar. L-am numit “Moda cum Laude”. Acest trofeu, pe care îl acordăm de peste zece ani, l-am dat cu mare atenție și au fost ani când nu s-a decernat. În această seară, “Moda Cum Laude” merge la doi designeri. Unul este ambasador al școlii clujene, care a reușit să facă din designul vestimentar o afacere proprie, de succes, ceea ce își doresc toți designerii tineri. I-am acordat astfel trofeul doamnei Kinga Varga, arătând că școala clujeană de design vestimentar, coordonată de doamna profesor Elena Basso Stănescu, creează continuu talente remarcabile”, este introducerea pe care dr. Matei Miko, Președinte și Producător General FTF, i-a făcut-o designerului Kinga Varga.

“Nu am cuvinte să mulțumesc, pentru că a fost și este o surpriză de nedescris., Cred că în această seară îngerii sunt alături de noi. Sunt foarte impresionată, onorată. Vă iubesc pe toți”, a spus Kinga Varga după primirea distincției.

Al doilea Trofeu “Moda cum Laude” a mers peste hotare, în Italia, la designerul Liborio Capizzi, transformându-se astfel într-un mesaj pe care Festivalul Transilvania Fashion îl transmite internațional: “Iată că se poate obține în România un trofeu care are valoare în lumea întreagă”, a declarat dr. Matei Miko.

“Sunt foarte emoționat și sunt onorat să fiu aici. Mulțumesc Festivalului Transilvania Fashion și tuturor celor care au lucrat din greu și cu pasiune la acest eveniment. Este foarte surprinzător pentru mine să descopăr că există o nouă viziune, o nouă perspectivă asupra modei, nu doar de la Paris, Londra și Milano, ci, iată, și de Cluj”, a spus designerul italian Liborio Capizzi pe scena TFF 2022.

Despre Festivalul Transilvania Fashion
Festivalul Transilvania Fashion este parte a unui ciclu de Gale dedicate prezentării și premierii excelenței în domeniul modei, pe care Asociația Culturală Pro Transilvania și Dr. Matei Miko, Președintele Festivalului, le organizează de peste 25 de ani. FTF a fost conceput să contribuie la amplificarea vizibilității creativității designerilor prezentați, pe vasta scenă Europeană.

Festivalul Transilvania Fashion – powered by Banca Transilvania – este organizat de Asociația Culturală Pro Transilvania, Transilvania Fashion, FashionTV și European Fashion Council cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, al Centrului de Cultură Urbană Cluj-Napoca, al Visit Cluj și al Consiliului Județean Cluj și este susținut de NTT DATA România.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

ANDRA va cânta la Turda Arena, primarul din Turda va plăti 600.000 de lei din banii publici pentru inaugurare

Stefania Heinz

Published

on

Dezvăluiri. „Andra avea vreo 16 ani și venea cu taică-su cu trenul de la Cluj. Mă ruga taică-su: Domne, vreau să cânte fata mea gratis! Omul foarte deștept”

Primarul din Turda, Matei Cristian, intenționează să ofere un spectacol de amploare cu ocazia inaugurării noii săli polivalente Turda Arena, și pentru aceasta, este dispus să aloce generoase sume din bugetul public. Cu o investiție estimată la 600.000 de lei, administrația locală turdeană se pregătește să marcheze deschiderea acestei noi facilități în weekendul 12-14 aprilie 2024, eveniment ce va fi încununat cu prezența celebrei artiste clujene, Andra.

Bugetul total destinat evenimentului se ridică la aproximativ 930.000 de lei, TVA inclus, iar municipalitatea Turdei va acoperi cea mai mare parte, restul sumei urmând să fie asigurat din sponsorizări, conform informațiilor furnizate de turdanews.net.

Planurile pentru aceste zile de sărbătoare includ premierea tuturor sportivilor merituoși din Turda, indiferent de ramura sportivă în care activează. În plus, organizatorii au făcut eforturi pentru a atrage toate legendele handbalului și fotbalului, sperând că acestea vor onora invitația.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment, programul va include jocuri pentru copii, street food, spectacol de drone și artificii, lasere și proiecții pe fațada sălii polivalente. Primarul Matei Cristian a subliniat că acest spectacol va fi unul fără precedent pentru Turda, oferind comunității o experiență de neuitat.

Momentul inaugural va fi marcat de prezența Andreei, cunoscută sub numele de scenă Andra, care va fi cap de afiș al artiștilor ce vor concerta pe scena Turda Arena. Un aspect deosebit este că accesul la acest spectacol va fi gratuit pentru locuitorii orașului Turda, oferindu-le acestora oportunitatea de a se bucura de un eveniment cultural deosebit în noul lor loc emblematic.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cultura

Evenimente de Ziua Porților Deschise la Teatrul National – Evenimente pentru copii, adolescenți si toate varstele

Stefania Heinz

Published

on

Luni, 27 martie 2023, ora 11:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Intrarea liberă*

Teatrul Național din Cluj-Napoca se pregătește să sărbătorească Ziua Mondială a Teatrului printr-un eveniment special, Ziua Porților Deschise, care promite o experiență captivantă pentru toți iubitorii de artă și teatru.

Această zi specială este creată pentru a întări legătura între teatru și publicul său, oferind oportunitatea participanților de a se bucura de activități diverse și captivante, adaptate atât copiilor, cât și adulților.

Evenimentul va debuta cu un spectacol de teatru pentru copii intitulat „Despre stele”, prezentat de echipa MiniReactor. Acesta va fi urmat de diverse activități artistice, precum ateliere de marionete, jonglerii, face painting, și baloane modelabile, menite să încânte și să inspire creativitatea celor mici.

O atracție deosebită va fi lectura publică susținută de Alex Moldovan, autorul seriei „Olguța”, care va oferi publicului ocazia să se bucure de poveștile sale și să participe la o sesiune de discuții și autografe.

Pentru adolescenți, va fi organizat un atelier de teatru și improvizație condus de actrița Diana Buluga, care va oferi o perspectivă din culisele teatrului și va dezvălui secretele muncii de actor.

Un moment de neratat va fi spectacolul de teatru sonor „Noroc să ai”, o producție a Teatrului Improbabil, bazată pe textul lui Cosmin Stănilă, un actor al Teatrului Național din Cluj-Napoca.

În plus, participanții vor avea ocazia să descopere culisele teatrului, să asiste la o repetiție cu public la cea mai recentă premieră a Teatrului Național, „Îmblânzirea Scorpiei” după William Shakespeare, și să se bucure de un dialog special cu actorul Marian Râlea, cunoscut sub numele de „Magicianul”.

Evenimentul se va încheia într-o notă de poveste, cu spectacolul „Basme vechi și basne noi”, prezentat de Texte Bune în Locuri Nebune. Actorii vor încânta publicul cu povești spuse cu măiestrie, iar universul sonor al acestor povestiri va fi animat de muzica lui Bogdan Rakolcza.

Pe lângă toate aceste activități, publicul va avea ocazia să descopere o selecție captivantă de fotografii din spectacolele Teatrului Național din Cluj-Napoca în cadrul expoziției „Portrete ale Efemerului – cele mai frumoase fotografii de spectacol, 2010-2023”, găzduită de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Intrarea este liberă, iar accesul la evenimente se va face în limita locurilor disponibile, în ordinea sosirii. Pentru atelierul de teatru și improvizație pentru adolescenți este necesară înscrierea prealabilă la adresa de email atelier@teatrulnationalcluj.ro, având un număr limitat de locuri disponibile.

Evenimente pentru copii și adolescenți:  

11:00-11:45, Sala mare

Spectacol de teatru pentru copii

Despre stele (o producție MiniReactor) – 4+

de Ana Cucu-Popescu 

 

11:30-17:00, Foaier rang III

Zona de creație pentru copii – 3+

 

11:30-14:30, Foaier rang III

Face painting și baloane modelabile (Tărâmul Fericirii) – 3+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, dreapta

Atelier de marionete (Magic Puppet) – 5+

 

12:00-13:00, Foaier rang II, stânga

Alex Moldovan – Povestiri de citit pe sub bancă
texte în lectura autorului și sesiune de autografe – 9-14 ani

 

12:00-13:00, Esplanadă

Atelier de baloane uriașe de săpun (Magic Puppet) – 5+

 

13:30-14:30, Foaier, rang II, stânga

Astăzi se improvizează! 

Atelier de teatru și improvizație pentru adolescenți cu actrița Diana Buluga – 14-18 ani

Participare gratuită pe bază de înscriere prin email la adresa: atelier@teatrulnationalcluj.ro.

 

15:00-15:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

16:00-16:30 – Esplanadă

Jonglerii (Magic Puppet) – 12+

 

Evenimente speciale:      Ziua Porților Deschise la Teatrul

12:15-15:15

Vizite în culise ghidate de actori ai Teatrului Național din Cluj-Napoca – AG

 

13:30-16:00

Foaier rang II, dreapta

Noroc să ai – Teatru Sonor (o producție Teatrul Improbabil)

de Cosmin Stănilă

 

16:00-16:50, Scena mare

Repetiție cu publicurmată de discuţii cu realizatorii spectacolului

Îmblânzirea Scorpiei după William Shakespeare – 14+

regia: Leta Popescu

 

17:00-17:50, Scena mare

Invitatul special al zileiactorul Marian Râlea în dialog cu actorii – AG

Anca Hanu și Cătălin Herlo 

 

18:00-19:40, Scena mare

Basme vechi și basne noi (o producție Texte bune în locuri nebune) – AG

regia și scenariul: Ionuț Caras

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

FOTO – Exercițiul de intervenție al ISU Cluj: Incendiu simulat la un Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca

Stefania Heinz

Published

on

Ieri, forțele și mijloacele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Cluj au desfășurat un amplu exercițiu de intervenție, simulând un incendiu la un operator economic din domeniul hotelier, situat pe strada Octavian Goga din Cluj-Napoca.

Scenariul inițial a implicat un incendiu la parterul unui imobil înalt de 10 niveluri, cu posibilitatea extinderii focului la mezanin. Situația a fost amplificată de numărul mare de victime, determinând declanșarea Planului Roșu de Intervenție. La fața locului, echipele operative au fost confruntate cu flăcările care cuprinseseră parterul și mezaninul hotelului, iar 18 persoane au fost evacuate din clădire, dintr-un total de 30. Restul persoanelor au necesitat căutare și salvare.

Exercițiul a constituit un test benefic pentru capacitatea de intervenție a echipajelor de urgență, permitând o colaborare strânsă între instituțiile responsabile de gestionarea situațiilor de urgență. Astfel de antrenamente sunt esențiale pentru pregătirea eficientă a personalului și coordonarea optimă a acțiunilor în caz de situații reale de urgență.

Mulțumim tuturor celor implicați pentru sprijinul acordat în desfășurarea acestui exercițiu și pentru eforturile lor în promovarea siguranței și securității comunității noastre.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite